Wyprzedzanie na skrzyżowaniu.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Wyprzedzanie na skrzyżowaniu.

Postprzez Henq » niedziela 28 grudnia 2014, 19:33

szerszon napisał(a):
. Ale ten wyprzedzający na skrzyżowaniu na P-4 nie zniknął magicznie

D-1 nie stoi wyżej niż P-4 :D
że: ma się spodziewać że nikt spod znaku A-7 nie wyjedzie dopóki ktokolwiek porusza się drogą główną bo o tym ten znak informuje.

Piramidalna bzdura. :D Nie ma prawa wyprzedzać na skrzyżowaniu i jeszcze przecinać P-4.
Art 4 działa w obie strony.
Może kiedyś zrozumiesz.

Dla Ciebie działa w jedną i chcesz... nie na siłę wciskasz że skoro wyprzedzający łamie przepis to A-7 nie obowiązuje i można wjechać na główną i olać inne auta poruszające się ta drogą a co gorsza wychodzisz z założenia że masz jeszcze pierwszeństwo bo przecież auta na głównej powinno nie być . Może kiedyś zrozumiesz głupotę swoich teorii.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szerszon » niedziela 28 grudnia 2014, 19:45

Dla Ciebie działa w jedną i chcesz..
Nie. Działa w obie strony. Nie wymagaj od kogoś , aby przestrzegał przepisów sam je łamiąc. Podałem przykład z Puławskiej w Warszawie. Oczywiście nie dotarło..dlaczego miałoby dotrzeć ? :hmm:
Podałem ci Art 45.1.4)..i co ? Jak grochem o ścianę.
nie na siłę wciskasz że skoro wyprzedzający łamie przepis to A-7 nie obowiązuje i można wjechać na główną i olać inne auta poruszające się ta drogą

Art 3..nic więcej.
Była juz tu kiedyś zainicjowana przeze mnie dyskusja o samochodzie jadącym wzdłuż po chodniku vs wyjeżdżający z posesji. Ten jadący po chodniku dla niektórych był w" ruchu" :lol:
a co gorsza wychodzisz z założenia że masz jeszcze pierwszeństwo bo przecież auta na głównej powinno nie być .
Oczywiście ,że nie mam obowiązku ustąpić w związku z A-7 tylko dlatego, że ktoś łamie wszelkie możliwe przepisy.

W ruchu drogowym nie istnieje tylko A-7.
.
Może kiedyś zrozumiesz głupotę swoich teorii.
Wolałbym jakiekolwiek argumenty, ponieważ poza twoim chciejstwem nic nie widzę. :D
szerszon

Postprzez papadrive » niedziela 28 grudnia 2014, 19:50

Henq napisał(a):
...a co gorsza wychodzisz z założenia że masz jeszcze pierwszeństwo bo przecież auta na głównej powinno nie być . Może kiedyś zrozumiesz głupotę swoich teorii.

Możesz wskazać cytat kto napisał, że w tej sytuacji wyjeżdżający spod znaku A-7 ma pierwszeństwo?
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez Henq » niedziela 28 grudnia 2014, 20:12

papadrive napisał(a):
Henq napisał(a):
...a co gorsza wychodzisz z założenia że masz jeszcze pierwszeństwo bo przecież auta na głównej powinno nie być . Może kiedyś zrozumiesz głupotę swoich teorii.

Możesz wskazać cytat kto napisał, że w tej sytuacji wyjeżdżający spod znaku A-7 ma pierwszeństwo?

szerszon napisał(a):Nie. Bo niby komu miał ustąpić ? Po to powołuję się na Art 4.

---
szerszon napisał(a):Podałem ci Art 45.1.4)..i co ? Jak grochem o ścianę.

Ale co Ci mam napisać na takie bzdury? co ma do tego art 45.1.4?
Henq

Postprzez szerszon » niedziela 28 grudnia 2014, 20:26

Twoje czytanie ze zrozumieniem i te żałosne próby manipulacji... :eek2:
Napisałem..
Nie. Bo niby komu miał ustąpić ? Po to powołuję się na Art 4.

Czy jest tu coś o pierwszeństwie ???
O pierwszeństwie można mówić, gdy obie strony przestrzegają przepisów.

Przepis jest bzdurą ??? Nieźle... :lol:
No to sobie poczytaj o czym traktuje wspomniany artykuł i sie zamelduj. :D
szerszon

Postprzez Henq » niedziela 28 grudnia 2014, 21:24

szerszon napisał(a):Twoje czytanie ze zrozumieniem i te żałosne próby manipulacji... :eek2:
Napisałem..
Nie. Bo niby komu miał ustąpić ? Po to powołuję się na Art 4.

Czy jest tu coś o pierwszeństwie ???
O pierwszeństwie można mówić, gdy obie strony przestrzegają przepisów.

:lol: A co może nie ma albo pisać nie umiesz ze zrozumieniem albo sam nie wiesz co piszesz. Skoro nie ustępuje pierwszeństwa to to pierwszeństwo posiada, na tak oznakowanym skrzyżowaniu innej opcji nie ma, ale wg Ciebie to manipulacje a Tobie przecież nie o to chodziło... :wow: :spoko:
szerszon napisał(a):

Przepis jest bzdurą ??? Nieźle... :lol:
No to sobie poczytaj o czym traktuje wspomniany artykuł i sie zamelduj. :D

Człowieku ogarnij się gdzie masz napisane że przepis to bzdura? Zmieniasz wypowiedzi pod siebie by wyszło na Twoje a i tak bzdury wypisujesz.
Sam sobie przeczytaj po 50 razy może dotrze do Ciebie co znaczy i w końcu może raz na tym forum ktoś doczeka się Twojej odpowiedzi wprost na postawione pytanie a nie mieszania kombinowania i sztucznych manipulacji. Bzdurą jest to co piszesz a nie przepis jak mi to sprytnie próbowałeś zarzucić, ale znów Ci coś nie wyszło.
Jak się ma przepis 45.1.4 do wyprzedzania, napisz mi proszę swoją wizję tylko bez kręcenia mącenia, wprost odpowiedz.
Henq

Postprzez szerszon » niedziela 28 grudnia 2014, 21:39

Skoro nie ustępuje pierwszeństwa to to pierwszeństwo posiada,

I właśnie w tym momencie udowodniłeś, że nie masz zielonego pojęcia o przepisach.
Jadąc drogą podporządkowaną nie musimy ustępować pierwszeństwa , jeśli nie ma komu.
Tej opcji nawet nie wziąłes pod uwagę..po co ? :D
Sam sobie przeczytaj
też gdzieś napisałem, ze D-1 jest ważniejsze od P-4 na podstawie Art 5 ? :wink:
Tu mała prośba ..naucz się cytować i pisz nieco składniej..plizzz
Zmieniasz wypowiedzi pod siebie by wyszło na Twoje a i tak bzdury wypisujesz.
Nic nie zmieniam , tylko usiłuję poznac przepis dający pierwszeństwo gościowi łamiącemu wszelkie przepisy.
Dlatego proszę nie lamentuj tylko konkretnie.
ktoś doczeka się Twojej odpowiedzi wprost na postawione pytanie
Nic nie poradzę, że twój zasób wiedzy nie pozwala ci na zrozumienie odpowiedzi.
Dostałeś konkretne przepisy Art 4, Art 45.1.4) Art 3..natomiast z twojej strony była tylko piramidalna bzdura o wyższości D-1 nad innymi przepisami.
. Bzdurą jest to co piszesz a nie przepis jak mi to sprytnie próbowałeś zarzucić, ale znów Ci coś nie wyszło.
Bardzo dobrze mi wychodzi, ponieważ w całym swoim poście nie podałeś konkretów tylko sie zapluwasz.Nic innego ci nie pozostało.
Jak się ma przepis 45.1.4 do wyprzedzania, napisz mi proszę swoją wizję tylko bez kręcenia mącenia, wprost odpowiedz.
Pisałem, że masz się zameldować po zapoznaniu się z przepisem. najlepiej ze zrozumieniem. Ale płonne nadzieje meeeee.....
No to spróbujemy razem jak dziecku w przedszkolu
Art 45.1.4)
Zabrania się:
wykorzystywania drogi lub poszczególnych jej części w sposób niezgodny z przeznaczeniem, chyba że przepisy szczegółowe stanowią inaczej.

Chyba nawet do ciebie powinno dotrzeć, ze jazda pod prąd na skrzyzowaniu pasem dla kierunku przeciwnego w dodatku przecinając P-4 nie jest właściwym wykorzystywaniem drogi lub jej poszczególnych części w sposób zgodny z przeznaczeniem. Chyba to miejsce nie jest przeznaczone do takiej jazdy i wyprzedzania ?
Dotarło ?
szerszon

Postprzez Henq » niedziela 28 grudnia 2014, 22:19

szerszon napisał(a):
Skoro nie ustępuje pierwszeństwa to to pierwszeństwo posiada,

I właśnie w tym momencie udowodniłeś, że nie masz zielonego pojęcia o przepisach.
Jadąc drogą podporządkowaną nie musimy ustępować pierwszeństwa , jeśli nie ma komu.

I tu udowodniłeś że czytanie ze zrozumieniem u ciebie zatrzymało się na "Ala ma kota".... :eek2:
Ustępuje pierwszeństwa pojazdom poruszającym się drogą z pierwszeństwem
szerszon napisał(a):Tej opcji nawet nie wziąłes pod uwagę..po co ? :D

A dla Ciebie opcja że pojazd na głównej nawet pod prąd nadal jest pojazdem poruszającym się drogą z pierwszeństwem
D-1 jedzie auto ma pierwszeństwo
A-7 jedzie auto ustępuje pierwszeństwa.
Tak skomplikowane dwie zasady że nie potrafisz ogarnąć?
Zaraz będziesz mi wmawiał że nie jedzie D-1 bo łamie przepisy i go tam niema....
Koleś nie opłacił OC łamie przepisy więc nie może jechać D-1 bo go tam nie ma - tak w skrócie wygląda Twoja filozofia, nie ustępuje mu pierwszeństwa bo go tam nie ma. A tu nagle bummm! nosz k...! szok skąd ten pajac się wziął przecież @szerszon mówił że nie ustępuje pierwszeństwa pojazdowi którego nie ma bo łamie przepisy...
Cudownie widzę że już własny kodeks piszesz.
szerszon napisał(a):Nic nie zmieniam , tylko usiłuję poznac przepis dający pierwszeństwo gościowi łamiącemu wszelkie przepisy.
Dlatego proszę nie lamentuj tylko konkretnie.

Wszelkie przepisy? Jakie wszelkie? przekroczenie linii P-4 to wszelkie przepisy? no ciekawe.
szerszon napisał(a):Dostałeś konkretne przepisy Art 4, Art 45.1.4) Art 3..natomiast z twojej strony była tylko piramidalna bzdura o wyższości D-1 nad innymi przepisami.

wyższość D-1 nad A-7
szerszon napisał(a):Bardzo dobrze mi wychodzi, ponieważ w całym swoim poście nie podałeś konkretów tylko sie zapluwasz.Nic innego ci nie pozostało.

Cieszę się że w końcu się przyznajesz do manipulacji. Nie podałem konkretów hmm no ciekawe....
szerszon napisał(a):Pisałem, że masz się zameldować po zapoznaniu się z przepisem. najlepiej ze zrozumieniem. Ale płonne nadzieje meeeee.....
No to spróbujemy razem jak dziecku w przedszkolu
Art 45.1.4)
Zabrania się:
wykorzystywania drogi lub poszczególnych jej części w sposób niezgodny z przeznaczeniem, chyba że przepisy szczegółowe stanowią inaczej.

Chyba nawet do ciebie powinno dotrzeć, ze jazda pod prąd na skrzyzowaniu pasem dla kierunku przeciwnego w dodatku przecinając P-4 nie jest właściwym wykorzystywaniem drogi lub jej poszczególnych części w sposób zgodny z przeznaczeniem. Chyba to miejsce nie jest przeznaczone do takiej jazdy i wyprzedzania ?
Dotarło ?

No nareszcie kolega odpowiedział konkretnie o co mu chodzi. Tylko szkoda że głupoty. Gdzie to masz napisane że jazda przeciwległym pasem ruchu jest niezgodna z przeznaczeniem? Jeżeli takowy znajdziesz to proponuje Ci trzymaj się go i nie wyprzedzaj nigdzie nie wyprzedzaj nie tylko na P-4 i skrzyżowaniach.
droga - ...przeznaczony do ruchu lub postoju pojazdów

Dotarło do czego jest droga przeznaczona?
Henq

Postprzez papadrive » niedziela 28 grudnia 2014, 22:25

papadrive napisał(a):

Henq napisał(a):
szerszon napisał(a):Nie. Bo niby komu miał ustąpić ? Po to powołuję się na Art 4.

Zła odpowiedź. Pójdziesz do kąta. :(

Kilka prawidłowych odpowiedzi.
Pytanie:
...czy przepuszczasz go np dla świętego spokoju?

Odpowiedź: W celu dokończenia jazd z żywym kursantem.

Odpowiedź: Nie patrzę na to,ze mam ustąpić pierwszeństwa tylko powstrzymuje się od jazdy w związku z szaleńcem na drodze.

Odpowiedź: ...ale nie ze względu na ustąpienie pierwszeństwa tylko ze zdrowego rozsądku i zgodnie z Art.3.

Już teraz wiesz o co chodzi. :?:

Te cytaty pochodzą i innego wątku o podobnym temacie. Jak chcesz to poszukaj, bo coś mi się wydaje, że nie czytasz dokładnie co kto pisze, albo nie rozumiesz, co się pisze. :?
papadrive

Postprzez szerszon » niedziela 28 grudnia 2014, 22:43

Henq
Ustępuje pierwszeństwa pojazdom poruszającym się drogą z pierwszeństwem

Tym jadącym po chodniku też ? :wink:
A dla Ciebie opcja że pojazd na głównej nawet pod prąd nadal jest pojazdem poruszającym się drogą z pierwszeństwem
D-1 jedzie auto ma pierwszeństwo
A-7 jedzie auto ustępuje pierwszeństwa.
Tak skomplikowane dwie zasady że nie potrafisz ogarnąć?

J.w jadący po chodniku lub poboczem drogą z pierwszeństwem też ?
Koleś nie opłacił OC łamie przepisy więc nie może jechać D-1 bo go tam nie ma - tak w skrócie wygląda Twoja filozofia,
Nie. To tylko twój niemający związku z tematem przykład.
Wszelkie przepisy? Jakie wszelkie? przekroczenie linii P-4 to wszelkie przepisy? no ciekawe.

Czyli znowu udowadniasz,ze nie masz zielonego pojęcia o przepisach..
P-4
Art 24.7.3)
Art 45.1.4)
Art 4
Art 3
A ty widziałes tylko przecięcie P-4
wyższość D-1 nad A-7
Cieszę się,że już wycofujesz sie ze swoich wczesniejszych twierdzeń. :D Postęp.
Nie podałem konkretów hmm no ciekawe....
Żadnego. Jeśli tak to zacytuj siebie :D
Gdzie to masz napisane że jazda przeciwległym pasem ruchu jest niezgodna z przeznaczeniem?
Nie piszemuy o jeździe przeciwległym pasem ruchu tylko o wyprzedzaniu na skrzyzowaniu o ruchu niekierowanym łamiąc po drodze kilka przepisów.
Twoja odpowiedź świadczy,ze brak ci argumentów i podajesz kompletnie inny przykład..w dodatku bardzo ogólny.
Jeżeli takowy znajdziesz to proponuje Ci trzymaj się go
Oczywiście,że to odbywa się na skrzyzowaniu o ruchu niekierowanym nie ma już najmniejszego dla ciebie znaczenia.
Nie jesteś w stanie tego ogarnąć ? :wink:

Dotarło do czego jest droga przeznaczona?
Znowu nie na temat. Tu jest skrzyzowanie :D
czyli spokojnie mogę podtrzymać swoje zdanie-nie masz zielonego pojęcia o przepisach , ich kojarzeniu i stosowaniu.Sorki..taki mamy klimat.
==========================================
papadrive napisał(a):[

Te cytaty pochodzą i innego wątku o podobnym temacie. Jak chcesz to poszukaj, bo coś mi się wydaje, że nie czytasz dokładnie co kto pisze, albo nie rozumiesz, co się pisze. :?

Oczywiście ,że nie rozumie.
szerszon

Postprzez tomekkoz » poniedziałek 29 grudnia 2014, 00:39

W takich sytuacjach powinno się orzekać współwinę obydwu uczestników zdarzenia i koniec tematu.

Jeden wyprzedzał na skrzyżowaniu, drugi nie ustąpił pierwszeństwa w związku z a-7.
Jeżeli miał możliwość zauważenia pojazdu, który wyprzedza, powinien powstrzymać się od ruchu.

Nauczka dla obydwu.

Szukanie jedynego winnego to jak zawracanie kijem Wisły.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szerszon » poniedziałek 29 grudnia 2014, 08:22

Jeżeli miał możliwość zauważenia pojazdu, który wyprzedza, powinien powstrzymać się od ruchu.
I tylko z tym sie zgodzę.
W takich sytuacjach powinno się orzekać współwinę obydwu uczestników zdarzenia i koniec tematu.
Typowe pójście na łatwiznę, aby jak najszybciej zakończyć temat.Bardzo popularne wśród policji. A jak trzeba coś pokojarzyć...ooo nie ..za duży wysiłek.
szerszon

Postprzez papadrive » poniedziałek 29 grudnia 2014, 13:19

tomekkoz napisał(a): Jeżeli miał możliwość zauważenia pojazdu, który wyprzedza, powinien powstrzymać się od ruchu.

Nikt nie twierdzi inaczej. Tylko trzeba sobie uzmysłowić, że to powstrzymanie się od ruchu nie wynika z obecności A-7, a z innego powodu. Konkretnie Art.3 i 4 PoRD.
Zakaz wyprzedzania na skrzyżowaniach lub ogólnie w miejscach zabronionych jest nagminnie łamany i gdyby policja i sądy częściej orzekały winę wyprzedzającego, proporcjonalnie większą niż wyjeżdżającego spod A-7, może przyczyniłoby się to do poprawy bezpieczeństwa. Przynajmniej w takich sytuacjach.
Dlaczego surowo każe się kierujących, wyprzedzających na/przed przejściem dla pieszych, a wyprzedzających na skrzyżowaniu traktuje się łagodniej?
papadrive

Postprzez tomekkoz » poniedziałek 29 grudnia 2014, 18:12

Skoro miał możliwość zauważenia pojazdu jadącego po drodze z pierwszeństwem i nie powstrzymał się od ruchu- jest współwinny kolizji.

Swoją drogą, jeżeli wyjeżdżamy spod A-7, czy to na skrzyżowaniu lub obiektu albo nawet np. z wjazdu do posesji, ZAWSZE przed ruszeniem rozglądamy się w obie strony. To zasada którą wpajam kursantom.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szerszon » poniedziałek 29 grudnia 2014, 18:23

Skoro miał możliwość zauważenia pojazdu jadącego po drodze z pierwszeństwem i nie powstrzymał się od ruchu- jest współwinny kolizji.

Twoja odpowiedź trąci mi teoretykiem, a nie praktykiem. :wink:
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze