Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szoferemeryt » wtorek 23 grudnia 2014, 11:39
przez szerszon » wtorek 23 grudnia 2014, 11:40
przez LeszkoII » wtorek 23 grudnia 2014, 15:06
Sygnalizacja świetlna nie ma tutaj nic do rzeczy, czego dowodem jest paragraf w mojej poprzedniej wypowiedzi viewtopic.php?p=368666#p368666szoferemeryt napisał(a):Twierdzisz że te dwa ronda z włączona sygnalizacja świetlną są skrzyżowaniami o ruchu okrężnym?
przez szoferemeryt » wtorek 23 grudnia 2014, 17:44
Czy nie uważasz że tylko idiota powtarza w kółko to samo. Pokaz mi gdzie ja napisałem, ze z zewnętrznego zawracam. Tam gdzie jest włączona sygnalizacja C-12 możesz sobie włożyć w cholewy razem z sianem.szerszon napisał(a):Nie wiedziałem,że sygnalizacja świetlna anuluje C-12
Dla ciebie, jak widzę, skrzyżowanie o ruchu okrężnym to takie na którym da się zawrócic pasem zewnętrznym.
przez papadrive » wtorek 23 grudnia 2014, 19:31
szoferemeryt napisał(a): Tam gdzie jest włączona sygnalizacja C-12 możesz sobie włożyć w cholewy razem z sianem.
Papciu, tylko na tyle cię stać w kwestii zachowania w ruchu okrężnym?
Jak wyżej, wykaż sie, zrób film.
przez szoferemeryt » wtorek 23 grudnia 2014, 20:23
papadrive napisał(a):Aaa, czyli jak jest sygnalizacja, to nie muszę objeżdżać wyspy tylko od razu skręcić w lewo?Przecież nie ma tam B-21.
Czy sygnalizacja anuluje również inne znaki np. C-2, C-4, C-5 itp.?
przez szerszon » wtorek 23 grudnia 2014, 20:35
Czy nie uważasz że tylko idiota powtarza w kółko to samo.
. Pokaz mi gdzie ja napisałem, ze z zewnętrznego zawracam.
Dobrze ,że nie ze słomąTam gdzie jest włączona sygnalizacja C-12 możesz sobie włożyć w cholewy razem z sianem.
Chodzi mi o to by szerszon wreszcie wykazał się i zacytował konkretny przepis,
to prowokacja
przez szoferemeryt » piątek 26 grudnia 2014, 09:47
przez LeszkoII » piątek 26 grudnia 2014, 10:41
przez papadrive » piątek 26 grudnia 2014, 20:12
przez szoferemeryt » sobota 27 grudnia 2014, 10:36
papadrive napisał(a):Szoferowi chodziło, zapewne o to, że to nie jest SoRO.
przez papadrive » sobota 27 grudnia 2014, 13:10
szoferemeryt napisał(a):papadrive napisał(a):Szoferowi chodziło, zapewne o to, że to nie jest SoRO.
Nie o to, ale o te prawo skręty.
A może właściwszym będzie ustawienie go na wysepce (obszaru wyłączonego).
przez szoferemeryt » sobota 27 grudnia 2014, 14:25
........(asfalt)........ prawoskręty należą do skrzyżowania .......... aby nie "zagęszczać" samego skrzyżowania.
przez papadrive » sobota 27 grudnia 2014, 16:59
szoferemeryt napisał(a):(nie opre sie wstawienia uśmieszku).
Prawoskręt, nie powiedziałbym.
"Nie zagęszczać samego skrzyżowania" inaczej mówiąc utworzyć pas ruchu nienależący do skrzyżowania
§ 55.1.W celu określenia wymagań technicznych i użytkowych wprowadza się następujący podział skrzyżowań i zjazdów:
1)skrzyżowanie zwykłe - nie zawiera na żadnym wlocie wyspy dzielącej kierunki ruchu lub środkowego pasa dzielącego,
2)skrzyżowanie skanalizowane - zawiera co najmniej na jednym wlocie wyspę dzielącą lub środkowy pas dzielący; do skrzyżowań skanalizowanych zalicza się także ronda,
§ 67.1.Dodatkowy pas dla pojazdów skręcających w prawo na skrzyżowaniu powinien być stosowany na:
1)wlocie drogi klasy S,
2)wlocie dwujezdniowej ulicy klasy GP,
3)wlocie drogi klasy GP lub G poza terenem zabudowy o prędkości miarodajnej większej niż 90 km/h.
2.Dodatkowy pas dla pojazdów skręcających w prawo może być także stosowany na wlotach dróg klasy GP i G innych niż wymienione w ust. 1 oraz dróg klasy Z, jeżeli wynika to z warunków organizacji i bezpieczeństwa ruchu.
Skrzyżowanie obejmuje wspólną część przecinających się lub łączących się dróg oraz odcinki tych dróg, na których występują poszerzenia jezdni spowodowane dodatkowymi pasami ruchu i/lub wyspami kanalizującymi
przez LeszkoII » sobota 27 grudnia 2014, 20:23
Nikomu nie przeszkadza, chociaż mógłby stać po lewej stronie skręcających w prawo i wówczas by ich nie dotyczył - takie rozwiązania są często spotykane.szoferemeryt napisał(a):Czy aby znak C-12 powinien tam stać.
To prawda, słupki poza wysepkami lub pasami dzielącymi to rzadkość.papadrive napisał(a):Nie wydaje mi się, aby właściwym miejscem do wkopania słupka była jezdnia (asfalt), mimo iż to jest obszar wyłączony z ruchu. A z resztą prawoskręty należą do skrzyżowania.
Dlaczego?szoferemeryt napisał(a):Prawoskręt, nie powiedziałbym.