Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szoferemeryt » wtorek 23 grudnia 2014, 11:39

Skrzyżowanie o ruchu okrężnym - zawracanie - Rondo Żaba Warszawa
Skrzyżowanie o ruchu okrężnym - RONDO POLONEZ Warszawa
Twierdzisz że te dwa ronda z włączona sygnalizacja świetlną są skrzyżowaniami o ruchu okrężnym?
szoferemeryt

Postprzez szerszon » wtorek 23 grudnia 2014, 11:40

Nie wiedziałem,że sygnalizacja świetlna anuluje C-12 :lol:
Dla ciebie, jak widzę :wink: , skrzyżowanie o ruchu okrężnym to takie na którym da się zawrócic pasem zewnętrznym. :lol:
szerszon

Postprzez LeszkoII » wtorek 23 grudnia 2014, 15:06

szoferemeryt napisał(a):Twierdzisz że te dwa ronda z włączona sygnalizacja świetlną są skrzyżowaniami o ruchu okrężnym?
Sygnalizacja świetlna nie ma tutaj nic do rzeczy, czego dowodem jest paragraf w mojej poprzedniej wypowiedzi viewtopic.php?p=368666#p368666
Oczywiście nie odniosłeś się do niego, "bo po co?".
...i jak tutaj nie powstrzymać się od uśmieszków :lol: :lol: :lol:

Ciebie interesują filmiki Youtube a mnie PoRD. Powołujesz się na jakieś wypowiedzi policjantów, którym wbito do głowy(niekiedy w dosłownym znaczeniu), że ronda się prostuje tak żeby traktować je jako N odrębnych skrzyżowań z jedną drogą jednokierunkową (obwiednią wyspy), czyli zawsze w prawo opuszczając skrzyżowanie. A jak się zapytasz policjanta o wskazanie podstawy prawnej to podaje przykłady, jakie już słyszeliśmy od Szymona (piaskownica, resoraki, "bo widać") czyli zero merytorycznej całościowej analizy przepisów PoRD.

Problem w tym, że najlepsi spece od PoRD w Policji siedzą za biurkami, są to ludzie ponadprzeciętnie inteligentni a "dobry" policjant na akcji w plenerze to musi być cham z krwi i kości (udający grzecznego i dobrze wychowanego...i mającego PoRD w jednym paluszku).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szoferemeryt » wtorek 23 grudnia 2014, 17:44

szerszon napisał(a):Nie wiedziałem,że sygnalizacja świetlna anuluje C-12 :lol:
Dla ciebie, jak widzę :wink: , skrzyżowanie o ruchu okrężnym to takie na którym da się zawrócic pasem zewnętrznym. :lol:
Czy nie uważasz że tylko idiota powtarza w kółko to samo. Pokaz mi gdzie ja napisałem, ze z zewnętrznego zawracam. Tam gdzie jest włączona sygnalizacja C-12 możesz sobie włożyć w cholewy razem z sianem.
szoferemeryt

Postprzez papadrive » wtorek 23 grudnia 2014, 19:31

szoferemeryt napisał(a): Tam gdzie jest włączona sygnalizacja C-12 możesz sobie włożyć w cholewy razem z sianem.

Aaa, czyli jak jest sygnalizacja, to nie muszę objeżdżać wyspy tylko od razu skręcić w lewo? :wink: Przecież nie ma tam B-21.
Czy sygnalizacja anuluje również inne znaki np. C-2, C-4, C-5 itp.?
Papciu, tylko na tyle cię stać w kwestii zachowania w ruchu okrężnym?

Przez ponad 30 lat jeździłem jednakowo po rondach. Przyznam, że bez lewego kierunkowskazu, ale zawsze odpowiednim pasem. Tak mnie uczono w czasach, kiedy tych rond było tyle, "co kot napłakał". Nawet nie przypominam sobie, abym przez dwa lata (szkolne) nauki jazdy kiedykolwiek miał styczność z rondem. :? Jeszcze do niedawna za używanie lewego kierunkowskazu na SoRO wyśmiałbym każdego, ale nie odważyłbym się objeżdżać wyspy zewnętrznym dalej, jak do drugiego wylotu.
I w czym, tak naprawdę, się różnimy?
Ty uważasz, że nie trzeba włączać kier. jadąc w lewo, ja tak, bo zmieniam kierunek jazdy.
Ty uważasz, że zjazd, to zawsze w prawo i prawego, ja mówię, że nie zawsze. Można zmienić pas przed zjazdem, a czasem to jest konieczne, ale nie obowiązkowe. Bo czy opuszczanie skrzyżowania z wewnętrznego jest bardziej niebezpieczne od zmiany tego pasa na zewnętrzny? Tak samo można zajechać drogę jadącemu zewnętrznym.
Ty uważasz, że zjazd zawsze z kierunkowskazem, ja twierdzę, że nie zawsze. Często kierunkowskaz jest tutaj wskazówką dla chcących wjechać na rondo przede mną -"wjeżdżaj gościu, bo ja zmykam", jak i dla tych z tyłu -"facet uważaj zjeżdżam, nie próbuj wyprzedzać".
A największa różnica między nami, to sama definicja SoRO.
Jak wyżej, wykaż sie, zrób film.

Mówisz i masz. :P Ale, chyba po Świętach.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szoferemeryt » wtorek 23 grudnia 2014, 20:23

papadrive napisał(a):Aaa, czyli jak jest sygnalizacja, to nie muszę objeżdżać wyspy tylko od razu skręcić w lewo? :wink: Przecież nie ma tam B-21.
Czy sygnalizacja anuluje również inne znaki np. C-2, C-4, C-5 itp.?

Chodzi mi o to by szerszon wreszcie wykazał się i zacytował konkretny przepis, to prowokacja w stosunku do niego, choć wiem że tylko zdobyłby się na głupi uśmieszek i inwektywy. Po prostu uprzedziłem go, pisząc to co napisałem łącznie sianem.
A skrzyżowanie o ruchu okrężnym rządzi się nieco innymi prawami niż to jakie pokazałem na filmie od tych warszawskich.
Jak byś zadał sobie więcej trudu to zauważysz że różnimy się w tym temacie tylko kierunkowskazem przy jeździe w lewo.
szoferemeryt

Postprzez szerszon » wtorek 23 grudnia 2014, 20:35

szoferemeryt
Czy nie uważasz że tylko idiota powtarza w kółko to samo.
:wink: Tak. Szczególnie taki głuchy na argumenty i z brakiem czytania ze zrozumieniem. :wink:
. Pokaz mi gdzie ja napisałem, ze z zewnętrznego zawracam.

Wymagasz ode mnie zbyt dużo, abym przekopywał się przez twoje posty. Naprawdę trzeba dużo samozaparcia.
Wystarczy ,ze co jakis czas powtarzasz,ze jeździsz jak jeździsz i dobrze ci z tym.A jak jeździsz to juz wiemy...
Tam gdzie jest włączona sygnalizacja C-12 możesz sobie włożyć w cholewy razem z sianem.
Dobrze ,że nie ze słomą :wink:
Chodzi mi o to by szerszon wreszcie wykazał się i zacytował konkretny przepis,

Od samego początku tego watku, a nawet jeszcze wcześniej zanim w ogóle tu zaistniałeś moje stanowisko jest niezmienne.
Przepisy były cytowane setki razy..jak widać..bezskutecznie.
to prowokacja
:mrgreen: Cały czas przypominam ,ze bardzo chętnie daję sie sprowokować :spoko:
Czy już znalazłeś przepis wyjaśniający iż skrzyzowanie o ruchu okrężnym z sygnalizacją nie jest skrzyżowaniem o ruchu okrężnym ?
Czy jest dla ciebie zrozumiałe, że sygnalizacja ma tylko pierwszenstwo nad znakami regulującymi pierwszeństwo przejazdu, a nie nad C-12 ?
Podpowiem..to jest na początku PoRD ..wystarczy tylko przekręcić kartkę
szerszon

Postprzez szoferemeryt » piątek 26 grudnia 2014, 09:47

Czy uważacie że to oznakowanie na dwóch kolejnych skrzyżowaniach jest poprawne?
https://www.google.pl/maps/@51.251267,2 ... !2e0?hl=pl

https://www.google.pl/maps/@51.252084,2 ... !2e0?hl=pl
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » piątek 26 grudnia 2014, 10:41

Oznakowanie zgodne z przepisami. To tak oczywiste, że trudno mówić "uważam, że".
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez papadrive » piątek 26 grudnia 2014, 20:12

Szoferowi chodziło, zapewne o to, że to nie jest SoRO.
papadrive

Postprzez szoferemeryt » sobota 27 grudnia 2014, 10:36

papadrive napisał(a):Szoferowi chodziło, zapewne o to, że to nie jest SoRO.

Nie o to, ale o te prawo skręty.
https://www.google.pl/maps/@51.2524609, ... !1e3?hl=pl
Czy na weno należą do SoRO.
Czy aby znak C-12 powinien tam stać.
A może właściwszym będzie ustawienie go na wysepce (obszaru wyłączonego).
szoferemeryt

Postprzez papadrive » sobota 27 grudnia 2014, 13:10

szoferemeryt napisał(a):
papadrive napisał(a):Szoferowi chodziło, zapewne o to, że to nie jest SoRO.

Nie o to, ale o te prawo skręty.

Sorry, że podejrzewałem Cię o tak niecne myśli. :?

A może właściwszym będzie ustawienie go na wysepce (obszaru wyłączonego).

Nie wydaje mi się, aby właściwym miejscem do wkopania słupka była jezdnia (asfalt), mimo iż to jest obszar wyłączony z ruchu. A z resztą prawoskręty należą do skrzyżowania. Wysepka jedynie rozdziela strumienie pojazdów jadących w różnych kierunkach, aby nie "zagęszczać" samego skrzyżowania.
papadrive

Postprzez szoferemeryt » sobota 27 grudnia 2014, 14:25

........(asfalt)........ prawoskręty należą do skrzyżowania .......... aby nie "zagęszczać" samego skrzyżowania.

Co w tym przypadku asfalt ma do przepisów.
Prawoskręt, nie powiedziałbym.
"Nie zagęszczać samego skrzyżowania" inaczej mówiąc utworzyć pas ruchu nienależący do skrzyżowania(nie opre sie wstawienia uśmieszku).
szoferemeryt

Postprzez papadrive » sobota 27 grudnia 2014, 16:59

szoferemeryt napisał(a):(nie opre sie wstawienia uśmieszku).

Dobrze, że się powstrzymałeś. :wink:

Prawoskręt, nie powiedziałbym.
"Nie zagęszczać samego skrzyżowania" inaczej mówiąc utworzyć pas ruchu nienależący do skrzyżowania

Dz.U.1999.43.430
§ 55.1.W celu określenia wymagań technicznych i użytkowych wprowadza się następujący podział skrzyżowań i zjazdów:
1)skrzyżowanie zwykłe - nie zawiera na żadnym wlocie wyspy dzielącej kierunki ruchu lub środkowego pasa dzielącego,
2)skrzyżowanie skanalizowane - zawiera co najmniej na jednym wlocie wyspę dzielącą lub środkowy pas dzielący; do skrzyżowań skanalizowanych zalicza się także ronda,

§ 67.1.Dodatkowy pas dla pojazdów skręcających w prawo na skrzyżowaniu powinien być stosowany na:
1)wlocie drogi klasy S,
2)wlocie dwujezdniowej ulicy klasy GP,
3)wlocie drogi klasy GP lub G poza terenem zabudowy o prędkości miarodajnej większej niż 90 km/h.
2.Dodatkowy pas dla pojazdów skręcających w prawo może być także stosowany na wlotach dróg klasy GP i G innych niż wymienione w ust. 1 oraz dróg klasy Z, jeżeli wynika to z warunków organizacji i bezpieczeństwa ruchu.

WYTYCZNE PROJEKTOWANIA SKRZYŻOWAŃ DROGOWYCH (przyjęte ZARZĄDZENIEM NR 10 GENERALNEGO DYREKTORA DRÓG PUBLICZNYCH z dnia 12 czerwca 2001 roku)
Skrzyżowanie obejmuje wspólną część przecinających się lub łączących się dróg oraz odcinki tych dróg, na których występują poszerzenia jezdni spowodowane dodatkowymi pasami ruchu i/lub wyspami kanalizującymi

Z przytoczonych zapisów wynika, że dodatkowe pasy ruchu należą do skrzyżowania.
papadrive

Postprzez LeszkoII » sobota 27 grudnia 2014, 20:23

szoferemeryt napisał(a):Czy aby znak C-12 powinien tam stać.
Nikomu nie przeszkadza, chociaż mógłby stać po lewej stronie skręcających w prawo i wówczas by ich nie dotyczył - takie rozwiązania są często spotykane.
Przykład: http://goo.gl/maps/Al3QW
papadrive napisał(a):Nie wydaje mi się, aby właściwym miejscem do wkopania słupka była jezdnia (asfalt), mimo iż to jest obszar wyłączony z ruchu. A z resztą prawoskręty należą do skrzyżowania.
To prawda, słupki poza wysepkami lub pasami dzielącymi to rzadkość.
szoferemeryt napisał(a):Prawoskręt, nie powiedziałbym.
Dlaczego?

Czemu miał służyć ten pod-temat?
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze