Update. W regulaminie wyczytałem że do parkowania powyżej 30 minut muszę mieć identyfikator cały czas za szybą. Trochę śmieszy mnie zapis w regulaminie który mówi "Postój na terenie mieszkaniowym bez identyfikatora powyżej 30 minut jest
podstawą wezwania policji lub straży miejskiej." Wezwanie ok, ale czy jest podstawą do wystawienia mandatu? Jeśli nie, to po co ma SM/P podejmować zgłoszenie?
Będzie znak Strefa ruchu. Co to zmienia? No chyba w brew pozorom zmienia na lepsze. Strefa ruchu + strefa zamieszkania = możliwość interwencji SM/P. Parkowanie tylko w miejscach do tego wyznaczonych i stosowanie się do przepisów ruchu drogowego, co zostało dumnie ujęte w regulaminie dot. parkowania.
Moje przemyślenia na ten temat:
1. Wjazd na znak B1 zakaz wjazdu pod którym jest tabliczka "Wjazd dla poj. z identyfikatorem budynku nr XX". Posiadam taki identyfikator, czyli mogę legalnie za znak wjechać.
2. Parkowanie za znakiem D40 w strefie zamieszkania w miejscach wyznaczonych. Stosuję się jak najbardziej do znaku parkując w miejscach wyznaczonych liniami P18.
3. Znak D18 parking. Pod tym znakiem umieszczono tabliczkę "Wyłącznie dla poj. z identyfikatorem budynku nr XX". Z tego co sprawdzałem, nie jest to w ogóle znak drogowy, a pod znakiem D18 można ustawiać tylko tabliczki z grupy znaków T30 sposób parkowania.
Reasumując, wjechać legalnie z identyfikatorem za szybą mogę. Parkując na parkingu w miejscu wyznaczonym nie popełniam wykroczenia za które może ukarać mnie mandatem SM/P. Jak ktoś ma jakieś odmienne zdanie na ten temat, bardzo proszę się wypowiedzieć