A ja nic nie wiem. Co to za hasło i gdzie występuje?LeszkoII napisał(a):... o skręcaniu szosowym dowiedziałem się od Szerszona.
-----
A ponieważ nie ma w PoRD definicji "skręcania" odmiennej od słownikowej MUSI ono w PoRD oznaczać to samo co w sensie ogólnym. Analiza PoRD może co najwyżej sprecyzować znaczenie słowa "skręcać" w tych aspektach, w których nie jest ono w definicji słownikowej określone. Nie może natomiast ze znaczeniem słownikowym być sprzeczna. Powtarzam i powtarzam, a Ty w kółko swoje: kombinujesz co w PoRD znaczy słowo "skręcać" zamiast poznać jego znaczenie ogólne.LeszkoII napisał(a):Słowo "skręcać" ma wymiar ogólny, to prawda. Co oznacza "skręcać" w kontekście Art. 22., wynika z analizy PoRD.
...się cały czas w tę samą stronę. Jadąc drogą prowadzącą od punktu A do punktu B cały czas kieruję się w stronę punktu B. Jakby się droga nie kręciła i jakby się nie zmieniał kierunek geograficzny mojego wektora prędkości.LeszkoII napisał(a):Więc jadąc samochodem przez zakręt skierowujesz...
...choć robię "skok w bok" to cały czas kieruję się w stronę punktu B.LeszkoII napisał(a):Podobnie przy zmianie pasa ruchu...
W znaczeniu PoRD? Oczywiście, że nie. Nic dziwnego, skoro w znaczeniu ogólnym także nie.LeszkoII napisał(a):Chwila - czy zmieniając pas ruchu albo wchodząc w zakręt skręcam?
=====
Prawda. Prościej i trafniej się już chyba nie da. Można co najwyżej spróbować napisać to samo ale bez występujących w PoRD a niezrozumiałych dla niektórych określeń.tomekkoz napisał(a):Jadąc po obwiedni w pewnym momencie masz do wyboru:
- albo zachowujesz dotychczasowy kierunek jazdy (wskazany na znaku C-12)
- albo zmieniasz dotychczasowy kierunek jazdy (wsk. na c-12) na inny.
Zamiar zmiany kierunku jazdy należałoby zasygnalizować.
Prawda, że proste?
Jadąc w pewnym momencie masz do wyboru:
- albo kierujesz się nadal w tę sama stronę,
- albo zaczynasz się kierować w stronę inną.
A jest na pierwszym rysunku w którymkolwiek miejscu możliwość skierowania się w inna stronę? Nie. Więc nie skręcasz nigdzie. A na rysunku trzecim już jest. I to w czterech miejscach.szerszon napisał(a):Polecam pierwszy rysunek..gdzie ja tu skręcam w prawo ?
-----
I słusznie, bo przy znaku C-12 nic o kierunku jazdy nie ma. A jednak od wjechania na skrzyżowanie do zjechania z niego masz dokładnie taki kierunek jazdy jak strzałeczki na znaku C-12 pokazują. Przypadek?szerszon napisał(a):...jakoś nie zauważyłem nic o kierunku jazdy przy C-12.
-----
...potraktowałeś strzałki obrazujące kierunek w jakim ruch się odbywa jako obrazujące kierunek w jakim Ty sam się poruszasz. Czy naprawdę muszę komentować oparte na Twojej pomyłce wnioski?szerszon napisał(a):Dostałeś przykład F-10 i T-18..po raz kolejny
=====
Proponuję "Próba przekonania członków Warszawskiego Kółka Wzajemnej Adoracji Wyznawców Jedynej Słusznej Zasady Przejazdu Przez Skrzyżowanie do odczytania treści PoRD zgodnie z regułami i znaczeniem słów w języku Polskim".dylek napisał(a):...no chyba, że zmienimy temat na: "Wyższość słownika PWN nad PoRD"
=====
Wybieram się na dobrowolny urlop. Na aktywne uczestnictwo w dyskusjach czasu mieć raczej nie będę, ale poczytam chętnie w wolnych chwilach. Pozostaje życzyć...
Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku!