Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szymon1977 » środa 17 grudnia 2014, 03:19

LeszkoII napisał(a):... o skręcaniu szosowym dowiedziałem się od Szerszona.
A ja nic nie wiem. Co to za hasło i gdzie występuje?
-----
LeszkoII napisał(a):Słowo "skręcać" ma wymiar ogólny, to prawda. Co oznacza "skręcać" w kontekście Art. 22., wynika z analizy PoRD.
A ponieważ nie ma w PoRD definicji "skręcania" odmiennej od słownikowej MUSI ono w PoRD oznaczać to samo co w sensie ogólnym. Analiza PoRD może co najwyżej sprecyzować znaczenie słowa "skręcać" w tych aspektach, w których nie jest ono w definicji słownikowej określone. Nie może natomiast ze znaczeniem słownikowym być sprzeczna. Powtarzam i powtarzam, a Ty w kółko swoje: kombinujesz co w PoRD znaczy słowo "skręcać" zamiast poznać jego znaczenie ogólne.

LeszkoII napisał(a):Więc jadąc samochodem przez zakręt skierowujesz...
...się cały czas w tę samą stronę. Jadąc drogą prowadzącą od punktu A do punktu B cały czas kieruję się w stronę punktu B. Jakby się droga nie kręciła i jakby się nie zmieniał kierunek geograficzny mojego wektora prędkości.
LeszkoII napisał(a):Podobnie przy zmianie pasa ruchu...
...choć robię "skok w bok" to cały czas kieruję się w stronę punktu B.
LeszkoII napisał(a):Chwila - czy zmieniając pas ruchu albo wchodząc w zakręt skręcam?
W znaczeniu PoRD? Oczywiście, że nie. Nic dziwnego, skoro w znaczeniu ogólnym także nie.

=====

tomekkoz napisał(a):Jadąc po obwiedni w pewnym momencie masz do wyboru:
- albo zachowujesz dotychczasowy kierunek jazdy (wskazany na znaku C-12)
- albo zmieniasz dotychczasowy kierunek jazdy (wsk. na c-12) na inny.
Zamiar zmiany kierunku jazdy należałoby zasygnalizować.

Prawda, że proste?
Prawda. Prościej i trafniej się już chyba nie da. Można co najwyżej spróbować napisać to samo ale bez występujących w PoRD a niezrozumiałych dla niektórych określeń.

Jadąc w pewnym momencie masz do wyboru:
- albo kierujesz się nadal w tę sama stronę,
- albo zaczynasz się kierować w stronę inną.

szerszon napisał(a):Polecam pierwszy rysunek..gdzie ja tu skręcam w prawo ?
A jest na pierwszym rysunku w którymkolwiek miejscu możliwość skierowania się w inna stronę? Nie. Więc nie skręcasz nigdzie. A na rysunku trzecim już jest. I to w czterech miejscach.
-----
szerszon napisał(a):...jakoś nie zauważyłem nic o kierunku jazdy przy C-12.
I słusznie, bo przy znaku C-12 nic o kierunku jazdy nie ma. A jednak od wjechania na skrzyżowanie do zjechania z niego masz dokładnie taki kierunek jazdy jak strzałeczki na znaku C-12 pokazują. Przypadek?
-----
szerszon napisał(a):Dostałeś przykład F-10 i T-18..po raz kolejny
...potraktowałeś strzałki obrazujące kierunek w jakim ruch się odbywa jako obrazujące kierunek w jakim Ty sam się poruszasz. Czy naprawdę muszę komentować oparte na Twojej pomyłce wnioski?

=====

dylek napisał(a):...no chyba, że zmienimy temat na: "Wyższość słownika PWN nad PoRD"
Proponuję "Próba przekonania członków Warszawskiego Kółka Wzajemnej Adoracji Wyznawców Jedynej Słusznej Zasady Przejazdu Przez Skrzyżowanie do odczytania treści PoRD zgodnie z regułami i znaczeniem słów w języku Polskim".

=====

Wybieram się na dobrowolny urlop. Na aktywne uczestnictwo w dyskusjach czasu mieć raczej nie będę, ale poczytam chętnie w wolnych chwilach. Pozostaje życzyć...

Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku!
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 17 grudnia 2014, 08:29

szymon1977
A ja nic nie wiem. Co to za hasło i gdzie występuje?
Poczytaj troche fachowej literatury. A że nie wiesz...nie jest to zaskoczeniem.

MUSI
:lol: :lol: :lol: Może podeprzesz się jakimś wyrokiem sądowym. chociaż patrząc na Art 7 kpk można się wszystkiego spodziewać. :wink:

. Powtarzam i powtarzam, a Ty w kółko swoje: kombinujesz co w PoRD znaczy słowo "skręcać" zamiast poznać jego znaczenie ogólne.
Czytając twoje posty też mnie "skręca...ze śmiechu. czy to sie łapie pod ogólne znaczenie ?

...się cały czas w tę samą stronę.
W tym samym kierunku...te twoje swobodne interpretacje i słownictwo z piaskownicy z resorakiem jest porażające.
Dziwne tylko ,że jadąc tą samą drogą, która przecina skrzyżowanie nagle masz odmienny punkt widzenia, co widać poniżej.Rozdwojenie jaźni ?
...choć robię "skok w bok" to cały czas kieruję się w stronę punktu B.
Co za zmiana ??? :wow: mam rozumieć, że kierunek jazdy jest w dalszym ciągu ten sam ?
To dlaczego na rondzie ten "skok w bok" jest nagle zmianą kierunku jazdy ?

W znaczeniu PoRD? Oczywiście, że nie. Nic dziwnego, skoro w znaczeniu ogólnym także nie.
W znaczeniu ogólnym Nie ??? Przecież widać.
Aha..widzisz tylko to co ci pasuje.Porażka.

Prawda. Prościej i trafniej się już chyba nie da.
:lol: :lol: :lol:
Bardziej wyprostować ronda juz sie nie da. tu masz rację.
Tylko dlaczego traktujecie obwiednie jako droge jednokierunkową i cztery dochodzące drogi ? :wow:
Nigdzie tego w PoRD nie ma. A u was jest...
Ale profeska :lol: :lol: :lol:
Nawet nie będę komentował. Przypominam ,że piszemy o kierunkach jazdy, a nie w tę czy w tamtą "stronę"
Nie idę na żadną "stronę" :wink:
A jest na pierwszym rysunku w którymkolwiek miejscu możliwość skierowania się w inna stronę?
Nawet tego nie zrozumiałeś, albo bniesz w zaparte.Skoro nie mogłeś do tej pory zrozumieć, jak przebiegaja drogi przecinające sie na skrzyżowaniu dostałeś rysunek rozbijający prawie na czynniki pierwsze.
Ty uważasz, że zmienia sie kierunek jazdy na drugim "zakręcie" patrząc od dołu. :lol:

Więc nie skręcasz nigdzie.
Jak to n ie skręcam. Powołuję się na SJP..i przecież widać, że kręcę kierownicą...nie widać ? :wink:
I słusznie, bo przy znaku C-12 nic o kierunku jazdy nie ma.
Guru instruktorów z Zabrza ( "większości") i większości kierowców twierdzi zupełnie co innego. :lol:
A jednak od wjechania na skrzyżowanie do zjechania z niego masz dokładnie taki kierunek jazdy jak strzałeczki na znaku C-12 pokazują. Przypadek?

Przypadeq raczej :lol:
Czyli wracamy ponownie- JAKI KIERUNEK JAZDY ? :lol: Możesz odpisać na podstawie określeń dotyczących znaków F-10 i P-8x, gdzie jest napisane o kierunkach jazdy lub na podstawie Art 22.2

...potraktowałeś strzałki obrazujące kierunek w jakim ruch się odbywa jako obrazujące kierunek w jakim Ty sam się poruszasz. Czy naprawdę muszę komentować oparte na Twojej pomyłce wnioski?
Nie jesteś w stanie skomentować, ponieważ nie masz wystarczającej wiedzy i wyobraźni. F-10 i T-18 są przykładem na twoje stwierdzenie, że kierunek jazdy i kierunek ruchu jest tym samym.Przy T-18 nie ma tekstu z paragrafu 36 "kierunek w jakim ruch się odbywa".
To tylko twoje kolejne słowotwórstwo dobitnie pokazujące, że nie masz argumentów.Poruszam się w kierunku jaki mam na F-10. To jest mój kierunek jazdy, pomimo że według T-18 jest zmiana kierunku ruchu.
Czyli dalej nie jesteś w stanie poradzić z tym faktem, który zakłoca twoją błogą świadomość i wizję( kontrowersyjną) interpretacji przepisów.
Na aktywne uczestnictwo w dyskusjach czasu mieć raczej nie będę,
Spozytkuj pracowicie ten czas :wink:
szerszon

Postprzez LeszkoII » środa 17 grudnia 2014, 11:52

szymon1977 napisał(a):A ponieważ nie ma w PoRD definicji "skręcania" odmiennej od słownikowej MUSI ono w PoRD oznaczać to samo co w sensie ogólnym.
To nieprawda. Czy nie rozumiesz, co się do Ciebie pisze? Stawiasz sobie znak równości między hasełkiem "skręcać" z PWN a znaczeniem utylitarnym skręcania w sensie Art. 22.. Tymczasem powinieneś użyć "operatora zawierania". Czyli znaczenie ogólne z PWN musi być spełnione przez znaczenie wynikające z analizy PoRD i z tym nie ma problemu żadnego. Natomiast znaczenie szczególne nigdy nie będzie sprzeczne ze znaczeniem ogólnym, gdyż od niego "pochodzi". Kierowanie się w inną stronę można rozpatrywać nawet podczas przejeżdżania na zakręcie. Z analizy przepisów PoRD wynika, że skręcając na zakręcie nie zmienia się kierunku jazdy w celu kontynuowania jazdy tą drogą. Czy zakwestionujesz to? Co na to słownik PWN, zapomnij o przepisach :D
szymon1977 napisał(a):Powtarzam i powtarzam, a Ty w kółko swoje: kombinujesz co w PoRD znaczy słowo "skręcać" zamiast poznać jego znaczenie ogólne.
Napisz pracę doktorską z hasła słownikowego "skręcać", skoro poznawanie jego znaczenia (skleconego kilkoma słowami) nadaje się do poważnego procesu poznawczego :spoko: Na przykład z przepisów wynika, że w dyspozycji C-12 nie ma mowy o żadnym skręcaniu a w dyspozycji C-2 - JEST.
szymon1977 napisał(a):Jadąc drogą prowadzącą od punktu A do punktu B cały czas kieruję się w stronę punktu B. Jakby się droga nie kręciła i jakby się nie zmieniał kierunek geograficzny mojego wektora prędkości.
Kierujesz się w prawo, bo niebezpieczny zakręt jest w prawo. Jak przed zakrętem puścisz kierownicę to pojedziesz na wprost do rowu. I co Ty mi tutaj z drogami??? W PWN w haśle "skręcać" napisano cokolwiek o drodze? Droga skręca (to jedno znaczenie) a nam chodzi o skręcanie pojazdu kierowanego.
szymon1977 napisał(a):Jakby się droga nie kręciła i jakby się nie zmieniał kierunek geograficzny mojego wektora prędkości.
Na rondzie ciąg drogi również nie znajduje się w linii prostej - najpierw prowadzi lekko w prawo, później lekko w lewo i na końcu lekko w prawo. Oczywiście obwiednia wyspy nie leży w ciągu drogi zakręcającej w pętli, tylko leży w ciągu dróg się przecinających.
szymon1977 napisał(a):...choć robię "skok w bok" to cały czas kieruję się w stronę punktu B.
Wykonując swój 'skok w bok' podczas zmiany pasa ruchu zmieniasz odległość od krawędzi jezdni oraz kierunek ruchu względem niej. Oddalasz się od krawędzi a później przybliżasz... Nie zmieniasz kierunku jazdy (nie skręcasz w sensie Art. 22.).
szymon1977 napisał(a):
leszkoII napisał(a):Chwila - czy zmieniając pas ruchu albo wchodząc w zakręt skręcam?
A skąd wiesz jakie jest znaczenie PoRD, skoro jak pisałeś należy trzymać się słownikowego znaczenia, skoro ustawa PoRD go nie definiuje :)

Coś mataczysz w zeznaniach :lol:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez papadrive » środa 17 grudnia 2014, 22:18

szymon1977 napisał(a):
tomekkoz napisał(a):Jadąc po obwiedni w pewnym momencie masz do wyboru:
- albo zachowujesz dotychczasowy kierunek jazdy (wskazany na znaku C-12)
- albo zmieniasz dotychczasowy kierunek jazdy (wsk. na c-12) na inny.
Zamiar zmiany kierunku jazdy należałoby zasygnalizować.

Prawda, że proste?

Prawda. Prościej i trafniej się już chyba nie da. Można co najwyżej spróbować napisać to samo ale bez występujących w PoRD a niezrozumiałych dla niektórych określeń.

Szerszonowi, jako instruktorowi, nie przystoi komentować tego, ale jam prosty chłop ze wsi (nie mylić z WSI :wink: ) i sobie pozwolę.
Przeredagowując wypowiedź @tomka, wyrzucając "niezrozumiałe określenia", mimowolnie stwierdziłeś najprawdziwszą prawdę.

Wybieram się na dobrowolny urlop. Na aktywne uczestnictwo w dyskusjach czasu mieć raczej nie będę, ale poczytam chętnie w wolnych chwilach. Pozostaje życzyć...

Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku!

Wypada życzyć udanego urlopu i przyjemnie spędzonych Świąt oraz Sylwestra. :P
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szymon1977 » sobota 20 grudnia 2014, 02:24

papadrive napisał(a):Wypada życzyć udanego urlopu i przyjemnie spędzonych Świąt oraz Sylwestra.
Dziękuję i z wzajemnością.
-----
papadrive napisał(a):...mimowolnie stwierdziłeś najprawdziwszą prawdę.
Nie mimowolnie bo dokładnie taką miałem wolę. Do rzeczy:
szymon1977 napisał(a):Jadąc w pewnym momencie masz do wyboru:

No więc jadąc napotykamy "twór" w kształcie litery "T". Po lewej praca (stąd jedziemy), po prawej dom (tu zakończymy naszą podróż) u dołu sklep "Świat piwa" (tutaj trafimy po drodze). Rozmowa po powrocie do domu:
- Jak zwykle zamiast kierować się do domu musiałeś po drodze skręcić do sklepu i kupić piwo - mówi Żona.
- Nie kochanie, nigdzie nie skręcałem, od razu kierowałem się do "Świata piwa" - odpowiadamy błyskotliwie.

Przekomarzania z małżonką zostawmy na inną okazje, wróćmy do PoRD. Pytanie:
Czy to, w którą stronę się kierujemy jest określeniem naszych zamiaru czy określeniem gdzie zostaniemy niezależnie od naszych zamiarów zaprowadzeniu przez "ruch drogowy"?

=====

szerszon napisał(a):To jest mój kierunek jazdy, pomimo że według T-18 jest zmiana kierunku ruchu.
Ten kierunek jest Twój, a tamten ruchu. Poza tym ten "przez", a tamten "w". Co więcej ten przez coś, co wcale nie musi być jednoznaczne z tym drugim czymś. Jak dla mnie to zbyt wiele rozbieżności, aby udowodnić, że pojazd jest w stanie jechać w innym kierunku niż się porusza.
szerszon napisał(a):Czyli dalej nie jesteś w stanie poradzić z tym faktem, który zakłoca twoją błogą świadomość i wizję( kontrowersyjną) interpretacji przepisów.
Wprost przeciwnie. Treści, które potrafisz z PoRD "odczytać", a właściwe to, co z treści PoRD pomijasz upewniają mnie tylko, że Twoimi "interpretacjami" nie ma sobie co zawracać głowy.
LeszkoII napisał(a):Kierowanie się w inną stronę można rozpatrywać nawet podczas przejeżdżania na zakręcie.
Owszem, rozpatrywać można. Ale jeżeli po Twoim "rozpatrzeniu" pojazd przejeżdżając przez zakręt skręca to polecam z rozważaniami nt. znaczenia w PoRD słowa "skręcać" powstrzymać się do czasu zrozumienia ogólnego znaczenia słowa "skręcać".
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » sobota 20 grudnia 2014, 11:38

szymon1977 napisał(a):Czy to, w którą stronę się kierujemy jest określeniem naszych zamiaru czy określeniem gdzie zostaniemy niezależnie od naszych zamiarów zaprowadzeniu przez "ruch drogowy"?
Takie filozofie były już tutaj prezentowane a wynikało z nich, że znak nakazu skrętu w prawo pozbawia kierującego zamiaru wykonania tegoż manewru a skoro "zamiaru brak" to i kierunkowskaz nie jest wymagany w związku z Art. 22.5..

Szymon,
coraz bardziej "filozofujesz" (czytaj: oddalasz się od PoRD). Na dyskusję o słownikach zgodziłem się po to, aby przemówić Ci do rozsądku i wykazać, że hasełko z PWN nie zastąpi analizy kontekstowej całościowo ujętych przepisów PoRD, w szczególności nie rozwiązuje problemu poruszania się po rondach(co usiłowałeś w niemy sposób przemycić jako sugestię).

Wracając do rond...
Zbliżam się do małego SoRO, widzę tablicę E-1 a na niej rozrysowane cztery wloty na skrzyżowanie. Zamierzam kierować się w stronę przeciwległego wylotu, bo tak prowadzi ciąg drogi wojewódzkiej, którego nie zamierzam opuścić.
Ani mi w głowie włączenie prawego kierunkowskazu przed wjazdem na skrzyżowanie ani włączenie go przed opuszczeniem skrzyżowania. Kieruję się dalej w ta sama stronę a korygowanie kierownicą ma na celu jedynie to żeby nie wjechać w wyspę i trzymać się powierzchni skrzyżowania przeznaczonej do ruchu pojazdów.

A Ty wciskasz tani kit, że skręcam w prawo (dwa razy!):help: ... że kieruję się w inną stronę. Litości.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » sobota 20 grudnia 2014, 12:03

Ignorujesz slownikowe znaczenie slow w PORD uzytych bo ich nie rozmiesz. Z tego samego powodu ignorujes skladnie zdan. Nie wiem w jakim jezyku odczytujesz tresc PORD, ale z pewnoscia nie jest to j. polski.

LeszkoII napisał(a):znak nakazu skrętu w prawo pozbawia kierującego zamiaru wykonania tegoż manewru
Nawet jak jest nakaz to kierujacy musi miec zamiar. A moze miec zamiar inny niz nakaz.

Oj Leszko, Ty i te Twoje "analizy" przedszkolaka.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » sobota 20 grudnia 2014, 12:20

szymon1977 napisał(a):Ignorujesz slownikowe znaczenie slow w PORD uzytych bo ich nie rozmiesz.
Niczego nie ignoruję. "skierować się w inną stronę"... teraz pewnie zaczniesz szukać co to jest "kierować się" a co to znaczy "strona"..., później następne... i następne...hasełko i niekończąca się opowieść zmierzająca donikąd :lol:
Nadajesz znaczeniu słownikowemu "skręcać" jakąś nadprzyrodzoną moc. Chcesz pisać doktorat z tego hasła, bardzo proszę, ale to już na innym forum lub w Luźnej gadce.
szymon1977 napisał(a):Oj Leszko, Ty i te Twoje "analizy" przedszkolaka.
Kto pisał o piaskownicy i resorakach? :mrgreen: Ja nie jestem zdolny do używania tak powalająco merytorycznych argumentacji :D

Zarzucasz, że nie rozumiem co to znaczy skręcać. Więc wyjaśnij, co to znaczy... bo chyba coś więcej niż w PWN napisano :shock: Masz skłonności do nadinterpretowania... nie tylko PoRD, ale nawet słowników j. polskiego.
LeszkoII

Postprzez szerszon » sobota 20 grudnia 2014, 16:54

szymon1977
No więc jadąc napotykamy "twór" w kształcie litery "T"
:hmm: Czyli znowu mamy cztery skrzyżowania na jednym. Czyli słynny rysunek E.
Ten kierunek jest Twój, a tamten ruchu
Nie ma to znaczenia.Znowu sobie dzielisz bezpodstawnie. I tak z tego wynika,ze kierunek jazdy nie jest tożsamy z kierunkiem ruchu.A u ciebie jest :D
Poza tym ten "przez", a tamten "w".
Na skrzyżowaniu ? :lol:
Weź gościu..daruj sobie to wymyślanie. :wow:
Jak dla mnie to zbyt wiele rozbieżności, aby udowodnić, że pojazd jest w stanie jechać w innym kierunku niż się porusza.
Tylko dla ciebie. Z przepisów tutaj przytoczonych wynika co innego. Znowu bałeś się napisać o kierunku jazdy czy ruchu pisząc tylko "kierunku"
Wprost przeciwnie
W którym miejscu ? :lol:
upewniają mnie tylko
Ja już dawno jestem pewien, że nie masz zielonego pojęcia o przepisach tylko trollujesz. Nie podałeś teraz żadnego sensownego argumentu poza laniem wody.
Czyli jak to jest, że występuje nieoczekiwana zmiana kierunku ruchu, pomimo że kierunek jazdy dalej jest na wprost ?
Kiedy sobie poradzisz ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 21 grudnia 2014, 02:56

szerszon napisał(a):Czyli jak to jest, że występuje nieoczekiwana zmiana kierunku ruchu, pomimo że kierunek jazdy dalej jest na wprost ?
Jak to jak? Normalnie! Kierunek ruchu w miejscu oznakowanym T-18 nie ma nic wspólnego z kierunkiem jazdy przez to miejsce konkretnego uczestnika ruchu pokazanym na F-10.
szerszon napisał(a):Kiedy sobie poradzisz ?
Poradziłem sobie już dawno temu. Jedna strzałka obrazuje co innego niż druga więc dla tego samego miejsca mogą się one różnić. Udowodniłeś, że dwa różne zjawiska mogą mieć w tym samym miejscu różne kierunki - czyli po raz kolejny nic.
-----
LeszkoII napisał(a): Zamierzam kierować się w stronę przeciwległego wylotu, bo tak prowadzi ciąg drogi wojewódzkiej, którego nie zamierzam opuścić.
Ciąg drogi wojewódzkiej - być może. Ale czy droga przez skrzyżowanie prowadzi? Raczej nie. Przecież widać, że do skrzyżowania dochodzą cztery drogi a żadna z nich na skrzyżowaniu kontynuacji nie ma. A jakoś do przeciwległego wylotu trzeba się przedostać. I niestety wyspa centralna uniemożliwia jazdę prosto celem przejechania na wprost przez skrzyżowanie.

LeszkoII napisał(a):Niczego nie ignoruję.
Wprost przeciwnie - ignorujesz jedną z podstawowych zasad języka prawnego. Powtarzam Ci w kółko, że jeżeli jakikolwiek zwrot w języku prawnym ma być rozumiany inaczej niż w sensie ogólnym (ewentualnie inaczej niż w dziedzinie nauki, z której pochodzi) MUSI zostać w sposób odmienny w tymże tekście prawnym zdefiniowany. A Ty nie dość, że przypisujesz odmienne od ogólnego znaczenie słowa "skręcać", to jeszcze wobec braku odmiennej definicji sam sobie z premedytacją tę definicję tworzysz na podst. PoRD. I jeszcze co chwilę się tym chwalisz. Ignorant z Ciebie jakich mało!
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 21 grudnia 2014, 13:29

szymon1977
Jak to jak? Normalnie! Kierunek ruchu w miejscu oznakowanym T-18 nie ma nic wspólnego z kierunkiem jazdy przez to miejsce konkretnego uczestnika ruchu pokazanym na F-10.

I tak twierdzę cały czas. Ty , w zależności od swojego widzimisię dokładnie odwrotnie :lol:
Czyli jeszcze raz jadę przez skrzyżowanie na wprost tą sama drogą, która tylko przecina poprzeczną, a nie jest w linii prostej. Tylko T-18 ci nie postawili bo nie ma "nieoczekiwanej" zmiany kierunku ruchu a jest "oczekiwana" Ale zmiana kierunku ruchu dalej jest. :D łapiesz ? :wink:
Poradziłem sobie już dawno temu.
Nie. Nie poradziłeś sobie, ponieważ zamiast konkretnych odpowiedzi dostajemy teksty o "rzeczywistym kierunku własnym jazdy na skrzyżowaniu resorakiem bo widać" :lol:
. Powtarzam Ci w kółko,
Nie powtarzaj tylko daj jakis np wyrok sądowy..najlepiej kilka, bo tak jak szoferemeryt z filmikami, możesz pokazać tylko ten na potwierdzenie swojej tezy. :D
szerszon

Postprzez LeszkoII » niedziela 21 grudnia 2014, 19:20

szymon1977 napisał(a):Ciąg drogi wojewódzkiej - być może. Ale czy droga przez skrzyżowanie prowadzi? Raczej nie.
Jak to nie? Przecież napisałem wyraźnie, że informuje o tym tablica E-1. Używam sformułowania "ciąg drogi", żeby nie tworzyć 'nowych dróg' na skrzyżowaniu. Zresztą i w "220stce" pojawia się podobny opis tego samego, o czym mowa :D
szymon1977 napisał(a):Przecież widać, że do skrzyżowania dochodzą cztery drogi a żadna z nich na skrzyżowaniu kontynuacji nie ma.
:lol: Przecież widać /"na łoko"/ :lol: (te teksty mnie rozwalają...)
Jeśli skrzyżowanie jest typu "+" to niezależnie od tego jak je skanalizowano, dwie drogi się przecinają.
Rozwidlenie drogi (dolna nóżka literki) występuje przy skrzyżowaniu typu "Y", podobnie z perspektywy dwóch dróg("różek" literki) się łączących ... w jedną.

Na skrzyżowaniu "T" również dochodzi do przecięcia się dróg(dwóch), z tą różnicą w stosunku do skrzyżowania "+", że jedna z dróg nie ma kontynuacji.
szymon1977 napisał(a):A jakoś do przeciwległego wylotu trzeba się przedostać. I niestety wyspa centralna uniemożliwia jazdę prosto celem przejechania na wprost przez skrzyżowanie.
No to kręcisz kierownicą i się przedostajesz, w czym problem? Jak omijasz autobus na przystanku to tez kręcisz kierownicą, w czym problem?... w tym że rzekomo skręcasz(=zmieniasz kierunek jazdy) :help: ...chyba kołami pojazdu. Nie zmieniasz kierunku jazdy, bo kierujesz się "w stronę" przeciwległego wlotu. No co, definicja z PWN nie odpowiada? :lol: :lol:

Głupoty piszesz, że wyspa uniemożliwia jazdę na wprost. Wyspa uniemożliwia Ci rozwijanie dużych prędkości na wlocie/wylocie i to nie każda .... podobnie jest z łukiem drogi. Napisz jeszcze, że łuk drogi uniemożliwia Ci jazdę na wprost i dlatego musisz skręcić bo inaczej rów.
A poza tym test łosia zrób.
szymon1977 napisał(a):Wprost przeciwnie - ignorujesz jedną z podstawowych zasad języka prawnego. Powtarzam Ci w kółko, że jeżeli jakikolwiek zwrot w języku prawnym ma być rozumiany inaczej niż w sensie ogólnym (ewentualnie inaczej niż w dziedzinie nauki, z której pochodzi) MUSI zostać w sposób odmienny w tymże tekście prawnym zdefiniowany.
Ty na prawdę nie czytasz co się do Ciebie pisze :P Więc przeczytaj jeszcze raz, bo nie lubię trollować, jak Ty.
LeszkoII

Postprzez szerszon » niedziela 21 grudnia 2014, 20:23

szymon1977 pisze:
A jakoś do przeciwległego wylotu trzeba się przedostać. I niestety wyspa centralna uniemożliwia jazdę prosto celem przejechania na wprost przez skrzyżowanie.

A tego nie zauważyłem :lol:
Czyli szymonie na zakrętach nie jedziesz na wprost,ponieważ zakręt ci uniemożliwia jazdę prosto :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Tylko nie zapomnij sygnalizować jazdy po zakręcie...ale zabawa :spoko:
Czyli jadąc po obwiedni wokół wyspy nie jedziesz na wprost, jak tu sie produkowały wszelkiej maści klony, tylko w lewo..przecież widać.
szerszon

Postprzez Mhm » poniedziałek 22 grudnia 2014, 11:44

Wybaczcie jeżeli powielam pytanie, ale nie mogłam znaleźć nigdzie odpowiedzi na moje pytanie. Ostatnio zauważyłam, że wielu kierowców wjeżdżając na rondo miga w lewą stronę tak jakby to było komunikatem że jeszcze na rondzie się znajduje i dopiero przy zjeździe z ronda włącza migacz w prawo. Kiedyś migacz na rondzie włączało sie dopiero przy zjeździe z ronda a teraz jak jest ?
Mhm

Postprzez szoferemeryt » poniedziałek 22 grudnia 2014, 13:48

Mhm napisał(a):.........a teraz jak jest ?

Ja mówię że tak;
https://www.youtube.com/watch?v=L0c-8D6UKoY
szerszon i kilkoro innych powie że to herezja.
szoferemeryt

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze