Kolizja !!

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kolizja !!

Postprzez SXE » sobota 20 grudnia 2014, 09:44

Proszę o komentarze to przedstawionej sytuacji .
Na filmie od 11-18 min (reklamy niestety obowiązkowe)
http://www.ipla.tv/Stop-drogowka-odcine ... od-6051983
SXE

Re: Kolizja !!

Postprzez szerszon » sobota 20 grudnia 2014, 17:29

Pan Policjant należy do tych 40% o których wspomina raport NIK. Jeśli trzymać się tak idiotycznej interpretacji to jadący pod prąd autostradą byłby tylko współwinny czołowego zderzenia z pojzdem wyprzedzającym lewym pasem, ponieważ tamten nie ustapił pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po swoim pasie ruchu..to nic ,że pod prąd :lol:
szerszon

Postprzez gagatek » sobota 20 grudnia 2014, 19:01

To że facet nie przyjął mandatu za kolizje to znaczy że nie można tego drugiego ukarać za wykroczenia?
gagatek

Postprzez Makabra » sobota 20 grudnia 2014, 19:26

SXE napisał(a):Proszę o komentarze to przedstawionej sytuacji .
Na filmie od 11-18 min (reklamy niestety obowiązkowe)
http://www.ipla.tv/Stop-drogowka-odcine ... od-6051983

No ale co tu komentować? Miał ustąpić a nie ustąpił, jak skręcał to nie patrzył gdzie jedzie? Mądre to patrzeć w lewo jadąc i skręcając w prawo? Jak by tam pieszy przechodził w miejscu z którego van nadjechał, to by pieszego pierdyknął.
Jakby gość od vana miał nie dostać żadnego mandatu, to faktycznie było by coś nie halo.

szerszon napisał(a):Pan Policjant należy do tych 40% o których wspomina raport NIK. Jeśli trzymać się tak idiotycznej interpretacji to jadący pod prąd autostradą byłby tylko współwinny czołowego zderzenia z pojzdem wyprzedzającym lewym pasem, ponieważ tamten nie ustapił pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po swoim pasie ruchu..to nic ,że pod prąd :lol:

A od kiedy to wyprzedzając pasem ruchu do mojego kierunku mam ustępować komuś pierwszeństwa? Zjedz snickersa, bo nie jesteś sobą :mrgreen:
Makabra

Postprzez szerszon » sobota 20 grudnia 2014, 19:32

Miał ustąpić a nie ustąpił,
Komu miał ustąpić ???
Jak by tam pieszy przechodził w miejscu z którego van nadjechał, to by pieszego pierdyknął.
Było PdP Droga dwujezdniowa..co tam miałby robić pieszy ???
A od kiedy to wyprzedzając pasem ruchu do mojego kierunku mam ustępować komuś pierwszeństwa?
Od momentu interpretacji tego Pana Policjanta, który w Art 17 dopatrzył sie określenia "wszystkim uczestnikom ruchu"
Chyba ma własny policyjny PoRD.
szerszon

Postprzez Makabra » sobota 20 grudnia 2014, 19:56

szerszon napisał(a):
Miał ustąpić a nie ustąpił,
Komu miał ustąpić ???

Świętemu Mikołajowi.

szerszon napisał(a): Jak by tam pieszy przechodził w miejscu z którego van nadjechał, to by pieszego pierdyknął.
Było PdP Droga dwujezdniowa..co tam miałby robić pieszy ???[/quote]

To był tylko przykład. Jak się koleś nie patrzy gdzie jedzie to na jednojezdniowej też kogoś pierdyknie. Albo na dwujezdniowej przywali w auto które będzie stało w korku.

A od kiedy to wyprzedzając pasem ruchu do mojego kierunku mam ustępować komuś pierwszeństwa?
Od momentu interpretacji tego Pana Policjanta, który w Art 17 dopatrzył sie określenia "wszystkim uczestnikom ruchu"
Chyba ma własny policyjny PoRD.[/quote]

To jaka różnica jest między określeniem "wszystkim uczestnikom ruchu" a tym co jest w przepisie? Pewnie przyczepisz się do liczby mnogiej i pojedynczej w przepisie :roll: No ale ten van to był przecież ten pojedynczy uczestnik ruchu.

Kierujący pojazdem, włączając się do ruchu, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność oraz ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu.
Ostatnio zmieniony sobota 20 grudnia 2014, 20:24 przez Makabra, łącznie zmieniany 1 raz
Makabra

Postprzez szerszon » sobota 20 grudnia 2014, 20:05

No to co sie dziwisz, gdy zmieniam pas na autostradzie w celu wyprzedzenia i ładuję sie na czołówkę z jadącym pod prąd, ale on pasa nie zmienia :lol:
Art 22.1 :lol:

To taka tępota i indolencja, ze jestem winny kolizji mimo ,że nie złamałem przepisów. Z art 4..miał sie spodziewać gościa jadącego pod prąd ?
To może winnym będzie kierowca , który trzepnął pieszego na autostradzie w nocy..przecież do najbliższych pasów było ponad 100 metrów :lol:
Tak samo powinieneś sie spodziewać pieszego na autostradzie jak i jadącego gościa w furgonetce pod prąd.
To po kiego te przepisy, skoro wystarczy jedynie Art 3 ???
szerszon

Postprzez Makabra » sobota 20 grudnia 2014, 20:26

szerszon napisał(a):No to co sie dziwisz, gdy zmieniam pas na autostradzie w celu wyprzedzenia i ładuję sie na czołówkę z jadącym pod prąd, ale on pasa nie zmienia :lol:
Art 22.1 :lol:

Patrzę co się dzieje na autostradzie przede mną jak zmieniam pas ruchu. A po zmianie pasa ruchu to już nie moja wina jak coś nadjedzie z naprzeciwka :) Nie wiem, chyba się naoglądałeś ruskich filmików, gdzie jadą 1 metr od tira i nagle wyskok na sąsiedni pas ruchu, a tam stoi auto w korku :P
Makabra

Postprzez szerszon » sobota 20 grudnia 2014, 23:35

Patrzę co się dzieje na autostradzie przede mną jak zmieniam pas ruchu.
Cieszę sie bardzo, że obserwujesz. jednak, jak pokazują ostatnie przypadki nie jest to takie łatwe.
.
A po zmianie pasa ruchu to już nie moja wina jak coś nadjedzie z naprzeciwka
Tu prezentujesz tok myślenia tych co wbijają się z podporządkowanej i już są na drodze z pierwszeństwem.
To nic ,ze pojazd jadący drogą z pierwszeństwem nawija asfalt na koła. :lol:
Nie wiem, chyba się naoglądałeś ruskich filmików, gdzie jadą 1 metr od tira i nagle wyskok na sąsiedni pas ruchu, a tam stoi auto w korku
Wolałbym jakieś konkretne odpowiedzi, a nie o filmikach..
szerszon

Postprzez Makabra » wtorek 23 grudnia 2014, 05:22

szerszon napisał(a):
Patrzę co się dzieje na autostradzie przede mną jak zmieniam pas ruchu.
Cieszę sie bardzo, że obserwujesz. jednak, jak pokazują ostatnie przypadki nie jest to takie łatwe.
.

W 100% się z Tobą zgadzam :) Prowadzenie samochodu nie jest łatwe, wszystkim to powtarzam :)

szerszon napisał(a):A po zmianie pasa ruchu to już nie moja wina jak coś nadjedzie z naprzeciwka
Tu prezentujesz tok myślenia tych co wbijają się z podporządkowanej i już są na drodze z pierwszeństwem.
To nic ,ze pojazd jadący drogą z pierwszeństwem nawija asfalt na koła. :lol: [/quote]
Mój tok myślenia sprowadził się do zmiany pasa.

szerszon napisał(a):
Nie wiem, chyba się naoglądałeś ruskich filmików, gdzie jadą 1 metr od tira i nagle wyskok na sąsiedni pas ruchu, a tam stoi auto w korku
Wolałbym jakieś konkretne odpowiedzi, a nie o filmikach..

Konkret. Zmieniłem pas ruchu na autostradzie i poruszam się pasem innym którym wykonuję manewr wyprzedzania. Muszę ustąpić temu który jedzie na mnie z naprzeciwka? Poruszam się nieprawidłowym pasem ruchu?
Makabra

Postprzez szerszon » wtorek 23 grudnia 2014, 08:15

W 100% się z Tobą zgadzam :) Prowadzenie samochodu nie jest łatwe, wszystkim to powtarzam
Prowadzenie jak prowadzenie. Gorzej gdy trzeba to robić świadomie.
Mój tok myślenia sprowadził się do zmiany pasa.
To za mało.Ta zmiana pasa spowodowała także inne konsekwencje.
Konkret. Zmieniłem pas ruchu na autostradzie i poruszam się pasem innym którym wykonuję manewr wyprzedzania.
Nie interesuje mnie ,ze zmieniłeś. Jesteś w trakcie tego manewru i w tym samym czasie jedzie ci taki myślący inaczej.Nie ustąpiłeś jak nic. :D
szerszon

Powrót do Sytuacje na drodze