Jazda po miejscach postojowych a pierwszeństwo przejazdu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Jazda po miejscach postojowych a pierwszeństwo przejazdu

Postprzez disaster » niedziela 07 grudnia 2014, 14:33

Dyskusja się fajnie rozwija.
Będzie jeszcze ciekawsze jak rozważycie miejsca postojowe namalowane dookoła ronda :D
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez Makabra » niedziela 07 grudnia 2014, 15:38

Dylek, drugie pytanie, ja bym bral kinie przerywna miedzy kola i blokowal tych z tylu, tak zeby ktos nie probowal mnie wyprzedzic z zadnej strony :twisted:
Makabra

Postprzez LeszkoII » niedziela 07 grudnia 2014, 20:46

dylek napisał(a):Przez wskazane miejsce należy przejeżdżać cały czas możliwie blisko prawego krawężnika, czy też jak prowadzi podwójna ciągła ?
Tutaj jest problem interpretacyjny. P-17 maluje się na jezdni, ale P-7 stosuje się do oddzielenia zatok przystankowych od jezdni. Moim zdaniem zatokę przystankową należy podciągnąć pod pobocze mimo że poboczem nie jest. Dlatego też korzystanie z takiego odcinka zatoki mimo, że nie jest zabronione, to przy opuszczeniu tej zatoki-"pobocze" włączamy się do ruchu. Powodem takiej interpretacji jest linia krawędziowa korygująca krawędź jezdni, która przed zatoką przebiegała w krawężniku.
Nie ma zakazu wjazdu na takie coś, ale też nie ma sensu ze względu na krótki odcinek - po co później włączać się do ruchu i doprowadzać do niejasnych sporów? Poza tym można narazić się na wymuszone zatrzymanie (ustąpienie pierwszeństwa jadącym po jezdni), co ciężko będzie wytłumaczyć że wynikło ono z przepisów ruchu a jeśli nawet wynika z przepisów ruchu(bo wynika) to należało przewidzieć taka ewentualność i "unikać wszelkich działań..." (Art. 3. - w efekcie utrudnianie ruchu - autobusom).
dylek napisał(a):Ile we wskazanym miejscu jest pasów ruchu ? 3, 2 czy 1 ?
2.
rusel napisał(a):stosujesz się osobiście do tej wykładni?
Na tej alei, co podrzuciłem linkiem, zdarza mi się w godzinach wieczorno-nocnych (zazwyczaj puste stanowiska postojowe) mieć okazję do zastosowania się do tego przepisu(możliwe blisko prawej krawędzi). P-19 nie wyznacza krawędzi jezdni.
jasper1 napisał(a):Czy aby na pewno będzie się to tak nazywać wg 220?
Nie wiem o jaki fragment z 220 chodzi.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » niedziela 07 grudnia 2014, 20:55

P-19 nie wyznacza krawędzi jezdni.
Bardzo tego pilnujesz, zaś paragraf 90.3 coś Ciebie gryzie :D
Nie chcesz przyjąć do wiadomości co tam napisali.
szerszon

Postprzez LeszkoII » niedziela 07 grudnia 2014, 21:17

Znak P-19 "linia wyznaczająca pas postojowy" wyznacza pas przeznaczony na postój pojazdów wzdłuż krawędzi jezdni lub oddziela od niej zatokę postojową.

Przyjmuję do wiadomości każdą literkę z osobna oraz wszystkie literki razem. Zauważ, że to znak uzupełniający znak informacyjny i akurat niczego nie zakazujący ani nakazujący. Musze się powtórzyć. "Przeznaczenie NA postój" wyraża też znak D-18, który z kolei mówi tak:

Znak D-18 "parking" oznacza miejsce przeznaczone na postój pojazdów(...).

Teraz znajdź różnicę pomiędzy miejscem na postój a pasem na postój :hmm:

P.S. Jakby co, to nie ma forumowego zakazu naśladowania stylu Szymona Językoznawcy :lol:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » niedziela 07 grudnia 2014, 21:25

Przyjmuję do wiadomości każdą literkę z osobna oraz wszystkie literki razem.

No to w końcu przyjmij to...
Znak P-19 "linia wyznaczająca pas postojowy" wyznacza pas przeznaczony na postój pojazdów wzdłuż krawędzi jezdni lub oddziela od niej zatokę postojową.

Zauważ, że to znak uzupełniający znak informacyjny i akurat niczego nie zakazujący ani nakazujący.
Rozumiem,ze gdy masz D-3 to sobie zawracasz, przeciez to tylko znak informacyjny.
Chyba treść zawarta w przepisie nie pozostawia wątpliwości-"przeznaczony na postój"
Znak D-18 "parking" oznacza miejsce przeznaczone na postój pojazdów(...).

Teraz znajdź różnicę pomiędzy miejscem na postój a pasem na postój

Dla mnie ostatnie twoje posty świadczą tylko o jednym..zmieniłeś dilera :D
poczytaj, gdzie może byc ustawiony D-18 :wink: tylko na jezdni ?

P.S. Jakby co, to nie ma forumowego zakazu naśladowania stylu Szymona Językoznawcy
Juz sprawdziłem, czy nie nastąpiła zmiana nicka :lol: i jestem coraz bardziej zdumiony.
szerszon

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 08 grudnia 2014, 12:50

szerszon napisał(a):Rozumiem,ze gdy masz D-3 to sobie zawracasz, przeciez to tylko znak informacyjny.
Akurat zakaz zawracania na drodze jednokierunkowej dyktuje przepis Ustawy a nie rozporządzenie z 170tki (dyspozycja znaku D-3), ale to inny temat więc zostawmy go. Masz rację, że D-3 zobowiązuje do określonego zachowania mimo, że nie użyto "zobowiązany jest" ani "nakazuje się".
szerszon napisał(a):Chyba treść zawarta w przepisie nie pozostawia wątpliwości-"przeznaczony na postój"
Ale czy wyłącznie na postój? Przecież zacytowałem Ci treść D-18 - jest identyczna co do meritum z treścią P-19(chyba że uruchomimy słowniki PWN w celu doszukiwania się różnicy pomiędzy pasem postojowym a miejscem postojowym 8) ) - a mimo to D-18 z tabliczka T-30x nie zakazuje poruszania się po jezdni MIMO, że D-18 oznacza miejsce PRZEZNACZONE na postój.
Pytałem, jak zamierzasz to pogodzić? Odpowiedziałeś:
szerszon napisał(a):Dla mnie ostatnie twoje posty świadczą tylko o jednym..zmieniłeś dilera
poczytaj, gdzie może byc ustawiony D-18 tylko na jezdni ?
Bez tabliczki T-30 dotyczy chodnika. Ale rozmawiamy o jezdni, czyli np. zestawie oznaczeń: D-18, T-30x, P-18/19/20.

P.S. Dilera nie zmieniam...papierosy te same od 7 lat :P
LeszkoII

Postprzez rusel » poniedziałek 08 grudnia 2014, 15:59

Szerszon słusznie prawi, logika powinna iść w parze z danym przepisem. Niektórzy czytają jedynie przepisy i wyciągają wnioski na swoje potrzeby. Różnicę w rozumieniu problematyki widać wyraźnie. Przypomina mi to całą plejadę wielbicieli pord na szkoleniach i podobne dyskusje. Na szczęście nikomu nie przychodzi do głowy aby wjeżdżać choćby na każdy pas włączenia który wyrósl z drogi poprzecznej i znalazł się na tej mistycznej i wszechobecnej jezdni przed naszymi oczami :wink:
rusel

Postprzez papadrive » poniedziałek 08 grudnia 2014, 18:25

rusel napisał(a):. Na szczęście nikomu nie przychodzi do głowy aby wjeżdżać choćby na każdy pas włączenia który wyrósl z drogi poprzecznej i znalazł się na tej mistycznej i wszechobecnej jezdni przed naszymi oczami :wink:

Czy nikomu? To nie takie pewne. :wink:
Ta linia (P-19) jest wyznaczona po to, aby parkowanie nie odbywało się na pasie ruchu, jak to ma miejsce podczas zatrzymania/postoju dozwolonego na jezdni. Parkujący ma swobodę w manewrowaniu, nie narażając przy tym bezpieczeństwa i płynności ruchu.
Widzi mi się, że to jest podobna sytuacja do pobocza jezdni. Można na nie wjechać/zatrzymać się, ale powrót na jezdnię, to włączanie się do ruchu.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez Makabra » wtorek 09 grudnia 2014, 00:34

Nagrałem dziś filmik na jedne z ulic która często jeżdżę.

http://youtu.be/Q3PM4Bgrrgs

Pomimo że nie ma tutaj P19, to parkingi są wyznaczone. Czy wprowadzenie P19 coś zmienia jak chodzi o możliwość parkowania? Czy w tym momencie są trzy niewyznaczone pasy ruchu? Czy jak będą P19 to mamy już tylko jeden pas ruchu? Czy zmiana pasa ruchu przed końcem parkingu na lewy/prawy czyli do krawężnika to dalej zmiana pasa ruchu, skoro teoretycznie miejsca postojowe to nie jest pas ruchu?
Makabra

Postprzez szerszon » wtorek 09 grudnia 2014, 08:50

. Czy wprowadzenie P19 coś zmienia jak chodzi o możliwość parkowania?
Po co ?
[img]Czy%20w%20tym%20momencie%20są%20trzy%20niewyznaczone%20pasy%20ruchu?[/img]
Widzę dwa.
Czy jak będą P19 to mamy już tylko jeden pas ruchu?

Prawdopodobnie tak.
Czy zmiana pasa ruchu przed końcem parkingu na lewy/prawy czyli do krawężnika to dalej zmiana pasa ruchu, skoro teoretycznie miejsca postojowe to nie jest pas ruchu?

Nie ma tu parkingu.Tu jest pokazany sposób parkowania.
szerszon

Postprzez Makabra » wtorek 09 grudnia 2014, 09:22

szerszon napisał(a):Nie ma tu parkingu.Tu jest pokazany sposób parkowania.

Ciekawe... D-18: Parking - Oznacza miejsce przeznaczone na postój pojazdów. T30 to tylko dodatek do parkingu.
Makabra

Postprzez szerszon » wtorek 09 grudnia 2014, 09:23

Polecam 220 dogłębnie :D
szerszon

Postprzez LeszkoII » wtorek 09 grudnia 2014, 18:50

szerszon napisał(a):Polecam 220 dogłębnie
Możesz napisać coś dłuższego czasem 8) Nawet samo cytowanie "220" bez komentarza nie uzasadni punktu widzenia...

Makabra - dobra robota, zatem jechałeś środkowym pasem ruchu :D ... bo prawego i lewego nie ma :hmm:
LeszkoII

Postprzez szerszon » wtorek 09 grudnia 2014, 20:46

Możesz napisać coś dłuższego czasem

Po co ?
Przecież wszystko jest napisane i wystarczy przeczytać. Paragraf 90.3 został przytoczony , a efektu nie ma. :wink:
Makabra - dobra robota, zatem jechałeś środkowym pasem ruchu :D ... bo prawego i lewego nie ma
Dlaczego nie ma ?
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze