Będzie jeszcze ciekawsze jak rozważycie miejsca postojowe namalowane dookoła ronda

Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez disaster » niedziela 07 grudnia 2014, 14:33
przez Makabra » niedziela 07 grudnia 2014, 15:38
przez LeszkoII » niedziela 07 grudnia 2014, 20:46
Tutaj jest problem interpretacyjny. P-17 maluje się na jezdni, ale P-7 stosuje się do oddzielenia zatok przystankowych od jezdni. Moim zdaniem zatokę przystankową należy podciągnąć pod pobocze mimo że poboczem nie jest. Dlatego też korzystanie z takiego odcinka zatoki mimo, że nie jest zabronione, to przy opuszczeniu tej zatoki-"pobocze" włączamy się do ruchu. Powodem takiej interpretacji jest linia krawędziowa korygująca krawędź jezdni, która przed zatoką przebiegała w krawężniku.dylek napisał(a):Przez wskazane miejsce należy przejeżdżać cały czas możliwie blisko prawego krawężnika, czy też jak prowadzi podwójna ciągła ?
2.dylek napisał(a):Ile we wskazanym miejscu jest pasów ruchu ? 3, 2 czy 1 ?
Na tej alei, co podrzuciłem linkiem, zdarza mi się w godzinach wieczorno-nocnych (zazwyczaj puste stanowiska postojowe) mieć okazję do zastosowania się do tego przepisu(możliwe blisko prawej krawędzi). P-19 nie wyznacza krawędzi jezdni.rusel napisał(a):stosujesz się osobiście do tej wykładni?
Nie wiem o jaki fragment z 220 chodzi.jasper1 napisał(a):Czy aby na pewno będzie się to tak nazywać wg 220?
przez szerszon » niedziela 07 grudnia 2014, 20:55
Bardzo tego pilnujesz, zaś paragraf 90.3 coś Ciebie gryzieP-19 nie wyznacza krawędzi jezdni.
przez LeszkoII » niedziela 07 grudnia 2014, 21:17
przez szerszon » niedziela 07 grudnia 2014, 21:25
Przyjmuję do wiadomości każdą literkę z osobna oraz wszystkie literki razem.
Znak P-19 "linia wyznaczająca pas postojowy" wyznacza pas przeznaczony na postój pojazdów wzdłuż krawędzi jezdni lub oddziela od niej zatokę postojową.
Rozumiem,ze gdy masz D-3 to sobie zawracasz, przeciez to tylko znak informacyjny.Zauważ, że to znak uzupełniający znak informacyjny i akurat niczego nie zakazujący ani nakazujący.
Znak D-18 "parking" oznacza miejsce przeznaczone na postój pojazdów(...).
Teraz znajdź różnicę pomiędzy miejscem na postój a pasem na postój
Juz sprawdziłem, czy nie nastąpiła zmiana nickaP.S. Jakby co, to nie ma forumowego zakazu naśladowania stylu Szymona Językoznawcy
przez LeszkoII » poniedziałek 08 grudnia 2014, 12:50
Akurat zakaz zawracania na drodze jednokierunkowej dyktuje przepis Ustawy a nie rozporządzenie z 170tki (dyspozycja znaku D-3), ale to inny temat więc zostawmy go. Masz rację, że D-3 zobowiązuje do określonego zachowania mimo, że nie użyto "zobowiązany jest" ani "nakazuje się".szerszon napisał(a):Rozumiem,ze gdy masz D-3 to sobie zawracasz, przeciez to tylko znak informacyjny.
Ale czy wyłącznie na postój? Przecież zacytowałem Ci treść D-18 - jest identyczna co do meritum z treścią P-19(chyba że uruchomimy słowniki PWN w celu doszukiwania się różnicy pomiędzy pasem postojowym a miejscem postojowymszerszon napisał(a):Chyba treść zawarta w przepisie nie pozostawia wątpliwości-"przeznaczony na postój"
Bez tabliczki T-30 dotyczy chodnika. Ale rozmawiamy o jezdni, czyli np. zestawie oznaczeń: D-18, T-30x, P-18/19/20.szerszon napisał(a):Dla mnie ostatnie twoje posty świadczą tylko o jednym..zmieniłeś dilera
poczytaj, gdzie może byc ustawiony D-18 tylko na jezdni ?
przez rusel » poniedziałek 08 grudnia 2014, 15:59
przez papadrive » poniedziałek 08 grudnia 2014, 18:25
rusel napisał(a):. Na szczęście nikomu nie przychodzi do głowy aby wjeżdżać choćby na każdy pas włączenia który wyrósl z drogi poprzecznej i znalazł się na tej mistycznej i wszechobecnej jezdni przed naszymi oczami
przez Makabra » wtorek 09 grudnia 2014, 00:34
przez szerszon » wtorek 09 grudnia 2014, 08:50
Po co ?. Czy wprowadzenie P19 coś zmienia jak chodzi o możliwość parkowania?
Czy jak będą P19 to mamy już tylko jeden pas ruchu?
Czy zmiana pasa ruchu przed końcem parkingu na lewy/prawy czyli do krawężnika to dalej zmiana pasa ruchu, skoro teoretycznie miejsca postojowe to nie jest pas ruchu?
przez Makabra » wtorek 09 grudnia 2014, 09:22
szerszon napisał(a):Nie ma tu parkingu.Tu jest pokazany sposób parkowania.
przez szerszon » wtorek 09 grudnia 2014, 09:23
przez LeszkoII » wtorek 09 grudnia 2014, 18:50
Możesz napisać coś dłuższego czasemszerszon napisał(a):Polecam 220 dogłębnie
przez szerszon » wtorek 09 grudnia 2014, 20:46
Możesz napisać coś dłuższego czasem
Dlaczego nie ma ?Makabra - dobra robota, zatem jechałeś środkowym pasem ruchu... bo prawego i lewego nie ma