Czy ktoś ma pomysł jak zasygnalizować zamiar parkowania równ

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Czy ktoś ma pomysł jak zasygnalizować zamiar parkowania równ

Postprzez Rhotax » środa 19 listopada 2014, 00:05

Już mnie irytuje pewna sytuacja sytuacja, z którą często się spotykam.
Popołudniowe korki przez centrum i miejsca parkingowe wzdłuż krawężnika do parkowania równoległego tyłem.
Jedzie sobie kolumna, ktoś z przodu zwalnia bo widzi przed sobą miejsce do zaparkowania, jedzie powoli bo chciałby tam zaparkować, ale widzi za sobą resztę, która tam się ciśnie i 'pogania'.
Daje szybko gazu, żeby znaleźć się "przed" miejscem do parkowania (parkowanie równoległe tyłem), włącza kierunkowskaz i ......... niestety za późno. Ktoś za nim już podjechał pod jego tył, a za tamtym podjechali następni i ... ten z przodu stoi z kierunkowskazem i zapalonymi światłami od wstecznego licząc, że ten za nim się cofnie ale...się nie cofnie bo zanim stoi ktoś inny, a dalej jeszcze ktoś i tak cała kolumna. No i ten z przodu stoi i czeka, ci z tyłu w końcu trąbią....burdel i syf.

I zastanawiam się czy nie ma jakiegoś "życiowego patentu" na zasygnalizowanie temu z tyłu "stój, poczekaj, ja na chwilę odjadę, ale zaraz będę cofał bo tu jest miejsce do parkowania równolegle tyłem" ?

Zauważyłem, że jeśli się zatrzymam przed miejscem, włączę kierunkowskaz, a potem pojadę do przodu to i tak ten za mną podjeżdża. Tak jakby myślał, że....miałem parkować przodem równolegle, ale się rozmyśliłem i pojechałem dalej ?

Kiedyś kolega zaproponował, żeby włączać awaryjne i czekać aż ten za nami nas wyprzedzi. Ale to się nie sprawdza w sytuacji 'kolumny' bo tych z tyłu jest...nieskończona ilość :) A poza tym w tej konkretnej sytuacji, którą mam na myśli to jest droga 1-kierunkowa i nie ma tam miejsca na wyprzedzenie.

Jakiś uniwersalny pomysł, który by łatwo i intuicyjnie zrozumieli wszyscy ?
Rhotax

Re: Czy ktoś ma pomysł jak zasygnalizować zamiar parkowania

Postprzez LeszkoII » środa 19 listopada 2014, 00:52

Rhotax napisał(a):miejsca parkingowe wzdłuż krawężnika do parkowania równoległego tyłem
Nie ma znaku, który by nakazywał parkowanie przodem/tyłem - to tak przy okazji, wiem że nie o to Ci chodziło ;)
Rhotax napisał(a):I zastanawiam się czy nie ma jakiegoś "życiowego patentu" na zasygnalizowanie temu z tyłu "stój, poczekaj, ja na chwilę odjadę, ale zaraz będę cofał bo tu jest miejsce do parkowania równolegle tyłem" ?
Nie ma. Na uprzejmości poddenerwowanych korkiem ludzi raczej bym nie liczył :) Co nie znaczy, że podczas Twojego cofania taki jegomość może Ci z czystym sumieniem przywalić - zwłaszcza jak jest korek. No ale gdybanie raczej skończyłoby się zimną kalkulacją stanu faktycznego przez organy oceniające taki manewr z prawnego punktu widzenia, czyli że cofający ustępuje pierwszeństwa.
Rhotax napisał(a):Jakiś uniwersalny pomysł, który by łatwo i intuicyjnie zrozumieli wszyscy ?
Istnieje taki trick - wjeżdżasz przodem ukośnie w miejsce i przejeżdżasz je aż do chodnika jak najbardziej się tylko da (najlepiej byłoby wjechać na lekkim ukosie na chodnik całym pojazdem, ale nie wzdłuż bo to zabronione). Później cofasz w to miejsce parkingowe tyłem ale już od strony kierowcy.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Makabra » środa 19 listopada 2014, 09:49

Rhotax napisał(a):I zastanawiam się czy nie ma jakiegoś "życiowego patentu" na zasygnalizowanie temu z tyłu "stój, poczekaj, ja na chwilę odjadę, ale zaraz będę cofał bo tu jest miejsce do parkowania równolegle tyłem" ?

Zauważyłem, że jeśli się zatrzymam przed miejscem, włączę kierunkowskaz, a potem pojadę do przodu to i tak ten za mną podjeżdża. Tak jakby myślał, że....miałem parkować przodem równolegle, ale się rozmyśliłem i pojechałem dalej ?

Zatrzymujesz się przed miejscem mając już kierunkowskaz i ruszasz bardzo powoli, to po pierwsze. Starasz się najechać trochę przodem w miejsce a potem z niego wyjechać, tym sposobem jak zrobisz to bardzo dokładnie, to tył będzie bardziej wycelowany w miejsce niz w samochód który jechał za tobą, to po drugie. Jak to nie pomaga to wysiąść i opier****ć typa z tyłu że by się opamiętał, to po trzecie. Na nas tak kiedyś trąbił bucefał który nam tak podjechał i nie dał zaparkować, jak zacząłem wysiadać to od razu wrzucił wsteczny i w strachu wycofał duuużo więcej niż nam było potrzeba :mrgreen:
Makabra

Postprzez rusel » środa 19 listopada 2014, 10:36

Popołudniowe korki przez centrum i miejsca parkingowe wzdłuż krawężnika do parkowania równoległego tyłem.
Jedzie sobie kolumna, ktoś z przodu zwalnia bo widzi przed sobą miejsce do zaparkowania, jedzie powoli bo chciałby tam zaparkować, ale widzi za sobą resztę, która tam się ciśnie i 'pogania'.
Daje szybko gazu, żeby znaleźć się "przed" miejscem do parkowania (parkowanie równoległe tyłem), włącza kierunkowskaz i ......... niestety za późno. Ktoś za nim już podjechał pod jego tył, a za tamtym podjechali następni i ... ten z przodu stoi z kierunkowskazem i zapalonymi światłami od wstecznego licząc, że ten za nim się cofnie ale...się nie cofnie bo zanim stoi ktoś inny, a dalej jeszcze ktoś i tak cała kolumna. No i ten z przodu stoi i czeka, ci z tyłu w końcu trąbią....burdel i syf.

Wg kodeksu to wykonanie w/w parkowania w tej sytuacji jest w zasadzie niemożliwe. Obowiązki w związku z cofaniem są jasno określone. Trzeba ustąpić pierwszeństwa i poczekać aż korki się rozładują, zatem pozostaje przejechać pół miasta w celu znalezienia innego miejsca. Tak czy owak burdel i syf
rusel

Postprzez Borys_q » środa 19 listopada 2014, 10:45

Wjedź przodem trochę będziesz wystawał ale to nie przeszkadza, potem jak będziesz wyjeżdżał do poprawki to cie ktoś wypuści bo będzie liczył na twoje miejsce a ty troszkę wyjedziesz poprawisz się i gitara.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez lith » środa 19 listopada 2014, 18:55

Tam gdzie jest miejsce polecam to co napisał Leszko II:
LeszkoII napisał(a):Istnieje taki trick - wjeżdżasz przodem ukośnie w miejsce i przejeżdżasz je aż do chodnika jak najbardziej się tylko da (najlepiej byłoby wjechać na lekkim ukosie na chodnik całym pojazdem, ale nie wzdłuż bo to zabronione). Później cofasz w to miejsce parkingowe tyłem ale już od strony kierowcy.

Jak nie ma to polecam ustawianie się do parkowania na skos, tak, żeby nie było wątpliwości, że chcesz zaparkować.
lith

Postprzez Uciekaj1 » piątek 05 grudnia 2014, 22:25

Może włączenie świateł awaryjnych (oczywiście nie zapominając o wcześniejszym kierunkowskazie) byłoby jakimś sposobem informowania innych o zamiarze wykonywania manewru parkowania równoległego? Coś jak np. tu https://www.youtube.com/watch?v=mrRHGJxM-9k - podczas parkowania - awaryjne.
Tylko myślę, że u nas większość i tak by nie załapała o co chodzi.
Uciekaj1

Postprzez disaster » piątek 05 grudnia 2014, 23:31

Kolejny amator używania świateł awaryjnych do wszystkiego.
Ludzie, jeździjcie sobie cały czas na światłach awaryjnych, i auto lepiej widoczne będzie i uwagę będzie zwracało.
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez Uciekaj1 » sobota 06 grudnia 2014, 10:42

W żadnym wypadku nie jestem amatorem używania świateł awaryjnych do wszystkiego. Praktycznie w ogóle z nich nie korzystam. Jak dla mnie, to kierunkowskaz wystarczająco informuje o zamiarach kierowcy.
Uciekaj1

Postprzez lith » sobota 06 grudnia 2014, 13:18

A mi się zdarza użyć awaryjnych przy równoległym parkowaniu, już dawno nie, ale myślę, że gdzieś przy większym ruchu i trudniejszym parkowaniu może mieć to sens.
lith

Postprzez Makabra » sobota 06 grudnia 2014, 13:28

Jak sie z tylu trafi debil, to ani kierunkowskaz, ani awaryjne nie pomoga.
Makabra

Powrót do Sytuacje na drodze