Parkowanie obok strefy płatnego parkowania

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Parkowanie obok strefy płatnego parkowania

Postprzez sitek2012 » piątek 07 listopada 2014, 11:08

Witam! Niedaleko mojego miejsca pracy jest sytuacja przedstawiona na rysunku:
Obrazek

Powiedzmy że jadę od dołu rysunku w górę. Po mojej prawej stronie jest taka zatoczka ze strefą płatnego parkowania (parkometry co krok ustawione w tej zatoczce). Ja natomiast staje samochodem naprzeciwko tej strefy płatnego parkowania (tak jak kwadracik z nr 1). Po lewej stronie nie ma żadnego zakazu zatrzymywania/postoju ani na całej długości nie widać parkometru. I moje pytanie jest takie czy takie parkowanie jest zgodne z przepisami?

Pozdrawiam!
sitek2012

Re: Parkowanie obok strefy płatnego parkowania

Postprzez LeszkoII » piątek 07 listopada 2014, 14:29

Tak, możesz o ile:
- nie utrudniasz ruchu innym uczestnikom,
- zatrzymanie nie spowoduje zabrożenia bezpieczeństwa ruchu,
- pojazd będzie widoczny dla innych,
- pozostawiasz dla pieszych min. 1,5m,
- zatrzymałeś pojazd samochodowy o DMC nie przekraczającej 2,5t,
- zatrzymanie nastąpiło w obszarze zabudowanym na jezdni o małym ruchu (część pojazdu znajduje się na jezdni)
....
jeszcze kilka warunków można wymieniać, nie będę przepisywał z pamięci całego Art. 45 - 49 PoRD.

Całkiem możliwe, że policja lub SM się dobą "zainteresuje" :lol:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez lith » piątek 07 listopada 2014, 15:06

Raczej bym się przejmował tym czy strefa płatnego parkowania nie obejmuje całych ulic ;)
lith

Postprzez sitek2012 » piątek 07 listopada 2014, 16:49

Zapytałem bo pewnego dnia jechałem koło tego miejsca i widziałem blokady na kołach i to mnie zastanowiło czy mi mogą coś zrobić. Ale dzisiaj mi się sprawa rozjaśniła skąd te blokady. Wyjątkowo jechałem z drugiej strony (od góry rysunku) i okazało się, że od tej strony jest zakaz zatrzymywania. Co ciekawe po mojej stronie (od dołu rysunku jadąc) nie ma żadnego zakazu. A jak nie ma znaku to nie ma zakazu :D
sitek2012

Postprzez lith » piątek 07 listopada 2014, 16:57

Nikogo nie będzie interesowało, że od dołu jechałeś. Jak od drugiej strony jest znak to obowiązuje wszystkich.
lith

Postprzez Borys_q » piątek 07 listopada 2014, 18:55

Może wg zarządcy jest to jezdnia o niemałym ruchu:)
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Henq » piątek 07 listopada 2014, 21:08

sitek2012 napisał(a):Zapytałem bo pewnego dnia jechałem koło tego miejsca i widziałem blokady na kołach i to mnie zastanowiło czy mi mogą coś zrobić. Ale dzisiaj mi się sprawa rozjaśniła skąd te blokady. Wyjątkowo jechałem z drugiej strony (od góry rysunku) i okazało się, że od tej strony jest zakaz zatrzymywania. Co ciekawe po mojej stronie (od dołu rysunku jadąc) nie ma żadnego zakazu. A jak nie ma znaku to nie ma zakazu :D

A definicję znaku zakazu w całości zna? czy tylko wie że oznacza zakaz zatrzymywania i postoju?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » piątek 07 listopada 2014, 21:26

lith napisał(a):Raczej bym się przejmował tym czy strefa płatnego parkowania nie obejmuje całych ulic
Trochę się zmieniło w przepisach od lutego b.r.. Obecnie miejsce postojowe(za które należy zapłacić na podstawie UoDP) znajdujące się w takiej strefie MUSI BYĆ oznakowane znakiem ZARÓWNO pionowym JAK I poziomym (spójnik "oraz"). Wobec powyższego, jeśli zaparkujesz TUTAJ po lewej stronie: http://goo.gl/maps/ov70q (z zachowaniem 10m od PdP i innych przepisów), to nie zapłacisz ani grosza.
Dawniej dostałbym mandat zarówno za niezastosowanie się do starego znaku D-44 ("Strefa parkowania"), który wyrażał pewien nakaz, jak też kontroler parkingowy mógłby powiadomić Urząd Miasta, iż nie wniesiono opłaty.
lith napisał(a):Nikogo nie będzie interesowało, że od dołu jechałeś. Jak od drugiej strony jest znak to obowiązuje wszystkich.
No bo takie mamy sądy, kto by się szarym obywatelem interesował. Odfajkować i "następny proszę" :) Przy uczciwym procesie sądowym na pewno przyznano by mi rację, bo ja uważam, że znak drogowy umieszczony tyłem do kierującego - kierującego nie dotyczy.
sitek2012 napisał(a):Zapytałem bo pewnego dnia jechałem koło tego miejsca i widziałem blokady na kołach i to mnie zastanowiło czy mi mogą coś zrobić. Ale dzisiaj mi się sprawa rozjaśniła skąd te blokady. Wyjątkowo jechałem z drugiej strony (od góry rysunku) i okazało się, że od tej strony jest zakaz zatrzymywania.
Ja bym mandatu nie przyjął, przynajmniej w moim mieście. (chodzi o bliskość sądu)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez RBG » piątek 14 listopada 2014, 02:14

LeszkoII napisał(a):Trochę się zmieniło w przepisach od lutego b.r.. Obecnie miejsce postojowe(za które należy zapłacić na podstawie UoDP) znajdujące się w takiej strefie MUSI BYĆ oznakowane znakiem ZARÓWNO pionowym JAK I poziomym (spójnik "oraz").

Mógłbyś zapodać link do tych zmian? W którym akcie to szukać?

W każdym razie parkowanie poza wyznaczonym (obojętnie jak) miejscem w strefie, to chyba legalne nadal nie jest.
RBG

Postprzez kg1956 » piątek 14 listopada 2014, 09:00

Leszko
Jak w sądzie udowodnisz skąd jechałeś?
kg1956

Postprzez LeszkoII » piątek 14 listopada 2014, 09:25

RBG napisał(a):Mógłbyś zapodać link do tych zmian? W którym akcie to szukać?

http://prawo.rp.pl/artykul/1098688.html
kg1956 napisał(a):Jak w sądzie udowodnisz skąd jechałeś?
Kamera, świadkowie, dyktafon nagrywający wypowiedzi policji,
domniemanie niewinności,(ale to rzadko działa, bo sądy UFAJĄ policji :-) jako "tzw. superświadkom")
LeszkoII

Postprzez kg1956 » piątek 14 listopada 2014, 10:05

Chyba żartujesz. Wychodzi na to, że pojazdy parkujące na zakazie i stojące "z prądem" łamią przepis, a te "pod prąd" nie? To ja udam głupiego i zaparkuję odwrotnie i będę czysty!
kg1956

Postprzez LeszkoII » piątek 14 listopada 2014, 14:17

kg1956 napisał(a):parkujące na zakazie i stojące "z prądem" łamią przepis
Tak by z pewnością wyraził się policjant lub strażnik miejski: "stoisz pan na zakazie" :lol: Ja jestem uczulony na takie skróty ...'myślowe'. Jadąc sobie przez miasto ulicą A, przejeżdżając 10 skrzyżowań w końcu znajdę miejsce, w którym zatrzymanie nie jest niedozwolone. A jest niedozwolone np. wtedy, gdy znak drogowy przekazuje kierującemu informację (pozwala się zidentyfikować). Dyskusja na ten temat już była.
kg1956 napisał(a):a te "pod prąd" nie?
A czemu miałyby mnie obowiązywać znaki nieprzeznaczone dla mnie? Przecież wiem, że B-36 określa zasady zatrzymania pomiędzy skrzyżowaniami. Zatem opuszczając dane skrzyżowanie i nie widząc dalej znaku po lewej stronie (umieszczonego zgodnie z wytycznymi, m.in. o kącie ustawienia go względem jezdni), w tym miejscu parkować można (pomijam inne przepisy nie mające związku ze znakiem B-36/35). To tak w największym skrócie.
kg1956 napisał(a):To ja udam głupiego i zaparkuję odwrotnie i będę czysty!
Jeśli dla przeciwnego kierunku - za skrzyżowaniem - nie będzie B-35/36 to będziesz czysty,... w teorii.

Zdaję sobie sprawę, że na to co napisałem spadnie krytyka z uzasadnieniem "bo przecież sądy orzekają inaczej" ... a jakby mogły się pomylić :shock:
LeszkoII

Postprzez Henq » piątek 14 listopada 2014, 22:34

LeszkoII napisał(a):A jest niedozwolone np. wtedy, gdy znak drogowy przekazuje kierującemu informację (pozwala się zidentyfikować). Dyskusja na ten temat już była.

Ale co to znaczy że "pozwala się zidentyfikować"? - dyskusja była i był tez wyrok sądu który mówił jasno że parkując auto po przeciwnej stronie jezdni/chodnika (pod prąd) masz obowiązek iść się upewnić czy nie ma znaku zakazu, ponieważ znak jasno i wyraźnie mówi że dotyczy tej strony jezdni na której został umieszczony, więc co to za różnica czy parkujesz tyłem, przodem, z prądem czy pod prąd?
LeszkoII napisał(a):A czemu miałyby mnie obowiązywać znaki nieprzeznaczone dla mnie? Przecież wiem, że B-36 określa zasady zatrzymania pomiędzy skrzyżowaniami. Zatem opuszczając dane skrzyżowanie i nie widząc dalej znaku po lewej stronie (umieszczonego zgodnie z wytycznymi, m.in. o kącie ustawienia go względem jezdni), w tym miejscu parkować można (pomijam inne przepisy nie mające związku ze znakiem B-36/35). To tak w największym skrócie.

Strasznie duży ten skrót. Jak chcesz skrótu to proszę bardzo: parkując po lewej stronie masz się upewnić czy na początku drogi nie ma znaku zakazu, to że parkujesz 1km od następnego skrzyżowania gdzie takowy znak jest postawiony definicji znaku nie zmieni.
LeszkoII napisał(a):Zdaję sobie sprawę, że na to co napisałem spadnie krytyka z uzasadnieniem "bo przecież sądy orzekają inaczej" ... a jakby mogły się pomylić :shock:

A co nie mogły by? Dwa skręty w lewo i dwa wyprzedzania w tym momęcie i co dwa różne wyroki sądu raz winny kierowca skręcający raz winny kierowca który wyprzedzał więc jeden sąd się myli :)
Ale sam teraz ogarnij def znaku skoro mówi "dotyczy tej strony drogi po której znak się znajduje" a nie "dotyczy tej strony drogi po której znak jest widoczny"
Czy mając B-36 i parkując za znakiem w przeciwnym kierunku def znaku się zmienia? czy może definicja "tej strony drogi" się zmienia? W skrócie parkujac po lewej stronie nadal parkujesz po stronie drogi na której jest ustawiony znak B-36 - to że go akurat nie było od strony którą jechałeś nic nie zmienia. No może tyle ze jest też art który mówi że po lewej stronie nie można parkować (teraz nie zagłębiam się w wyjątki).
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » niedziela 16 listopada 2014, 21:10

Henq napisał(a):masz obowiązek iść się upewnić czy nie ma znaku zakazu
Na czym miałoby polegać to "upewnienie się"? Czyżby odbywając spacerek a jak wrócę to widzę blokadę na kole?
A może wyjątek dopuszczający zatrzymanie w OZ na jezdni dwukierunkowej o małym ruchu przy lewej krawędzi już zniesiono?
Henq napisał(a):znak jasno i wyraźnie mówi że dotyczy tej strony jezdni na której został umieszczony
Pomijasz jeszcze wytyczne (dz.u. 220) umieszczania znaków, ich czytelność a także zrozumiałość.
Henq napisał(a):co to znaczy że "pozwala się zidentyfikować"?
Na przykład jeśli tarcza znaku(w zasadzie znak) znajduje się w koronie drzewa i jest całkowicie zasłonięta liśćmi, to wg. Ciebie obowiązuje kierującego? To tak jakbyś pisał, że oznakowanie poziome sprzed 10 lat wciąż obowiązuje, mimo że jest w 97% nieczytelne...
Henq napisał(a):to że parkujesz 1km od następnego skrzyżowania gdzie takowy znak jest postawiony definicji znaku nie zmieni.
Tu absolutnie nie chodzi o dyspozycję znaku drogowego, tylko o zobowiązanie do jego stosowania.

Linia orzekania sądów niestety jest całkowicie sprzeczna z Art. 7.3. Ustawy PoRD. Jako ciekawostkę dodam, że analogiczny przepis w "Konwencji Wiedeńskiej" brzmi miażdżąco i o dziwo jest bardziej szczegółowy.
LeszkoII

Powrót do Sytuacje na drodze