Blokowanie skrzyżowania?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Blokowanie skrzyżowania?

Postprzez Bulailokiec » sobota 01 listopada 2014, 16:57

Według kodeksu drogowego:

,,Kierującemu pojazdem zabrania się:
wjeżdżania na skrzyżowanie, jeżeli na skrzyżowaniu lub za nim nie ma miejsca do kontynuowania jazdy''

np.Obrazek

Sprawa staje się jasna jeżeli np.jesteśmy na drodze równorzędnej lub np.mamy pierwszeństwo łamane i musimy ustąpić tym z prawej.

A co jeżeli,jedziemy drogą z pierwszeństwem i mamy np.z prawej i z lewej drogi podporządkowane musimy stosować się też do tej zasady?
Przecież i tak mamy pierwszeństwo przed pojazdami z podporządkowanej więc nie zablokujemy skrzyżowania...
Bulailokiec

Re: Blokowanie skrzyżowania?

Postprzez szerszon » sobota 01 listopada 2014, 17:12

Blokujesz.
szerszon

Postprzez Bulailokiec » sobota 01 listopada 2014, 17:37

Widzę,że wyczerpałeś temat niesamowicie,dziękuje.

Bulailokiec napisał(a):A co jeżeli,jedziemy drogą z pierwszeństwem i mamy np.z prawej i z lewej drogi podporządkowane musimy stosować się też do tej zasady?
Bulailokiec

Postprzez papadrive » sobota 01 listopada 2014, 17:56

Czy przepis ten rozróżnia rodzaje skrzyżowań i tylko na wybrane nie można wjechać, jeżeli nie ma możliwości kontynuowania jazdy?
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez Bulailokiec » sobota 01 listopada 2014, 18:01

Więc jeżeli zostawię miejsce na skrzyżowaniu będąc na drodze z pierwszeństwem to pojazd z podporządkowanej może wyjechać przede mną nie mając pierwszeństwa,tak samo z naprzeciwko skręcając z lewo?!
Bo innego celu zostawienia miejsca na skrzyżowaniu nie widzę...
Bulailokiec

Postprzez papadrive » sobota 01 listopada 2014, 18:24

Tak. Może, jeśli nie wymusi na nikim pierwszeństwa i ma możliwość opuścić skrzyżowanie. A przyznasz, chyba, że na stojącym pojeździe trudno wymusić.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez Makabra » sobota 01 listopada 2014, 18:40

Bulailokiec napisał(a):Więc jeżeli zostawię miejsce na skrzyżowaniu będąc na drodze z pierwszeństwem to pojazd z podporządkowanej może wyjechać przede mną nie mając pierwszeństwa,tak samo z naprzeciwko skręcając z lewo?!

To że masz pierwszeństwo nie oznacza że pomimo tego że jechać prosto przez skrzyżowanie nie możesz, to inni jadący w innych kierunkach z podporządkowanej mają stać razem z Tobą. Chyba że zablokujesz skrzyżowanie jakimś bardzo rzadkim super samochodem, wtedy postoję razem z Tobą i nacieszę oczy fajną bryką :D

Jeden samochód stojący na środku skrzyżowania na głównej drodze generuje korek na drodze podporządkowanej którego wcale być nie musi. Mam przykład z mojej kamerki który może zobrazuje sytuację z punktu widzenia kierowcy na podporządkowanej :thumb2: Droga główna zakorkowana na prawie kilometr przez światła które trzymają, a osioł w czarnej hondzie nie dość że mnie zablokował, to jeszcze jakieś ale do mnie, bo się wkurzam że nie mogę w lewo pojechać.

https://www.youtube.com/watch?v=EFBNVEX ... e=youtu.be
Makabra

Postprzez LeszkoII » sobota 01 listopada 2014, 19:24

Bulailokiec napisał(a):Przecież i tak mamy pierwszeństwo przed pojazdami z podporządkowanej więc nie zablokujemy skrzyżowania...
Wyczuwam, że chodzi Ci w pytaniu o to, kto byłby potencjalnie uznany za winnego spowodowania kolizji. Nie wykluczone, że ten który choć formalnie posiadał pierwszeństwo na mocy oznakowania drogowego, to wjechał na skrzyżowanie bez możliwości jego opuszczenia. A przecież 'zasada ograniczonego zaufania' mówi jasno:
Art. 4.
Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze mają prawo liczyć, że inni uczestnicy tego ruchu przestrzegają przepisów ruchu drogowego, chyba że okoliczności wskazują na możliwość odmiennego ich zachowania.
Idąc tym tokiem, wjeżdżający na skrzyżowanie spod znaku A-7 (lub C-12 PLUS A-7 - ruch okrężny) powinien aktywnie sprawdzać możliwości, jakie kierujący posiadający pierwszeństwo ma za skrzyżowaniem, tj. czy aby ma gdzie wjechać, czy aby nie ma korka itd..

Inaczej przepis z Art. 25.4. (o zakazie wjazdu na skrzyżowanie) byłby martwy. Dlatego nie ma wyjścia i należy dokonać słusznej jego interpretacji, co nie stwarza problemu przeciętnemu kierowcy.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » sobota 01 listopada 2014, 19:45

Bulailokiec napisał(a):Widzę,że wyczerpałeś temat niesamowicie,dziękuje.

A co tu pisać ? Blokujesz łamiąc przepis. Z podporządkowanej może pojechać w całkiem innym kierunku niż sobie założyłeś.
szerszon

Postprzez disaster » sobota 01 listopada 2014, 23:38

Bulailokiec napisał(a):Widzę,że wyczerpałeś temat niesamowicie,dziękuje.

Bulailokiec napisał(a):A co jeżeli,jedziemy drogą z pierwszeństwem i mamy np.z prawej i z lewej drogi podporządkowane musimy stosować się też do tej zasady?

Przepis jest jasny i klarowny.
Stojąc na środku skrzyżowania je blokujesz co jest wykroczeniem.
Przepis nie jest uzależniony od tego czy masz pierwszeństwo czy nie.

Przepisy czyta się wprost, tworzenie swoich interpretacji kończ się zawsze w jeden sposób - karą :D
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez dylek » niedziela 02 listopada 2014, 00:31

disaster napisał(a):Stojąc na środku skrzyżowania je blokujesz co jest wykroczeniem.

Tak tylko dla małego uściślenia :
https://www.google.pl/maps/@51.2521755,22.5936735,3a,75y,335.43h,69.69t/data=!3m4!1e1!3m2!1szRyr6sGJhH5GgpFqqjCzmQ!2e0

Dwie L-ki stoją w korku na środku skrzyżowania....wg mnie wcale go nie blokując :P
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez disaster » niedziela 02 listopada 2014, 00:36

Skrót myślowy :)
Jest wiele skrzyżowań o geometrii umożliwiającej takie numery.
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez LexiconAvenue » poniedziałek 03 listopada 2014, 01:15

Bulailokiec napisał(a):Więc jeżeli zostawię miejsce na skrzyżowaniu będąc na drodze z pierwszeństwem to pojazd z podporządkowanej może wyjechać przede mną nie mając pierwszeństwa,tak samo z naprzeciwko skręcając z lewo?!

A ja widzę: jadący tą samą, co Ty główną, ale w kierunku przeciwnym (czy- dla ortodoksów praw fizyki- kierunku tym samym, lecz zwrocie przeciwnym;) może skręcić w "swoje lewo", gdy Ty i tak stoisz w korku. Częsta sytuacja.
Would you get hip to this kindly tip
And go take that California trip
Get your kicks on Route 66
LexiconAvenue

Postprzez Makabra » poniedziałek 03 listopada 2014, 10:18

dylek napisał(a):
disaster napisał(a):Stojąc na środku skrzyżowania je blokujesz co jest wykroczeniem.

Tak tylko dla małego uściślenia :
https://www.google.pl/maps/@51.2521755,22.5936735,3a,75y,335.43h,69.69t/data=!3m4!1e1!3m2!1szRyr6sGJhH5GgpFqqjCzmQ!2e0

Dwie L-ki stoją w korku na środku skrzyżowania....wg mnie wcale go nie blokując :P

Pogadaj na ten temat z kierowcą przegubowego autobusu. Jemu może trochę braknąć miejsca :) Ale oczywiście jest wiele skrzyżowań na których nie da się nikogo zablokować. Ja mam lepsiejszy przykład. Ten suv na lewym pasie stoi na skrzyżowaniu ;)

https://www.google.pl/maps/@50.0515824, ... !2e0?hl=pl
Makabra

Powrót do Sytuacje na drodze