Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez papadrive » czwartek 23 października 2014, 19:06

szoferemeryt napisał(a):Mandat dla tego pana, a za co niech sam powie.
https://www.youtube.com/watch?v=9d0L8Qaryak

Może Ty odpowiesz, za co i w którym przejeździe, ukarałbyś tego kierowcę. :?:
Autor przytacza definicje skrzyżowania i niczym nie udowadnia, że ruch okrężny można podciągnąć pod tę definicję.

Podaj definicję ronda wg. PoRD, a udowodnisz, że gość nie ma racji.
Z oznakowania wynika, że mamy do czynienia z jednym skrzyżowaniem, a któryż to znak o tym świadczy?
Twierdzenie że istnieje więcej skrzyżowań tyle ile wlotów czy wylotów nie ma potwierdzenia merytorycznego i w oznakowaniu.

Tutaj można Tobie zarzucić niekonsekwencję. Raz twierdzisz, że oznakowanie "ronda" nic nie mówi o jednym skrzyżowaniu, a z drugiej strony wytykasz błąd w stwierdzeniu, że jest to kilka skrzyżowań.
Wylotów może tak, bo to tylko widać, ale wlotów?

Wg. Ciebie, ilość wlotów na SoRO, jest inna niż wylotów. Dokładnie - jeden wlot, a wylotów kilka. :lol:
Symbioza znaków A-7 i C-12 daje pierwszeństwo, znowu kpina z nas wszystkich. Przecież C-12 to dokładnie odwrotności A-7 a przecież to A-7 stanowi o pierwszeństwie.

Wykaż sprzeczność, a właściwie odwrotność,pomiędzy znakami C-12 i A-7, bo zrozumiałem, że wg. Ciebie A-7 znaczy dokładnie odwrotnie niż C-12. :hmm:
Dla mnie to takie asekuranctwo ze strony autora, ja to odczytuje jako niepewność i myśli; mam racę a może nie mam co mi tam dodać kierunkowskaz.
Ktoś kto jest pewny swych racji nigdy tak by nie napisał.

To nie jest asekuranctwo, ani niepewność autora. Po prostu mówi o tym, że ten prawy kierunkowskaz (choć niepotrzebny), bardzo ułatwia innym w rozeznaniu sytuacji.
To, powiedzmy tak, jak z kierunkowskazem podczas zatrzymywania przy krawędzi jezdni. Niby niepotrzebny, ale dużo mówiący.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szerszon » czwartek 23 października 2014, 19:17

Podaj definicję ronda wg. PoRD, a udowodnisz, że gość nie ma racji.

Jednokierunkowa i cztery drogi poprzeczne ? :wink:
szerszon

Postprzez LeszkoII » czwartek 23 października 2014, 20:09

szoferemeryt napisał(a):Symbioza znaków A-7 i C-12 daje pierwszeństwo, znowu kpina z nas wszystkich. Przecież C-12 to dokładnie odwrotności A-7 a przecież to A-7 stanowi o pierwszeństwie.
C-12 odwrotnością A-7? Co to za odwrotność?
Emerycie, kwestie pierwszeństwa NA SKRZYŻOWANIU określa w jednym, klarownie i precyzyjnie ułożonym zdaniu - paragraf 36.2. z rozporządzenia ws ZiS ("dz.u. 170").
szoferemeryt napisał(a):Z oznakowania wynika, że mamy do czynienia z jednym skrzyżowaniem, a któryż to znak o tym świadczy?
C-12.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szoferemeryt » czwartek 23 października 2014, 20:45

"papadrive"

To ja mam powiedzieć?, niech autor filmu sam odpowie.
Podaj definicję ronda wg. PoRD, a udowodnisz, że gość nie ma racji

Tylko jeśli nie ma, to dlaczego w PRD nie napisano wprost że do SzRO stosuje się te same przepisy jak w art.2.14
Tutaj można Tobie zarzucić niekonsekwencję. Raz twierdzisz, że oznakowanie "ronda" nic nie mówi o jednym skrzyżowaniu, a z drugiej strony wytykasz błąd w stwierdzeniu, że jest to kilka skrzyżowań.

To jeszcze raz zapytam, któryż to znak oznacza że mamy do czynienia z jednym skrzyżowaniem (chodzi mi o znak). Nie wytykam czego innego.

Wg. Ciebie, ilość wlotów na SoRO, jest inna niż wylotów. Dokładnie - jeden wlot, a wylotów kilka. :lol:

Nie przeczytałeś dobrze więc nie zrozumiałeś. Wlotów i wylotów może być tyle samo choć nie zawsze.
Dlatego rozdzieliłem wloty i wyloty bo przecież wyloty również nie zawsze ale widać, a wloty zawsze są oznakowane.
Wykaż sprzeczność, a właściwie odwrotność,pomiędzy znakami C-12 i A-7, bo zrozumiałem, że wg. Ciebie A-7 znaczy dokładnie odwrotnie niż C-12. :hmm:

Tu muszę sie przyznać że trochę się zagalopowałem.

To nie jest asekuranctwo, ani niepewność autora. Po prostu mówi o tym, że ten prawy kierunkowskaz (choć niepotrzebny), bardzo ułatwia innym w rozeznaniu sytuacji.
To, powiedzmy tak, jak z kierunkowskazem podczas zatrzymywania przy krawędzi jezdni. Niby niepotrzebny, ale dużo mówiący.

Niestety ale tu się nie zgodzę, to typowe asekuranctwo. A co do zatrzymania i ruszania bez zmiany pasa ruchu czy nawet minimalnego skrętu kierownicą jestem zdania że należy mrugać dla upewnienia tego co za mną co robię, nie co mam zamiar zrobić. Przeczytaj co autor napisał i o czym ja pisałem, to zmienisz zdanie.
A z filmem jest tak jak w jedź bezpiecznie. Ważny temat, ale że po drodze popełnia wykroczenia nie związane z głównym tematem to, to już nie ma mieć znaczenia?
szoferemeryt

Postprzez szoferemeryt » czwartek 23 października 2014, 20:59

LeszkoII napisał(a):C-12 odwrotnością A-7? Co to za odwrotność?

Ano bo przy samym C-12 kto ma pierwszeństwo? A przy A-7 kto ma pierwszeństwo?
LeszkoII napisał(a):Emerycie, kwestie pierwszeństwa NA SKRZYŻOWANIU określa w jednym, klarownie i precyzyjnie ułożonym zdaniu - paragraf 36.2. z rozporządzenia ws ZiS ("dz.u. 170").

To już napisałem że się zagalopowałem.
LeszkoII napisał(a):C-12.

A to ciekawe na każdym wlocie jest C-12 i co?
szoferemeryt

Postprzez tomekkoz » czwartek 23 października 2014, 22:11

szoferemeryt napisał(a):Tak jeździ pan nauczyciel jazdy, na dodatek chce by inni wskazywali czy dobrze jeździ.
Mandat dla tego pana, a za co niech sam powie.
https://www.youtube.com/watch?v=9d0L8Qaryak

Za co?
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez papadrive » czwartek 23 października 2014, 22:13

szoferemeryt napisał(a):"papadrive"

To ja mam powiedzieć?, niech autor filmu sam odpowie.

Spytaj go na YT. :wink:
Oba przejazdy były nieprawidłowe.
1. Chcąc zawrócić na SoRO, wjechał prawidłowym pasem ruchu (nie słychać przerywacza kierunkowskazu :?: ), ale za wcześnie zmienił wewnętrzny na zewnętrzny pas. Zrobił to na wysokości pierwszego zjazdu, a sygnalizując zmianę pasa, wprowadził w błąd chcących wjechać 1 i 2 wlotem (trzeci nieczynny, to tak, jakby go nie było).
2. Przejazd całkowicie poza przepisami. Skręcając w lewo, wykonał tę czynność z prawego pasa, przy czym od początku do końca z lewym kierunkowskazem. :shock:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez tomekkoz » czwartek 23 października 2014, 22:56

Zawsze powtarzam kursantom - jedź tak jak pozwala ci na to oznakowanie.

W tym przypadku oznakowanie poziome pozwala jechać dookoła wyspy obydwoma pasami ruchu, więc przejazdy były prawidłowe.
Przypominam, że uczestnik ruchu zobowiązany jest stosować się do znaków drogowych (również poziomych), nawet jeżeli z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania.
tomekkoz

Postprzez szerszon » czwartek 23 października 2014, 23:11

Przypominam, że uczestnik ruchu zobowiązany jest stosować się do znaków drogowych (również poziomych), nawet jeżeli z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania.

:hmm: Coś ci zabrania skręcić w lewo z lewego pasa ?
Czy tę sama filozofie stosujesz na skrzyzowaniu X ?
W tym przypadku oznakowanie poziome pozwala jechać dookoła wyspy obydwoma pasami ruchu, więc przejazdy były prawidłowe.

Pozwala skręcać w lewo z prawego pasa ?
szerszon

Postprzez oskbelfer » czwartek 23 października 2014, 23:22

tomekkoz napisał(a):Zawsze powtarzam kursantom - jedź tak jak pozwala ci na to oznakowanie.

Ty jesteś tym instruktorem bez wymogu średniego wykształcenia ?

Pozwala jechać ale napewno nie w "kółko"

Chyba nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz -- zresztą Twój wywód dobitnie o tym świadczy
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez dylek » czwartek 23 października 2014, 23:37

tomekkoz napisał(a):Zawsze powtarzam kursantom - jedź tak jak pozwala ci na to oznakowanie.

Obrazek

Spójrz dokładnie na to SKRZYŻOWANIE
Podobnie jak na pierścieniowym rondzie linia przerywana poprowadzona łukiem i brak strzałek na samym skrzyżowaniu.
Też uważasz, że z środkowego pasa można w lewo, bo linia tak prowadzi ?
Porażka.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez tomekkoz » piątek 24 października 2014, 00:00

"Jedź tak jak pozwala oznakowanie."
Na środkowym pasie mamy strzałkę P-8a, która wskazuje dozwolony kierunek jazdy z tego pasa.
Jednak niezrozumiałe jest dla mnie dlaczego nie zastosowano na tym pasie strzałki P-8e, zezwalającej również na jazdę w lewo.
Skrzyżowanie miałoby wtedy większą przepustowość.
tomekkoz

Postprzez dylek » piątek 24 października 2014, 00:21

Obrazek
Rozumiem, że na tym rondzie też nie objedziesz go dookoła zewnętrznym pasem ze względu na strzałki pomimo pierścieniowego wymalowania linii przerywanej na rondzie ?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez maryann » piątek 24 października 2014, 09:30

LeszkoII napisał(a):skręt w lewo - włączam przed skrzyżowaniem a wyłączam jeszcze na skrzyżowaniu(...)Czy jeszcze jakieś pytania?
Nie.
Szczena mi opadła.
I to wszystko pewnie w majestacie PoRD i bezpieczeństwa? A co z wyłączeniem sygnalizowania PO WYKONANIU MANEWRU? W takim miejscu to podlega pod paragraf o nakłanianie do przestępstwa!
LeszkoII napisał(a):
szoferemeryt napisał(a):Z oznakowania wynika, że mamy do czynienia z jednym skrzyżowaniem, a któryż to znak o tym świadczy?
C-12.
A od kiedy to skrzyżowanie poznajemy po znaku? Co to- teren zabudowany, czy tunel?
szerszon napisał(a):Są znaki ostrzegające o skrzyzowaniu , uprzedzające, informujące o pierwszeństwie lub ustąpieniu..ale sam w sobie znak "skrzyżowanie' nie występuje.
Niewątpliwie mamy informację o jakimś szczególe zorganizowania ruchu w tym miejscu, ale o skrzyżowaniu stanowi układ dróg- nie znak!
dylek napisał(a):Rozumiem, że na tym rondzie też nie objedziesz go dookoła zewnętrznym pasem
Nawet kilka razy, jeśli potrzeba. Z tym, że sugerując się strzałkami tam gdzie one są zacznę od lewego pasa i wewnętrznego pierścienia- ale czy jest choć jedna strzałka, która zabrania mi potem zmienić pierścień na zewnętrzny? Nie; tamte były-minęły. Cześ pieśni!

ps. A! Polecam wtorkowy(powtarzany w tym tygodniu parę razy) odcinek "STOP drogówka" - z Łodzi.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szerszon » piątek 24 października 2014, 10:05

maryann
Szczena mi opadła.
To ile razy juz klawiaturę wymieniałeś ? :wink:
A co z wyłączeniem sygnalizowania PO WYKONANIU MANEWRU?

Zmienił kierunek jazdy ? To o co ci chodzi..może powinien wyłączyc juz za skrzyżowaniem ? A jeśli tak to możesz podać propozycję, gdzie ?
Nawet kilka razy, jeśli potrzeba.
Hmmm... :hmm: to zapytam twoim cytatem
? W takim miejscu to podlega pod paragraf o nakłanianie do przestępstwa!

ale czy jest choć jedna strzałka, która zabrania mi potem zmienić pierścień na zewnętrzny? Nie; tamte były-minęły. Cześ pieśni!

Czyli podążasz drogą szymona ..znaki do skrzyżowania :lol: :lol: :lol:
kierunki jazdy przez skrzyzowanie..ze strzałek nie wynika ,aby z pasa zewnętrznego skręcic w lewo.
Cienka ta pieśń... :wink: Dlatego piszę ci po raz kolejny-nie masz zielonego pojęcia o przepisach, jeśli w ten sposób traktujesz strzałki przed skrzyżowaniem.
ps. A! Polecam wtorkowy(powtarzany w tym tygodniu parę razy) odcinek "STOP drogówka" - z Łodzi.
Znowu policja prostuje rondo ?
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze