ANKIETA O ZMIANIE KIERUNKU JAZDY.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Czy uważasz, że każda zmiana kierunku jazdy musi odbyć się na odrębnym skrzyżowaniu?

TAK: Zawsze jedno skrzyżowanie = jedna zmiana kierunku jazdy, mimo, że nic na ten temat nie ma w przepisach.
10
34%
NIE: Liczba zmian kierunków jazdy, zależy wyłącznie od rodzaju skrzyżowania i organizacji ruchu na nim.
18
62%
NIE WIEM: A co to jest kierunek jazdy?
1
3%

Liczba głosów : 29

Re: ANKIETA O ZMIANIE KIERUNKU JAZDY.

Postprzez szymon1977 » niedziela 12 października 2014, 19:36

LeszkoII napisał(a):Skręca w prawo w sposób sprzeczny z przepisami
Nic podobnego. Trzykrotnie skręca w lewo oraz trzykrotnie zmienia kierunek jazdy w lewo zgodnie z przepisami. Natomiast przejeżdża przez skrzyżowanie w prawo z pasa ruchu, z którego w prawo mu przez skrzyżowanie przejechać nie wolno. Znów nie wiedzieć dlaczego "interpretując" przepisy utożsamiłeś kierunek przejazdu przez skrzyżowanie ze skręcaniem i zmianą kierunku jazdy.

LeszkoII napisał(a):Na razie nie uzasadniłeś, dlaczego się ze mną nie zgadzasz.
Bo Twoje wymysły sprzeczne są rzeczywistością a nazywasz je wynikającymi z PoRD. Ja do potwierdzenia swojego stanowiska mam rzeczywisty obraz sytuacji. Ty jak dotąd nie zaprezentowałeś nic, z czego wynikałoby, że skręcaniem czy zmianą kierunku jazdy jest w rozumieniu PoRD cały przejazd przez skrzyżowanie.

LeszkoII napisał(a): Przez uzasadnienie rozumiem merytoryczne odniesienie się do przepisów
Merytorycznie to przepisy nie zaprzeczają możliwości wielokrotnego skręcenia czy zmiany kierunku jazdy podczas jednego przejazdu przez skrzyżowanie. W konfrontacją z rzeczywistością, gdzie jesteśmy w stanie podczas jednego przejazdu w prawo przez skrzyżowanie trzykrotnie skręcić w lewo to wystarczy. Wykaż, że PoRD te trzy faktyczne skręcenia w lewo traktuje jako jedno w prawo. Merytorycznie poproszę!
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » niedziela 12 października 2014, 20:45

Obrazek
szymon1977 napisał(a):Natomiast przejeżdża przez skrzyżowanie w prawo z pasa ruchu, z którego w prawo mu przez skrzyżowanie przejechać nie wolno.
szymon1977 napisał(a):jesteśmy w stanie podczas jednego przejazdu w prawo przez skrzyżowanie trzykrotnie skręcić w lewo to wystarczy.
Czy zechciałbyś potwierdzić te rewelacje na przykładzie omawianego rysunku? Pozostawiam Ci wybór dowolnego wlotu i dowolnego na nim pasa ruchu.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » niedziela 12 października 2014, 21:52

LeszkoII napisał(a):Czy zechciałbyś potwierdzić te rewelacje na przykładzie omawianego rysunku?
To rzeczywista możliwość, której akurat omawiany rysunek nie pozwala potwierdzić. Wymaż z niego strzałki sprzed skrzyżowania to możliwość zostanie potwierdzona. Przy okazji zostanie potwierdzone, że mylisz kierunek przejazdu przez skrzyżowanie ze skręcaniem i zmianą kierunku jazdy. Zresztą, i ten rysunek Twój błąd udowadnia. Przecież pojazd przejechał przez skrzyżowanie w prawo skręcając na nim trzykrotnie w lewo? A może raz w prawo skręcił?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szymon1977 » niedziela 12 października 2014, 22:18

pieter napisał(a):Zróbmy konfrontację, a co!
Nie rozumiesz na czym problem polega. Otóż pewna grupa osób zainteresowanych tematyką twierdzi, że PoRD traktuje cały przejazd przez skrzyżowanie jako jedno wielkie skręcanie czy zmianę kierunku jazdy niezależnie od zaistniałych podczas tego przejazdu przez skrzyżowanie faktów. Konfrontacja nic nie da, bo faktom nie da się zaprzeczyć. Ogólnie rzecz biorąc "Twój" pojazd przez skrzyżowanie przejechał w prawo faktycznie skręcając na nim trzykrotnie w lewo i co do tego akurat nie ma cienia wątpliwości. A czy cały ten przejazd mamy z punktu widzenia PoRD wbrew faktom traktować jako jedno wielkie skręcanie czy zmianę kierunku jazdy? Rewelacja czeka na potwierdzenie.
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 12 października 2014, 23:35

pieter
Jakich przepisach? Definicji śluzy rowerowej? Przepisach dla rowerzystów? :lol: ,
A rowerzysta to jakoś inaczej skręca niż pojazd samochodowy ? Twoja wesołość wyglada w tym momencie komicznie.

czy art 25 roztrzygający o pierwszeństwie przejazdu?

Czy tylko o pierwszeństwie ? Aby roztrzygać o pierwszenstwie są potrzebne przecinające sie kierunki jazdy...kto pierwszy pojedzie ....czyli jak pisałem wcześniej..trollujesz i nie masz zielonego pojęcia, a cała twoja wiedza opiera sie na "bo widać"

Widzę, że cichaczem próbujesz zmienić front i teraz wg ciebie: pojazd już nie skręca w prawo tylko zmienia kierunek jazdy w prawo....
Nic nie próbuję tylko prosiłem o wskazanie , gdzie napisałem, "że skręca w prawo"
Nie jesteś łaskaw tego zrobić ? Nie dziwię sie , ponieważ oprócz miernej znajomości PoRD nie umiesz czytać ze zrozumieniem i zarzucasz mi coś , czego nie napisałem i nie nazwałem.

Taka polityka jest mi juz znana... :wink:

zatem wg ciebie powinien jechać cały czas z włączonym prawym kierunkowskazem?
Czy ja gdzies cos takiego sugerowałem ? ty masz w ogóle PJ ?

Na razie jedyną osobą która próbowała dzielić skrzyżowanie na kawałki jest tutaj Szerszon,
Kolejna nieścisłość...możesz wskazać , gdzie ?
Nawet nie wiesz kto tu co pisuje...

Dylek, nie jestem ani aalotnenem ani żadnym kombim. Ostatni raz pisałem tutaj w2010roku. Proszę o usunięcie 4 ostatnich postów jako offtop.

Rejestracja 04 października 2014 19:43 faktycznie cztery lata temu... :hmm:

szymon1977

Nic podobnego. Trzykrotnie skręca w lewo oraz trzykrotnie zmienia kierunek jazdy w lewo zgodnie z przepisami.
:lol: :lol: :lol:
Zero pojęcia o przepisach. leszko ci napisał..zawracać to mozna ze skrajnego lewego pasa ze strzłaką do skrętu w lewo...weź w końcu ten PoRD do ręki !!! :eek2:
Ile mozna pisac takie niestworzone rzeczy ? Opanuj sie.
szerszon

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 13 października 2014, 11:37

szymon1977 napisał(a):To rzeczywista możliwość, której akurat omawiany rysunek nie pozwala potwierdzić. Wymaż z niego strzałki sprzed skrzyżowania to możliwość zostanie potwierdzona.
Jak wymażę, to zmieni się tylko(ograniczy lub uzupełni) możliwość korzystania na wlotach z miejsc(pasów ruchu), które to miejsca określono przepisem Art. 22.2. - w zależności od intencji zbliżającego się do skrzyżowania. Dalej będzie to przejazd przez skrzyżowanie w danym(zamierzonym) kierunku. Znaki F-10 stosuje się jako pewnego rodzaju uzupełnienie lub skonkretyzowanie kierunków jazdy przez skrzyżowanie. Ich funkcja uzupełniająca nie wprowadza niczego nowego w postrzeganiu kierunków jazdy a dotyczy jedynie korzystania poszczególnych pasów ruchu, na których umieszczono strzałki.
Znak F-10 należy stosować, gdy organizacja ruchu na wlocie na skrzyżowanie jest odmienna od ustalonej ogólnymi przepisami, lub gdy uczestnicy ruchu mogą mieć wątpliwości, co do obowiązującej organizacji ruchu, np. ze względu na dużą liczbę pasów ruchu.
szymon1977 napisał(a):Przy okazji zostanie potwierdzone, że mylisz kierunek przejazdu przez skrzyżowanie ze skręcaniem i zmianą kierunku jazdy.
Jak wyżej. Zasada, z którą się nie zgadzasz, wywodzi się z przepisów PoRD. Jest oczywista i wobec braku zasady szczególnej, tj. traktowania przejazdu przez skrzyżowanie jako zespołów manewrów w dowolnej liczbie i postaci(manewrów, o których mowa w Art. 22.2. i 4.) nie należy kierować się tutaj dowolnością interpretacji. Przesłanki są jasne, ale trzeba wgryźć się w przepisy, co istotnie - nie każdy kierowca musi robić. Wystarczy, że zrobi to za niego wykładowca w ośrodku szkolenia a później podzieli się(sprzeda wiedzę) wiedzą.
szymon1977 napisał(a):Przecież pojazd przejechał przez skrzyżowanie w prawo skręcając na nim trzykrotnie w lewo? A może raz w prawo skręcił?
Pojazd w nieprawidłowy sposób zmienił kierunek jazdy na skrzyżowaniu. Zamiast pojechać na wprost lub skręcić w lewo, to wykonał coś przypominającego zawracanie...z tą różnicą że to nie było zawracanie - a zmiana kierunku jazdy w prawo.
pieter napisał(a):Zróbmy konfrontację, a co!
Z Szymonem sobie róbcie konfrontację :spoko: Prezentujecie podobną "siłę" argumentów, więc nie powinno być problemów z metodologią tej konfrontacji...
pieter napisał(a):Rozumiem, ich nie interesuje co robi pojazd na skrzyżowaniu (w którą stronę i ile razy skręca) tylko którym wylotem wjechał i którym wyjeżdża.
Na skrzyżowaniu realizujesz zamiar sprzed skrzyżowania. Przyczyna, później skutek - to wam się w łepetynach nie mieści.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » poniedziałek 13 października 2014, 12:08

pieter
Rozumiem. Szkoda, że nie podjąłeś wyzwania. To tylko świadczy o chwiejnych podstawach twojego punktu widzenia.
Nie rozumiesz. Leszko nie chce sie kopać z koniem.
A jakże, oczywiście, że na skrzyżowaniu realizuję zamiar. Zamierzałem skręcić na skrzyżowaniu 3 razy w lewo i zrobiłem to. Co ci się tu nie mieści?

Zamierzałeś złamać przepisy ? Przeciez juz ci pisałęm, ze z tego pasa nie mogłeś zawracać. oczywiście pominięte tak samo jak udajesz, ze nie ma sprawy w :
Nic nie próbuję tylko prosiłem o wskazanie , gdzie napisałem, "że skręca w prawo"
No i co szanowny..łatwo się rzuca wyssane z palca oskarżenia i uważa że wszystko w porządku ?
Ile ty masz lat, bo zachowujesz sie jak roszczeniowy młokos..wiedza też na tym poziomie.
Kolejne..
Na razie jedyną osobą która próbowała dzielić skrzyżowanie na kawałki jest tutaj Szerszon,
Nie potrafisz odróżnić czy jest jedno czy dwa skrzyżowania i stawiasz zarzut ? Kpina...
Pisałem o P-4, ale po co .."bo widać"

Ostatni raz pisałem tutaj w2010roku.
Kolejne kłamstwo...spójrz na swoja date rejestracji...komu chcesz wciskać takie kity ? :wow:
szerszon

Postprzez szerszon » poniedziałek 13 października 2014, 12:54

Zdecydowanie więcej od ciebie. Nie pisze nic niezgodnego z przepisami. Nie zarzucam nikomu bezsensownych teorii jak ty to robisz.
Nie propaguję łamania przepisów.
Jak widać :wink: nie masz nic do powiedzenia na zarzuty jakie ci postawiłem.
Za dylkiem napiszę...dotrzymaj słowa. :wink:
szerszon

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 13 października 2014, 14:22

pieter napisał(a):Zatem wykaż się i wskaż w których miejscach i w którą stronę pojazd skręcał przejeżdżając przez to skrzyżowanie.
Pytanie nie ma sensu ze względu na bezsensowny przykład graficzny (czarna linia obrazująca tor poruszania się pojazdu). http://goo.gl/maps/4trHp Oto realny wlot skrzyżowania z Twojej grafiki, tam gdzie zaczyna się czarna trajektoria. Wszystko ładnie oznakowane, duże drogowskazy, strzałki P-8 oraz F-10 odpowiednio wcześniej na wlocie. Na 100m przed skrzyżowaniem tablica E-1. Wydawałoby się, że zgubić się po prostu nie da!

Wystarczy skręcić w prawo w dozwolony sposób a nie wymyślać jakieś bzdurne przykłady, że w prawo to 3x w lewo.
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 13 października 2014, 16:16

szerszon napisał(a):Nie pisze nic niezgodnego z przepisami.
A to traktowanie faktycznie wykonywanego skręcania jest niezgodne z treścią PoRD? Raczej niezgodne z treścią PoRD jest traktowanie strzałek F-10 jako odnoszących się do skręcania, skoro o jeździe w kierunku przez skrzyżowanie przy nich mowa.

LeszkoII napisał(a):Zasada, z którą się nie zgadzasz, wywodzi się z przepisów PoRD. Jest oczywista i wobec braku zasady szczególnej, tj. traktowania przejazdu przez skrzyżowanie jako zespołów manewrów w dowolnej liczbie i postaci
Nie zauważyłem. Wprost przeciwnie, stosowanie zarówno określenia kierunek jazdy przez skrzyżowanie jak i zmiana kierunku jazdy oraz skręcanie wprost sugeruje, że są to odmienne pojęcia, które choć mogą występować jednocześnie to wcale nie muszą. A, że czasem występują oddzielnie udowadnia chociażby przejazd w lewo przez rondo pierścieniowe. Czy podczas przejazdu w lewo przez rondo pierścieniowe skręcam choć raz faktycznie w lewo? Nie, ani raz. Skręcam w prawo, później jadę łukiem w lewo i ponownie skręcam w prawo. Dlaczego więc interpretując PoRD miałbym traktować te dwa faktyczne skręcania i fragment pomiędzy nimi jako jedno skręcanie? Owszem, da się. Ale dlaczego mam tak robić, skoro zaprzecza to rzeczywistości?

LeszkoII napisał(a):Na skrzyżowaniu realizujesz zamiar sprzed skrzyżowania. Przyczyna, później skutek - to wam się w łepetynach nie mieści
Mieści się, mieści. Tylko nie mieści się, dlaczego zamiar przejazdu przez rondo pierścieniowe w lewo miałbym realizować skręcając na nim w lewo skoro uniemożliwia to organizacja ruchu?

LeszkoII napisał(a):Wystarczy skręcić w prawo w dozwolony sposób...
A czy strzałka F-10 w lewo przed rondem pierścieniowym zabrania przejazdu w lewo przez skrzyżowanie pierścieniowe, który składa się z dwukrotnego skręcenia w prawo i jazdy łukiem pomiędzy nimi? Nie. A może zobowiązuje podczas przejazdu w lewo przez skrzyżowanie skręcić na nim w lewo choć uniemożliwia to organizacja ruchu? Też nie. A może uzasadnia nazwanie jednym skręceniem w lewo całego przejazdu przez skrzyżowanie składającego się z dwukrotnego skręcenia w prawo i jazdy łukiem pomiędzy nimi? Także nie.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 13 października 2014, 18:57

pieter
Zatem wykaż się i wskaż w których miejscach i w którą stronę pojazd skręcał przejeżdżając przez to skrzyżowanie.
Napisałem ci raz to napisze drugi raz...bzdury malujesz ...dlaczego ? Wyjaśniłem. Taka jazda jest niezgodna z przepisami a konkretnie z paragrafem 87.2 ze 170.
Na tym można zakończyć temat . Czyli jak już napisałem..nie masz zielonego pojęcia o PoRD proponując takie przykłady.
Jak to nie? A kto twierdzi, że pojazd skręcający w lewo zmienia kierunek jazdy w prawo?
Już nie skręca ? Dotarło, że przypisywałeś mi coś czego nie napisałem ? :wink:
A skręcając w lewo nie można zmienić kierunku jazdy w inna stronę? A skręcając nie zmienić kierunku jazdy ? :wink:
Czyli niestety ponownie...nie masz zielonego pojęcia.
A to już prowadzi do nieprawidłowego sygnalizowania zamiarów.

Nie sygnalizuję zmiany kierunku ruchu, czyli po zakręcie jadę bez kierunkowskazu pomimo że skręcam i widać :wink:
Póki tego nie pojmiesz napiszemy dalsze 20 stron

=================================================

szymon1977
A to traktowanie faktycznie wykonywanego skręcania jest niezgodne z treścią PoRD?
O ! Zmiana słówka ! To już nie "rzeczywisty" ani "kierunek własny" ?
Weź daj sobie cos na wstrzymanie, ponieważ przy łamanym pierwszenstwie wspominasz o jeździe po łuku, gdzie "faktycznie" wykonujesz skręt i braku sygnalizacji.
Dobierasz sobie przepisy i sposób sygnalizowania jak ci wygodnie ..tak samo jak znaczenie "skręcania"
Przyłapany na niekonsekwencji zmieniasz tylko słówko i dalej to samo. :lol:

Raczej niezgodne z treścią PoRD jest traktowanie strzałek F-10 jako odnoszących się do skręcania, skoro o jeździe w kierunku przez skrzyżowanie przy nich mowa.

F-10 występuje zazwyczaj z P-8..poczytaj i sie zamelduj..nie chce mi sie tutaj przepisywać PoRD.
Poza tym F-10 nie oznacza tylko "skręcania". Poza tym jakaś dziwna stylistyka ci się włączyła.

:wink:

stosowanie zarówno określenia kierunek jazdy przez skrzyżowanie jak i zmiana kierunku jazdy oraz skręcanie wprost sugeruje, że są to odmienne pojęcia, które choć mogą występować jednocześnie to wcale nie muszą.
Zgadza się. Tylko ty sobie dobierasz kiedy jest im po drodze, a kiedy nie.

A, że czasem występują oddzielnie udowadnia chociażby przejazd w lewo przez rondo pierścieniowe.
Bzdura. Nie masz żadnej podstawy, aby na rondzie pierścieniowym czy jakimś innym stosować inne , wymyślone zasady.Ten twój "dowód" jest oparty na jednym z sześciu punktów, które wymieniłem..czyli na niczym.
Czy podczas przejazdu w lewo przez rondo pierścieniowe skręcam choć raz faktycznie w lewo? Nie, ani raz.
:lol: :lol: :lol: Przecież widać ,ze skręcasz kierownicą w lewo jadąc po obwiedni. Ale pojechałeś :spoko:

później jadę łukiem w lewo

Jadę łukiem w prawo, skręcam w lewo i jadę łukiem w prawo...przecież to widać :eek2:

Dlaczego więc interpretując PoRD miałbym traktować te dwa faktyczne skręcania i fragment pomiędzy nimi jako jedno skręcanie?
Te zmiany kierunku ruchu wymuszone geometrią skrzyżowania są zmianą kierunku jazdy w lewo.Faktycznie.

Owszem, da się. Ale dlaczego mam tak robić, skoro zaprzecza to rzeczywistości?
Ale nie PoRD, który ma większą wagę od twojego "bo faktycznie rzeczywiście widać własny kierunek jazdy" :wink:

A może uzasadnia nazwanie jednym skręceniem w lewo całego przejazdu przez skrzyżowanie składającego się z dwukrotnego skręcenia w prawo i jazdy łukiem pomiędzy nimi?

tak.

Także nie.
Nie masz na to żadnego przepisu w kontrze do istniejących.

=================================
Poza tym szymonie...czytaj ze zrozumieniem i nie rób OT o rondzie w kolejnym wątku. czy to tez do ciebie nie dociera ?
szerszon

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 13 października 2014, 20:38

szymon1977 napisał(a):A to traktowanie faktycznie wykonywanego skręcania jest niezgodne z treścią PoRD?
Czy mógłbyś w końcu zdefiniować(w oparciu o analizę przepisów PoRD) czym jest skręcanie? Miałeś podawane "newralgiczne" cytaty z prawa, ale nie wszystkie. Póki co wolisz uprawiać propagandę i socjotechniczne wyrażanie się, np. "realny kierunek", "rzeczywiste skręcanie", "bo widać"... Wskaż mi proszę, gdzie w PoRD używa się tego typu niediagnostycznych sformułowań :D
szymon1977 napisał(a):Raczej niezgodne z treścią PoRD jest traktowanie strzałek F-10 jako odnoszących się do skręcania, skoro o jeździe w kierunku przez skrzyżowanie przy nich mowa.
Czy Ty czytasz w ogóle NASZE posty(abstrahuję od przepisów z PoRD)? No to zapoznaj się (po raz n-ty do tego nawołuję, gdzie n>20) ze "170" w paragrafie dotyczącym znaku F-10. W szczególności weź pod "denko od kufla"(jak nie masz lupy) znaczenie strzałki do skrętu w lewo.
szymon1977 napisał(a):Wprost przeciwnie, stosowanie zarówno określenia kierunek jazdy przez skrzyżowanie jak i zmiana kierunku jazdy oraz skręcanie, wprost sugeruje, że są to odmienne pojęcia, które choć mogą występować jednocześnie to wcale nie muszą.
Nie są odrębne, choć też nie są tożsame. Przeciwnie - uzupełniają się. A w jaki sposób... zapraszam do lektury PoRD, a przynajmniej tej jej części, jaką przytaczamy.
szymon1977 napisał(a):A że czasem występują oddzielnie udowadnia chociażby przejazd w lewo przez rondo pierścieniowe.
"Tworzysz" przepisy, których nie ma :mrgreen: Machanie kierownicą - to żaden argument na zmianę kierunku jazdy(w tym również na SoRO). Podawałem przykłady skrzyżowań nie będących SoRO, gdzie też musisz machać jadąc w kierunku na wprost... żeby nie wjechać na chodnik albo nie skasować komuś ogrodzenia posesji.
szymon1977 napisał(a):Czy podczas przejazdu w lewo przez rondo pierścieniowe skręcam choć raz faktycznie w lewo? Nie, ani raz.
Jeszcze raz ponawiam apel: określ się, co TY rozumiesz pod wyrażeniem: skręcanie. Będzie łatwiej... a na pewno ciekawej :)
szymon1977 napisał(a):A czy strzałka F-10 w lewo przed rondem pierścieniowym zabrania przejazdu w lewo przez skrzyżowanie pierścieniowe, który składa się z dwukrotnego skręcenia w prawo i jazdy łukiem pomiędzy nimi? Nie.
Tak, zabrania. Palnąłeś teraz 'text' pretendujący do tematu, który sam założyłeś: viewtopic.php?f=4&t=36544
A dlaczego napisałeś głupotę? Dlatego, bo nie potrafisz czytać przepisów ze zrozumieniem. Lewa półkula mózgu mówi Ci: prostuj rondo a prawa półkula mózgowa mówi Ci: pamiętaj o warunkach stosowania F-10 na wlocie 8) Prawa zaszwankowała. Mam Cię :spoko: Hihihi.
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » wtorek 14 października 2014, 10:06

LeszkoII napisał(a):Lewa półkula mózgu mówi Ci: prostuj rondo a prawa półkula mózgowa mówi Ci: pamiętaj o warunkach stosowania F-10 na wlocie
Nic podobnego. A dwie półkule w sumie pytają: dlaczego wg PoRD miałbym cały przejazd w lewo przez skrzyżowanie traktować jako jedno wielkie skręcanie skoro ani raz podczas tego przejazdu nie skręcam w lewo? Zwłaszcza, że skoro w PoRD dwa pojęcia występują oddzielnie.
LeszkoII napisał(a):Póki co wolisz uprawiać propagandę i socjotechniczne wyrażanie się, np. "realny kierunek", "rzeczywiste skręcanie", "bo widać"... Wskaż mi proszę, gdzie w PoRD używa się tego typu niediagnostycznych sformułowań
Nigdzie. Ale to Ty nie wiedzieć dlaczego realne skręcanie faktycznie występujące podczas przejazdu przez skrzyżowanie nie nazywasz skręcaniem więc dodaje określenia, aby wszyscy czytający (w tym oczywiście Ty) wiedzieli, że chodzi mi o fakty występujące podczas przejazdu przez skrzyżowanie a nie Twoją rzekomo na PoRD opartą na ich temat teorię. Dlaczego rzeczywiste i faktycznie występując podczas przejazdu przez skrzyżowanie skręcanie mam nie traktować jako skręcanie?
LeszkoII napisał(a):"170" w paragrafie dotyczącym znaku F-10
Czytamy tam o kierunku jazdy przez np. skrzyżowanie. Nadal twierdzenie, że przejazd przez skrzyżowanie w jakimś tam kierunku jest równoznaczny ze skręceniem na tym skrzyżowaniu właśnie w tym kierunku pozostaje Twoją sprzeczną z rzeczywistością a niczym nie popartą teorią.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » wtorek 14 października 2014, 10:19

szymon1977 napisał(a):
LeszkoII napisał(a):"170" w paragrafie dotyczącym znaku F-10
Czytamy tam o kierunku jazdy przez np. skrzyżowanie. Nadal twierdzenie, że przejazd przez skrzyżowanie w jakimś tam kierunku jest równoznaczny ze skręceniem na tym skrzyżowaniu właśnie w tym kierunku pozostaje Twoją sprzeczną z rzeczywistością a niczym nie popartą teorią.
Wskaż mi, gdzie w "170-tce" występuje "przez skrzyżowanie"? Przecież tam o kierunku jazdy(zmianie kierunku jazdy) aka skręcaniu(w sensioe Art. 22) mowa. Strzałka w lewo.... :D Nie wymigasz się tak łatwo, chyba że dasz sobie "urlop", sprawa ucichnie... :lol: Proszę o definicję skręcania, żebym wiedział, co wygląda na skręcanie. Zalecam podpieranie sie przepisami z PoRD.
LeszkoII

Postprzez LeszkoII » wtorek 14 października 2014, 11:54

dpilch napisał(a):Skręcanie to zmiana kierunku jazdy, czyli "strony" w którą jedzie pojazd.
"W stronę" Gwiazdy Polarnej, czy z przepisów można coś konkretnego ustalić - względem czego "ta strona"? Definicja do poprawki, zdefiniuj tym razem, o jaka "stronę" chodzi.
dpilch napisał(a):Wykonuje się ją za pomocą ruchu kierownicy.
Nie przeczę - to banał. Ale czy każdy ruch kierownicy oznacza skręcenie w sensie Art. 22? Nie, więc po co pisać rzeczy oczywiste.
dpilch napisał(a):W znakomitej większości przypadków obrót kierownicy w lewo, powoduje, że pojazd skręca w lewo, a ruch w prawo powoduje, że pojazd skręca w prawo.
Względem...czego ten ruch? Patrz - pytanie pierwsze.
dpilch napisał(a):Jest to powszechnie obowiązująca wiedza dotycząca poruszania się pojazdów po drogach.
Odpowiesz na pytania, to sprawdzę, czy taką wiedzę powszechnie obowiązującą posiadasz.
dpilch napisał(a):Gdybyś jakimś cudem się nie chciał się z tym zgodzić , podaj swoje definicje:
Poszukaj kilka(naście, może dziesiąt) stron wcześniej.
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze