dylek napisał(a):Pan Marek wyjaśnia wasze wątpliwości
No cóż, Dworak jak zwykle prezentuje swoje wierzenia, nie zniżając się do jakiejkolwiek argumentacji. Przywilej proroków!
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez Drezyna » wtorek 07 października 2014, 21:34
dylek napisał(a):Pan Marek wyjaśnia wasze wątpliwości
przez LeszkoII » wtorek 07 października 2014, 22:38
Na pewno?Drezyna napisał(a):LeszkoII napisał(a):2.) Pisałeś, że skręcając sygnalizujesz zamiar zmiany pasa ruchu.
Nie pisałem.
Ja tam sygnalizuję zgodnie z przepisami zmianę kierunku jazdy lub pasa ruchu. Co to oznacza w praktyce? Sygnalizuję albo zmianę kierunku jazdy, albo zmianę pasa ruchu, albo manewr łączony składający się z jednego i drugiego.
Drezyna napisał(a):Przykładowo jeśli powiedzmy droga z pierwszeństwem z wyznaczonymi pasami przebiega łukiem w prawo, a na wprost mamy wylot, to zasygnalizowanie lewym zmiany pasa ruchu jest moim zdaniem wielce wskazane.
Ależ prowadzi... pozwól mi nawiązać dyskusję. Odpowiesz na pytanie, które Ci zadałem? Może powtórzę dla jasności:Drezyna napisał(a):Odpowiadanie pytaniem na pytanie też nie bardzo prowadzi do czegokolwiek.
przez szymon1977 » środa 08 października 2014, 01:43
Niby ok. Oczywiście nie negują możliwości zmiany pasa ruchu podczas zmiany kierunku jazdy. To teraz powiedz, czy zjeżdżając z jednej drogi na drugą drogę poruszasz się cały czas jednym i tym samy niewyznaczonym pasem ruchu, czy z jednego niewyznaczonego zmieniasz na inny niewyznaczony? Nie pytam o wyznaczone pasy ruchu prowadzące wzdłuż pierwszej albo drugiej drogi, a niewyznaczone pasy ruchu prowadzące z pierwszej drogi na drugą.Drezyna napisał(a):Ja natomiast twierdzę, że jeśli jadę jednym pasem ruchu, a następnie przemieszczam się na inny, na przykład na innej drodze...
przez Drezyna » środa 08 października 2014, 12:35
LeszkoII napisał(a):Czy pojazd A zmienia pas ruchu?
szymon1977 napisał(a):To teraz powiedz, czy zjeżdżając z jednej drogi na drugą drogę ...
przez LeszkoII » środa 08 października 2014, 13:29
Drezyna napisał(a):Uściślijmy, co znaczy, "możesz sobie wstawić D1..." Jest czy nie ma? Moim zdaniem na pytania typu "Czy pojazd A zmienia pas ruchu?" jednoznaczna odpowiedź w świetle przepisów może nie istnieć. Ja mogę odpowiedzieć na pytanie, jak ja to oceniam, w ramach marginesu interpretacji pozostawionego przez ustawodawcę.
przez Drezyna » środa 08 października 2014, 13:57
przez LeszkoII » środa 08 października 2014, 15:56
przez szoferemeryt » środa 08 października 2014, 19:27
przez LeszkoII » środa 08 października 2014, 19:42
przez Drezyna » środa 08 października 2014, 21:07
LeszkoII napisał(a):Ci którzy twierdzą inaczej, mylą się....
przez LeszkoII » środa 08 października 2014, 22:12
przez Drezyna » czwartek 09 października 2014, 10:50
LeszkoII napisał(a): Ty coś pisałeś o dopuszczalnych interpretacjach...
przez LeszkoII » czwartek 09 października 2014, 12:46
Nie. Droga(wydzielony pas terenu(...)) biegnie na wprost przez skrzyżowanie. Droga ta posiada swoją jezdnię, a jezdnia - swój podłużny pas. Ani kierunku jazdy, ani tym bardziej pasa ruchu nie zmieniasz(odnośnie rysunku z pojazdem A i łamanym pierwszeństwem na skrzyżowaniu).Drezyna napisał(a):pojazd opuszcza drogę z pierwszeństwem i wjeżdża na podporządkowaną, na której jest inny pas ruchu. Zgoda?
przez LeszkoII » czwartek 09 października 2014, 13:45
Widząc tabliczkę T-6a powinno interesować Cię: układ kresek oraz grubość kresek a nie rodzaj nawierzchni na wlotach, klasa drogi.pieter napisał(a):Ja uważam, że droga (pas terenu) zmienia kierunek na skrzyżowaniu, a dwie pozostałe drogi się z nią łączą (T-6a).
przez Drezyna » czwartek 09 października 2014, 13:54
LeszkoII napisał(a):def. skrzyżowania - w wersji 'przecięcia dróg'.