Zjeżdżanie prosto z drogi z pierwszeństwem- kierunkowskaz

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Zjeżdżanie prosto z drogi z pierwszeństwem- kierunkowska

Postprzez Drezyna » wtorek 07 października 2014, 21:34

dylek napisał(a):Pan Marek wyjaśnia wasze wątpliwości ;)

No cóż, Dworak jak zwykle prezentuje swoje wierzenia, nie zniżając się do jakiejkolwiek argumentacji. Przywilej proroków!
Drezyna

Postprzez LeszkoII » wtorek 07 października 2014, 22:38

Drezyna napisał(a):
LeszkoII napisał(a):2.) Pisałeś, że skręcając sygnalizujesz zamiar zmiany pasa ruchu.

Nie pisałem.
Na pewno?
Ja tam sygnalizuję zgodnie z przepisami zmianę kierunku jazdy lub pasa ruchu. Co to oznacza w praktyce? Sygnalizuję albo zmianę kierunku jazdy, albo zmianę pasa ruchu, albo manewr łączony składający się z jednego i drugiego.
Drezyna napisał(a):Przykładowo jeśli powiedzmy droga z pierwszeństwem z wyznaczonymi pasami przebiega łukiem w prawo, a na wprost mamy wylot, to zasygnalizowanie lewym zmiany pasa ruchu jest moim zdaniem wielce wskazane.
Drezyna napisał(a):Odpowiadanie pytaniem na pytanie też nie bardzo prowadzi do czegokolwiek.
Ależ prowadzi... pozwól mi nawiązać dyskusję. Odpowiesz na pytanie, które Ci zadałem? Może powtórzę dla jasności:
Obrazek
Czy pojazd A zmienia pas ruchu? :shock: Jeśli tak, to z jakiego na jaki :?:
(w dolnym prawym roku możesz sobie wstawić D-1 z tabliczką T-6a)

Twoja odpowiedź będzie mi pomocna w argumentacji, której ode mnie oczekujesz :P
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » środa 08 października 2014, 01:43

Drezyna napisał(a):Ja natomiast twierdzę, że jeśli jadę jednym pasem ruchu, a następnie przemieszczam się na inny, na przykład na innej drodze...
Niby ok. Oczywiście nie negują możliwości zmiany pasa ruchu podczas zmiany kierunku jazdy. To teraz powiedz, czy zjeżdżając z jednej drogi na drugą drogę poruszasz się cały czas jednym i tym samy niewyznaczonym pasem ruchu, czy z jednego niewyznaczonego zmieniasz na inny niewyznaczony? Nie pytam o wyznaczone pasy ruchu prowadzące wzdłuż pierwszej albo drugiej drogi, a niewyznaczone pasy ruchu prowadzące z pierwszej drogi na drugą.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Drezyna » środa 08 października 2014, 12:35

LeszkoII napisał(a):Czy pojazd A zmienia pas ruchu?

szymon1977 napisał(a):To teraz powiedz, czy zjeżdżając z jednej drogi na drugą drogę ...

Koledzy, ale przecież to LeszkoII zna jedyną słuszną interpretację. Ja twierdzę, że w omawianym zagadnieniu istnieje duży margines interpretacji, a upieranie się przy jedynie słusznej (np. JB) świadczy o braku profesjonalizmu.
Odpowiadam:
LII: Uściślijmy, co znaczy, "możesz sobie wstawić D1..." Jest czy nie ma? Moim zdaniem na pytania typu "Czy pojazd A zmienia pas ruchu?" jednoznaczna odpowiedź w świetle przepisów może nie istnieć. Ja mogę odpowiedzieć na pytanie, jak ja to oceniam, w ramach marginesu interpretacji pozostawionego przez ustawodawcę.
Sz: Pytanie jest zbyt ogólne, ja skłaniam się do interpretacji, że na różnych drogach są różne pasy ruchu, ale nie twierdzę, że jest to pewnik. W konkretnym przypadku oceniam sytuację.
Drezyna

Postprzez LeszkoII » środa 08 października 2014, 13:29

Drezyna napisał(a):Uściślijmy, co znaczy, "możesz sobie wstawić D1..." Jest czy nie ma? Moim zdaniem na pytania typu "Czy pojazd A zmienia pas ruchu?" jednoznaczna odpowiedź w świetle przepisów może nie istnieć. Ja mogę odpowiedzieć na pytanie, jak ja to oceniam, w ramach marginesu interpretacji pozostawionego przez ustawodawcę.

Uściślę jak najbardziej potrafię. Z racji, że temat jest o łamanym pierwszeństwie to wstaw sobie (w wyobraźni) znak D-1 z tabliczką T-6 na wlocie, którym wjeżdżał pojazd A.
Obrazek

Pytanie aktualne: czy pojazd A zmienia pas ruchu? Skoro "możesz odpowiedzieć w ramach marginesu(...)", to będę zadowolony z każdej odpowiedzi, która nie będzie wymijająca.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Drezyna » środa 08 października 2014, 13:57

Tak, jedną z możliwych interpretacji jest uznanie, że zmienia. Tylko prosiłbym dalej o syntetyczny wywód, bo nie bardzo toleruję stopniowanie emocji :)
Drezyna

Postprzez LeszkoII » środa 08 października 2014, 15:56

Nie, pojazd A nie zmienia pasa ruchu. Ci którzy twierdzą inaczej, mylą się a ich interpretacja jest sprzeczna z definicją drogi, jezdni, pasa ruchu oraz skrzyżowania.
LeszkoII

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szoferemeryt » środa 08 października 2014, 19:27

https://www.google.pl/maps/@52.2689166, ... e0!6m1!1e1

Nasza droga na tym skrzyżowaniu biegnie prosto. A gdy skręcimy w lewo zgodnie z D-1 i T-6 jedziemy tą samą drogą co przed skrętem w lewo? Czy to jest już inna droga?
szoferemeryt

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez LeszkoII » środa 08 października 2014, 19:42

Tak, to już inna droga, choć kontynuujesz ruch drogą(trasą) z pierwszeństwem. Dwa różne wloty określamy jednym pojęciem - drogi z pierwszeństwem. Podobnie z drogą podporządkowaną.
Chyba robimy OT. Ja chciałem rozmawiać o liniach, które występują na rondach i podałem argument, że takie same występują na łamanym pierwszeństwie (aka łamanym podporządkowaniu).
LeszkoII

Postprzez Drezyna » środa 08 października 2014, 21:07

LeszkoII napisał(a):Ci którzy twierdzą inaczej, mylą się....

Pięknie LeszkoII, ale masz jakieś argumenty, czy tylko głęboką wiarę w swoją nieomylność?
Drezyna

Postprzez LeszkoII » środa 08 października 2014, 22:12

Zdaje się, że Ty coś pisałeś o dopuszczalnych interpretacjach, no to skoro wyznajesz jakąś, to warto podeprzeć się jakims argumentem.
Ja się podpieram definicjami pojęć z PoRD.
Pojazd A nie opuszcza drogi, nie opuszcza jezdni, lecz porusza się wzdłuż niej na wprost. Pas ruchu to każdy z podłużnych pasów jezdni(...) Jaki zatem może zmienić pas ruchu? Nie może. Przeciąć - owszem przecina.
LeszkoII

Postprzez Drezyna » czwartek 09 października 2014, 10:50

LeszkoII napisał(a): Ty coś pisałeś o dopuszczalnych interpretacjach...

Pisałem, i zakładam, że Twoja może być jedną z dopuszczalnych. Tak jak moja, pojazd opuszcza drogę z pierwszeństwem i wjeżdża na podporządkowaną, na której jest inny pas ruchu. Zgoda?
Drezyna

Postprzez LeszkoII » czwartek 09 października 2014, 12:46

Droga z pierwszeństwem to nie to samo co droga. Wynika to z odrębności definicji je opisujących. Jeśli czytasz przepis "(...)skręcając w drogę poprzeczną(...)" to stosujesz go niezależnie, czy droga poprzeczna jest drogą z pierwszeństwem czy drogą podporządkowaną.
Nie rozumiem też, dlaczego ktoś miałby sygnalizować "opuszczenie drogi z pierwszeństwem" a "opuszczenia drogi podporządkowanej" - już nie.
Drezyna napisał(a):pojazd opuszcza drogę z pierwszeństwem i wjeżdża na podporządkowaną, na której jest inny pas ruchu. Zgoda?
Nie. Droga(wydzielony pas terenu(...)) biegnie na wprost przez skrzyżowanie. Droga ta posiada swoją jezdnię, a jezdnia - swój podłużny pas. Ani kierunku jazdy, ani tym bardziej pasa ruchu nie zmieniasz(odnośnie rysunku z pojazdem A i łamanym pierwszeństwem na skrzyżowaniu).

Pojęcie drogi z pierwszeństwem ma sens jedynie z perspektywy wlotów, tam bowiem ustala się zasady pierwszeństwa. Do skrzyżowania z łamanym pierwszeństwem prowadzą dwie drogi - częściowo drogi z pierwszeństwem a częściowo drogi podporządkowane. Przy czym istotny jest kierunek poruszania się tymi drogami(skąd kto wjechał na skrzyżowanie). Jedna droga(na której "leżą" przeciwległe wloty) z jednego kierunku jest drogą z pierwszeństwem a z przeciwnego - drogą podporządkowaną.

Ponadto zamiast określenia 'droga z pierwszeństwem' można tez używać zamiennego określenia 'trasa z pierwszeństwem'. Podstawy do tego daje samo rozporządzenie z "220".

Gdybyś jeszcze miał wątpliwości, to polecam def. skrzyżowania - w wersji 'przecięcia dróg'.
Jedna droga: --
Druga droga: |
Przecięcie: -|-

Czy coś sprawiło, że nie można przejechać drogą na wprost?
LeszkoII

Postprzez LeszkoII » czwartek 09 października 2014, 13:45

pieter napisał(a):Ja uważam, że droga (pas terenu) zmienia kierunek na skrzyżowaniu, a dwie pozostałe drogi się z nią łączą (T-6a).
Widząc tabliczkę T-6a powinno interesować Cię: układ kresek oraz grubość kresek a nie rodzaj nawierzchni na wlotach, klasa drogi.
Drogę zakręcającą na skrzyżowaniu(zakręt) uznaje się jako drogę biegnącą na wprost... no więc po co stosować T-6a?
LeszkoII

Postprzez Drezyna » czwartek 09 października 2014, 13:54

LeszkoII napisał(a):def. skrzyżowania - w wersji 'przecięcia dróg'.

LeszkoII - napisałem wcześniej - do przepisów dodajesz autorskie reguły. Na Twoim rysunku, a jeszcze bardziej na przykładzie z JB widzę skrzyżowanie, które mogę interpretować zgodnie z definicjami jako połączenie drogi z pierwszeństwem z drogą podporządkowaną. Albo jako połączenie trzech dróg, jak tam wolisz. Przy takiej interpretacji można dalej przyjąć, że każda droga ma swoje pasy ruchu. I tyle - ja zmieniam pas ruchu. A Ty nie zmieniasz. Taki margines interpretacji - a wszystko w majestacie prawa. Która interpretacja lepsza w jakimś sensie - to można dyskutować, ale trudno dyskutować która jedynie słuszna.
Drezyna

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze