Dlaczego nagminnie przekraczamy prędkość

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Dlaczego nagminnie przekraczamy prędkość

Postprzez maryann » środa 01 października 2014, 09:28

A nie wydaje się Wam, e przyśpieszanie po minięciu D43(koniec zabudowanego), to obciach?
Ja nawet jak jadę 70 przez "wieś", to zaraz za gaz i 90 albo więcej. A większość nic kompletnie nic a nic nie reaguje na takie znaki! Wieś 70, szczere pola 70... Rozumiem, że chce jechać szybciej, ale dlaczego nie jedzie jeszcze szybciej, kiedy może?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Uciekaj1 » środa 01 października 2014, 16:18

maryann napisał(a):ale dlaczego nie jedzie jeszcze szybciej, kiedy może?

No właśnie... ?
Nie raz też się spotykam na ekspresowej albo autostradzie, jak jedzie sobie jeden za drugim 80km/h (czasem nawet i 70), a może 120/140... ?
Uciekaj1

Postprzez Baranek » czwartek 02 października 2014, 15:17

maryann napisał(a):A nie wydaje się Wam, e przyśpieszanie po minięciu D43(koniec zabudowanego), to obciach?
Ja nawet jak jadę 70 przez "wieś", to zaraz za gaz i 90 albo więcej. A większość nic kompletnie nic a nic nie reaguje na takie znaki! Wieś 70, szczere pola 70... Rozumiem, że chce jechać szybciej, ale dlaczego nie jedzie jeszcze szybciej, kiedy może?

To jest po prostu bezmyślność na drodze.Dlatego tak obstawiam, żeby
a) podnieść mandaty za prędkość
b) egzekwować do bólu

Inaczej NIGDY nasze społeczeństwo się nie nauczy, że na drodze należy zwalniać.

To co napisałeś maryann to ja mam w kółko z tym do czynienia. Najczęściej jeżdżę 2 pasmową trasą katowicką (dozwolone 100km/h). I gdy ja zwalniam do 70/70 to wyprzedza mnie cała kawalkada jadących, apotem gdy już jest koniec 70to ja przyspieszam i ich wyprzedzam. To wygląda jakby tymi samochodami nie kierowali ludzie tylko jakieś kompletnie bezmyślne istoty.
Nazwałem to "syndromem tempomatu". Ci którzy cierpią na ten syndrom niezależnie od tego co się dzieje jadę tyle samo!
Baranek

Postprzez lith » czwartek 02 października 2014, 19:49

Czy ślepe stosowanie się do algorytmów/procedur/przepisów ma wiele wspólnego z myśleniem? Może właśnie widząc taką 70tkę zamiast od razu automatycznie zwalniać to właśnie myślą, czy ma to w danej sytuacji sens? ;)
lith

Postprzez LeszkoII » czwartek 02 października 2014, 19:57

Baranek napisał(a):(...)Inaczej NIGDY nasze społeczeństwo się nie nauczy, że na drodze należy zwalniać.(...)
Ja polecam filmy drastyczne, takie na których widać sporo krwi, rozwalone mózgi, poucinane kończyny, konające osoby, silniki wypadające z samochodu, pojazdy "zwinięte w harmonijkę", ludzi z traumą do końca życia "że kogoś zabili/nieodwracalnie okaleczyli"... z własnej winy - zbyt duża prędkość. Fizyki nie oszukacie(to nie do Ciebie Baranek :D ).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez lith » czwartek 02 października 2014, 20:06

A według mnie jedyna sensowna opcja to budowa dróg umożliwiających poruszanie się z przyzwoitymi prędkościami legalnie. Nie ma co liczyć, ze na ruchliwej krajowej drodze, gdzie ludzie jadą często po kilkaset km będą zwalniali w każdej zabitej dechami wiosce do 50tki.
lith

Postprzez Baranek » czwartek 02 października 2014, 20:34

lith napisał(a):Czy ślepe stosowanie się do algorytmów/procedur/przepisów ma wiele wspólnego z myśleniem? Może właśnie widząc taką 70tkę zamiast od razu automatycznie zwalniać to właśnie myślą, czy ma to w danej sytuacji sens? ;)

Oni nie myślą czy to ma sens. Jak patrzę na nich to wiem, że oni nie myślą w ogóle. A nie myślą w ogóle bo myślą tylko o własnych tyłkach. Myślenie włącza się dopiero jak mają zapłacić kasę. Wtedy dają po heblach.
Baranek

Postprzez LeszkoII » czwartek 02 października 2014, 22:01

Baranek napisał(a):Myślenie włącza się dopiero jak mają zapłacić kasę.
Najlepiej niech "sfinansują" postawienie fotoradaru... w formie odsetek, bo to bardziej realne.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez daghda » piątek 03 października 2014, 10:03

lith napisał(a):A według mnie jedyna sensowna opcja to budowa dróg umożliwiających poruszanie się z przyzwoitymi prędkościami legalnie. Nie ma co liczyć, ze na ruchliwej krajowej drodze, gdzie ludzie jadą często po kilkaset km będą zwalniali w każdej zabitej dechami wiosce do 50tki.

No co Ty - w Austrii jakoś nie widzą takiego problemu... we wsi/miasteczku 30/50 a poza nim - stówka. A obwodnic wszędzie wybudować się nie da.
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez ks-rider » piątek 03 października 2014, 11:09

Uciekaj1 napisał(a):
Dlatego zgadzam się z podpisem Papadrive: "Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze". Niestety.

Poprosil bym o rozwiniecie, moze jakies przyklady ?

:wink:
ks-rider

Postprzez ks-rider » piątek 03 października 2014, 11:26

lith napisał(a):Nie ma co liczyć, ze na ruchliwej krajowej drodze, gdzie ludzie jadą często po kilkaset km będą zwalniali w każdej zabitej dechami wiosce do 50tki.

Lith, wlasnie cycki mi opadly. Czyli nie pozostaje nic innego jak podniesc predkosc w obszerze zabudowanym z 50 do 90 km/h.

ks-rider

Postprzez Uciekaj1 » piątek 03 października 2014, 12:16

ks-rider napisał(a):
Uciekaj1 napisał(a):
Dlatego zgadzam się z podpisem Papadrive: "Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze". Niestety.

Poprosil bym o rozwiniecie, moze jakies przyklady ?

Oczywiście :)
Przykład nawet wcześniej podałem. Pozwolę sobie zacytować:
Uciekaj1 napisał(a):Ja dzisiaj rano zrobiłem sobie taki mały eksperyment. Jechałem cały czas z maksymalnymi dozwolonymi prędkościami. Wszelkie oznaki pośpieszania mnie ignorowałem. Efekt był taki, że nawet autobus i ciężarówki mnie wyprzedzały :D Ale przyznam szczerze, że dłużej nie jechałem, a jazda była dość przyjemna.

lith napisał(a):I będąc wyprzedzany przez te autobusy i ciężarówki czułeś się dużo bezpieczniej niż zwykle? :)

Uciekaj1 napisał(a):Niestety, ale nie :(

Gdybym jechał trochę szybciej (nawet 60km/h) to nie prowokowałbym tych za mną do wyprzedzania (czasami na styk).
Co innego, gdyby wszyscy rzeczywiście jeździli zgodnie z przepisami. Ale znów tu trochę koło się zamyka.
Uciekaj1

Postprzez ks-rider » piątek 03 października 2014, 13:23

Uciekaj1 napisał(a):... Jechałem cały czas z maksymalnymi dozwolonymi prędkościami. Wszelkie oznaki pośpieszania mnie ignorowałem. Efekt był taki, że nawet autobus i ciężarówki mnie wyprzedzały

Zasadnicze pytanie, w czym Ci to przeszkadza ?

Poza nauka jazdy nie jezdze inaczej i niema z tym problemu.

Ewentualne przegiecia to motocykl, ale tam kazdy malpiego rozumu dostaje :mrgreen:

ks-rider

Postprzez Baranek » piątek 03 października 2014, 14:16

Na to, że ciężarówki i autobusy cię wyprzedzają - można spokojnie się do tego przyzwyczaić. To kwestia - pisałem już o tym - nastawienia psychicznego.
Baranek

Postprzez lith » piątek 03 października 2014, 15:30

daghda napisał(a):[No co Ty - w Austrii jakoś nie widzą takiego problemu... we wsi/miasteczku 30/50 a poza nim - stówka. A obwodnic wszędzie wybudować się nie da.

Ja widziałem co innego. Nie jedno austriackie miasteczko przejechałem 70tką za tirem mimo, że była tam zdecydowanie gęstsza zabudowa niż nasze rozwlekłe wiochy. Oczywiście właśnie w rejonach gdzie tranzyt leciał przez wiochy i miasteczka. Jedyne państwo ,w którym byłem, gdzie rzeczywiście kierowcy sztywno się trzymali ograniczeń prędkości to była Szwecja i to też poza głównymi drogami pokroju E4

@ks-rider
Może nie do 90, ale w wielu wiochach 70tka byłaby bardzo rozsądna. Zresztą coraz częściej można takie miejscowości spotkać.
lith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze