Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez LeszkoII » środa 01 października 2014, 12:47

maryann napisał(a):jesteś w mniejszości jeśli o taką interpretację chodzi.
Argument z kapelusza - więcej jest głupich niż mądrych, nie wierzysz? Skończmy, bo zalatuje OT.
W sumie to chyba już wiem, dlaczego wycofano program z anteny ogólnopolskiej na TVPinfo :P Kilka odcinków zdążyła ogólna antena wyemitować... i chyba były protesty "większości".
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez maryann » środa 01 października 2014, 13:46

Więcej głupich... to rzeczywiście argument na poziomie!
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez LeszkoII » środa 01 października 2014, 14:24

Jak chcesz się merytorycznietu udzielać, to wyjaśnij mi, o co chodziło panu Markowi gdy mówił o zastosowaniu Art. 22.3. podczas wjeżdżania na "klasyczne rondo"? Bowiem uznaje on wjazd na rondo jako jazdę na wprost(pierwsza wersja) lub jako jazdę "tak jakby na wprost"(druga wersja).
Art.22.3. PoRD napisał(a):Przepisu ust. 2 nie stosuje się, jeżeli wymiary pojazdu uniemożliwiają skręcenie zgodnie z zasadą określoną w tym przepisie lub dopuszczalna jest jazda wyłącznie w jednym kierunku.

Co ma wspólnego Art. 22.3. z jazdą w kierunku na wprost (lub "prawie na wprost").

I dlaczego opuszczenie "klasycznego ronda" to już nie "tak jakby w prawo", ale z "całą pewnością w prawo"? :eek2:

Czym się różni trudność(niebezpieczeństwo) opuszczenia "klasycznego ronda" wewnętrznym pasem od trudności zmiany pasa ruchu z lewego na prawy na takim średnim "klasycznym rondzie"?

Wykaż się choć raz :spoko:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez kg1956 » środa 01 października 2014, 14:38

Czy to prawda, że u naszych sąsiadów faktycznie obowiązuje szkoła krakowska?
kg1956

Postprzez maryann » środa 01 października 2014, 15:11

Leszko- dojeżdżając do ronda- w ilu 'kierunkach jazda jest dopuszczalna'? Tylko w jednym- takim, jak na C12. Praktycznie asfalt biegnie w dwie strony pod jakimiś kątami, ale wspomniany znak zostawia tylko jedną. Proste?
Będąc NA rondzie- ile mamy możliwości? Już nagle dokładnie dwie:
1)dalej po rondzie;
2)opuścić rondo.
Jak nazwiesz te kierunki 1 i 2?
Trochę zupełnie inaczej mamy na zwykłym skrzyżowaniu- tam jesteśmy kierowani prosto w określone wyloty, ale też czasem tylko w jeden, czyli spotykamy się z jedną możliwością. Co ciekawe- wszystko załatwia się jednym manewrem bezdyskusyjnie! Na rondzie wyraźnie mamy dwa etapy.
maryann

Postprzez LeszkoII » środa 01 października 2014, 15:45

maryann napisał(a):Leszko- dojeżdżając do ronda- w ilu 'kierunkach jazda jest dopuszczalna'? Tylko w jednym- takim, jak na C12. Praktycznie asfalt biegnie w dwie strony pod jakimiś kątami, ale wspomniany znak zostawia tylko jedną. Proste?
Tylko w jednym, w prawo? To gdzie prawy kierunkowskaz? Pan Dworak mówił coś o jeździe na wprost a nie w prawo przy wjeździe na rondo. Nie odpowiedziałeś na pytanie. Strzałka na C-12 nie wyznacza kierunku jazdy w sensie Art. 22.. Czy zrozumiałeś, czy wolisz przeczytać 130 stron od początku? :)
maryann napisał(a):Będąc NA rondzie- ile mamy możliwości? Już nagle dokładnie dwie:
1)dalej po rondzie;
2)opuścić rondo.
Przestań. Masz mi przepisy cytować a nie streszczać założenia szkoły krakowskiej, bo znam ją na pamięć - dlatego wytykam jej błędy. W przepisach nie ma "opuszczania ronda" ani też "wjeżdżania na rondo" W KIERUNKU związanym z Art. 22.. A taki kontekst kierunku nas w tym wątku interesuje.
maryann napisał(a):Jak nazwiesz te kierunki 1 i 2?
Wymysłami szkoły krakowskiej.
kg1956 napisał(a):Czy to prawda, że u naszych sąsiadów faktycznie obowiązuje szkoła krakowska?
Nie. U nich obowiązują przepisy prawne a u nas tworzy się szkoły krakowskie z nimi zgodne. Jakim prawem?
LeszkoII

Postprzez maryann » środa 01 października 2014, 16:18

LeszkoII napisał(a):Tylko w jednym, w prawo?
No widzisz, pusty kpiarzu-szyderco, nie napisałem jaki, bo to potrzebne nie jest. Jest jeden i tyle.
Z resztą, czego się spodziewać po kimś, kto widzi osiem pasów na rondzie...
maryann

Postprzez szerszon » środa 01 października 2014, 16:40

Jest jeden i tyle.
:wink:
taaa... pokaż mi , ze jest jeden.D-3 stoi ? :lol: Pokaż mi ten jeden kierunek dla pojazdów zbliżających sie do skrzyzowania z przeciwległych wlotów i które pojadą w przeciwnych kierunkach..a jeden kierunek...
hydra prostowaczy rond co jakis czas odrasta
szerszon

Postprzez LeszkoII » środa 01 października 2014, 17:13

maryann napisał(a): nie napisałem jaki, bo to potrzebne nie jest. Jest jeden i tyle.
Jest jeden, ale nie ten w sensie Art. 22.., o czym przypomniał Ci szerszon :P Zresztą pomijając to, czy w prawo czy w lewo, masz sygnalizować zmianę kierunku jazdy, ale szkoła krakowska jej nawet nie sygnalizuje, tej - pożal się Boże - zmiany kierunku(czego?) z nieokrężnego na okrężny. Co ciekawe zmianę z okrężnego na nieokrężny już śmiało nazywa "w prawo". Od tej reguły (Art. 22.5. nie ma wyjątku nawet, jeśli stosujesz Art. 22.3.).
Słabiutki z Ciebie "adwokat" pana Dworaka i jeszcze gorszy krzewiciel zasad szkoły krakowskiej, bo nie umiesz uzasadnić. Z mojej strony już Ci podziękuję...za próby, bo dobre chęci też się liczą. Przemyśl sobie wszystko od A do Z, pisz maile do Dworaka, może on wybrnie z pytań, jakie postawiłem - acz obawiam się o styl argumentacji :roll: (tylko dlatego, że 10 min programu o rondach to za mało, a i "zawiłości akademickie" przeciętnego pierdzącego w fotel, nie interesują).
Ostatnio zmieniony środa 01 października 2014, 17:14 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
LeszkoII

Postprzez Makabra » środa 01 października 2014, 17:13

LeszkoII napisał(a):
Makabra napisał(a):Jak się ma dobrze ustawione lusterka i umiejętności zmiany pasa na właściwym poziomie to żaden problem.
Zwłaszcza obserwowanie niewidocznego prawego kierunkowskazu pojazd na sąsiednim pasie. Umiejętność zmiany pasa ruchu czy podejmowanie decyzji chybił trafił?

A po co mi informacja w postaci prawego kierunkowskazu pojazdu na sąsiednim pasie. Jak zmieniam pasu ruchu, to oceniam prędkość i odległość pojazdu który jedzie na pasie sąsiednim, i na tej podstawie podejmuję decyzję czy mogę pas zmienić w sposób właściwy. Będzie mrugał prawym, a nie wyjedzie wyjazdem którym wyjechać powinien, i będzie bum + moja wina :roll:
Makabra

Postprzez LeszkoII » środa 01 października 2014, 17:25

Makabra napisał(a):A po co mi informacja w postaci prawego kierunkowskazu pojazdu na sąsiednim pasie.
Po to, Czy aby "nie zjeżdża w prawo".
Makabra napisał(a):Jak zmieniam pasu ruchu, to oceniam prędkość i odległość pojazdu który jedzie na pasie sąsiednim,
Słusznie, ale...Na prawdę jesteś w stanie to zrobić w martwym punkcie widoczności? A może ten na prawym ma super brykę i tylko czeka na Twój kontakt(cóż taki wredny sposób na życie :evil: ). To ja już bym wolał ufać kierunkowskazom, a jeszcze najlepiej to zaufać, że uczestnik ruchu nie skręca od prawej krawędzi w lewo lub stosuje się do C-12 PLUS A-7: niestety nie w Krakowie, bo tam na rondach klasycznych obowiązuje zasada nieufności.

Dlaczego szkoła krakowska zabrania opuszczenia skrzyżowania wewnętrznym pasem? Bo może dojść do kolizji. A dlaczego szkoła krakowska zaleca zmianę pasa ruchu z wewnętrznego na zewnętrzny, skoro tez może dojść do podobnej jak nie identycznej w skutkach kolizji?
LeszkoII

Postprzez Makabra » środa 01 października 2014, 18:59

LeszkoII napisał(a):
Makabra napisał(a):A po co mi informacja w postaci prawego kierunkowskazu pojazdu na sąsiednim pasie.
Po to, Czy aby "nie zjeżdża w prawo".
Makabra napisał(a):Jak zmieniam pasu ruchu, to oceniam prędkość i odległość pojazdu który jedzie na pasie sąsiednim,
Słusznie, ale...Na prawdę jesteś w stanie to zrobić w martwym punkcie widoczności? A może ten na prawym ma super brykę i tylko czeka na Twój kontakt(cóż taki wredny sposób na życie :evil: )

Opisujesz zachowanie osoby która w momencie kiedy w głowie zaświta jej myśl " zaraz wyjazd, trzeba zmienić pas więc teraz lukam w lusterko", a wcześniej obserwacja tylko przez przednią szybę.

Od momentu wjazdu na pas wewnętrzny trzeba obserwować w lusterkach co się dzieje na pasie sąsiednim, wtedy ten martwy punkt się cały czas przesuwa razem z autem i w momencie przyspieszenia albo zwolnienia ten drugi samochód który w martwym polu musiałby robić dokładnie to samo co ja, czyli naśladuje moje zachowania.

LeszkoII napisał(a): To ja już bym wolał ufać

Też bym wolał ufać bezgranicznie, jakie by to wszystko było proste :) Ale nie ufam...
Makabra

Postprzez RossoneriDevil » środa 01 października 2014, 19:34

Mam pytanie o rondo, jest to bardzo małe rondo ze znakiem A-7, skoro jest to skrzyżowanie, to czy w tym przypadku obowiązuje zasada jak przy skrzyżowaniach równorzędnych?
Ponieważ wloty są bardzo blisko siebie, pytam ponieważ może być sytuacja gdzie samochód z wlotu "A" posiada pewną prędkość i samochód z wlotu "B" wjeżdża na rondo, w tym samym momencie wjeżdżają na rondo, lecz samochód posiadający pewną prędkość szybciej pokonuje odległość i uderza w samochód z wlotu B.

Wina tego z wlotu B?
RossoneriDevil

Postprzez szoferemeryt » środa 01 października 2014, 20:07

Polecam.
http://www.zdamyto.com/skrzyzowanie/396 i kilka podstron.
szoferemeryt

Postprzez Makabra » środa 01 października 2014, 20:49

Nic nowego się już nie wymyśli dopóki nie zmienią się przepisy.
Makabra

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze