Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szoferemeryt » poniedziałek 29 września 2014, 16:33

Makabra napisał(a):Czas chyba przejsc na emeryture :-P

Ja już na.
szoferemeryt

Postprzez szoferemeryt » poniedziałek 29 września 2014, 17:51

szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 29 września 2014, 19:24

szoferemeryt napisał(a):Tychy, dojazd do ronda koło WORD
Nie odważyłbym się pokonać tego skrzyżowania tak, jak przedstawiono na grafice(o której kilka słów, dalej). Przecież na wlocie strzałka kierunkowa P-8a, więc skręcać w lewo nie można. O tutaj: http://goo.gl/maps/lCNwu suzuki pojechało na wprost, "jak w pysk strzelił" a nawet szymonowe "przecież widać" pasuje jak ulał dla tych, co brzydzą się przepisami :)
Ale ktoś, kto zamawiał grafikę uznał, że suzuki skręca w prawo :shock: Jak to skomentować? Ignorancja nie z tej Ziemi, skrajna głupota organizatorów ruchu (proszę mi wybaczyć, iż nazwałem rzeczy po imieniu).
szoferemeryt napisał(a):A tak uczy się kursantów.
http://www.prawko-kwartnik.info/tychy/tychyWORD.html
No i właśnie wracamy do strony z grafiką. Jako że cenię sobie przemyślenia autora tejże strony internetowej na temat bezpieczeństwa ruchu drogowego i ogólnie przepisów(miałem okazję z nim dyskutować na zlikwidowanym już forum programu Jedź Bezpiecznie, @makabra zresztą też), chciałem sprostować lub uciąć spekulacje, że fakt umieszczenia flashowej(ruchomej) grafiki świadczy o poglądach autora tej strony. Nie mniej jednak, ostatecznie proszę o kontakt z wykonawcą animacji - jeśli miałbym kogoś w błąd wprowadzić.

========
A teraz krótki komentarz do najnowszego odc. Jedź Bezpiecznie - znowu o rondach, więc będę go komentował w tym temacie.

1. P. Dworak "tłumaczy", że na skrzyżowaniu nie zmienia się dwa razy kierunku jazdy. Jest to argumentacja przeciwko używaniu lewego przed skrzyżowaniem a później prawego przy opuszczaniu skrzyżowania (tzw. 'dyskoteka' lub 'choinka bożonarodzeniowa').
Co ciekawe, skoro zmienia się pas ruchu z prawego na lewy a później z lewego na prawy - to wtedy już 'dyskoteki' brak - zupełnie abstrahując od celu w jakim się kierunkowskaz włącza.

Z tezą pogrubioną - mogę się zgodzić, co do ogółu.

2. P. Dworak "tłumaczy", że przy wjeździe na rondo ma zastosowanie Art. 22.3., czym potwierdza że dochodzi do zmiany kierunku jazdy. Wniosek? Dwa razy zmieniony kierunek jazdy: raz w prawo przy wjeździe i drugi raz w prawo przy wyjeździe 8) Zatem teza 1. stoi w sprzeczności z tezą 2..

3. P. Dworak "tłumaczy", że przed wjazdem na rondo "klasyczne" nie używa się kierunkowskazów. A przecież z tezy 2. wynika, że on skręca w prawo. Art. 22.3. nie dotyczy sygnalizowania zmiany kierunku jazdy a jedynie traktuje o pozycji zamierzającego skręcić. Więc czemu nie używa? Bo uznaje, że to jazda na wprost. Znów sprzeczność z tezą 2..

4. "Tak jakby na wprost", "tak jakby w lewo" ALE UWAGA: w prawo już bez "tak jakby".... ciekawe, ciekawe :)
Jeszcze ciekawsze to to, że p. Dworak skręcając w lewo używa tekstu "tak jakby na wprost" (domyślam się, że po łuku), więc dlaczego opuszczając skrzyżowanie nie zachowuje konsekwencji i nie nazywa tego czegoś skręceniem "tak jakby w prawo" :?:

Sorry, ale to czy maja być rzeczowe argumenty prawnika? Czy biegły też użyje w ekspertyzie: "tak jakby"?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szoferemeryt » poniedziałek 29 września 2014, 19:42

szoferemeryt

Postprzez Makabra » poniedziałek 29 września 2014, 19:58

maryann napisał(a):
szerszon napisał(a):opcja 3 i 4 wchodzi jedynie w grę.
Jadąc "prosto", czy nawet długie "prawo" też pojedziesz z lewym?

Oczywiście pisałem tylko o lewoskręcie, zawracaniu, ewentualnie kręceniu się dookoła ronda.

LeszkoII napisał(a):
szoferemeryt napisał(a):Tychy, dojazd do ronda koło WORD
Nie odważyłbym się pokonać tego skrzyżowania tak, jak przedstawiono na grafice(o której kilka słów, dalej). Przecież na wlocie strzałka kierunkowa P-8a, więc skręcać w lewo nie można.

Tutaj bym uważał z osądem. W Krakowie mamy podobnie zestrojone skrzyżowanie.
https://www.google.pl/maps/@50.0695427, ... !2e0?hl=pl
Ztcp. to P. Dworak wyjasniał, że strzałki są do rozwidlenia które jest przed rondem. Czyli teoretycznie możemy tu mieć do czynienia z dwoma skrzyżowaniami, jedno po drugim (def. skrzyżowania - rozwidlenie, połączenie, przecięcie) Zauważ że skręt w prawo nie jedzie przez skrzyżowanie oznaczone A7C12. Więc gdzie jest to skrzyżowanie na którym skręca się w prawo? Teoria mocno naciągana, powinni wywalić te strzałki do jazdy na wprost i zostawić tylko te do skrętu w prawo.

LeszkoII napisał(a):miałem okazję z nim dyskutować na zlikwidowanym już forum programu Jedź Bezpiecznie, @makabra zresztą też),

Przypomnij jaki miał nick :)
Ostatnio zmieniony poniedziałek 29 września 2014, 20:20 przez Makabra, łącznie zmieniany 1 raz
Makabra

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 29 września 2014, 20:14

szoferemeryt napisał(a):Polecam następną szkołę jazdy.
Polecasz do przeczytania - mam nadzieję :thumb2:
Jeżeli pojazd zielony lub niebieski ma skręcić w prawo, wyjeżdża 1 wyjazdem: Skręcają w prawo dojeżdżajmy już z włączonym kierunkowskazem w prawo.
A jeśli niebieski zechce pojechać na wprost a zielony nie widzi jego prawego, bo stoi z lewej strony? TO CO? Przy ustalaniu winy pewnie przepis o zmianie pasa ruchu :roll: (z ironią to piszę).

Obrazek
ten rysuneczek(z prawej) to MAJSTERSZTYK :help: Idealnie pokazuje, jak niebezpieczna jest zmiana pasa ruchu na rondzie małym/średnim.
Czy kierujący pojazdem fioletowym widzi prawy kierunkowskaz pojazdu pomarańczowego?
Zastanawiam się, po jaką cholerę robić wodę z mózgu kursantom?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Makabra » poniedziałek 29 września 2014, 20:24

LeszkoII napisał(a):
Obrazek
ten rysuneczek(z prawej) to MAJSTERSZTYK

To jest debilny rysunek, widział ktoś rondo z tak małą wyspą że ledwo byś tam zmieścił auto dostawcze i z trzema pasami na obwiedni? :lol: Takie coś to jest dobre na wyspę wielkości Głogowa gdzie są dobre proste odcinki.
Makabra

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 29 września 2014, 20:31

^^Celna ocena rysunku. Szkic nie może fałszować realnego obrazu (mała aluzja do rysunku Szymona, "syt. E").
LeszkoII

Postprzez szerszon » poniedziałek 29 września 2014, 22:59

maryann napisał(a):
szerszon napisał(a):opcja 3 i 4 wchodzi jedynie w grę.
Jadąc "prosto", czy nawet długie "prawo" też pojedziesz z lewym?
Znowu napisałeś nie w temacie. Czytałeś te opcje ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 30 września 2014, 01:06

Leszko napisał(a):Jeśli skręcenie rozumiesz jako zmianę kierunku jazdy(a są ku temu podstawy zawarte w przepisach!)
Wprost przeciwnie! Użycie w PoRD dwóch pozornie jednoznacznych terminów sugeruje, że są to jednak dwa odmienne fakty, które choć mogą występować razem - to wcale nie muszą.
Leszko napisał(a):...a nie wyłącznie jako "skręt szosowy"...
Co to to nie! Skręcaniem w rozumieniu PoRD z pewnością nie jest jazda łukiem tak jak droga prowadzi, a zjazd w lewo lub w prawo z tego łuku, nawet wykonany w linii prostej. Jestem odważny - powiem więcej: zmiana kierunku jazdy to kontynuowanie jazdy w kierunku innym niż odbywa się ruch, zgodnie z którym dotąd jechaliśmy.
Leszko napisał(a):...to "Twoje skręty" nie są kompatybilne ze znakami drogowymi dotyczącymi skrzyżowania lub innego miejsca przecinania się kierunków ruchu.
Jeżeli już to ani skręcaniu w prawo, ani zmianie kierunku jazdy w prawo podczas zjazdu ze skrzyżowanie nie zaprzecza żaden przepis. A "skrętowi"? Nie róbmy OT :-)
Leszko napisał(a):Tutaj chodzi o ZASADĘ a o nie dobieranie sobie skrzyżowań...
Właśnie o ZASADĘ chodzi! Na podstawie PoRD stworzyliście sobie zasady przejeżdżania przez skrzyżowania. Rzecz w tym, że przepisy, na których te zasady oparliście nie odnoszą się bezpośrednio do przejazdu przez skrzyżowanie w kierunku, a tylko faktom, które przejazdowi przez skrzyżowanie w kierunku mogą towarzyszyć. Wszystko jest ok, dopóki nie pojawi się skrzyżowanie, przez które przejazd w kierunku przestaje się pokrywać ze skręceniem i zmianą kierunku jazdy. A niby nie może? Dlaczego niby mam stwierdzić, że podczas zjazdu z klasycznego ronda pierścieniowego nie skręcam i nie zmieniam kierunku jazdy, choć fakty podczas tego zjazdu występujące wszelkie znane mi cechy skręcenia i zmiany kierunku jazdy posiadają?

Leszko napisał(a):LECZ szukamy przesłanek pozwalających zrozumieć, czym jest zmiana kierunku jazdy(bądź sam kierunek jazdy) W SENSIE Art. 22., takich jak: dyspozycje znaków o sygnaturach F-10, F-11, P-8, B-21, C-2, E-1, D-3, A-20, przepisy ogólne Art. 25., 26, 27.
No i z wszystkich wymienionych przez Ciebie "dowodów" wynika, że skręcanie i zmiana kierunku jazdy mogą na skrzyżowaniu nastąpić. Nic więcej. A czy z czegokolwiek wynika, że podczas jednego przejazdu mogą wystąpić tylko jeden raz? Nie. Albo, że gdy występują to pokrywają się z przejazdem przez skrzyżowanie w kierunku? Nie. Więc twierdzenie, że podczas zjazdu ze skrzyżowania skręcam w prawo czy zmieniam kierunek jazdy w prawo jest tak samo z przepisami zgodne, jak twierdzenie, że cały przejazd przez skrzyżowanie jest jednym wielkim skręceniem czy zmianą kierunku jazdy. Pozostaje ocenić na oko, lub za pomocą wiedzy ogólnej.

Czy twoim zdaniem czarna strzałka na rysunku E nie wygląd na skręcanie? Tylko nie pisz po raz kolejny, że Twoim zdaniem nie jest bo nie o to pytam. Napisz wprost, że choć strzałka na rysunku E na skręcanie wygląda to Twoim zdaniem skręcaniem nie jest. I napisz wreszcie DLACZEGO, bo to mnie interesuje.

Obrazek

-----
Leszko napisał(a):Podchodzisz bardzo nieprofesjonalnie do prawa...
A to ja zamiast stosować dosłownie treść przepisów w oparciu o znaczenie ogólne pojęć w nim użytych nakłaniam do interpretowania PoRD niezgodnie z jego treścią i zachowań bezpośrednio z PoRD nie wynikających i to tylko dlatego, że wydają mi się one być bardziej sensowne? Ustawodawca napisał tak, ale chodziło mu o co innego, ustawodawca raz na pisał tak a raz inaczej ale chodziło mu o to samo, ustawodawca choć nie napisał to chodziło mu o to, itd., itp,... I kto tutaj jest nieprofesjonalny? Szczerze mnie rozbawiłeś!
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez dylek » wtorek 30 września 2014, 07:46

szymon1977 napisał(a):Czy twoim zdaniem czarna strzałka na rysunku E nie wygląd na skręcanie? Tylko nie pisz po raz kolejny, że Twoim zdaniem nie jest bo nie o to pytam. Napisz wprost, że choć strzałka na rysunku E na skręcanie wygląda to Twoim zdaniem skręcaniem nie jest.
(...)
Pozostaje ocenić na oko

I kto tutaj jest nieprofesjonalny? Szczerze mnie rozbawiłeś!

Złote pióro forum.prawojazdy za rok 2014 zostało przyznane.... :D
Napisz, czy ci nie wygląda, tylko nie pisz, że nie...Napisz, że wygląda... bo to: "pozostaje ocenić na oko" .

Mi to wyglada na trollowanie tematu...a ty mi napisz, że nie wyglada...
A potem jeszcze objaśnij, że wprawdzie wg ciebie nie wygląda, ale jednak nim jest.
:mrgreen: :lol:
Ale jazda.... qde, gdyby nie to, że musi być jakiś wątek do pogadania o rondach, to patrząc co się w nim wyprawia.... tylko dlatego, żeby kolejne nie powstawały, to ten zostanie...
Niemalże cudem ocaleje od zamknięcia .... zobaczymy co przyniesie.
Ale raczej trudno już będzie w tym roku przebić szymona... :D

@Makabra - nie wklejaj takich fotek - nie wiesz, że lewy kierunkowskaz nic nie daje i nie jest widoczny dla chcących wjeżdżać ?
Że tylko prawy jest ważny i widoczny ?
Odnośnie opcji - ja tylko 3 i 4 ...a kiedy 3, kiedy 4 ? Zaczynałem wyjaśniać na podstawie ostatnio wklejonej przeze mnie turbiny....Dowiedziałem się od oponentów, że z dwóch pojazdów jadących równolegle do siebie przez skrzyżowanie - jeden zmienia kierunek jazdy, a drugi nie...i wymiękłem. Nie będę bić się z koniem, że białe jest czarne.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szoferemeryt » wtorek 30 września 2014, 07:49

szoferemeryt

Postprzez szerszon » wtorek 30 września 2014, 08:34

szymon

Jestem odważny - powiem więcej: zmiana kierunku jazdy to kontynuowanie jazdy w kierunku innym niż odbywa się ruch, zgodnie z którym dotąd jechaliśmy.

Mam inny przymiotnik w zanadrzu, ale go nie użyję. :wink:
No toć w moim przejeździe na wprost przez skrzyżowanie nie zmieniam kierunku jazdy.
A rysunek E to ewidentna jazda " w łuku" :lol:

Wszystko jest ok, dopóki nie pojawi się skrzyżowanie, przez które przejazd w kierunku przestaje się pokrywać ze skręceniem i zmianą kierunku jazdy

Co to jest przejazd w kierunku ???
Następne słowotwórstwo ?
Masz problem ze zrozumieniem, ze jadę na wprost ? Mój kierunek jazdy jest na wprost, a wszelkie zmiany kierunku/toru ruchu nie maja na to wpływu ? :wink:

Dlaczego niby mam stwierdzić, że podczas zjazdu z klasycznego ronda pierścieniowego nie skręcam i nie zmieniam kierunku jazdy, choć fakty podczas tego zjazdu występujące wszelkie znane mi cechy skręcenia i zmiany kierunku jazdy posiadają?

Ponieważ posiadając troche wiedzy nie będziesz twierdził ,że to Słońce krąży wokól Ziemi "bo widać"

No i z wszystkich wymienionych przez Ciebie "dowodów"

Te "dowody" to przepisy łączące sie w całość. Twoimi dowodami są "bo widać","resorak w piaskownicy" i słowotwórstwo pt "kierunek własny" i inne nowatorskie określenia.
Czyli podsumowując dyplomatycznie -jedno wielkie ZERO.
Czy twoim zdaniem czarna strzałka na rysunku E nie wygląd na skręcanie?

Tak.."bo widać". Tę strzałke moge narysować w innej geometri np prosto i też będzie "widać" :lol:

dylek

Ale raczej trudno już będzie w tym roku przebić szymona..
Też mam obawy, że "mój" watek "Na wesoło" może stracić palmę pierwszeństwa :mrgreen:

szoferemeryt
Z ronda zawsze w prawo... :lol: Jeśli to ma być praktyczny poradnik lekko oderwany od suchych przepisów to niech jeden z drugim napisze, że dotyczy ronda pierścieniowego, ze jest wyraźny ruch kierownicą przy zjeździe.
W tym wątku była juz masa rond,gdzie ten prawy zjazdowy pasuje jak kwiatek do kożucha.:lol:
szerszon

Postprzez szoferemeryt » wtorek 30 września 2014, 08:53

szerszon napisał(a):to niech jeden z drugim napisze, że dotyczy ronda pierścieniowego, ze jest wyraźny ruch kierownicą przy zjeździe.
W tym wątku była juz masa rond,gdzie ten prawy zjazdowy pasuje jak kwiatek do kożucha.

A o czy ja w ostatnich postach pisałem! przecież o rondach pierścieniowych, nawet wklejałem rysunki! Czyżby nagła zmiana poglądów?
Co do reszty, czyli innych rond, nie w pełni ale częściowo zgadzam się. Nie każdy wyjazd na wprost jest wyraźnie zaznaczony.
A to dalszy ciąg polecanych stron o ruchu okrężnym.
Polecam.
https://www.youtube.com/watch?v=Pt_Ri0Vl3dw
szoferemeryt

Postprzez szerszon » wtorek 30 września 2014, 08:58

A że ty pisałeś.... :wink: w"poradniku" słowa nie ma...
Czyżby nagła zmiana poglądów?

Z czego wnioskujesz ?
Napisałem coś w tym kierunku , czy swobodna interpretacja ?
Co do filmu...juz kiedys to wrzucałem, gdy mi oponenci pisali, ze na rondzie to tylko w prawo :lol:
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze