Makabra napisał(a):Czas chyba przejsc na emeryture
Ja już na.
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szoferemeryt » poniedziałek 29 września 2014, 16:33
Makabra napisał(a):Czas chyba przejsc na emeryture
przez szoferemeryt » poniedziałek 29 września 2014, 17:51
przez LeszkoII » poniedziałek 29 września 2014, 19:24
Nie odważyłbym się pokonać tego skrzyżowania tak, jak przedstawiono na grafice(o której kilka słów, dalej). Przecież na wlocie strzałka kierunkowa P-8a, więc skręcać w lewo nie można. O tutaj: http://goo.gl/maps/lCNwu suzuki pojechało na wprost, "jak w pysk strzelił" a nawet szymonowe "przecież widać" pasuje jak ulał dla tych, co brzydzą się przepisamiszoferemeryt napisał(a):Tychy, dojazd do ronda koło WORD
No i właśnie wracamy do strony z grafiką. Jako że cenię sobie przemyślenia autora tejże strony internetowej na temat bezpieczeństwa ruchu drogowego i ogólnie przepisów(miałem okazję z nim dyskutować na zlikwidowanym już forum programu Jedź Bezpiecznie, @makabra zresztą też), chciałem sprostować lub uciąć spekulacje, że fakt umieszczenia flashowej(ruchomej) grafiki świadczy o poglądach autora tej strony. Nie mniej jednak, ostatecznie proszę o kontakt z wykonawcą animacji - jeśli miałbym kogoś w błąd wprowadzić.szoferemeryt napisał(a):A tak uczy się kursantów.
http://www.prawko-kwartnik.info/tychy/tychyWORD.html
przez szoferemeryt » poniedziałek 29 września 2014, 19:42
przez Makabra » poniedziałek 29 września 2014, 19:58
maryann napisał(a):Jadąc "prosto", czy nawet długie "prawo" też pojedziesz z lewym?szerszon napisał(a):opcja 3 i 4 wchodzi jedynie w grę.
LeszkoII napisał(a):Nie odważyłbym się pokonać tego skrzyżowania tak, jak przedstawiono na grafice(o której kilka słów, dalej). Przecież na wlocie strzałka kierunkowa P-8a, więc skręcać w lewo nie można.szoferemeryt napisał(a):Tychy, dojazd do ronda koło WORD
LeszkoII napisał(a):miałem okazję z nim dyskutować na zlikwidowanym już forum programu Jedź Bezpiecznie, @makabra zresztą też),
przez LeszkoII » poniedziałek 29 września 2014, 20:14
Polecasz do przeczytania - mam nadziejęszoferemeryt napisał(a):Polecam następną szkołę jazdy.
A jeśli niebieski zechce pojechać na wprost a zielony nie widzi jego prawego, bo stoi z lewej strony? TO CO? Przy ustalaniu winy pewnie przepis o zmianie pasa ruchuJeżeli pojazd zielony lub niebieski ma skręcić w prawo, wyjeżdża 1 wyjazdem: Skręcają w prawo dojeżdżajmy już z włączonym kierunkowskazem w prawo.
przez Makabra » poniedziałek 29 września 2014, 20:24
LeszkoII napisał(a):
ten rysuneczek(z prawej) to MAJSTERSZTYK
przez LeszkoII » poniedziałek 29 września 2014, 20:31
przez szerszon » poniedziałek 29 września 2014, 22:59
Znowu napisałeś nie w temacie. Czytałeś te opcje ?maryann napisał(a):Jadąc "prosto", czy nawet długie "prawo" też pojedziesz z lewym?szerszon napisał(a):opcja 3 i 4 wchodzi jedynie w grę.
przez szymon1977 » wtorek 30 września 2014, 01:06
Wprost przeciwnie! Użycie w PoRD dwóch pozornie jednoznacznych terminów sugeruje, że są to jednak dwa odmienne fakty, które choć mogą występować razem - to wcale nie muszą.Leszko napisał(a):Jeśli skręcenie rozumiesz jako zmianę kierunku jazdy(a są ku temu podstawy zawarte w przepisach!)
Co to to nie! Skręcaniem w rozumieniu PoRD z pewnością nie jest jazda łukiem tak jak droga prowadzi, a zjazd w lewo lub w prawo z tego łuku, nawet wykonany w linii prostej. Jestem odważny - powiem więcej: zmiana kierunku jazdy to kontynuowanie jazdy w kierunku innym niż odbywa się ruch, zgodnie z którym dotąd jechaliśmy.Leszko napisał(a):...a nie wyłącznie jako "skręt szosowy"...
Jeżeli już to ani skręcaniu w prawo, ani zmianie kierunku jazdy w prawo podczas zjazdu ze skrzyżowanie nie zaprzecza żaden przepis. A "skrętowi"? Nie róbmy OTLeszko napisał(a):...to "Twoje skręty" nie są kompatybilne ze znakami drogowymi dotyczącymi skrzyżowania lub innego miejsca przecinania się kierunków ruchu.
Właśnie o ZASADĘ chodzi! Na podstawie PoRD stworzyliście sobie zasady przejeżdżania przez skrzyżowania. Rzecz w tym, że przepisy, na których te zasady oparliście nie odnoszą się bezpośrednio do przejazdu przez skrzyżowanie w kierunku, a tylko faktom, które przejazdowi przez skrzyżowanie w kierunku mogą towarzyszyć. Wszystko jest ok, dopóki nie pojawi się skrzyżowanie, przez które przejazd w kierunku przestaje się pokrywać ze skręceniem i zmianą kierunku jazdy. A niby nie może? Dlaczego niby mam stwierdzić, że podczas zjazdu z klasycznego ronda pierścieniowego nie skręcam i nie zmieniam kierunku jazdy, choć fakty podczas tego zjazdu występujące wszelkie znane mi cechy skręcenia i zmiany kierunku jazdy posiadają?Leszko napisał(a):Tutaj chodzi o ZASADĘ a o nie dobieranie sobie skrzyżowań...
No i z wszystkich wymienionych przez Ciebie "dowodów" wynika, że skręcanie i zmiana kierunku jazdy mogą na skrzyżowaniu nastąpić. Nic więcej. A czy z czegokolwiek wynika, że podczas jednego przejazdu mogą wystąpić tylko jeden raz? Nie. Albo, że gdy występują to pokrywają się z przejazdem przez skrzyżowanie w kierunku? Nie. Więc twierdzenie, że podczas zjazdu ze skrzyżowania skręcam w prawo czy zmieniam kierunek jazdy w prawo jest tak samo z przepisami zgodne, jak twierdzenie, że cały przejazd przez skrzyżowanie jest jednym wielkim skręceniem czy zmianą kierunku jazdy. Pozostaje ocenić na oko, lub za pomocą wiedzy ogólnej.Leszko napisał(a):LECZ szukamy przesłanek pozwalających zrozumieć, czym jest zmiana kierunku jazdy(bądź sam kierunek jazdy) W SENSIE Art. 22., takich jak: dyspozycje znaków o sygnaturach F-10, F-11, P-8, B-21, C-2, E-1, D-3, A-20, przepisy ogólne Art. 25., 26, 27.
A to ja zamiast stosować dosłownie treść przepisów w oparciu o znaczenie ogólne pojęć w nim użytych nakłaniam do interpretowania PoRD niezgodnie z jego treścią i zachowań bezpośrednio z PoRD nie wynikających i to tylko dlatego, że wydają mi się one być bardziej sensowne? Ustawodawca napisał tak, ale chodziło mu o co innego, ustawodawca raz na pisał tak a raz inaczej ale chodziło mu o to samo, ustawodawca choć nie napisał to chodziło mu o to, itd., itp,... I kto tutaj jest nieprofesjonalny? Szczerze mnie rozbawiłeś!Leszko napisał(a):Podchodzisz bardzo nieprofesjonalnie do prawa...
przez dylek » wtorek 30 września 2014, 07:46
szymon1977 napisał(a):Czy twoim zdaniem czarna strzałka na rysunku E nie wygląd na skręcanie? Tylko nie pisz po raz kolejny, że Twoim zdaniem nie jest bo nie o to pytam. Napisz wprost, że choć strzałka na rysunku E na skręcanie wygląda to Twoim zdaniem skręcaniem nie jest.
(...)
Pozostaje ocenić na oko
I kto tutaj jest nieprofesjonalny? Szczerze mnie rozbawiłeś!
przez szoferemeryt » wtorek 30 września 2014, 07:49
przez szerszon » wtorek 30 września 2014, 08:34
Jestem odważny - powiem więcej: zmiana kierunku jazdy to kontynuowanie jazdy w kierunku innym niż odbywa się ruch, zgodnie z którym dotąd jechaliśmy.
Wszystko jest ok, dopóki nie pojawi się skrzyżowanie, przez które przejazd w kierunku przestaje się pokrywać ze skręceniem i zmianą kierunku jazdy
Dlaczego niby mam stwierdzić, że podczas zjazdu z klasycznego ronda pierścieniowego nie skręcam i nie zmieniam kierunku jazdy, choć fakty podczas tego zjazdu występujące wszelkie znane mi cechy skręcenia i zmiany kierunku jazdy posiadają?
No i z wszystkich wymienionych przez Ciebie "dowodów"
Czy twoim zdaniem czarna strzałka na rysunku E nie wygląd na skręcanie?
Też mam obawy, że "mój" watek "Na wesoło" może stracić palmę pierwszeństwaAle raczej trudno już będzie w tym roku przebić szymona..
przez szoferemeryt » wtorek 30 września 2014, 08:53
szerszon napisał(a):to niech jeden z drugim napisze, że dotyczy ronda pierścieniowego, ze jest wyraźny ruch kierownicą przy zjeździe.
W tym wątku była juz masa rond,gdzie ten prawy zjazdowy pasuje jak kwiatek do kożucha.
przez szerszon » wtorek 30 września 2014, 08:58
Czyżby nagła zmiana poglądów?