Mijanie się pojazdów skręcających z lewo.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Mijanie się pojazdów skręcających z lewo.

Postprzez Henq » piątek 19 września 2014, 16:19

Bulailokiec napisał(a):Witam!
Mam pytanie.Od czego zależy jak mam się minąć z pojazdem który skręca w lewo z naprzeciwka,a ja także skręcam w lewo

Kiedyś rozmawiałem z jednym policjantem z drogówki który mi mówił ze skoro jest skrzyżowanie kolizyjne to mamy się mijać kolizyjnie, natomiast jeżeli skrzyżowanie bezkolizyjne mijamy się prawymi bokami, oczywiście to było tylko jego wolne tłumaczenie bo na pytanie "co w przypadkach kiedy budowa skrzyżowanie nie pozwala na bezkolizyjnym minąć się bezkolizyjnie a na kolizyjnym minąć się lewymi bokami", zabrakło argumentów :)
Mnie osobiście podoba się wypowiedź naczelnika Sekcji Ruchu Drogowego w Komendzie Powiatowej Policji w Nowym Targu. Pan Kazimierz Kania odpowiedział na list od jednego mieszkańca N.Targu:
Nie ma żadnego przepisu, który mówiłby w jaki sposób należy wymijać się na skrzyżowaniu. Owszem, kiedyś było mówione, że należy się "zajeżdżać", czyli wymijać kolizyjne, ale to tylko utrudnianie sobie życia i takie mijanie się niczego nie ułatwia. Dzisiaj, w celu upłynnienia ruchu, wymija się bezkolizyjnie, pamiętając oczywiście, że zawsze należy przepuścić samochody jadące na wprost
.
Też jestem za tym ułatwiajmy sobie życie i upłynniajmy ruch gdzie jest to możliwe ;)
szerszon napisał(a):Ale dalej z tego przepisu nie wynika ,że mam wyminąć sie prawym bokiem, a nie lewym. :wink:
Nie ściemniaj mi tu :D

Chyba jednak wynika, proszę napisz mi jak to zamierzasz się minąć lewym bokiem jak oba samochody stoją przy lewej krawędzi? na jednokierunkowych ;)
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szerszon » piątek 19 września 2014, 21:50

Chyba jednak wynika, proszę napisz mi jak to zamierzasz się minąć lewym bokiem jak oba samochody stoją przy lewej krawędzi? na jednokierunkowych

Wystarczą minimalnie przesuniete wloty.
Ale przepisu dalej nie zobaczyłem.
szerszon

Postprzez Henq » piątek 19 września 2014, 22:00

szerszon napisał(a):
Chyba jednak wynika, proszę napisz mi jak to zamierzasz się minąć lewym bokiem jak oba samochody stoją przy lewej krawędzi? na jednokierunkowych

problemy z czytaniem czy ze znajomością PoRD?
Przepis jest jeden nie znasz? to czas najwyższy poznać:
art.22.2.2
...na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi – jeżeli zamierza skręcić w lewo

No i co do tego mają wloty?
skoro masz dwie jezdnie jednokierunkowe (wiesz takie coś jak na autostradzie ;) ) i są rozdzielone i chcę zawrócić to jaki mnie art obowiązuje? coś mi się wydaje że 22.2.2 ;) chyba że uważasz inaczej?
Henq

Postprzez szerszon » piątek 19 września 2014, 22:10

U ciebie w pierwszej kolejności chyba z czytaniem. Wystarczy że wlot północny będzie względem wlotu południowego przesunięty np o 5 metrów w lewo. Dasz radę sobie wyobrazić ?
Co w tej sytuacji za znaczenie ma ..
Przepis jest jeden nie znasz? to czas najwyższy poznać:

skoro masz dwie jezdnie jednokierunkowe

Piszemy chyba o skrzyżowaniu , gdzie wloty sa umieszczone na przeciwko siebie.
szerszon

Postprzez Henq » piątek 19 września 2014, 23:06

@szerszon
Tak piszemy o skrzyżowaniu więc jak to wg Ciebie będzie wyglądało tutaj?:
https://www.google.pl/maps/@49.6092051, ... ms5EQw!2e0
szerszon napisał(a):...U ciebie w pierwszej kolejności chyba z czytaniem.

A może wysilił byś się o odpowiedź merytoryczną a nie wycieczki osobiste i obrażanie innych?
Art 22.2.2 znaju? rozumie? stosuje? czy tylko to co uważa za słuszne, albo co gorsza (już zauważyłem że masz do tego tendencję): stosuje "kiedy mi pasuje" ;)
Henq

Postprzez szerszon » piątek 19 września 2014, 23:11

A może wysilił byś się o odpowiedź merytoryczną a nie wycieczki osobiste i obrażanie innych?

tak, znowu ja zacząłem :lol:
:lol: :lol: :lol:
Podałem ci bardzo prosty przykłąd, którego nie jesteś w stanie sobie wyobrazić. Nie masz pojęcia co to są przesunięte wloty względem siebie położone na przeciwko siebie ?
I gdzie mijanie sie prawymi bokami jest wręcz niemozliwe ?
Art 22.2.2 znaju? rozumie? stosuje? czy tylko to co uważa za słuszne, albo co gorsza (już zauważyłem że masz do tego tendencję): stosuje "kiedy mi pasuje"

No to stosuje się. Zbliżam sie do krawędzi jezdni..tej lewej, i zaś nijak nie wychodzi abym na tych przesunietych wlotach dał radę wyminąć sie bezkolizyjnie.
Zastosowanie do Art 22 nic tu nie da.
Ale nie wiem czemu nie dasz rady sobie tego wyobrazić...tak samo jak konca skrzyżowania :wink:
szerszon

Postprzez Henq » piątek 19 września 2014, 23:19

szerszon napisał(a):Podałem ci bardzo prosty przykłąd, którego nie jesteś w stanie sobie wyobrazić. Nie masz pojęcia co to są przesunięte wloty względem siebie położone na przeciwko siebie ?

No to przesunięte wloty czy położone na przeciwko siebie?
Henq

Postprzez szerszon » piątek 19 września 2014, 23:24

Nie ogarniasz sytuacji. Mimo,ze wloty są przesunięte dalej jest jedno skrzyzowanie :wink:
Osie jezdni nie muszą być idealnie na przeciwko siebie. A jezdnie i tak nachodza na siebie.
Mam zmiane systemu i coś mi sie googlemaps sknociło, ale dla przykładu Bakalarska w Warszawie. :lol:
szerszon

Postprzez Henq » piątek 19 września 2014, 23:54

szerszon napisał(a):Nie ogarniasz sytuacji. Mimo,ze wloty są przesunięte dalej jest jedno skrzyzowanie :wink

A ty ogarniasz co piszesz? Jak wloty przesunięte i jedno skrzyżowanie?
szerszon napisał(a):Osie jezdni nie muszą być idealnie na przeciwko siebie. A jezdnie i tak nachodza na siebie.

Przecinając inną jezdnię wloty zawsze będą nachodziły nawet po 4 metrach skrzyżowania (przedłuży je poprzeczna) ale nigdy wloty przesunięte nie najda na siebie ;) dwa różne skrzyżowania
szerszon napisał(a):Mam zmiane systemu i coś mi sie googlemaps sknociło, ale dla przykładu Bakalarska w Warszawie. :lol:

Ale chyba nie z Borsucza? bo jeżeli tak to odsyłam do guru dworaka i filmiku jak się zachować na skrzyźowaniu z wlotami przesuniętymi ;)
A tam jest wyjaśnione czy jest to jedno czy dwa skrzyżowania ;)
Henq

Postprzez szerszon » piątek 19 września 2014, 23:58

A nie widziałeś ? :lol: Że takie dziwne ? :lol:
Ale chyba nie z Borsucza?
No :D cieszę się , że zabłądziła iskierka... a guru Dworak pokazywał całkowicie inne miejsce.
Jeśli dla ciebie jezdnie nachodzą na siebie i jest taka sama sytuacja jak są oddalone o 20-30 metrów to ja przepraszam, że zmuszam ciebie do tak bolesnej czynności jak myślenie. :wink:

viewtopic.php?f=3&t=27112&hilit=skrzy%C5%BCowanie+o+przesuni%C4%99tych+wlotach
szerszon

Postprzez Makabra » sobota 20 września 2014, 00:27

szerszon napisał(a):

Ale wymyślasz. Jak będą przesunięte wloty ( co się rzadko zdarza ) to inny temat. A przeważnie wloty nie są przesunięte tak jak tu:

https://www.google.pl/maps/@50.0734778, ... !2e0?hl=pl
Makabra

Postprzez szerszon » sobota 20 września 2014, 00:31

Ale wymyślasz.

To nie ja. Takie skrzyżowania istnieją, gdzie nie ma możliwości wyminięcia sie bezkolizyjnie i proszę mi tu nie pisać, że regulują to jakiekolwiek przepisy, bo jest to totalna bzdurą i tylko ludzi w błąd wprowadzacie.
szerszon

Postprzez Henq » sobota 20 września 2014, 09:07

szerszon napisał(a):
Ale wymyślasz.

To nie ja. Takie skrzyżowania istnieją, gdzie nie ma możliwości wyminięcia sie bezkolizyjnie i proszę mi tu nie pisać, że regulują to jakiekolwiek przepisy, bo jest to totalna bzdurą i tylko ludzi w błąd wprowadzacie.

Nie mieszaj nie mieszaj, nie piszemy że na każdym skrzyżowaniu jest to regulowane że masz się mijać bezkolizyjnie, pytałeś się co to reguluje makabry to Ci odpowiedział że 22.2.2 dałem Ci przykład z google map kiedy na jakim skrzyżowaniu może tak być a Ty wrzucasz to wszystko do jednego worka i piszesz bzdury, zmieniasz pod siebie linki by Ci pasowały i tyle. Masz 22.2.2 i masz go stosować czy to będzie na przesuniętych wlotach jak już się tak upierasz czy to będzie na skrzyżowaniu wskazanym przeze mnie ale masz to stosować. Raz dzięki temu się miniesz lewym bokiem a raz bezkolizyjnie prawym i tyle.
Henq

Postprzez dylek » sobota 20 września 2014, 10:55

Henq napisał(a):
szerszon napisał(a):Nie ogarniasz sytuacji. Mimo,ze wloty są przesunięte dalej jest jedno skrzyzowanie :wink

Henq - zobacz link : https://www.google.pl/maps/@51.2295248,22.5959335,3a,75y,49.59h,68.22t/data=!3m4!1e1!3m2!1sFYFQJfA7YFRUo9teMyy8nA!2e0

Sulisławicka z Grabskiego = lewoskręty bezkolizyjne
Męczenników Majdanka = lewoskręty kolizyjne

A wszystko to na jednym skrzyżowaniu ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » sobota 20 września 2014, 11:33

Henq
Nie mieszaj nie mieszaj, nie piszemy że na każdym skrzyżowaniu jest to regulowane

Pierwotne pytanie było bardzo ogólne i nie było ukierunkowane na konkretne skrzyżowanie.
to Ci odpowiedział że 22.2.2

Artykuł traktuje o zajęciu pozycji jeszcze przed wykonaniem manewru.
Ty wrzucasz to wszystko do jednego worka i piszesz bzdury, zmieniasz pod siebie linki by Ci pasowały i tyle.

Do jednego wora ..oczywiście. Ustawiam sie jak napisano w art 22.2.2) i nie ma to znaczenia co do dalszej jazdy na skrzyżowaniu.
Jeśli chodzi o bzdury... nie jesteś w stanie tego wykazać..powodów jest wiele.
A które linki zmieniłem ? :wink:
Coś tu oskarżenia bez pokrycia i manipulacje za łatwo padają... :eek2:

Raz dzięki temu się miniesz lewym bokiem a raz bezkolizyjnie prawym i tyle.

Nigdzie nie pisałem, ze przygotowując sie do skrętu w lewo nie zachowuje sie zgodnie z Art 22.2.2).
Cały czas pytam sie o regulacje dotyczące tego " i tyle" :D . Podejrzewam, że weekend , który właśnie nadszedł spowodował iż nie możesz nadążyć w tym temacie z tokiem rozumowania. :wink:
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze