Bulailokiec napisał(a):Witam!
Mam pytanie.Od czego zależy jak mam się minąć z pojazdem który skręca w lewo z naprzeciwka,a ja także skręcam w lewo
Kiedyś rozmawiałem z jednym policjantem z drogówki który mi mówił ze skoro jest skrzyżowanie kolizyjne to mamy się mijać kolizyjnie, natomiast jeżeli skrzyżowanie bezkolizyjne mijamy się prawymi bokami, oczywiście to było tylko jego wolne tłumaczenie bo na pytanie "co w przypadkach kiedy budowa skrzyżowanie nie pozwala na bezkolizyjnym minąć się bezkolizyjnie a na kolizyjnym minąć się lewymi bokami", zabrakło argumentów

Mnie osobiście podoba się wypowiedź naczelnika Sekcji Ruchu Drogowego w Komendzie Powiatowej Policji w Nowym Targu. Pan Kazimierz Kania odpowiedział na list od jednego mieszkańca N.Targu:
.Nie ma żadnego przepisu, który mówiłby w jaki sposób należy wymijać się na skrzyżowaniu. Owszem, kiedyś było mówione, że należy się "zajeżdżać", czyli wymijać kolizyjne, ale to tylko utrudnianie sobie życia i takie mijanie się niczego nie ułatwia. Dzisiaj, w celu upłynnienia ruchu, wymija się bezkolizyjnie, pamiętając oczywiście, że zawsze należy przepuścić samochody jadące na wprost
Też jestem za tym ułatwiajmy sobie życie i upłynniajmy ruch gdzie jest to możliwe

szerszon napisał(a):Ale dalej z tego przepisu nie wynika ,że mam wyminąć sie prawym bokiem, a nie lewym.![]()
Nie ściemniaj mi tu
Chyba jednak wynika, proszę napisz mi jak to zamierzasz się minąć lewym bokiem jak oba samochody stoją przy lewej krawędzi? na jednokierunkowych