Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez maryann » środa 17 września 2014, 14:18

Jak przeczytałeś, to OK.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szerszon » środa 17 września 2014, 14:21

Szkoda tylko,że jak zwykle bez cienia merytoryki. Moje ostatnie pytanko do ciebie też zostało pominięte.
Poza tym wchodzisz na drogę konfrontacji-pyskówki. Szkoda że nie jesteś tak biegły w przepisach.
szerszon

Postprzez maryann » środa 17 września 2014, 15:01

Pytałeś o konkrety- podałem.
O wnioskach z Tobą nie dyskutuję; wyciągaj jakie chcesz. W końcu to Leszka zarzut.
maryann

Postprzez szerszon » środa 17 września 2014, 15:53

Maryann
o to cały czas chodzi ... :wink:
Nie jesteś mi w stanie wytłumaczyć do tej pory mojego przykładu z F-10 i T-18..dla ciebie dalej to samo.
Jak długo ?
w odpowiedzi na twój tekst...
Do ty pory rozróżniali kierunek ruchu od kierunku jazdy.

Jak widzę do tej pory nie odróżniasz, ponieważ sie nie odniosłeś jak zwykle udając ,ze nie ma tematu.
================================
Czy szanowny w końcu zakumał ? :D
szerszon

Postprzez LeszkoII » środa 17 września 2014, 20:13

Maryann, nie przypominam sobie, żebyś jakoś specjalnie udzielał się w tym temacie w sposób merytoryczny (głównie brak analizy porównawczej dyspozycji różnych znaków drogowych). Wiem natomiast, że wyrażasz sprzeciw wobec "warszawskiej szkoły" i bronisz pana Marka z programu JB, w kwestii podejścia do rond z C-12. Masz prawo wyrażać swoją opinię i istotnie z tego korzystasz do woli. Tylko czy tak ma wyglądać rzeczowa DYSKUSJA nt. PoRD? Taki Szymon i kombi, czy MrErdek1 przynajmniej próbują coś udowadniać, bronić swoich "racji", a Ty? Zadowalasz się kilku(nasto...czasem)słowną zaczepką lub ultralakoniczną odpowiedzą. Trudno z Tobą polemizować, bo tak na prawdę nie wiadomo czy polemizuję z Tobą czy z Twoim uwielbieniem odcinków JB o rondach :hmm:
maryann napisał(a):Linie widzi? Więc szkoła krakowska rozróżnia ronda, czy rozróżnienie wynika z namalowanych linii OPISANYCH W PORD? Czy nie widzą różnic w tych rondach?:
Przecież zarówno w pierwszym jak drugim linku, występują te same linie(nie wszystkie, ale występują). Mylisz się, bo szkoła krakowska przeprowadza wyrafinowaną, niespisaną w prawie, klasyfikację SoRO na klasyczne i nieklasyczne ronda a odnośnie SoRO z sygnalizacją świetlną traktuje skrzyżowanie jako SoRO "tylko z nazwy" . W cytacie umieściłem słowa Marka Dworaka :lol:

W niedzielę było sobie SoRO klasyczne a w poniedziałek wieczorem namalowano P-8 na wlotach i stało się nieklasyczne. Za miesiąc spadł duży śnieg i znikło oznakowanie poziome pod śniegiem :o Zaśnieżone rondo jest klasyczne czy nieklasyczne?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Pentuer » środa 17 września 2014, 23:33

Czy na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym z wyznaczonymi pasami ruchu dozwolone jest wyprzedzanie z prawej strony?
Pentuer

Postprzez papadrive » środa 17 września 2014, 23:52

Dozwolone jest wyprzedzanie z prawej, o ile wyprzedzany zasygnalizował skręt w lewo, nawet na SoRO.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szymon1977 » czwartek 18 września 2014, 04:00

LeszkoII napisał(a):Czy nie dociera, że w polskie PoRD nie określa szczegółowo sposobu zachowania na SoRO i nie dzieli tych skrzyżowań na klasyczne i nieklasyczne?
Przede wszystkim to nie dociera, dlaczego niby przepisy odnoszące się do skręcania i zmiany kierunku jazdy mamy stosować w zależności od przejechania przez skrzyżowanie w jakimś tam kierunku... nie tyle nie dociera, co nigdy nie zostało to przez nikogo wyjaśnione.

Dlaczego niby przepisy odnoszące się do skręcanie czy zmiany kierunku jazdy mielibyśmy traktować jako odnoszące się do całego przejazdu przez skrzyżowanie? Przecież do faktycznie wykonywanych skręceń i zmian kierunku jazdy przepisy te się odnoszą, a nie do kierunku przejazdu przez skrzyżowanie!?

Owszem, jest wiele skrzyżowań, na których skręcamy w lewo i zmieniamy kierunek jady w lewo gdy przejeżdżamy przez nie w lewo. I co z tego, skoro są skrzyżowania, przez które niezależnie w jakim kierunku przejeżdżam, to podczas zjazdu z niego skręcam w prawo, zmieniając przy tym kierunek jazdy, który miałem na skrzyżowaniu na kierunek jazdy będący względem niego na prawo?

Nadal nie wyjaśniliście, czym różni się strzałka na ostatnim rysunku od tych na poprzednich i co pozwala Wam twierdzić, że nie jest skręcaniem w prawo i zmianą kierunku jazdy w prawo.

Obrazek

-----
Pozdrawiam, wpadłem na chwilkę.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 18 września 2014, 07:35

szymon1977
Przede wszystkim to nie dociera, dlaczego niby przepisy odnoszące się do skręcania i zmiany kierunku jazdy mamy stosować w zależności od przejechania przez skrzyżowanie w jakimś tam kierunku.
Zazwyczaj jeśli zmieniamy kierunek jazdy stosujemy przepisy dotyczące zmiany kierunku jazdy.
Jeśli to nie dociera ? :hmm:
Przecież do faktycznie wykonywanych skręceń i zmian kierunku jazdy przepisy te się odnoszą, a nie do kierunku przejazdu przez skrzyżowanie!?

Tylko masz bardzo oryginalne podejście czym jest zmiana kierunku jazdy. W twoim wykonaniu jest to każdy ruch kierownicą, ale sygnalizujesz tylko ten, który ci pasuje.
Jedziesz po obwiedni -powinieneś sygnalizować-faktycznie wykonujesz skręcanie :lol:
wjeżdżasz na rondo- faktycznie wykonujesz skręćanie..itd :lol:
. I co z tego, skoro są skrzyżowania, przez które niezależnie w jakim kierunku przejeżdżam, to podczas zjazdu z niego skręcam w prawo, zmieniając przy tym kierunek jazdy, który miałem na skrzyżowaniu na kierunek jazdy będący względem niego na prawo?
A to kierunek jazdy określa sie względem jego powierzchni..sygnalizuj w takim układzie wjazd na to skrzyżowanie, bo tez ci się zmienia kierunek jazdy :wink:
Tak jak pisałem..przycichłeś na kilka dni, dostawszy łomot w przepisach i po przerwie zaczynasz znowu swoje.
czy dowiem się, jak to jest, że przejeżdżam przez skrzyzowanie na wprost nie opuszczając drogi, którą jadę i jakim cudem zmieniam kierunek jazdy w prawo ?
W twoim przekonaniu przynajmniej dwa razy ? :wink:
Dowiem się ?

Nadal nie wyjaśniliście,
Już wielokrotnie ci pisałem , że twój rysunek jest manipulacją, ponieważ pokazuje na ostatniej grafice część drogi i część przejazdu przez skrzyżowanie w przeciwieństwie od pozostałych.
Również wielokrotnie ci pisałem, ze masz bardzo oryginalne spojrzenie czym jest kierunek jazdy, a czym kierunek ruchu.
Dla ciebie to to samo, ponieważ uważasz, że w obu przypadkach skręcasz..na zakręcie też skręcasz. :lol:

i co pozwala Wam twierdzić, że nie jest skręcaniem w prawo i zmianą kierunku jazdy w prawo.
To, ze jadąc na wprost nie opuszczam drogi po której jadę. To co mam sygnalizować ?
Jaką zmianę kierunku jazdy ? :lol:

Pozdrawiam, wpadłem na chwilkę.

Szkoda tylko, że bezproduktywnie. A jak tam C-12 na Wyspach ? Zmienił ci sie kierunek jazdy ? :wink:
szerszon

Postprzez szoferemeryt » czwartek 18 września 2014, 09:27

.
Ostatnio zmieniony czwartek 18 września 2014, 12:40 przez szoferemeryt, łącznie zmieniany 2 razy
szoferemeryt

Postprzez szerszon » czwartek 18 września 2014, 09:59

W E nie ma pokazanej drogi poprzecznej, przecinającej się z pokazana drogą. Jest tylko fragment skrzyżowania.
Równie dobrze można namalować zakręt i udowadniać, że zmieniam kierunek jazdy.
szerszon

Postprzez maryann » czwartek 18 września 2014, 10:13

LeszkoII napisał(a):Trudno z Tobą polemizować,(...) jest klasyczne czy nieklasyczne?
Z Tobą za to można TYLKO polemizować, bo dobrze wiesz, że przy pomocy takiej analizy NIKT prawie nie jeździ, ani z PoRD idąc twoją metodyką po rondach jeździć się nie nauczymy, bo szukasz wniosków, których nikt w PoRD nie zawarł. To tak jak byś wziął mój pesel i udowodniał, że parzysta suma cyfry trzeciej i piątej mówi o mojej inteligencji. Nic takiego nie ma, za to pierwsze to data urodzenia, a ostatnia w dowodzie osobistym mówi czy to numer dowodu kobiety czy mężczyzny.
(...)
A jak zasypie P11 to po niej przejedziesz czy nie?
A normalnie co widać? Widzisz jak te linie są prowadzone? Patrzysz Ty w ogóle? Ma to dla Ciebie znaczenie? Jeśli tak, to nie trzeba nawet być szczególnie rozgarniętym, żeby zauważyć iż jest spory odsetek rond omalowanych podobnie, inna grupa inaczej, no i jakiś tam procent rond innych, jakiś- oryginalnych. Jeśli ktoś to zauważy, to na rzut oka odróżni rondo o takich zasadach ruchu od innego. Ale nawet jeśli nie, to wystarczy, że się tylko do owych linii zastosuje. Ale jeśli ktoś już się dużo na te ronda napatrzył, to w końcu umie je tez jakoś porządkować, może klasyfikować.
Ale nie chcesz, nie nazywaj jak Ci to nie pomaga. Ale zachowuj się stosownie do tych oznakowań: jak pas jest koncentryczny, a inaczej jeśli odśrodkowy. Rozróżniasz, czy nie?
maryann

Postprzez szerszon » czwartek 18 września 2014, 10:46

Masz te pasy tylko po to, abyś sie nie pogubił na rondzie :wink: Jak to sie ma do kierunku jazdy ?
szerszon

Postprzez maryann » czwartek 18 września 2014, 10:52

Kierunku... CZEGO??
maryann

Postprzez kombi » czwartek 18 września 2014, 10:54

szerszon napisał(a):W E nie ma pokazanej drogi poprzecznej, przecinającej się z pokazana drogą. Jest tylko fragment skrzyżowania.

I co z tego, że fragment skrzyżowania? To skręcić nie można?
szerszon napisał(a):Również wielokrotnie ci pisałem, ze masz bardzo oryginalne spojrzenie czym jest kierunek jazdy, a czym kierunek ruchu.Dla ciebie to to samo, ponieważ uważasz, że w obu przypadkach skręcasz..na zakręcie też skręcasz.
A ty na zakręcie nie skręcasz? :wow:
Przeczytaj ze zrozumieniem art. 22 to dowiesz się do jakiego rodzaju skręcania/zmiany kierunku jazdy należy go stosować.

szerszon napisał(a):Masz te pasy tylko po to, abyś sie nie pogubił na rondzie.

Jak widać, niektórzy mimo pasów, i tak się gubią.
kombi

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze