Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez kg1956 » piątek 05 września 2014, 16:57

szerszon napisał(a):kg1956
Co decyduje o tym, że droga jest ta sama?

definicja skrzyzowania.(...)

Nie rozumiem co ma do tego definicja skrzyżowania.
W jaki sposób stwierdzić, że droga sprzed miejsca, gdzie można zmienić kierunek jazdy (np. skrzyżowanie) jest tą samą drogą co draga za tym miejscem.
kg1956

Postprzez szerszon » piątek 05 września 2014, 16:58

Czyli tworzą obwiednię jako całość, a w efekcie obwiednia nie jest jezdnią. Jeszcze inaczej mówiąc, w efekcie 4 jezdnie tworzą coś co nie jest jezdnią.

dziwne ? Zajrzyj do definicji skrzyżowania i zobacz , czy jest to jezdnia.
Czy mamy ci tłumaczyć jak dziecku w przedszkolu dlaczego woda jest mokra ?
Widzę fałsz w twoim rozumowaniu, a nie w wyimaginowanej przez was szkole krakowskiej.
Póki nie zrozumiesz przepisu nic nie zobaczysz. Jakim cudem powierzchnia skrzyzowania może być jezdnią jednokierunkową.
Nie umiesz czytać ze zrozumieniem! To powtórzę gdzie grafika na potwierdzenie waszych racji?
To jest tak oczywiste, ze nie ma co rysować.
szerszon

Postprzez szerszon » piątek 05 września 2014, 16:59

kg1956 napisał(a):
Co decyduje o tym, że droga jest ta sama?

definicja skrzyzowania.(...)

Nie rozumiem co ma do tego definicja skrzyżowania.
W jaki sposób stwierdzić, że droga sprzed miejsca, gdzie można zmienić kierunek jazdy (np. skrzyżowanie) jest tą samą drogą co draga za tym miejscem.

Bo w definicji napisali o przecięciu się dróg, a nie że drogi dochodzą.
Przecięcie...cos jest przed i za i przecina się. z czymś poprzecznym, co jest przed, po, i przecina sie .
szerszon

Postprzez LeszkoII » piątek 05 września 2014, 17:13

szoferemeryt napisał(a):gdzie grafika na potwierdzenie waszych racji?
Obrazek
Moich racji, bo szerszon ma trochę inne podejście.

Policz kolory to dostaniesz liczbę jezdni na obwiedni.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez kg1956 » piątek 05 września 2014, 17:15

szerszon
Przecięcie rozumiem. Dwie drogi krzyżują się. A co wtedy, gdy nasza droga (np. DW92) zmienia swój kierunek na rondzie powiedzmy w lewo? Która droga będzie wtedy "ta sama"?
W takiej sytuacji droga przed i za skrzyżowaniem są w jednej linii. Czy to znaczy, że to ta sama droga?
https://www.google.pl/maps/@52.3901519, ... wfKxjw!2e0
kg1956

Postprzez szoferemeryt » piątek 05 września 2014, 17:27

Kto to napisał, ja czy ty?
Bo są cztery tylko nie oddzielnie
Tworzą obwiednię

Ja łąpię, tylko ty nie łapiesz albo nie chcesz a może boisz się czegoś?
Moim zdanie zagalopowaliście się z tymi jezdniami, bo jak faktycznie są, to mogło by się okazać, że nagle znajdą się na ruchu okrężnym 4 skrzyżowania!
:lol: :spoko:
Leszko.
Właśnie potwierdziłeś to co napisałem. Na jednym skrzyżowaniu są 4 skrzyżowania. :lol: :spoko:
szoferemeryt

Postprzez szerszon » piątek 05 września 2014, 22:54

kg1956
. A co wtedy, gdy nasza droga (np. DW92) zmienia swój kierunek na rondzie powiedzmy w lewo? Która droga będzie wtedy "ta sama"?

Numer czy nazwa ulicy nie ma znaczenia.To nie jest ujęte w PoRD
W takiej sytuacji droga przed i za skrzyżowaniem są w jednej linii. Czy to znaczy, że to ta sama droga?

Jeśli weźmierz pod uwagę, ze jazda na wprost to także jazda w łuku to będziesz znałna te pytanie odpowiedź.
cały problem polega na tym, ze zwolennicy drogi na obwiedni zatrzymują sie na etapie" bo widać"
szoferemeryt
Ja łąpię, tylko ty nie łapiesz albo nie chcesz a może boisz się czegoś?

Nie wiem co łapiesz, ale nie PoRD.Jedyne co sie boje, ze zobaczę kolejny post, którego nie moge usunąć za brak merytoryki.
Moim zdanie zagalopowaliście się z tymi jezdniami, bo jak faktycznie są, to mogło by się okazać, że nagle znajdą się na ruchu okrężnym 4 skrzyżowania!

Przecięcia sie kierunków ruchu. na skrzyzowaniu X też ci mogę wskazać kilka punktów przecięcia sie kierunków ruchu i nie będzie to jedno miejsce i do głowy ci nie przyjdzie nazywać powierzchni skrzyzowania jezdnią jednokierunkową.
szerszon

Postprzez szoferemeryt » piątek 05 września 2014, 23:30

szerszon napisał(a):na skrzyzowaniu X też ci mogę wskazać kilka punktów przecięcia sie kierunków ruchu i nie będzie to jedno miejsce i do głowy ci nie przyjdzie nazywać powierzchni skrzyzowania jezdnią jednokierunkową.

Pewnie że masz rację w 100% jeśli chodzi o skrzyżowanie X. Również w 100% nie przyjdzie mi do głowy twierdzenie, że na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym są 4 jezdnie jednokierunkowe na wzajem przecinające się jak na obrazku Leszko. Twierdziłem, twierdzę i będę twierdził, że na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym typu O jest jedna jezdnia jednokierunkowa zamknięta tworząca obwiednię.
Mogę tylko wyrazić ubolewanie, że nie możesz usuwać moich postów. Leszko nie zauważył jednego, że graficzne przedstawienie problemu może być niekorzystne. Moje poglądy w tym konkretnym temacie wielu innych widzi podobnie. W przeciwieństwie do wielu innych ja widzę rzeczywisty obraz SoRO, wielu na tym forum woli teorię i dlatego temat SoRO pęczniej z dnia na dzień, a końca nie widać i nie będzie.
szoferemeryt

Postprzez szerszon » piątek 05 września 2014, 23:44

Pewnie że masz rację w 100% jeśli chodzi o skrzyżowanie X.

I też będziesz widział cztery skrzyżowania na skrzyżowaniu ?
. Również w 100% nie przyjdzie mi do głowy twierdzenie, że na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym są 4 jezdnie jednokierunkowe na wzajem przecinające się jak na obrazku Leszko.

Dwukierunkowe te jezdnie też nie są. Drogi przecinające sie są z jezdniami jednokierunkowymi.
Twierdziłem, twierdzę i będę twierdził, że na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym typu O jest jedna jezdnia jednokierunkowa zamknięta tworząca obwiednię.

Pogadać zawsze sobie możesz...szkoda tylko, ze to jest sprzeczne z przepisami czyli definicja skrzyżowania i paragrafem 36, Art 22 znakami F-10 i P-8x...reszta się zgadza.
Możesz nawet twierdzić , że C-12 nakazuje kierunek jazdy..tylko co z tego ?
Jak jest to kompletnie bezsensowne i nie ma zaczepienia w żadnym przepisie, a podstawą jest ..."bo widać"
Mogę tylko wyrazić ubolewanie, że nie możesz usuwać moich postów.

Mogę, ale nie chcę ingerować w dyskusję w której uczestniczę. Poza tym sam sie kompromituj tą jezdnią zamkniętą jednokierunkową..tego też jeszcze nie grali.
Moje poglądy w tym konkretnym temacie wielu innych widzi podobnie.

A ilu to klony ? :wink:
Widzisz. Nie przyjmujecie argumentów udając ,że ich nie ma tylko z zamknietymi oczami swoje.
Robisz drogę z obwiedni co jest niezgodne z przepisami.
W przeciwieństwie do wielu innych ja widzę rzeczywisty obraz SoRO,

I to jest poziom na którym sie zatrzymałeś. Równiez w rzeczywistości widzisz na zakręcie zmiane kierunku jazdy ? przecież ruszasz kierownicą ... :wink:
szerszon

Postprzez kombi » sobota 06 września 2014, 08:19

Przecież wystarczy przeczytać definicję pasa ruchu- każdego z podłużnych pasów jezdni, żeby nie mieć wątpliwości, ze w przypadku ronda klasycznego przebieg pasów ruchu dookoła wyspy oznacza, ze rownież w ten sposób przebiega jezdnia na skrzyżowaniu.
kombi

Postprzez dylek » sobota 06 września 2014, 08:25

kombi napisał(a):Przecież wystarczy przeczytać definicję pasa ruchu- każdego z podłużnych pasów jezdni, żeby nie mieć wątpliwości, ze w przypadku ronda klasycznego przebieg pasów ruchu dookoła wyspy oznacza, ze rownież w ten sposób przebiega jezdnia na skrzyżowaniu.

No to idź dalej konsekwentnie w tym kierunku i jeszcze dodaj definicję jezdni:
jezdnia – część drogi przeznaczoną do ruchu pojazdów; określenie to nie dotyczy torowisk wydzielonych z jezdni;

Pokażcie mi no "krakusy" :D tą drogę.... może być graficznie jak to szoferemeryt się domagał...
Chcę zobaczyć tą drogę skoro jest tam jezdnia.
To chyba dla was nie jest trudne ?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez kombi » sobota 06 września 2014, 08:38

dylek napisał(a):
kombi napisał(a):Przecież wystarczy przeczytać definicję pasa ruchu- każdego z podłużnych pasów jezdni, żeby nie mieć wątpliwości, ze w przypadku ronda klasycznego przebieg pasów ruchu dookoła wyspy oznacza, ze rownież w ten sposób przebiega jezdnia na skrzyżowaniu.
Pokażcie mi no "krakusy" :D tą drogę.... może być graficznie jak to szoferemeryt się domagał...
Chcę zobaczyć tą drogę skoro jest tam jezdnia.
To chyba dla was nie jest trudne ?

Chyba nie rozumiesz definicji drogi. To jest pas terenu, i takie pasy terenu na każdym skrzyżowaniu -rownież rondzie, przecinają się (ewentualnie łączą lub rozwidlają).

Pas terenu może przebiegać na wprost, a jezdnia może zataczać kołeczko - wszystko zgodnie z definicjami z Pord.
Przykład graficzny? Proszę bardzo:
Skrzyzowanie jako przecięcie dwóch pasów terenu
kombi

Postprzez szoferemeryt » sobota 06 września 2014, 09:57

szoferemeryt napisał(a):
szerszon napisał(a):na skrzyzowaniu X też ci mogę wskazać kilka punktów przecięcia sie kierunków ruchu i nie będzie to jedno miejsce i do głowy ci nie przyjdzie nazywać powierzchni skrzyzowania jezdnią jednokierunkową.

szerszon napisał(a):

I też będziesz widział cztery skrzyżowania na skrzyżowaniu ?

O co ci chodzi bo tak mieszasz, ze chyba sam w tym się gubisz.
Piszesz: nie przyjmujecie argumentów udając ,że ich nie ma tylko z zamkniętymi oczami swoje.” Tak samo i ty. Jak widzicie że coś nie pasuje do waszych poglądów to udajecie że tego nie ma.
Co ty z tymi klonami? Jesteś moderatorem wiec masz dostęp do meili rejestracyjnych. Możesz w każdej chwili sprawdzić i usunąć delikwenta. Równie dobrze ja ciebie i inne forumowicza mogę nazwać klonami, czy to będzie prawda?
No właśnie co z Art.22, dajecie te same prawa jadącym na wprost z różnych wlotów i różnych pasów ruchu twierdząc że nie ma problemu. Wyśmiewacie się z obowiązku prawego kierunkowskazu, przecież musi być może nie w każdym przypadku ale musi. Twierdzicie że nie ma mowy o zajechaniu drogi innemu uczestnikowi ruchu przy zjeździe z wewnętrznego pasa ruchu.
szoferemeryt

Postprzez kg1956 » sobota 06 września 2014, 13:21

. A co wtedy, gdy nasza droga (np. DW92) zmienia swój kierunek na rondzie powiedzmy w lewo? Która droga będzie wtedy "ta sama"?

Numer czy nazwa ulicy nie ma znaczenia.To nie jest ujęte w PoRD

Nie pisz proszę co nie ma znaczenia. Pisz co ma znaczenie. :wink:
szerszon napisał(a):

Jeśli weźmierz pod uwagę, ze jazda na wprost to także jazda w łuku to będziesz znał na te pytanie odpowiedź.(...)

Czyli jest tak jak na rondzie? Po łuku prosto?
kg1956

Postprzez LeszkoII » sobota 06 września 2014, 20:49

Wyznaczanie pasów ruchu na pierścieniowej obwiedni ronda oznaczonego na wlotach C-12, którego średnia średnica zewnętrzna jest mniejsza niż 60m, to czysta abstrakcja wynikająca z niezastosowania się do wytycznych z 220. Jakby namalowali P-1d rozwidlające się w punktach wlot/wylot na SoRO, to takie rozwiązanie odbiłoby się na czytelności (pozostawiam chwilowo temat zimy i paskarek). Po co robić ze skrzyżowania rozjazdów jak na stacji kolejowej? Oznakowanie ma być czytelne, więc w miarę możliwości należy ograniczyć przecinanie się linii wyznaczających pasy ruchu, zwłaszcza gdy powstają "romby".

Prowadzenie P-1d "w promieniu wyspy" nie oznacza, że pasy ruchu postrzega się w każdym jej miejscu jako ciągłe. Te pasy się przecinają - konkretnie na odcinku wloty/wylot, ale żeby nie zaciemniać wizerunku, to w zależności od upodobań maluje się te znaki jako "wyprowadzające" albo jako sprawiające wrażenie ciągłości wokół wyspy.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze