Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez LeszkoII » czwartek 28 sierpnia 2014, 10:57

Kierujący pojazdem szynowym skręcający na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym sygnałami świetlnymi może je opuścić, z zastrzeżeniem ust. 1 pkt 2-4, pod warunkiem ustąpienia pierwszeństwa uczestnikom ruchu poruszającym się na wprost. Przepisu nie stosuje się na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym oznaczonym znakami C-12.
Nie wystarczyło samo "o ruchu okrężnym"? Widocznie nie. Jest jeszcze inny fragment, ale zapomniałem gdzie (gdzieś w ponurej "220-tce").

Tak na prawdę, to przepisy nie określają jednoznacznie, czym jest skrzyżowanie o ruchu okrężnym. No bo przecież na skrzyżowaniu, - jak Ty to 'w jedyny słuszny sposób' określasz - z wyspą centralną ruch może odbywać się wokół wyspy mimo zastosowania D-1 / A-7 zamiast C-12. A może zamiast wokół wyspy można po trawniku tej wyspy przejeżdżać, hmm?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez dylek » czwartek 28 sierpnia 2014, 11:35

LeszkoII napisał(a):Każde skrzyżowanie z nieprzejezdną wyspą centralną jest skrzyżowaniem o ruchu okrężnym.

LeszkoII - a co powiesz na takie Skrzyżowanie z wyspą centralną ? Widzisz tu ruch okrężny ? :D
Moje poglądy są zbliżone w tej kwestii do tego, co napisał Makabra.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Makabra » czwartek 28 sierpnia 2014, 12:24

Chyba kazdy wie, ze nie niszczymy zieleni :-P

Leszko zapoznam Ciebie z "rondem angielskim" :-)
http://goo.gl/maps/KWOm2
Makabra

Postprzez LeszkoII » czwartek 28 sierpnia 2014, 12:47

dylek napisał(a):
LeszkoII napisał(a):Każde skrzyżowanie z nieprzejezdną wyspą centralną jest skrzyżowaniem o ruchu okrężnym.

LeszkoII - a co powiesz na takie Skrzyżowanie z wyspą centralną ? Widzisz tu ruch okrężny ? :D
To nie jest wyspa centralna(środkowa) na skrzyżowaniu, tylko wyspa boczna (umieszczona na wlocie skrzyżowania).
W zasadzie to mając na myśli skrzyżowanie o ruchu okrężnym, mam przed oczyma skrzyżowanie skanalizowane typu rondo, którego wyspa powinna być owalna, skoro jej parametry określa się długością średnicy.
Makabra napisał(a):Leszko zapoznam Ciebie z "rondem angielskim" :-)
http://goo.gl/maps/KWOm2
To skrzyżowanie o ruchu okrężnym :) W dodatku wątpliwie oznakowane (brak T-6a oraz D-1). Ruch odbywa się wokół wyspy stojącej w centrum skrzyżowania, prawda?

EDIT:
Nie będę daleko szukał http://goo.gl/maps/mUalN
Wyspa środkowa (centralna) pełni funkcję kanalizującą(rozdzielającą) ruch dla kierujących zbliżających się z każdej strony - z każdego wlotu. Na drodze z pierwszeństwem również przeciwne kierunki ruchu są skanalizowane. W przykładzie Dylka i Makabry ten ostatni 'warunek' nie był spełniony.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Makabra » czwartek 28 sierpnia 2014, 13:35

Na skrzyzowaniu o ruchu okreznym jedziemy dookola wyspy w kierunku wskazanym znakiem c12. Nie ma c12, mozna to nazwac potocznie rondem, tak jak rondo mogilskie czy matecznego w Krakowie, albibnazwac skrzyzowaniem z wyspa centralna.
Makabra

Postprzez Pentuer » czwartek 28 sierpnia 2014, 13:48

Cytaty.

par. 36. 1.
Znak C-12 "ruch okrężny" oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookola wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.

(Rozp. Ministrów Infrastruktury oraz Spraw Wewn. i Administracji z 31.07.2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych).

ust. 4.2.12 Ruch okrężny
Znak C-12 „ruch okrężny” (rys. 4.2.12.1) stosuje się na skrzyżowaniach dróg w celu wskazania kierującym, że ruch pojazdów odbywa sie dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku.

(zał. nr 1 Rozp. Ministra Infrastruktury z 3.07.2003 r. w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych ....).

Pytania.

Czy po minięciu znaku C-12 ruch pojazdu jest ruchem dookoła wyspy?

Czy po minięciu znaku C-12 pojazd znajduje się na obwiedni skrzyżowania?
Pentuer

Postprzez LeszkoII » czwartek 28 sierpnia 2014, 14:33

Makabra napisał(a):Na skrzyzowaniu o ruchu okreznym jedziemy dookola wyspy w kierunku wskazanym znakiem c12.
Zgoda, bo streściłeś definicję znaku C-12(w szyku "odwrotnym") a nie definicję skrzyżowania o ruchu okrężnym, bo takiej nie ma. Skoro nie ma to mam prawo interpretować znaczenie tego określenia zważywszy na to, że w zacytowanym wcześniej przeze mnie paragrafie dopisano do "skrzyżowaniu o ruchu okrężnym" słowa "oznaczonym znakami C-12". Wobec powyższego mam prawo podejrzewać, że istnieją skrzyżowania o ruchu okrężnym nieoznaczone znakami C-12 na wlotach... Swoje podejrzenia umocowuję też w treści opisów do rysunków...już wklejanych (chodzi o rondo z zastosowaniem D-1 / A-7).

Czyli: C-12 oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się tak, że można je określić jako skrzyżowanie o ruchu okrężnym (tj. z ruchem wokół wyspy ronda).

Twierdzę ponadto, że można wyprzedzać na tzw. dzikim rondzie (bez znaku C-12), pod warunkiem że jest to skrzyżowanie typu rondo a nie wyłącznie skanalizowane wyspą boczną na wlocie - tutaj analogia do Art. 24.7.3.).
Pentuer napisał(a):Pytania.
1. O ile nie zaczniesz cofać, to owszem będzie ruchem dookoła wyspy. Istotne też czy znak C-12 obowiązuje tego kierującego (wcale nie jest to oczywiste, bo często prawoskręt skanalizowany jest osobną wysepką trójkątną... powstaje rękaw wyprowadzający ruch za skrzyżowanie.
2. Nie wiem co to jest obwiednia skrzyżowania. Chyba chodziło Ci o obwiednię wyspy... Jak tak, to odpowiedź na pytanie jest podobna jak na pyt. 1.

Do czego zmierzasz zadając takie pytania?
LeszkoII

Postprzez szerszon » czwartek 28 sierpnia 2014, 14:47

Że C-12 jest znakiem nakazu i trzeba w kólko ? :wink:
szerszon

Postprzez Pentuer » czwartek 28 sierpnia 2014, 15:04

LeszkoII napisał(a):
Pentuer napisał(a):Pytania.
1. O ile nie zaczniesz cofać, to owszem będzie ruchem dookoła wyspy. Istotne też czy znak C-12 obowiązuje tego kierującego (wcale nie jest to oczywiste, bo często prawoskręt skanalizowany jest osobną wysepką trójkątną... powstaje rękaw wyprowadzający ruch za skrzyżowanie.
2. Nie wiem co to jest obwiednia skrzyżowania. Chyba chodziło Ci o obwiednię wyspy... Jak tak, to odpowiedź na pytanie jest podobna jak na pyt. 1.

Do czego zmierzasz zadając takie pytania?

Chcę zrozumieć Rondo Wojnara, jako skrzyżowania o ruchu okrężnym.
Wlot posiada trzy pasy, dwa prowadzą prosto, stycznie do wyspy, jeden wokół wyspy zawija.
Jeśli to jest SoRO to pojazdy na wszystkich pasach są po wjeździe na skrzyżowanie w ruchu okrężnym i na obwiedni.
Przyjmując, że SoRO to zwykłe skrzyżowanie, to zjeżdżając z obwiedni pierwszym zjazdem skręcamy na prawo.
Na tym konkretnym rondzie ci, którzy jadą prosto, wjeżdżają na obwiednię i zjeżdżają z niej pierwszym zjazdem, więc powinni sygnalizować to prawym kierunkowskazem, wg ortodoksów już nawet przed wjazdem na skrzyżowanie.
Mam wątpliwości, czy tak robią, chciałbym się upewnić, może ktoś tamtędy jeździ.
Pentuer

Postprzez szoferemeryt » czwartek 28 sierpnia 2014, 15:27

Pentuer napisał(a):Chcę zrozumieć Rondo Wojnara, jako skrzyżowania o ruchu okrężnym.
Wlot posiada trzy pasy, dwa prowadzą prosto, stycznie do wyspy, jeden wokół wyspy zawija.
Jeśli to jest SoRO to pojazdy na wszystkich pasach są po wjeździe na skrzyżowanie w ruchu okrężnym i na obwiedni.
Przyjmując, że SoRO to zwykłe skrzyżowanie, to zjeżdżając z obwiedni pierwszym zjazdem skręcamy na prawo.
Na tym konkretnym rondzie ci, którzy jadą prosto, wjeżdżają na obwiednię i zjeżdżają z niej pierwszym zjazdem, więc powinni sygnalizować to prawym kierunkowskazem, wg ortodoksów już nawet przed wjazdem na skrzyżowanie.
Mam wątpliwości, czy tak robią, chciałbym się upewnić, może ktoś tamtędy jeździ.

Dla mnie to oczywiste. Czy uważasz że Leszko lub szerszon zrozumieją to o czym wyżej napisałeś? Dla nich to herezja!
szoferemeryt

Postprzez szerszon » czwartek 28 sierpnia 2014, 15:36

Udaliście sie obaj... :lol: to co uważacie ,ze jest pierwszym zjazdem jest w rzeczywistości drugim na wprost. Nawet są F-10 przed skrzyzowaniem...wystarczy tylko spojrzeć, a nie pisać na łapu capu...
http://goo.gl/maps/4DhTn
wprawo jest pierwszy zjazd, a ciężarówka zmierza do drugiego zjazdu na wprost..prawego kierunkowskazu nie musi wrzucać :wink:

dziesiątki egzaminów codziennie..ale pewnie wszyscy łamią przepisy... :wink:
szerszon

Postprzez Makabra » czwartek 28 sierpnia 2014, 15:40

szoferemeryt napisał(a):
Pentuer napisał(a):Chcę zrozumieć Rondo Wojnara, jako skrzyżowania o ruchu okrężnym.

Dla mnie to oczywiste. Czy uważasz że Leszko lub szerszon zrozumieją to o czym wyżej napisałeś? Dla nich to herezja!

Normalnie dowartosciowal mnie fakt ze nie zostalem wymieniony w powyzszej wypowiedzi :-D
Makabra

Postprzez LeszkoII » czwartek 28 sierpnia 2014, 15:52

szerszon napisał(a):Że C-12 jest znakiem nakazu i trzeba w kólko ?
Nakaz dotyczy korzystania ze skrzyżowania w sposób gwarantujący objeżdżanie wyspy z właściwej strony, a z kierunkiem jazdy ten nakaz nie ma nic wspólnego. nie wiem dlaczego się bronisz przed słowem "nakaz".
Pentuer napisał(a):Jeśli to jest SoRO to pojazdy na wszystkich pasach są po wjeździe na skrzyżowanie w ruchu okrężnym i na obwiedni.
Nie są w ruchu okrężnym, ale w 1968 r. były. Teraz są na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym, na obwiedni czyli w faktycznym miejscu przecinania się kierunków ruchu - na powierzchni skrzyżowania.
Pentuer napisał(a):Przyjmując, że SoRO to zwykłe skrzyżowanie, to zjeżdżając z obwiedni pierwszym zjazdem skręcamy na prawo.
A założenie opiera się na jakim "założeniu-matce"?
Pentuer napisał(a):Na tym konkretnym rondzie ci, którzy jadą prosto, wjeżdżają na obwiednię i zjeżdżają z niej pierwszym zjazdem, więc powinni sygnalizować to prawym kierunkowskazem, wg ortodoksów już nawet przed wjazdem na skrzyżowanie.
Wjazdy, zjazdy z drogi, zjazdy publiczne. Rozumiem co oznacza wjazd na autostradę, ale nie bardzo wiem, dlaczego niektórzy zapożyczają kontekst tego pojęcia i tworzą "zjazd z ronda"...w jedynie słusznym kierunku w prawo. W przepisach mowa o opuszczaniu skrzyżowania a nie o zjeździe ze skrzyżowania.
Pentuer napisał(a):wg ortodoksów już nawet przed wjazdem na skrzyżowanie.
Ortodoksi prostujący ronda używają prawego migacza przed skrzyżowaniem czyli przynajmniej tutaj poprawnie.
Pentuer napisał(a):Mam wątpliwości, czy tak robią, chciałbym się upewnić, może ktoś tamtędy jeździ.
F-10 o kierunku jazdy na wprost z pasa ruchu. Komu do głowy przychodzi sygnalizować zamiar skręcania gdy skrzyżowanie przejeżdża się na wprost, bo taki kierunek jazdy zamierza zrealizować?
LeszkoII

Postprzez szoferemeryt » czwartek 28 sierpnia 2014, 18:27

Nauka jazdy ruch okrężny.
Dwie szkoły jazdy dwóch instruktorów.
Porównajcie, dobrze czy źle.
https://www.youtube.com/watch?v=zecr6Iy9_hk
https://www.youtube.com/watch?v=cycFLfQn_Sw
szoferemeryt

Postprzez Pentuer » czwartek 28 sierpnia 2014, 20:01

Na rondzie z sygnalizacją świetlną znak C-12 ma znaczenie czysto informacyjne i wskazuje tylko, że na skrzyżowaniu istnieje centralna wyspa.
Na Rondzie Wojnara ruch jest kierowany, dokoła wyspy ma prawo przejechać jeden pas z czterech, pozostali są wyrzucani poza obwiednię oznakowaniami na pasach przed skrzyżowaniem.
Zmusza do tego także takie wymalowanie pasów środkowych, że można je przekroczyć tylko na zewnątrz, na te dalsze od wyspy.

Gdyby zastąpić C-12 znakiem B-21 skrzyżowanie będzie takie samo.
Natomiast postawienie na tym rondzie znaków C-12 zamiast B-21 pozwala na wyprzedzanie na tym skrzyżowaniu z lewej i prawej niezależnie od tego czy światła działają czy nie.
I to jest powód takiego właśnie oznakowania tego skrzyżowania.
Pentuer

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze