kg1956Trudna dyskusja z Tobą. Raz się zgadzasz a raz nie.
A konkretnie ? Jeśli nie ma żadnego oznakowania ani skrzyżowań to
kierunek jazdy jest cały czas taki sam.
Zrobią ci skrzyżowanie i postawią D-1 i T-6a będziesz miał zmianę kierunku jazdy, ponieważ wynika to ze znaku
======================================
szoferemerytA możesz przytoczyć choćby jedno słowo z definicji skrzyżowania że ruch okrężny jest skrzyżowaniem?
Ruch okrężny nie jest skrzyżowaniem. Jest skrzyżowanie o ruchu okrężnym

, ale dalej skrzyżowanie dróg posiadających jezdnie itp...
Proponuje byś zapoznał się dokładnie z definicja C-12, gdzie tam masz napisane że znak ten pokazuje z której strony trzeba nieć wyspę. Pisze że ruch ma się odbywać wokół w kierunku wskazanym na znaku! NIE prostolinijnie, ale wokół czyli łukiem.
Wokół mówisz..czyli łukiem....
http://goo.gl/maps/cmXDfC-12 jest a jadąc na wprost lub w prawo łukiem nie widzę..może to inne C-12 ?
W Twoim pojęciu i upartości do stosowania jazdy prostolinijnej
Gdzie jest napisane przeze mnie, ze [b]kierunek jazdy na wprost ma być prostolinijny ?
Chyba tymi dwoma cytatami pojechałeś i to ostro...
ale gdy wyrzucimy jazdę prostolinijną okaże się że zjazd z ronda może nastąpić tylko i wyłącznie w prawo zgodnie z nakazem Art.22.2.1 , dotyczy to również jadących na wprost, zjeżdżających w Wasze lewo lub zawracających.
No to pytam sie po raz kolejny..jadę przez SORO prosto, kierunek jazdy jest na wprost, pomimo że występują ruchy kierownicą wynikające z geometrii cały czas tą samą drogą. W którym miejscu zmieniam
kierunek jazdy ?
Ludzie..przecież jadę cały czas tą samą droga na wprost..tylko tyle że przez rondo...zmieniam w końcu ten kierunek jazdy czy nie zmieniam ?
F-10 nic nie zmienia, jest to dodatkowa informacja z którego pasa mam jechać przez skrzyżowanie, a nie wyjeżdżać z e skrzyżowania.
A to interesujące..możesz zacytować ? Według szymona F-10 obowiązywał tylko do skrzyżowania..ty piszesz o skrzyżowaniu..kto da więcej ?
Pamiętając o Art.22
No to pamiętając o tym artykule bardzo prosze mi podać i wskazać , kiedy i gdzie mam sie do niego zastosować skoro jadę na wprost. ten artykuł jest o zmianie kierunku jazdy , którego nie zmieniam.
Nic mi się nie wydaje, wstawianie T-18 w dyskusji o ruchu okrężnym to jak kulą w płot, to są tylko Twoje urojenia.
W stanach podwyższonej świadomości oczyma wyobraźni seruje po rondzie jadąc na wprost zmieniając kierunek ruchu np jadąc po łuku w lewo nie zmieniając kierunku jazdy...analogia jest oczywista..istnieje zmiana kierunku ruchu bez zmiany kierunku jazdy...w razie wątpliwości mogę przypomnieć przykład
To nie jest kula w płot tylko nie umiecie sobie z tym poradzić
Czy nie lepiej podejrzeć się Art.22.4? Ale po co, zburzyło by to całe Twoje rozumowanie ruchu okrężnego.
Możesz się opierać...ale w pierwszej kolejności weź art 22.2.. może obędziesz się bez ustępu czwartego.
A o czego są znaki F-10,11? i cała gama z rodziny P-8?
Na pewno są sprzeczne z C-12

przecież masz wyznaczone pasy ruchu i możesz nimi jechac , bo nie zmieniasz pasa, a F-10 tylko do skrzyżowania..
sorki..musiałem
W tym miejscu to tylko mogę się zaśmiać głośno.
Też mnie do łez rozbawiają teorie , ze pasem zewnętrznym można zawracać.
Niestety ten punkt widzenia ma sporo zwolenników , szczególnie w okolicach Krakowa.
A z prawego możesz jechać prosto, a ze środkowego w prawo? I BUM . Koń by się uśmiał.
Odpowiem najzupełniej poważnie, chociaż mógłbym zrobić z ciebie...tralalalala
Z prawego można jechać prosto i w prawo, a z lewego prosto i w lewo...środkowego nie ma...
Wystarczy się zastosować do znaków, które w gruncie rzeczy sa powieleniem Art 22.2, stawianych w sytuacjach budzących wątpliwości i wymagających szybkiej orientacji.
Jeśli komuś zechce się porównać to co ja napisałem, a co Leszko wybiórczo zacytował zobaczy manipulację jaką Leszko i kilka innych osób posługuje się na tym forum, na dodatek wciska mi w usta coś czego nie powiedziałem. Czy ustosunkował się do tego co napisałem - NIE, może w jego pojęciu tak. Nie mam zamiaru polemizować z manipulacjami.
Porównałem. Bardzo ładnie ci napisał bez tego, ze mu sie wydaje.
==========================================================
PentuerKodeks drogowy zabrania wyprzedzania na skrzyżowaniach, są trzy wyjątki:
I już na dzień dobry dałeś plamę... nie mogę wyprzedzać na zwykłym skrzyżowaniu bez sygnalizacji ? W ogóle ?
Ruch na SoRO nie jest kierowany, więc co wstrzymuje ruch poprzeczny?
C-12 i A-7
Otóż nic, bo tam ruchu poprzecznego nie ma.
jak nic nie jedzie z prawej lub z lewej to nie ma...ale wydaje mi sie , ze skrzyzowanie to przecięcie się dróg posiadających jezdnię...chyba ze droga poprzeczna nie jest droga posiadająca jezdnię..to wtedy sie zgodzę...
Skoro nie ma drogi poprzecznej, to co się przecina lub łączy na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym?
Gdzie są te przecięcia, połączenia lub rozwidlenia dwóch dróg?
Ale to tylko ty napisałeś, ze nie ma ruchu poprzecznego i dlatego dalsze dywagacje wyglądają jak wyglądają.
Przecięciem jest obwiednia bo to skrzyżowanie..chcesz sie bić z paragrafem 36 ? Proszę bardzo..popatrzę z boku.
http://goo.gl/maps/6aycpmasz fragment przecięcia...
A teraz herezja dla ortodoksów.
Tu się zgodzę. herezja..jakby fakt przejechania obok wyspy z właściwej strony miał znaczenie.
Pokazac ci skrzyżowania z wyspa centralną, gdzie ta wyspa nie ma wpływu na kierunek jazdy, a i ruch poprzeczny istnieje ?
Postawimy C-12 i ruchu poprzecznego nie ma

ups..
USTAWA z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych
Art. 4 pkt. 9
skrzyżowanie dróg publicznych:
a) jednopoziomowe - przecięcie się lub połączenie dróg publicznych na jednym poziomie,
Wszystko sie zgadza..rondo jest jednopoziomowe.
Rozdział 3 tej Ustawy ma tytuł:
Skrzyżowania dróg z innym drogami komunikacji lądowej i powietrznej oraz liniowymi urządzeniami technicznymi.
Z tego co wiem rondo nie krzyżuje sie z pasem startowym np na Okęciu. Co to ma wspólnego z tematem.
Spostrzeżenie, jak różnie jest definiowane i rozumiane skrzyżowanie prowadzi mnie do następującej konkluzji.
taaa...do takiej samej jak na początku wskazałem lub do tego, ze na skrzyzowaniu nie ma ruchu poprzecznego...
Najmocniej przepraszam..
Skrzyżowanie klasyczne od skrzyżowania o ruchu okrężnym różni się tak, jak zwykłe krzesło od krzesła elektrycznego.
A które jest które ?
cztery nogi są , siedzisko jest ,oparcie jest..a prund to C-12+A-7