Pominąłem znaki. Jest to skrzyżowanie o ruchu okrężnym i takie oznakowanie posiada.
Ależ znaki, a konkretnie C-12 nie reguluje ci zasad sygnalizowania, a dopiero w połączeniu z A-7 reguluje pierwszeństwo i w sumie jest to jedyna różnica.
Czy jest ono w najmniejszym stopniu podobne do klasycznego skrzyżowania „X”?
Na klasycznym skrzyżowaniu wysypie ci kupe piachu i masz to samo. Jedynie nie musisz ustępować pojazdom nadjeżdżającym z lewej strony.
Jedyna różnica występuje tylko w zasadach pierwszeństwa.Innej nie widzę.
Jeżeli na tego typu skrzyżowaniu są wyznaczone pasy, to dlaczego mamy nie stosować kierunkowskazów w momencie przecinania toru jazdy w momencie skręcania w prawo z pasa wewnętrznego.
Oczywiście że możesz sygnalizować zmianę pasa ruchu. Gorzej z sygnalizacja opuszczania skrzyżowania. Różne geometrie zjazdów potrafią wprawić w zdumienie iż jednak nie jest to zmiana kierunku jazdy w prawo.
Wiem powiecie że każdy wylot dla wyjeżdżającego z ruchu okrężnego,
Dlaczego określasz fragment przejazdu przez skrzyzowanie ruchem okrężnym ? A jest nieokrężny ?
Tutaj wpadamy w potoczne określenia. Czy ja mam sygnalizować wjazd z ruchu nieokrężnego w okrężny i ponownie w nieokrężny, czy zmianę kierunku jazdy, o ile taka występuje ?
Ruch okrężny to jazda po okręgu i mimo że zgodnie z regułką zawracanie na skrzyżowaniu to zwrot o 180 stopni,
A ile tej jazdy po okręgu ma być, aby był ruch okrężny ?
Jeśli na skrzyżowaniu pojadę w prawo to nie byłem w "ruchu okrężnym"
Zawracasz- masz po manewrze i zjechaniu ze skrzyżowania kierunek jazdy dokładnie w przeciwną niz do tej pory , stronę.
Dla mnie to 360 stopni.
Nie widziałem jeszcze zawracania, aby po wykonaniu manewru kierunek jazdy pozostał taki sam.
Nie jedziemy jak na zwykłym skrzyżowaniu „X” 90+90 stopni.
Na zwykłym skrzyżowaniu, gdy zawracam , to też nie skręcam dwa razy w lewo.
I jeszcze pytanie w którym miejscu na skrzyżowaniu „O” następuje zwrot o to 90 stopni by przy zawracaniu wyszło 180 stopni,
Mając klasyczne do bólu skrzyżowanie możesz zorientować sie po wlotach...do trzech liczymy i jazda.
przecież gdzieś ten zwrot musi nastąpić.
Dzieląc prosty manewr na podmanewry poszukujecie tego punku jak Templariusze Świętego Graala
Dlatego zawsze będę twierdzić że skrzyżowanie o ruchu okrężnym „O” nie można podciągać ściśle do regułki skrzyżowania „X”.
Zgadza się. Jest różnica w pierwszeństwie przejazdu. C-12+ A-7 nie występują wszędzie.