jasper1 napisał(a):3. Czy łącznica jest drogą czy jezdnią? Jezdnią. Tak wynika z zał. 1_5 "220", dokładnie 5.2.9 i 5.2.10, gdzie doprecyzowano sposoby umieszczania D-9 i D-10.
Łącznica jest jezdnią drogi 6 jezdniowej?

To nie może być jezdnią autostrady, bo ta zgodnie z definicją KONIECZNIE musi być dwu-jezdniowa; nie może być ani jedno-, ani trzy- ani sześcio-jezdniowa.
Nie wiem, co Ci wynika z punktów 5.2.9/10 odnośnie "łącznica - to nie droga"

Czytałem i jestem ciekaw, jak na jakiej podstawie tak sądzisz. W tym celu przydałby się bardziej szczegółowy wywód, bo umieram w ciekawości

jasper1 napisał(a):4. Do której z dróg ta jezdnia należy? Do autostrady.
Jak wyżej. Czy uważasz, że na odcinku łącznicy jednojezdniowej, na którym nie ma znaków B-33, możesz poruszać się z prędkością 140 km/h?
Nie za dużo tych jezdni jak na autostradę???
jasper1 napisał(a):5. Czy jezdnie tej samej drogi mogą tworzyć skrzyżowanie? Nie.
No właśnie - faktycznie NIE.
Jeśli fałszywie przyjąć, że łącznica jednojezdniowa to już autostrada, to rozwidlenie ulicy z autostradą (w jednym poziomie

) jest skrzyżowaniem.
Dyskusja się zaczęła od wątpliwości, czy w miejscu gdzie stoi A-7 (przed jezdnią główna autostrady) mamy skrzyżowanie. A teraz sprowadza się do absurdu, że autostrada (traktowana wraz z jezdniami łącznicy(?!)) stanowi
...przecięcie się... z inną drogą na jednym poziomie.
A może rozwidlene drogi jednokierunkowej nie jest skrzyżowaniem tylko rozwidleniem jezdni "tej samej" drogi, bo przecież jednokierunkowej.