Stłuczka na skrzyżowaniu - czy policjant ma rację?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Stłuczka na skrzyżowaniu - czy policjant ma rację?

Postprzez szoferemeryt » sobota 26 lipca 2014, 13:25

W kilku słowach.
Wykroczenie C usprawiedliwiacie mimo jak twierdzicie C nie jest bez winy.
Egzaminator z pobłażaniem powie do kursanta jedź dalej bo tak należy jeździć. Brawo, tak trzymać. :thumb2:
B ganicie za wymuszenie którego nie było nie wymusił pierwszeństwa na A, C nie miał prawa jechać, więc jakie wymuszenie.
Dopóki C jest blokowany przez A, B ma prawo wjechać na skrzyżowanie.
Ręka do góry ten co nie wykorzystuje faktu blokady C przez A i nie wjeżdża na skrzyżowanie.
Spróbujcie skręcić w lewo z podporządkowanej w dużym mieście o znacznym nasileniu ruchu na głównej.
Ktoś tu wspomniał o zielonym świetle.
Nawiązując do tego powiem tyle.
Dopóki A nie zwolni pasa (a w tym przypadku 1 pas ruchu) C znajduje się w sytuacji równoznacznej z czerwonym światłem na sygnalizatorze.
szoferemeryt

Postprzez szerszon » sobota 26 lipca 2014, 19:04

Ręka do góry ten co nie wykorzystuje faktu blokady C przez A i nie wjeżdża na skrzyżowanie.
Ja na prawym fotelu, ponieważ wyprzedzają na skrzyzowaniu nie patrząc sie na linie.
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 27 lipca 2014, 00:44

Racja Szerszon. A czy wyjeżdżając z podporządkowanej czujesz się zobowiązany ustąpić PP także wyprzedzającemu po podwójnej ciągłej, czy przepuszczasz go np dla świętego spokoju?
-----
Henq napisał(a):...jak przejechał podwójną ciągłą znalazł się w innym wymiarze
Bingo! Zaczął się poruszać torem ruchu, którego wg PoRD nie ma, więc trudno wymagać, aby PoRD brał go w jakiejkolwiek sytuacji pod uwagę, np. podczas określania pierwszeństwa przejazdu. W skrócie wg Art.4. znalazł się w wymiarze, którego PoRD nie obejmuje.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 27 lipca 2014, 00:57

czy przepuszczasz go np dla świętego spokoju?

W celu dokończenia jazd z żywym kursantem.
szerszon

Postprzez szoferemeryt » wtorek 29 lipca 2014, 11:57

Mam pytanie. W tej sytuacji biały "jedzie pod prąd", czerwony skręca w lewo i jest BUM.
Kto jest winien???
skrz.jpg
szoferemeryt

Postprzez Henq » wtorek 29 lipca 2014, 12:09

szymon1977 napisał(a):Racja Szerszon. A czy wyjeżdżając z podporządkowanej czujesz się zobowiązany ustąpić PP także wyprzedzającemu po podwójnej ciągłej, czy przepuszczasz go np dla świętego spokoju?
-----
Henq napisał(a):...jak przejechał podwójną ciągłą znalazł się w innym wymiarze
Bingo! Zaczął się poruszać torem ruchu, którego wg PoRD nie ma, więc trudno wymagać, aby PoRD brał go w jakiejkolwiek sytuacji pod uwagę, np. podczas określania pierwszeństwa przejazdu. W skrócie wg Art.4. znalazł się w wymiarze, którego PoRD nie obejmuje.

dlaczego wszystkiego nie zacytowales? jakim torem jazdy co Ty piszesz? pytanie bylo czy wyprzedzając jest czy już nie jest magicznie znikną z drogi z pierwszeństwem?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szymon1977 » wtorek 29 lipca 2014, 15:20

Owszem, nadal jedzie drogą z pierwszeństwem. Tylko, że zgodnie z PoRD w ogóle go nie ma, więc wyjeżdżający z podporządkowanej zgodnie z PoRD nie musi go nawet brać go pod uwagę, a już tym bardziej ustępować mu PP. Nadal definicji ustąpienia pierwszeństwa i Art.4. swoim umysłem nie obejmujesz.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Henq » wtorek 29 lipca 2014, 20:27

szymon1977 napisał(a):Owszem, nadal jedzie drogą z pierwszeństwem. Tylko, że zgodnie z PoRD w ogóle go nie ma, więc wyjeżdżający z podporządkowanej zgodnie z PoRD nie musi go nawet brać go pod uwagę, a już tym bardziej ustępować mu PP. Nadal definicji ustąpienia pierwszeństwa i Art.4. swoim umysłem nie obejmujesz.

Nie ma żadnego "tylko", nadal jest na drodze z pierwszeństwem. Mi się wydaje że art 4 jest dla Ciebie znany ale tylko do połowy i tym się posiłkujesz, zapominasz o tym: "...chyba że okoliczności wskazują na możliwość odmiennego ich zachowania."
Henq

Postprzez szerszon » wtorek 29 lipca 2014, 21:29

..chyba że okoliczności wskazują na możliwość odmiennego ich zachowania."

Ale to odmienne zachowanie już zdecydowanie odbiega od przepisowej jazdy i na takie zachowanie tylko Art 3.
szerszon

Postprzez Henq » wtorek 29 lipca 2014, 21:33

szerszon napisał(a):
..chyba że okoliczności wskazują na możliwość odmiennego ich zachowania."

Ale to odmienne zachowanie już zdecydowanie odbiega od przepisowej jazdy i na takie zachowanie tylko Art 3.

I to samo dotyczy pojazdu wyjeżdżającego zza znaku A-7.
Henq

Postprzez szerszon » wtorek 29 lipca 2014, 21:41

I to samo dotyczy pojazdu wyjeżdżającego zza znaku A-7.

Przecież o tym właśnie pisałem. Nie patrzę na to,ze mam ustąpić pierwszeństwa tylko powstrzymuje się od jazdy w związku z szaleńcem na drodze.
Ale w przypadku fiaska podjętych starań doszłoby do dzwona to wcale nie poczuwałbym sie do winy, ze nie ustąpiłem pierwszeństwa.
szerszon

Postprzez papadrive » wtorek 29 lipca 2014, 21:49

Henq napisał(a):I to samo dotyczy pojazdu wyjeżdżającego zza znaku A-7.

Oczywiście, ale nie ustępujesz mu PP, bo takiej sytuacji ustawa nie przewiduje, tylko na zasadzie " Głupi przodem idzie/jedzie." :P Wszyscy, którzy starają się Ci to wytłumaczyć nie będą pchali się przed takiego gościa, ale nie ze względu na ustąpienie pierwszeństwa tylko ze zdrowego rozsądku i zgodnie z Art.3.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez Henq » wtorek 29 lipca 2014, 21:56

papadrive napisał(a):
Henq napisał(a):I to samo dotyczy pojazdu wyjeżdżającego zza znaku A-7.

Oczywiście, ale nie ustępujesz mu PP, bo takiej sytuacji ustawa nie przewiduje, tylko na zasadzie " Głupi przodem idzie/jedzie." :P Wszyscy, którzy starają się Ci to wytłumaczyć nie będą pchali się przed takiego gościa, ale nie ze względu na ustąpienie pierwszeństwa tylko ze zdrowego rozsądku i zgodnie z Art.3.

To mam propozycję nie ustąp pierwszeństwa, odmów mandatu i napisz tu na forum decyzję sądu ok? Jeżeli jakimś cudem sąd uzna Twoje (bądź innych twierdzących że znak A-7 i droga z pierwszeństwem działają odwrotnie, albo nie działają bo auta powinno nie być na tej drodze, ale było) argumenty za uzasadnione to będzie podstawą do ignorowania znaku A-7. Do tego czasu ja nadal twierdzę że znak A-7 zobowiązuje do ustąpienia pierwszeństwa wszystkim pojazdom poruszającym się drogą główną, nawet takiemu baranowi który wyprzedza na przejściu i przejeżdża podwójną ciągłą.
Henq

Postprzez papadrive » wtorek 29 lipca 2014, 22:13

Przeczytaj co napisałem: Wszyscy, którzy starają się Ci to wytłumaczyć nie będą pchali się przed takiego gościa,...
Intencją ustawodawcy było przekonanie, że wszyscy użytkownicy dróg będą przestrzegać zasad w ustawie zapisanych. Zachowań niezgodnych z tymi przepisami, ustawa nie reguluje i wszelkie nieuregulowane sytuacje rozwiązuje się wg. art. 3 PoRD, który jest (wedle mojego zdania) jednym z najważniejszych (jeśli nie najważnieszym) z przepisów. Inne są od niego tylko pochodną.
I nikt, przy zdrowych zmysłach, nie będzie się wcinał pod szaleńca (jak nazwał go @szerszon). A jeśli to zrobi to jest takim samym szaleńcem lub gapą.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szerszon » wtorek 29 lipca 2014, 22:19

Przecież pisałem w którymś z wątków. Co zrobić jak drogą dwujezdniową z pierwszeństwem pod prąd pogina gościu. Ma pierwszeństwo w związku z D-1 ? :)
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze