Linia warunkowego zatrzymania - trójkąciki

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Linia warunkowego zatrzymania - trójkąciki

Postprzez szerszon » sobota 19 lipca 2014, 12:03

szymonie
Widzę, że nie nadążasz.

No nie daje rady.. dlatego proszę ciebie o pokazanie mi drogi podporządkowanej bez znaków regulujących pierwszeństwo przejazdu.
Może dodatkowo być oznakowana za pomocą wielu innych znaków.

Na niebie i ziemi ?
Jak myślisz, jeżeli widzisz D-2, P-13, P-15, T-6(x) a nie ma A-7 to masz do czynienia z drogą podporządkowaną z niepełnym oznakowaniem, czy drogę równorzędną oznakowaną sprzecznie z PoRD?

Z bublem... poza D-2. Może stać sam.
A widząc samo P-13 skąd masz pewność, że droga nie jest podporządkowana z niepełnym oznakowaniem?
A co mnie to obchodzi ? Podejrzewam, że gdybym mial dzwona z bystrym prawnikiem to na pewno wykorzystałby ten fakt..i co gorsza, mógłby wygrać, ponieważ samo P-13 nie znaczy nic.
szerszon

Postprzez LeszkoII » sobota 19 lipca 2014, 15:39

szymon1977 napisał(a):Bo PoRD brzmi tak a nie inaczej, a Twoja i Szerszona wizja braku obowiązku ustąpienia PP gdy nie ma znaku A-7 jest zgodna nie z PoRD a z czymś innym właśnie.
Nie ma znaku = nie ma obowiązku ustąpienia PP. Podobnie - nie ma B-33 (40km/h), mogę jechać 50/60 w O.Z., mimo iż jeszcze godzinę znak był.
Szymon, Ty się odwołujesz do sytuacji hipotetycznych - w których zakładasz, że A-7 kiedyś stał, lecz z niewyjaśnionych powodów już nie stoi. Temat rozpoczął się od oznakowania na parkingu, na którym (daję sobie głowę uciąć) przed trójkącikami P-13 nigdy nie stał A-7. To właśnie dlatego właściciel parkingu zdecydował się podjąć niezgodne z prawem kroki - raz że taniej, dwa że A-7 umieszcza się po prawej stronie jezdni. A na owym parkingu ile jest jezdni? Ja widzę jedną, i to dość oryginalnie brzmi.... a w zasadzie widzę plac.
A może te trójkąciki to jakaś podróbka linii P-13 (np. nie zgadzają się wymiary), jakiś wzorek z daleka przypominający P-13 :hmm:

Jedno jest pewne: zarządca robiąc swego rodzaju 'test na inteligencję' chciał przekazać, iż jadący tą ""drogą""
ustępują pierwszeństwa wszystkim innym pojazdom z kierunku poprzecznego. A na parkingu dzieje się tak w dwóch przypadkach: zastosowanie par. 5.6. z "170" lub zastosowanie Art. 17. Ponieważ żeby wykorzystać par. 5.6. musi być ustawiony A-7, to przypadek ten odpada (bo brak A-7). Pozostaje włączanie się do ruchu... tyle, że de facto nie ma tam włączania się do ruchu :D

Przykro mi, ale zarządca powinien kupić worki z piaskiem i zrobić z nich alejki, a później kupić kilkanaście(-dziesiąt) znaków A-7 i je postawić, by 'uruchomić tryb' par. 5.6.
szymon1977 napisał(a):Może Ty odpowiesz na pytania dotyczącej hipotetycznej sytuacji. Masz D-2, P-13, P-15, T-6(x) a nie ma A-7. Więc jak myślisz:
1. Jedziesz drogą podporządkowaną z niepełnym oznakowaniem (A-7 w niewyjaśnionych okolicznościach wcięło), czy drogą równorzędną oznakowaną sprzecznie z PoRD (wszystkie znaki w niewyjaśnionych okolicznościach drogowcy wymalowali)?
Na pewno wcięło, więc potraktuję wlot jako 'podporządkowany'. Na placu parkingowym z tematu - nie wcięło (za dużo tych wcięć musiałoby być :) ), tylko było to wyrafinowane i w pełni świadome działanie właściciela drogi wewnętrznej. A zatem - niepełne oznakowanie.
szymon1977 napisał(a):2. Masz obowiązek ustąpienia PP wynikający z § 1.2.?
Generalnie - tak. Choć podchodziłbym do takiego zachowania, poczynając od Art. 3., specjalnie na tą okazję zinterpretowanego. Na pewno rozejrzałbym się, jakie znak stoją na pozostałych wlotach.
Gorzej jak zabraknie T-6...o czym niżej.
-------
http://goo.gl/maps/Vq3mU - natomiast tutaj brakuje T-6 i nic nie jestem w stanie zrobić jeśli nigdy nie przejeżdżałem tędy z przeciwnej strony.
-------
szymon1977 napisał(a):3. Widząc te wszystkie znaki jadący poprzeczną ma D-1?
Oczekuję, że powinien mieć... na pewno sprawdzę, tak jak w pyt. 2..
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » sobota 19 lipca 2014, 20:20

LeszkoII napisał(a):A zatem - niepełne oznakowanie.
Domyślam się, że masz na myśli "drogę podporządkowaną z niepełnym oznakowaniem (A-7 w niewyjaśnionych okolicznościach wcięło)". Tu się zgadzamy. To teraz powiedz, dlaczego widząc P-13 bez A-7 wykluczasz, że jest to droga podporządkowana z niepełnym oznakowaniem? I przy okazji dlaczego wykluczasz, że jadący poprzeczną nie ma D-1?
-----
szerszon napisał(a):Podejrzewam, że gdybym mial dzwona z bystrym prawnikiem
Zapędziłeś się misiu. Na razie nie ma dzwona a dopiero dojeżdżamy do skrzyżowania oznakowanego niezgodnie z "220". A może zamierzasz błędne oznakowanie wykorzystać celem wyłudzenia odszkodowania? Tak czy siak robisz OT.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » sobota 19 lipca 2014, 20:29

Samo oznakowanie, błędne czy prawidłowe nie powoduje, ze ma sie pierwszenstwio, czy go nie ma.
Do tanga trzeba dwojga.
Sama P-13 nie interesuje mnie. Interesują mnie konsekwencje wynikające z takiego oznakowania.
To teraz powiedz, dlaczego widząc P-13 bez A-7 wykluczasz, że jest to droga podporządkowana z niepełnym oznakowaniem? I przy okazji dlaczego wykluczasz, że jadący poprzeczną nie ma D-1?

1. Bo nie ma A-7. Ile rzy mam prosic o pokazanie ,że w związku z P-13 mam ustapić pierwszeństwa, albo znajduje sie na drodze podporządkowanej ?
2. Masz konkretny przykład. Pokaż mi D-1 lub A-6
szerszon

Postprzez szymon1977 » sobota 19 lipca 2014, 21:27

szerszon napisał(a):Pokaż mi D-1 lub A-6
Skup się Szerszon bo jak zwykle mydlisz oczy odbiegając od tematu. Co Cię obchodzi D-1 lub A-6 na drodze poprzecznej? Zanim przejedziesz przez skrzyżowanie to sprawdzasz oznakowanie drogi poprzecznej? Przecież "220" jest tak skonstruowane, że nie musisz wiedzieć jak oznakowana jest droga poprzeczna.

Wyobraź sobie, że siedzisz za kierownicą pojazdu i widzisz P-13, a nie ma A-7. Dlaczego zakładasz, że P-13 wymalowano przez pomyłkę a wykluczasz, że A-7 zniknął?
-----
szerszon napisał(a):Ile rzy mam prosic o pokazanie ,że w związku z P-13 mam ustapić pierwszeństwa, albo znajduje sie na drodze podporządkowanej ?
A to może istnieć P-13 nie związane z ustąpienie PP i poruszaniem się na drodze innej niż podporządkowana? To raczej Ty powinieneś wykazać, że może istnieć P-13 nie związane z ustąpieniem PP i poruszaniem się drogą podporządkowaną.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » sobota 19 lipca 2014, 21:36

szymon1977 napisał(a):To teraz powiedz, dlaczego widząc P-13 bez A-7 wykluczasz, że jest to droga podporządkowana z niepełnym oznakowaniem?
Zadałeś pytanie hipotetyczne oderwane od głównego tematu dyskusji (patrz post otwierający) i na to pytanie odpowiedziałem. Na pewno nie będę łączył braku A-7 przy widocznej tabliczce T-6 z brakiem A-7 na placu parkingowym przy widocznej linii P-13. A dlaczego? Wyjaśniłem to w poprzednim wpisie. Ogólnie chodziło o to, że na placach, na których nawet nie ma atrapy świadczącej o czymś w rodzaju drogi (wydzielone alejki) znaku A-7 nie należy stosować - bo nie wiadomo kogo dotyczy, gdzie jest droga lub "droga"(odpowiednik na mocy par. 5.6.) z pierwszeństwem.
szymon1977 napisał(a):I przy okazji dlaczego wykluczasz, że jadący poprzeczną nie ma D-1?
Nie musi mieć, jeśli to nie jest skrzyżowanie a miejsce, w którym ma zastosowanie par. 5.6..
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » sobota 19 lipca 2014, 21:42

To wyobraź sobie, że nie jest to plac (który jak zwykle zaburza Ci obraz sytuacji) tylko zwykłe skrzyżowanie dwóch asfaltowych dróg. Dlaczego widząc P-13 bez A-7 wykluczasz, że jest to droga podporządkowana z niepełnym oznakowaniem?
szymon1977

Postprzez LeszkoII » sobota 19 lipca 2014, 21:48

I jeszcze jedno Szymon. Trzymasz się strategii, że A-7 "gdzieś wcięło". A co, jeśli nie wcięło? Na tym parkingu wcięło aż 30 znaków A-7? Dziwne, co? 8) Te trójkąciki powinni malować na czerwono i nie byłoby problemu ;)
Szymon1977 napisał(a):To wyobraź sobie, że nie jest to plac (który jak zwykle zaburza Ci obraz sytuacji) tylko zwykłe skrzyżowanie dwóch asfaltowych dróg. Dlaczego widząc P-13 bez A-7 wykluczasz, że jest to droga podporządkowana z niepełnym oznakowaniem?
Może to rondo nie w pełni oznakowane, kto wie... :hmm: Niczego nie wykluczam, jeśli widzę DWIE DROGI asfaltowe.... ...ale nie o tym traktuje wątek wiodący. Już pisałem, jak się zachowam na skrzyżowaniu dróg widząc na wlocie P-13 bez A-7. Miej też świadomość, że samego znaku P-13 mam prawo się nie spodziewać. Mimo wszystko znak regulujący pierwszeństwo powinien być widoczny niezależnie od pory roku, z dostatecznie dużej odległości aby móc odpowiednio zareagować. Tych (i innych)kryteriów nie spełnia P-13...
... chyba czas się zastanowić, czy znak zasłonięty w całości przez liście drzew OBOWIĄZUJE kierujących :hmm:
LeszkoII

Postprzez szerszon » sobota 19 lipca 2014, 22:18

szymonie
Trzymam sie tematu do bólu, a jeśli ktos ucieka od niego to ty...
Skup się Szerszon bo jak zwykle mydlisz oczy odbiegając od tematu.

Mamy konkretna sytuację na placu pod marketem i samą P-13..słucham dalej.
Co Cię obchodzi D-1 lub A-6 na drodze poprzecznej?

Co mnie obchodzi sama P-13 ?
Dlaczego zakładasz, że P-13 wymalowano przez pomyłkę a wykluczasz, że A-7 zniknął?
Nie rób OT . trzymaj sie tematu :lol:
A to może istnieć P-13 nie związane z ustąpienie PP i poruszaniem się na drodze innej niż podporządkowana?
Nie zrozumiałeś pytania.
Czy może istnieć sama P-13 na skrzyżowaniu ?
Czekam na oznakowanie drogi podporządkowanej.
To raczej Ty powinieneś wykazać, że może istnieć P-13 nie związane z ustąpieniem PP i poruszaniem się drogą podporządkowaną.

Tak samo jak A-7 może zaistnieć w innym miejscu niż skrzyżowanie..podać paragraf ? :wink:
szerszon

Postprzez szymon1977 » sobota 19 lipca 2014, 23:30

LeszkoII napisał(a):Trzymasz się strategii, że A-7 "gdzieś wcięło". A co, jeśli nie wcięło?
Być może nie wcięło a w niewyjaśnionych okolicznościach pojawiło się P-13, nie przeczę. Ale Wy zaprzeczacie, że wcięło. A wg mnie są dwie opcje. Co do możliwości zaistnienia jednej wszyscy jesteśmy zgodni, więc po co mam jej bronić? Bronię tej, której możliwości zaistnienia zaprzeczacie.

Zresztą okoliczności pojawienia się P-13 są dla mnie jasne. Po prostu zarządca jedną z dróg przebiegających przez parking uznał za drogę z pierwszeństwem.
LeszkoII napisał(a):To właśnie dlatego właściciel parkingu zdecydował się podjąć niezgodne z prawem kroki...
Właśnie! To zarządca drogi nie kierujący ustala, czy skrzyżowanie jest równorzędne, czy jednej z dróg przyznać PP. Kierujący na podst. znaków dowiaduje się tylko o ustaleniu zarządcy drogi. A może jeżeli zarządca drogę równorzędną oznakował nie do końca zgodnie z "220" (nie wiadomo po co wymalował na niej p-13) przestaje ona być drogą równorzędną? A czy jeżeli zarządca drogę podporządkowaną oznakował nie do końca zgodnie z "220" (wymalował P-13 choć zapomniał o A-7) przestaje ona być podporządkowana?
-----
LeszkoII napisał(a):... chyba czas się zastanowić, czy znak zasłonięty w całości przez liście drzew OBOWIĄZUJE kierujących
A nie obowiązuje? Jak go jednak przez liście dostrzeżesz i prawidłowo zidentyfikujesz to możesz się do niego nie zastosować? Co najwyżej jak go nie dostrzeżesz, okaże się być całkowicie przez liście zasłonięty to możesz zostać za niezastosowanie się do niego nieukarany.
-----
szerszon napisał(a):A-7 może zaistnieć w innym miejscu niż skrzyżowanie..podać paragraf ?
Nie podawaj, nie uciekaj od tematu. Skoro już wnikasz w treść "220" to odpowiedz lepiej na pytanie, czy może istnieć P-13 bez drogi podporządkowanej dochodzącej do skrzyżowania z drogą z pierwszeństwem przejazdu?
szymon1977

Postprzez szerszon » sobota 19 lipca 2014, 23:40

czy może istnieć P-13 bez drogi podporządkowanej dochodzącej do skrzyżowania z drogą z pierwszeństwem przejazdu?

To pytanie to nonsens :lol: Opisujesz sytuację , gdzie nie ma skrzyżowania.
Pytam sie ciebie co do konkretnej sytuacji z pierwszego postu .
W jaki sposób rozpoznałeś drogę podporządkowaną na tym placu bez znaków określających pierwszeństwo przejazdu ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » sobota 19 lipca 2014, 23:54

szerszon napisał(a):W jaki sposób rozpoznałeś drogę podporządkowaną na tym placu bez znaków określających pierwszeństwo przejazdu ?
Sprostowanie. Nie rozpoznałem, a tylko nie mam pewności, czy droga jest podporządkowana czy równorzędna. A dlaczego nie mam pewności? Bo jest po części oznakowana jako droga podporządkowana (P-13) a po części jako równorzędna (brak A-7). Może istnieć P-13 bez drogi podporządkowanej dochodzącej do drogi z pierwszeństwem? Bo droga równorzędna z P-13 zdecydowanie istnieć nie może.
szymon1977

Postprzez szerszon » sobota 19 lipca 2014, 23:56

Bo jest po części oznakowana jako droga podporządkowana (P-13)

Pokaż mi, gdzie jest napisane, ze P-13 oznakowuje drogę jako podporządkowaną ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 20 lipca 2014, 01:34

Niepoważny jesteś. Pokaż mi gdzie jest napisane, że jakikolwiek znak znakuje drogę jako podporządkowaną. Z Twoimi wywodami logicznymi to § 1.2. chyba okaże się być martwy.
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 20 lipca 2014, 21:56

Przy P-13 mam napisane, ze mam wyznaczone miejsce do ustąpienia w związku ze znakiem A-7.Sam paragraf 1 nie ma racji bytu bez paragrafów dotyczących znaków określających pierwszeństwo
Niepoważny jesteś.
Pozwolę sobie jednak napisać, że niepoważny to ty jesteś.
Piszesz cały czas o drogach podporządkowanych nie potrafiąc wskazać w jaki sposób jest oznakowana.. Nie chcesz tego napisać, bo wyjdzie ,że P-13 nie jest tym znakiem i będzie lipa.
Trollujesz od dłuższego czasu kręcąc się w kółko.
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze