szymon1977 napisał(a):Bo PoRD brzmi tak a nie inaczej, a Twoja i Szerszona wizja braku obowiązku ustąpienia PP gdy nie ma znaku A-7 jest zgodna nie z PoRD a z czymś innym właśnie.
Nie ma znaku = nie ma obowiązku ustąpienia PP. Podobnie - nie ma B-33 (40km/h), mogę jechać 50/60 w O.Z., mimo iż jeszcze godzinę znak był.
Szymon, Ty się odwołujesz do sytuacji hipotetycznych - w których zakładasz, że A-7 kiedyś stał, lecz z niewyjaśnionych powodów już nie stoi. Temat rozpoczął się od oznakowania na parkingu, na którym (daję sobie głowę uciąć) przed trójkącikami P-13 nigdy nie stał A-7. To właśnie dlatego właściciel parkingu zdecydował się podjąć niezgodne z prawem kroki - raz że taniej, dwa że A-7 umieszcza się po prawej stronie jezdni. A na owym parkingu ile jest jezdni? Ja widzę jedną, i to dość oryginalnie brzmi.... a w zasadzie widzę plac.
A może te trójkąciki to jakaś podróbka linii P-13 (np. nie zgadzają się wymiary), jakiś wzorek z daleka przypominający P-13
Jedno jest pewne: zarządca robiąc swego rodzaju 'test na inteligencję' chciał przekazać, iż jadący tą ""drogą""
ustępują pierwszeństwa wszystkim innym pojazdom z kierunku poprzecznego. A na parkingu dzieje się tak w dwóch przypadkach: zastosowanie par. 5.6. z "170" lub zastosowanie Art. 17. Ponieważ żeby wykorzystać par. 5.6. musi być ustawiony A-7, to przypadek ten odpada (bo brak A-7). Pozostaje włączanie się do ruchu... tyle, że de facto nie ma tam włączania się do ruchu

Przykro mi, ale zarządca powinien kupić worki z piaskiem i zrobić z nich alejki, a później kupić kilkanaście(-dziesiąt) znaków A-7 i je postawić, by 'uruchomić tryb' par. 5.6.
szymon1977 napisał(a):Może Ty odpowiesz na pytania dotyczącej hipotetycznej sytuacji. Masz D-2, P-13, P-15, T-6(x) a nie ma A-7. Więc jak myślisz:
1. Jedziesz drogą podporządkowaną z niepełnym oznakowaniem (A-7 w niewyjaśnionych okolicznościach wcięło), czy drogą równorzędną oznakowaną sprzecznie z PoRD (wszystkie znaki w niewyjaśnionych okolicznościach drogowcy wymalowali)?
Na pewno wcięło, więc
potraktuję wlot jako 'podporządkowany'. Na placu parkingowym z tematu - nie wcięło (za dużo tych wcięć musiałoby być

), tylko było to wyrafinowane i w pełni świadome działanie właściciela drogi wewnętrznej.
A zatem - niepełne oznakowanie.szymon1977 napisał(a):2. Masz obowiązek ustąpienia PP wynikający z § 1.2.?
Generalnie - tak. Choć podchodziłbym do takiego zachowania, poczynając od Art. 3., specjalnie na tą okazję zinterpretowanego. Na pewno rozejrzałbym się, jakie znak stoją na pozostałych wlotach.
Gorzej jak zabraknie T-6...o czym niżej.
-------
http://goo.gl/maps/Vq3mU - natomiast tutaj brakuje T-6 i nic nie jestem w stanie zrobić jeśli nigdy nie przejeżdżałem tędy z przeciwnej strony.-------
szymon1977 napisał(a):3. Widząc te wszystkie znaki jadący poprzeczną ma D-1?
Oczekuję, że powinien mieć... na pewno sprawdzę, tak jak w pyt. 2..