Linia warunkowego zatrzymania - trójkąciki

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Linia warunkowego zatrzymania - trójkąciki

Postprzez szerszon » piątek 11 lipca 2014, 23:47

Czy A-7 jest jedynym znakiem służącym do znakowania drogi jako podporządkowanej czy jest nim także linia P-13?
Nie . jest jeszcze np B-20.
cały czas proszę o wskazanie, gdzie jest napisane o linii P-13 tak jak ty to rozumiesz ?
Doproszę sie ? :wink:
To mam PoRD interpretować wbrew treści PoRD?
Robisz to od kilkunastu postów.
Wskażesz w końcu właściwą dyspozycję P-13 na potwierdzenie swojego stanowiska ?
Właśnie w tym rzecz: linia P-13 bez drogi podporządkowanej występować nie może.

Delikatnie poproszę o kolejne wskazanie, gdzie to napisali... u mnie jest zupełnie co innego.
Pomogę
§ 89.2.Znak P-13 "linia warunkowego zatrzymania złożona z trójkątów" wskazuje miejsce zatrzymania pojazdu w celu ustąpienia pierwszeństwa wynikającego ze znaku pionowego A-7.
Jest gdzieś o drodze ? czy o A-7 ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » sobota 12 lipca 2014, 01:04

szerszon napisał(a):.. u mnie jest zupełnie co innego.
Oj Szerszon. Niby znasz PoRD i próbujesz coś wnieść do dyskusji a nie wiesz nawet gdzie szukać tego, o czym sam piszesz. Po co cytujesz ze "170" co linia P-13 oznacza? Chcesz dowiedzieć się na jakich drogach maluje się linię P-13 to musisz "220" zacytować. A w "220" wyraźnie napisano, że linią P-13 znakuje się drogi podporządkowane.

Skąd więc pomysł, że droga oznakowana jak droga podporządkowana nie jest podporządkowaną? Tylko dlatego, że nie zastosowano wszystkich znaków, którymi drogę podporządkowaną się znakuje twierdzisz, że nie jest ona drogą podporządkowaną? A masz jakikolwiek znak świadczący, że jest to droga inna niż podporządkowana choć za pomocą znaku P-13 właśnie jako podporządkowaną ją oznakowano?

szerszon napisał(a):Wskażesz w końcu właściwą dyspozycję P-13 na potwierdzenie swojego stanowiska ?
Ale to Ty wymyśliłeś, że linia P-13 zobowiązuje do ustąpienia PP, tak samo jak wymyśliłeś, że do ustąpienia PP zobowiązuje A-7. Potwierdzisz jedno albo drugie? No tak, nie potwierdzisz ani jednego, ani drugiego, bo ani o jednym ani o drugim w PoRD nic nie ma. Jest za to w PoRD wyraźnie napisane, że do ustąpienia PP zobowiązuje fakt zbliżania się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako podporządkowaną (§ 1.2.2).

Przełknąłeś już fakt, że droga oznakowana znakiem P-13 jest oznakowana jako droga podporządkowana właśnie, a nie żadna inna? Czy nadal będziesz w kółko powtarzał, że gdy nie ma A-7 nie masz obowiązku ustąpienia PP choć nie A-7 zobowiązuje do ustąpienia PP?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » sobota 12 lipca 2014, 06:46

Skąd więc pomysł, że droga oznakowana jak droga podporządkowana nie jest podporządkowaną?
Proponuje zawiesić dyskusje do czasu jak będziesz w stanie wykazać, że P-13 ma coś wspólnego z obowiązkiem ustąpienia pierwszeństwa.
Nie chcesz mi pokazać, gdzie jest to napisane klepiąc w kółko droga podporządkowana...droga podporządkowana.
A masz jakikolwiek znak świadczący, że jest to droga inna niż podporządkowana choć za pomocą znaku P-13 właśnie jako podporządkowaną ją oznakowano?

Nie na wszystkich skrzyżowaniach równorzędnych stawiają A-5
Ale to Ty wymyśliłeś, że linia P-13 zobowiązuje do ustąpienia PP,
:lol:
Jest za to w PoRD wyraźnie napisane, że do ustąpienia PP zobowiązuje fakt zbliżania się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako podporządkowaną (§ 1.2.2).

Jakie to oznakowanie ? Doproszę się ?
Przełknąłeś już fakt,
Pokaż mi , w którym miejscu jest to napisane..ten fakt.
Czy nadal będziesz w kółko powtarzał, że gdy nie ma A-7 nie masz obowiązku ustąpienia PP choć nie A-7 zobowiązuje do ustąpienia PP?
To ja sie teraz czepie słówek..brak A-7 także w pewnych przypadkach zobowiązuje do ustąpienia pierwszeństwa. Znasz ten PoRD( podobno), a nie umiesz z niego korzystać :lol:
=============================
Pierwszeństwo przejazdu określa sie zbliżając do skrzyżowania..czyli trzeba wcześniej wiedzieć, jakie są zasady przejazdu przez skrzyżowanie, a nie w ostatniej chwili lub w ogóle.
Stosując twój punkt widzenia zaraz dojdziemy do pierwszeństwa "płynnego" :lol: , zmieniającego sie wraz z widocznością linii P-13.
Druga sprawa, czy jest w takim miejscu "droga z pierwszeństwem" .Po coś znaki D-1, A-7 czy B-20 mają odmienny kształt...aby je widzieć już z pewnej odległości, a nie w momencie najechania na nie. ( zaraz pewnie padnie "argument" ,że znaki na innej drodze mnie nie dotyczą...)
Dlatego próba wmówienia , że mnie P-13 zobowiązuje do ustępowania jest mocną nadinterpretacją.
Następna sprawa...tak samo jak w przypadku A-7 ustąpienie pierwszeństwa nie jest związane z drogą podporządkowaną... nie tylko w takich miejscach stawia się ten znak :lol:
szerszon

Postprzez szymon1977 » sobota 12 lipca 2014, 11:47

szerszon napisał(a):Doproszę się ?
A skoro o PoRD dyskutujesz nie możesz w końcu sam z treścią PoRD się zapoznać? Wypadałoby zamiast klepać bzdury typu "brak A-7 także ... zobowiązuje do ustąpienia pierwszeństwa". Mam nadzieję, że to tylko kolejne przejęzyczenie.

szerszon napisał(a):...wykazać, że P-13 ma coś wspólnego z obowiązkiem ustąpienia pierwszeństwa.
To nie ma nic wspólnego skoro wskazuje miejsce zatrzymania pojazdu w celu ustąpienia pierwszeństwa wynikającego ze znaku pionowego A-7. (§ 89.2.)?

szerszon napisał(a):Nie na wszystkich skrzyżowaniach równorzędnych stawiają A-5
Owszem. A na jakimkolwiek skrzyżowaniu równorzędnym zgodnie z wytycznymi "220" malują linię P-13?

szerszon napisał(a):Jakie to oznakowanie ?
Oczywiście A-7 i B-20, ale także P-12, P-13, które tylko na wlocie drogi podporządkowanej się maluje. EDIT: Usunąłem P-14, które znalazło się tu przez pomyłkę.

szerszon napisał(a):..brak A-7 także w pewnych przypadkach zobowiązuje do ustąpienia pierwszeństwa.
Toś się uczepił! Wskaż zapis mówiący, że brak znaku A-7 zobowiązuje do czegokolwiek. Wskażesz? Nie wskażesz bo nie ma czegoś takiego. Są za to miejsca, w których jesteś zobowiązany ustąpić PP choć a tym fakcie drogowcy nie muszą Cię ostrzegać za pomocą A-7. Ale nie brak A-7 zobowiązuje, ale konkretne przepisy.

Tak samo zresztą jak brak A-7 zobowiązuje do ustąpienia PP, jak A-7 zobowiązuje. Kiedy do Ciebie dotrze, że A-7 jest tylko ostrzeżeniem o miejscu, w którym masz obowiązek ustąpić PP a sam obowiązek wynika z konkretnych zapisów?

szerszon napisał(a):Pierwszeństwo przejazdu określa sie zbliżając do skrzyżowania..czyli trzeba wcześniej wiedzieć, jakie są zasady przejazdu przez skrzyżowanie, a nie w ostatniej chwili lub w ogóle.
Ile razy będziesz to w kółko powtarzał? Nikt temu nie przeczy. Każdy dojeżdżając do skrzyżowania oczekuje, że jeżeli dojeżdża do skrzyżowania drogą podporządkowaną to z daleka A-7 zobaczy. Ale nie o tym mowa. Mowa o sytuacji, gdy z daleka A-7 nie zobaczyliśmy (bo go nie było) za to turlając się (jak to na parkingu pod marketem bywa) zobaczyliśmy linię P-13. A Ty choć ją zauważyłeś to ignorujesz.

szerszon napisał(a):Dlatego próba wmówienia , że mnie P-13 zobowiązuje do ustępowania jest mocną nadinterpretacją.
Ale to nadinterpretacja Twojego autorstwa. Tak samo jak nadinterpretacja, że do ustąpienia PP dojeżdżając do skrzyżowania drogą podporządkowaną zobowiązuje Cię znak A-7. Szerszon! Sam fakt dojeżdżania do skrzyżowania drogą podporządkowaną. A-7 jest tylko ostrzeżeniem o obowiązku. Brak A-7 nie sprawia, że obowiązek tracisz. Masz go nadal, bo dojeżdżasz do skrzyżowania drogą podporządkowaną nawet jeżeli o znaku A-7 zapomniano. Tylko możesz się w porę o tym nie zorientować i dlatego Sąd może odstąpić z uznania Cię za winnego spowodowania kolizji.
Ostatnio zmieniony piątek 18 lipca 2014, 10:22 przez szymon1977, łącznie zmieniany 2 razy
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » sobota 12 lipca 2014, 12:45

A skoro o PoRD dyskutujesz nie możesz w końcu sam z treścią PoRD się zapoznać?

Zapoznałem sie i nic nie znalazłem na potwierdzenie twojego zdania.
Wypadałoby zamiast klepać bzdury typu "brak A-7 także ... zobowiązuje do ustąpienia pierwszeństwa". Mam nadzieję, że to tylko kolejne przejęzyczenie.

:mrgreen: na skrzyzowaniu równorzędnym nie masz A-7, a pojazdy nadjeżdżające z prawej powinieneś przepuścić...chyba Art 25.1 jest ci znany ? :wink:
Włączając sie do ruchu z obiektu przydrożnego też nie mam A-7( częste przypadki)
Art 17 też jest ci znany...to jak ? przejęzyczenie ? Przypadeq ? :lol:
To nie ma nic wspólnego skoro wskazuje miejsce zatrzymania pojazdu w celu ustąpienia pierwszeństwa (§ 89.2.)?

Możesz nie manipulować przepisem ? Czy tak brzmi ten paragraf ?
Z powodu braku rozsądnych argumentów posuwasz sie do przekłamywania przepisów ? Świetnie. :spoko:
Czyli nie jesteś w stanie wskazać.
ale także P-12, P-13, P-14 które tylko na wlocie drogi podporządkowanej się maluje.

P-14 ????????? Raczysz żartować.
Pokazać ci inne miejsca, gdzie jest P-13 i nie jest to wcale droga podporządkowana ? Pokazać ci inne miejsca, gdzie stoi A-7 i nie jest to droga podporządkowana ?
Toś się uczepił!
Przepraszam, nie wiedziałem ,że nie znasz Art 25 i Art 17. Juz nie będę. :eek2:
. Kiedy do Ciebie dotrze, że A-7 jest tylko ostrzeżeniem o miejscu, w którym masz obowiązek ustąpić PP a sam obowiązek wynika z konkretnych zapisów?

W naszym przypadku nie ma A-7, jest tylko P-13, gdzie nie ma słowa o obowiązku ustąpienia pierwszeństwa w związku z sama linią.
Pojawiło sie to tylko w twoim zmanipulowanym przepisie.
Takie roszady możesz wstawiać osobom , które nie maja pojęcia oPoRD, a nie mi. :mrgreen:
Mowa o sytuacji, gdy z daleka A-7 nie zobaczyliśmy (bo go nie było)

Czyli nie ma obowiązku ustąpienia pierwszenstwa w związku z faktem ,że niby jadę podporządkowaną.

za to turlając się (jak to na parkingu pod marketem bywa) zobaczyliśmy linię P-13. A Ty choć ją zauważyłeś to ignorujesz.
I co z tego ,że zobaczylismy samą linię ?
Czy to nakłada na nas jakiś obowiązek ?
Mógłbyś wskazać przepis ? Tylko tym razem bez manipulacji , dobrze ?
Ale to nadinterpretacja Twojego autorstwa.

Bardzo chętnie zobaczyłbym cytat, gdzie napisałem , że P-13 mnie zobowiazuje do ustąpienia pierwszeństwa :D
. Brak A-7 nie sprawia, że obowiązek tracisz. Masz go nadal, bo dojeżdżasz do skrzyżowania drogą podporządkowaną nawet jeżeli o znaku A-7 zapomniano.

Rozumiem , że gdzieś wcześniej jest tabliczka "droga podporządkowana" :lol:
Bo inaczej niby skąd mam wiedzieć, że jestem na drodze podporządkowanej ? Bo D-1 lub A-6 nie ma ?
A może to skrzyżowanie równorzędne ? :wink:
Tylko możesz się w porę o tym nie zorientować i dlatego Sąd może odstąpić z uznania Cię za winnego spowodowania kolizji.
Łaski nie robi. :D
szerszon

Postprzez szoferemeryt » sobota 12 lipca 2014, 12:45

Do dyskutantów.
A jeśli zastosuje się znaki P-12 i P-16 bez B-20?
lub
sam P-12, to jak ma się zachować kierujący?
Zignorować?
czy
podporządkować się?
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » sobota 12 lipca 2014, 12:59

szymon1977 napisał(a):Oznakowanie jest niekompletne, ale jest.
Dla Ciebie niekompletne a dla mnie nadmiarowe :)
szymon1977 napisał(a):Znak A-7 tylko ostrzega Cię ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z PP. A obowiązek ustąpienia PP wynika z samego faktu zbliżania się do skrzyżowania drogą podporządkowaną.
Co nie zmienia faktu, że par. 1.2.2) również jest dyspozycją znaku A-7.
szymon1977 napisał(a):Przede wszystkim to linia P-13 nie może występować bez drogi podporządkowanej.
...oznaczonej znakiem A-7.
szymon1977 napisał(a):wymyśliłeś, że do ustąpienia PP zobowiązuje A-7.
Zaraz dojdziesz, że nie ma znaków regulujących pierwszeństwo - są tylko definicje :mrgreen: No to art. 5.3. PoRD i zonk :hmm:
szymon1977 napisał(a):A-7 jest tylko ostrzeżeniem o obowiązku.
szymon1977 napisał(a):Oczywiście A-7 i B-20, ale także P-12, P-13, P-14 które tylko na wlocie drogi podporządkowanej się maluje.
Czyli jak namalują na wlocie P-14, to zgodnie z Twoją teorią znak znajduje się na drodze podporządkowanej ...czyli droga ta jest oznakowana jako droga podporządkowana ...czyli par. 1.2.2.) ustępuj pierwszeństwa :what:
Ostatnio zmieniony sobota 12 lipca 2014, 13:06 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » sobota 12 lipca 2014, 13:05

Czyli jak namalują na wlocie P-14, to zgodnie z Twoją teorią znak znajduje się na drodze podporządkowanej ...czyli droga ta jest oznakowana jako droga podporządkowana ...czyli par. 1.2.2.) ustępuj pierwszeństwa.

To je dobre pane hawranek...
szerszon

Postprzez Makabra » sobota 12 lipca 2014, 19:25

szymon1977 napisał(a): w "220" wyraźnie napisano, że linią P-13 znakuje się drogi podporządkowane.[/b]

Nie ma A-7, nie ma drogi podporządkowanej i ustępowania z tytułu P-13, chyba że będzie P-13 + P-15. To samo analogicznie z P-12 + P-16. Można tylko zastosować szczególną ostrożność i zasadę ograniczonego zaufania.
Makabra

Postprzez jasper1 » sobota 12 lipca 2014, 19:38

Makabra napisał(a):będzie P-13 + P-15. To samo analogicznie z P-12 + P-16

Choc oznakowanie nadal nie w pełni prawidłowe, to w takiej sytuacji jestem skłonna założyć, że znaki pionowe były ale wywiało; na podstawie samych linii nie.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez szymon1977 » niedziela 13 lipca 2014, 00:24

szerszon napisał(a):P-14 ????????? Raczysz żartować.
Nie żart a pomyłka. Błąd poprawiony.
-----
szerszon napisał(a):Włączając sie do ruchu z obiektu przydrożnego też nie mam A-7( częste przypadki)
Art 17 też jest ci znany...to jak ? przejęzyczenie ? Przypadeq
A to brak A-7 zobowiązuje Cię do ustąpienia PP czy Art.17.? Tak przejęzyczenie. Pisząc, że brak znaku A-7 zobowiązuje do ustąpienia PP przejęzyczyłeś się i to okrutnie.
szerszon napisał(a): niby skąd mam wiedzieć, że jestem na drodze podporządkowanej ? Bo D-1 lub A-6 nie
ma ?
A może to skrzyżowanie równorzędne
Skrzyżowanie równorzędne oznakowane linią P-13? Na pewno nie.
LeszkoII napisał(a):Dla Ciebie niekompletne a dla mnie nadmiarowe
Czyli pomijasz linię P-13, którą maluje się tylko na drodze podporządkowanej choć nie masz nic, co by mówiło, że nie jest to droga podporządkowana? Nieźle!
szoferemeryt napisał(a):A jeśli zastosuje się znaki P-12 i P-16 bez B-20?
lub
sam P-12, to jak ma się zachować kierujący?
Zignorować?
A to kierujący może jakikolwiek znak zignorować?
jasper1 napisał(a):Choc oznakowanie nadal nie w pełni prawidłowe (Szymon1977: chodzi o P-13 + P-15, P-12 + P-16 bez znaków A-7, B-20), to w takiej sytuacji jestem skłonna założyć, że znaki pionowe były ale wywiało; na podstawie samych linii nie.
Mały kroczek do przodu. A dlaczego na podst. samej linii P-13 nie jesteś w stanie założyć, że dojeżdżasz do skrzyżowania drogą podporządkowaną? Masz choć jedną tak samo mocną przesłankę świadczącą, że jest to droga inna niż podporządkowana?
-----
szerszon napisał(a):Pokazać ci inne miejsca, gdzie jest P-13 i nie jest to wcale droga podporządkowana ? Pokazać ci inne miejsca, gdzie stoi A-7 i nie jest to droga podporządkowana ?
W tych innych miejscach za pomocą znaku A-7 drogowcy ostrzegają Cię o obowiązku ustąpienia PP wynikający z innych faktów niż dojeżdżanie do skrzyżowania drogą podporządkowaną. Za to w tych innych miejscach drogowcy nie mogą wymalować P-13 choć mogą A-7 postawić. Zamiast pokazywać kolejne niezgodne z PoRD kurioza zapoznaj się lepiej z "220" Załącznik 2, 4.2.4.

A nawet jeśli byłoby to inne miejsce niż skrzyżowanie drogi podporządkowanej z drogą z PP, w którym razem z P-13 powinien stać A-7 to co to zmienia, skoro obowiązek ustąpienia PP miałbyś nie tylko tym nadjeżdżającym z prawej, ale tym z lewej także?
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 13 lipca 2014, 09:12

Nie tylko w przypadku P-14 zabłądziłeś. Dlaczego nie odniosłeś sie do wskazanej manipulacji przepisu ?
Gdzie jest przepis nakładający na mnie obowiązek ustapienia w związku z samą P-13 ?
Jak jest oznakowana droga podporządkowana i jak mam sie zastosować do obowiązków wynikających z tego faktu bez A-7 ?
Pisząc, że brak znaku A-7 zobowiązuje do ustąpienia PP przejęzyczyłeś się i to okrutnie.
Proponuję czytać ze zrozumieniem ,ponieważ podałem przykłady , gdzie pomimo braku A-7 trzeba ustapić pierwszenstwa i linia P-14 jest. :lol:
szerszon

Postprzez jasper1 » niedziela 13 lipca 2014, 10:51

szymon1977 napisał(a): A dlaczego na podst. samej linii P-13 nie jesteś w stanie założyć, że dojeżdżasz do skrzyżowania drogą podporządkowaną? Masz choć jedną tak samo mocną przesłankę świadczącą, że jest to droga inna niż podporządkowana?

Definicje znaków P-15, P-16 dają podstawę do przyjęcia takich założeń bez znaków pionowych, to jest właśnie oznakowanie niekompletne, a P-13 nie. P-13 dopiero zaczyna mieć znaczenie w obecności A-7, a więc oznakowanie nadmiarowe, posługując się rozróżnieniem LeszkoII.
Mam mieć jasną informację, że droga jest podporządkowana, a nie informację, że nie jest, jak to usiłujesz forsować Szymon.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Anett » niedziela 13 lipca 2014, 10:58

No nie do końca...
P-13 też ma znaczenie - sam tak twierdziłeś.
Jak na jazdach jak w jankach byliśmy kobitka nie miała znaku a miała P-13 (widziałam) to mówiłeś że mam pierwszeństwo. Byla z prawej strony
Anett

Postprzez LeszkoII » niedziela 13 lipca 2014, 13:25

szymon1977 napisał(a):Czyli pomijasz linię P-13, którą maluje się tylko na drodze podporządkowanej choć nie masz nic, co by mówiło, że nie jest to droga podporządkowana? Nieźle!
Na wlocie skrzyżowania o ruchu okrężnym oznaczonym znakami C-12 maluje się linię P-13. Z całą pewnością pragnę podkreślić, że takie wloty nie spełniają definicji drogi podporządkowanej. Czyli znów zaliczyłeś pomyłkę.

C-12 plus z A-7 oznacza, że (wszystkie) wloty skrzyżowania są RÓWNORZĘDNE.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze