Przy zabrzańskim CH Platan jak mi markecie OBI przy ul. Korfantego możemy spotkać się z dziwną sytuacją, gdzie przy wyjeździe z alejek parkingowych namalowano na jezdni linię warunkowego zatrzymania się, składającą się z trójkątów, jednak nie postawiono tam znaku ustąp pierwszeństwa. Nie do końca rozumiem jak mam się tam zachować, gdyż według mojej wiedzy, o pierwszeństwie decydują znaki (między innymi ustąp, stop, czy droga z pierwszeństwem) a taka linia jest tylko miejscem ewentualnego bezpiecznego zatrzymania. Nie może przecież być tak, że np. w zimie kiedy spadnie śnieg i zakryje te trójkąciki będziemy jeździć inaczej, niż w lecie. Uważam, że w tych miejscach obowiązuje reguła prawej ręki. Czy tak jest rzeczywiście?
Oczywiście dla swojego i innych bezpieczeństwa uważam w tych miejscach i nie "pcham się", gdy nadjeżdżam z prawej strony. Ale czy tak powinno być oznaczone to miejsce? Czy takie znaki obowiązują mnie jako kierowcę?
Poniżej zamieszcza, link do miejsca o którym wspomniałem.
https://mapy.google.pl/maps?q=zabrze&hl=pl&ie=UTF8&ll=50.310479,18.787581&spn=0.000728,0.001742&sll=51.953751,19.134379&sspn=11.521438,28.54248&hnear=Zabrze,+%C5%9Bl%C4%85skie&t=k&z=20