rusela jaki znak widzisz cofając na drodze dwujezdniowej?
Taki który widziałem jadąc przodem.
szoferemerytKilka przykładowych sytuacji?
Przykład 1.
Jedziesz sobie drogą i widzisz znak D-1. Dojeżdżasz do skrzyżowania i widzisz zbliżający się do skrzyżowania pojazd z prawej strony. Mimo że masz go z prawej strony, to nie masz obowiązku ustępowania pierwszeństwa przejazdu jak wynika z art.25 KD, tylko stosujesz się do znaku regulującego pierwszeństwo przejazdu. Taki sposób postępowania wynika z art.5 KD.
Przykład 2.
Jedziesz sobie drogą i mijasz znak B-36- zakaz zatrzymywania się. Dostrzegasz Pana Policjanta, który dał Ci sygnał do zatrzymania się. W tym momencie nie stosujesz się do znaku B-36, tylko do polecenia osoby uprawnionej do kontroli. Taki sposób postępowania wynika z art.5 KD.
Przykład 3.
Cofasz sobie na drodze z pierwszeństwem. Dojeżdżasz do skrzyżowania tyłem i widzisz zbliżający się drogą podporządkowaną do skrzyżowania pojazd. Masz przed nim pierwszeństwo bo takie zachowanie wynika pośrednio z art.5 KD, a bezpośrednio z przepisów rozporządzenia w sprawie znaków...§ 43 ust.1.
Przykład 4.
Odwrócimy sytuację z przykładu trzeciego.
Zbliżasz się do skrzyżowania drogą podporządkowaną i mijasz/omijasz znak A-7 lub B-20 i widzisz cofający pojazd na drodze z pierwszeństwem. Nie wyjeżdżasz mu pod zderzak bo on cofa tylko ustępujesz mu pierwszeństwa bo takie zachowanie wynika pośrednio z art.5 KD, a bezpośrednio z przepisów rozporządzenia w sprawie znaków...§ 5 ust.5.
Myślę, że to jest kilka przykładowych sytuacji które chciałeś.
Pytanie do Rusela.
Rusel jedziesz sobie nocką (znikome natężenie ruchu) masz zielone światło wjeżdżasz za sygnalizator. Za skrzyżowaniem zatrzymujesz się (pomińmy już fakt i dyskusję czy można się tak zatrzymać) i cofasz bo przejechałeś drogę w którą chciałeś skręcić.
Czy cofając będziesz chciał ustąpić pierwszeństwa pojazdowi który stoi na skrzyżowaniu i ma czerwone światło? Czy może jednak cofając na zielonym będziesz miał pierwszeństwo przed tym, który ma czerwone światło?