COFAJĄCY WYJEŻDŻAJĄCY Z PRAWEJ STRONY NA RÓWNORZĘDNYM

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: COFAJĄCY WYJEŻDŻAJĄCY Z PRAWEJ STRONY NA RÓWNORZĘDNYM

Postprzez rusel » niedziela 29 czerwca 2014, 12:18

A na mocy jakiego przepisu ma te prawa utracić w przypadku gdy pierwszeństwo przejazdu jest regulowane za pomocą znaków drogowych i cofający znajduje się na drodze z pierwszeństwem przejazdu?

na mocy przepisu dotyczącego cofania i obowiązku udzielenia pierwszeństwa przejazdu bez wyszczególnienia jakiejkolwiek sytuacji na drodze.

Wyobraź sobie dwoch cofających na skrzyzowaniu gdzie pierwszenstwo regulowane jest za pomocą znakow drogowych lub cofającego znajdującego się na drodze dwujezdniowej, zatem będziesz się go spodziewał na prawej jezdni...to też oczywiste?
rusel

Postprzez mariusz79 » wtorek 01 lipca 2014, 10:54

rusel
na mocy przepisu dotyczącego cofania i obowiązku udzielenia pierwszeństwa przejazdu bez wyszczególnienia jakiejkolwiek sytuacji na drodze.

Ale w tym przypadku zgodnie z art.5 KD stosujemy się do znaków drogowych. Art. 23 ust.1 pkt 3 nie ma zastosowania.
W pierwszej kolejności stosujemy się do znaków.
mariusz79

Postprzez szoferemeryt » wtorek 01 lipca 2014, 20:16

Moim zdanie, Art. 5 reguluje pierwszeństwo np. na skrzyżowaniu gdy policjant daje sygnał zielony, uszkodzone światła w tym czasie dają sygnał czerwony, a znaki pionowe lub poziome nakazują jeszcze inny sposób poruszania się,
Albo
Światła podają sygnał zielony dla drogi z oznakowaniem podporządkowania.
Albo
Na zwężonym odcinku drogi znaki zamontowano światła dla ruchu wahadłowego, ale co pewien czas wchodzą osoby uprawione i nakazują jazdę na czerwonym lub niezgodny z ustawionymi znakami.
Itd., itp.
Inaczej mówiąc w sytuacjach nietypowych.
Niestety ale cofającego zawsze obowiązuje Art.23.
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » wtorek 01 lipca 2014, 20:27

mariusz79 napisał(a):W pierwszej kolejności stosujemy się do znaków.
TAK. Przy czym nie dotyczy to kwesti zachowania się przy akcji ratowania zdrowia lub życia ludzi (Art. 9.)
szoferemeryt napisał(a):Niestety ale cofającego zawsze obowiązuje Art.23.
NIE. W sytuacji oznakowania regulującego pierwszeństwo(i nie tylko takiego), ma się on stosować do znaków, gdy zajdzie sprzeczność ("inne zachowanie niż...") pomiędzy ustawą a rozporządzeniem.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szoferemeryt » wtorek 01 lipca 2014, 22:08

LeszkoII napisał(a):NIE. W sytuacji oznakowania regulującego pierwszeństwo(i nie tylko takiego), ma się on stosować do znaków, gdy zajdzie sprzeczność ("inne zachowanie niż...") pomiędzy ustawą a rozporządzeniem.

Kilka przykładowych sytuacji?
szoferemeryt

Postprzez rusel » wtorek 01 lipca 2014, 23:20

Ale w tym przypadku zgodnie z art.5 KD stosujemy się do znaków drogowych

a jaki znak widzisz cofając na drodze dwujezdniowej?
rusel

Postprzez mariusz79 » środa 02 lipca 2014, 11:02

rusel

Taki który widziałem jadąc przodem.
szoferemeryt
Kilka przykładowych sytuacji?

Przykład 1.
Jedziesz sobie drogą i widzisz znak D-1. Dojeżdżasz do skrzyżowania i widzisz zbliżający się do skrzyżowania pojazd z prawej strony. Mimo że masz go z prawej strony, to nie masz obowiązku ustępowania pierwszeństwa przejazdu jak wynika z art.25 KD, tylko stosujesz się do znaku regulującego pierwszeństwo przejazdu. Taki sposób postępowania wynika z art.5 KD.
Przykład 2.
Jedziesz sobie drogą i mijasz znak B-36- zakaz zatrzymywania się. Dostrzegasz Pana Policjanta, który dał Ci sygnał do zatrzymania się. W tym momencie nie stosujesz się do znaku B-36, tylko do polecenia osoby uprawnionej do kontroli. Taki sposób postępowania wynika z art.5 KD.
Przykład 3.
Cofasz sobie na drodze z pierwszeństwem. Dojeżdżasz do skrzyżowania tyłem i widzisz zbliżający się drogą podporządkowaną do skrzyżowania pojazd. Masz przed nim pierwszeństwo bo takie zachowanie wynika pośrednio z art.5 KD, a bezpośrednio z przepisów rozporządzenia w sprawie znaków...§ 43 ust.1.

Przykład 4.
Odwrócimy sytuację z przykładu trzeciego.
Zbliżasz się do skrzyżowania drogą podporządkowaną i mijasz/omijasz znak A-7 lub B-20 i widzisz cofający pojazd na drodze z pierwszeństwem. Nie wyjeżdżasz mu pod zderzak bo on cofa tylko ustępujesz mu pierwszeństwa bo takie zachowanie wynika pośrednio z art.5 KD, a bezpośrednio z przepisów rozporządzenia w sprawie znaków...§ 5 ust.5.
Myślę, że to jest kilka przykładowych sytuacji które chciałeś.

Pytanie do Rusela.
Rusel jedziesz sobie nocką (znikome natężenie ruchu) masz zielone światło wjeżdżasz za sygnalizator. Za skrzyżowaniem zatrzymujesz się (pomińmy już fakt i dyskusję czy można się tak zatrzymać) i cofasz bo przejechałeś drogę w którą chciałeś skręcić.
Czy cofając będziesz chciał ustąpić pierwszeństwa pojazdowi który stoi na skrzyżowaniu i ma czerwone światło? Czy może jednak cofając na zielonym będziesz miał pierwszeństwo przed tym, który ma czerwone światło?
mariusz79

Postprzez LeszkoII » środa 02 lipca 2014, 11:26

rusel napisał(a):
Ale w tym przypadku zgodnie z art.5 KD stosujemy się do znaków drogowych

Też o tym, myślałem. Znaki można zobaczyć w lusterku. Jedyny problem to taki, że nie obowiązują nas znaki ustawione po lewej stronie :D

Cofającemu też ustąpię pierwszeństwa widząc A-7. Aż tak daleko bym nie sięgał, że cofający widzi znak D-1 po lewej stronie... czyli go nie obowiązuje :D
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » środa 02 lipca 2014, 15:19

No to teraz weźcie sobie łamane pierwszenstwo i patrzcie na znaki w lusterku. :D
szerszon

Postprzez mariusz79 » środa 02 lipca 2014, 16:08

szerszon
No to teraz weźcie sobie łamane pierwszenstwo i patrzcie na znaki w lusterku.

Ale po co patrzeć na znaki w lusterku?
Jeśli jechałem do przodu i obserwowałem znaki, to za chwilkę cofając chyba pamiętam jakie znaki miałem i stosuje się do nich. To że jadę do tyłu to nie oznacza, że znaki przestały mnie obowiązywać.
Jestem na drodze z pierwszeństwem, to mam pierwszeństwo, nie zależnie czy jadę do przodu, czy do tyłu.
mariusz79

Postprzez rusel » środa 02 lipca 2014, 18:28

Jeśli jechałem do przodu

a jeśli nie?
rusel

Postprzez papadrive » środa 02 lipca 2014, 21:48

mariusz79 napisał(a):
Jestem na drodze z pierwszeństwem, to mam pierwszeństwo, nie zależnie czy jadę do przodu, czy do tyłu.

A w jaki sposób wyegzekwować swoje pierwszeństwo cofając w poprzeczną ulicę, na której stoi pojazd i czeka, aby wjechać na drogę z pierwszeństwem? Czeka, bo Ty masz pierwszeństwo. Ty natomiast nie możesz cofnąć, bo on stoi na Twoim torze jazdy. Ma się też cofnąć i zrobić Ci miejsce? A jak nie może, bo z tyłu też stoją?
Dla mnie cofanie to nietypowy i niebezpieczny manewr. Dlatego zawsze ustępuję i cofam wtedy, gdy nikomu nie przeszkodzę. Czy słusznie, czy nie, ale bezpieczniej. Często kierowcy umożliwiają cofanie innego pojazdu. Szczególnie wycofywanie z zatoki parkingowej.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez rusel » czwartek 03 lipca 2014, 09:31

dodam do tych oczywistosci wjechanie na wstecznym w droge jednokierunkowa i przejazd przez skrzyzowanie z poprzecznym wlotem a7
rusel

Postprzez szoferemeryt » czwartek 03 lipca 2014, 13:35

Dla tych co twierdzą, że cofający ma te same prawa co jadący przodem i że na skrzyżowaniu jadąc drogą z pierwszeństwem ma pierwszeństwo (jeśli skrzyżowanie jest wyposażone w sygnalizację świetlno, to tak i to nie w każdej sytuacji.) niech się wczytają dobrze w Art. 23 to może zrozumiesz o co chodzi i nadal twierdzę ,że zastosowanie art. 5 w tym przypadku nie ma racji bytu.
szoferemeryt

Postprzez Henq » czwartek 03 lipca 2014, 19:39

mariusz79 napisał(a):Pytanie do Rusela.
Rusel jedziesz sobie nocką (znikome natężenie ruchu) masz zielone światło wjeżdżasz za sygnalizator. Za skrzyżowaniem zatrzymujesz się (pomińmy już fakt i dyskusję czy można się tak zatrzymać) i cofasz bo przejechałeś drogę w którą chciałeś skręcić.
Czy cofając będziesz chciał ustąpić pierwszeństwa pojazdowi który stoi na skrzyżowaniu i ma czerwone światło? Czy może jednak cofając na zielonym będziesz miał pierwszeństwo przed tym, który ma czerwone światło?

Tylko do @rusela?
Bo mnie ciekawi Twoje zachowanie jak w tym przypadku zachowasz się zaczynając cofać na zielonym ale za sygnalizatorem światło zmieni się na czerwone a dla tych z poprzecznego na zielone? Też będziesz twierdził że masz pierwszeństwo? Przecież wjeżdżałeś na zielonym?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze