Drezyna napisał(a):Ty nie odpowiedziałeś, ja odpowiem.
Nie jestem Maryannem, ja dwa posty wyżej widzę moją odpowiedź na Twoje pytanie. Nie wiem, dlaczego Ty jej nie widzisz. (może jakieś problemy techniczne na Forum, muszę zgłosić

)
A sorry, jednak widzisz... (no proszę, problemów technicznych brak

)
Drezyna napisał(a):Czy Twój przykład dowodzi zwolnienia z ustąpienia pierwszeństwa na parkingu w tej sytuacji?
Nie. Ale wyłaniając się zza żywopłotu mam pełne prawo sądzić, że ktoś tam nadjeżdża POWOLI a nie poluje na odszkodowania, jak ci z Legnicy. Czy wg. Twojej teorii tym z Legnicy postawiono zarzuty z KK niesłusznie

Czy parze wiozącej dziecko wystawiono mandat?
Drezyna napisał(a):zażartuję: ostatecznie nie zmusiłeś tego szaleńca do zmiany kierunku ani prędkości, kierunku nie zmienił, a prędkość w wyniku kolizji sama się zmniejszyła.
Oj znów doszukujesz się absurdów. Jeśli nie mam czasu na wciśnięcie hamulca, bo sytuacja mnie zaskoczyła, to zgodnie z żartem (a dobrze, że to żart) nie doszło do nieustąpienia pierwszeństwa?? Doszło doszło. Mający pierwszeństwo nie chciał się zatrzymać, ale zatrzymał się w wyniku zderzenia. Zmuszono go do tego

Game over.
Drezyna napisał(a):Czy na zdjęciu z pierwszego postu tego wątku naprawdę widzisz szalonego rowerzystę pędzącego na złamanie karku po trupach z zawrotną prędkością? Bo ja widzę jedynie takiego, względem którego stosuję art. 4 w pełnym brzmieniu oraz nałożony na mnie obowiązek ustąpienia pierwszeństwa. W takim przypadku użycie sygnału dźwiękowego przeze mnie jest zbyteczna, a nawet stanowi wykroczenie.
Zboczyliśmy z głównego tematu (przedstawionego w 1. wpisie), moim zdaniem słusznie. Przeszliśmy na rozważania ogólne. Padały przykłady, kontrprzykłady. Nieuczciwym jest na podstawie "przykładu pomocniczego", wracać nagle do 1. posta. Nie wiem czy uwidoczniony na zdjęciu Google rowerzysta jedzie z zawrotna prędkością... nie ma to znaczenia. On powinien jechać środkiem lewego pasa ruchu, wtedy uniknąłby (zminimalizował) niebezpieczeństwa. Nie wiem też, jakim torem(którym pasem ruchu) ten rowerzysta się wcześniej poruszał. Wszystko wskazuje na to, że prawidłowym... i prędkość też dopuszczalna.