Światła awaryjne też oznaczają zamiar zmiany kierunku jazdy?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Światła awaryjne też oznaczają zamiar zmiany kierunku ja

Postprzez mariusz79 » niedziela 15 czerwca 2014, 12:47

szymon1977
Znajdź przepis w PoRD, który zabrania włączenia awaryjnych świateł np. podczas gwałtownego hamowania na autostradzie z maksymalnej dozwolonej tam prędkości.

Ten sam przepis na na który wcześniej się powoływałeś jakoby można byłoby używać świateł awaryjnych w innych sytuacjach niż określa to ustawa, czyli Art.3 K.D. i dodam jeszcze Art.4. K.D.
Żyjemy w państwie prawa, mam więc prawo liczyć, że przestrzegasz przepisów ruchu drogowego i używasz świateł awaryjnych zgodnie z przepisami, czyli wtedy gdy wymaga tego ustawa, a nie wtedy kiedy Tobie, czy Panu Ziutkowi wydaje się to za stosowne używanie owych świateł, bo może tak będzie bezpieczniej. Może więc będzie, a może nie...
mariusz79

Postprzez dylek » niedziela 15 czerwca 2014, 13:33

http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/InterpelacjaTresc.xsp?key=22C80A4F
Tak, by ukierunkować na intencje ustawodawcy...

A co do awaryjnych włączających się automatycznie bez ingerencji kierowców....hmmm...tu chyba prawo nie nadąża za nowinkami : warunki techniczne pojazdów, załącznik nr 6 , tabela "świateł" rubryka połączeń elektrycznych... :
"sygnał powinien być podawany przez oddzielne urządzenie sterujące, umożliwiające miganie wszystkich kierunkowskazów umieszczonych na pojeździe, a jeżeli pojazd ciągnie przyczepę - również kierunkowskazów przyczepy".

Z polskiego na nasze, to awaryjne mają być włączane dedykowanym włącznikiem.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez mariusz79 » niedziela 15 czerwca 2014, 13:51

Mam dokładnie takie samo zdanie na temat używania świateł awaryjnych. Tylko wtedy gdy wynika to z przepisów.
Zacytuję tekst z linku:
"W związku z powyższym używanie świateł awaryjnych powinno być ograniczone tylko do ściśle określonych sytuacji, o których wyżej mowa. Przedstawioną w interpelacji sytuację powszechnego używania świateł awaryjnych należy więc ocenić jako niewskazaną i prowadzącą do deprecjacji i obniżenia skuteczności świateł awaryjnych w ruchu drogowym. "
I tego bym się trzymał.
mariusz79

Postprzez papadrive » niedziela 15 czerwca 2014, 21:25

Nadużywanie wszystkiego, również świateł awaryjnych, jest niewskazane i często szkodliwe.
Jednakże nie widzę żadnego, realnego zagrożenia w ruchu,gdy ktoś w podzięce za umożliwienie włączenia się do ruchu czy ustąpienia przejazdu, mrugnie kilkakrotnie światełkami. To samo dotyczy zawalidrogi, który zatrzymał się w niewłaściwym/niebezpiecznym miejscu, czy to na wskutek awarii auta, czy jakaś dama poprawia makijaż. Obie sytuacje są awaryjne :wink: i stwarzają zagrożenie. Dlatego wolałbym, aby oboje włączyli światła.
Co do hamowania awaryjnego. Jak sama nazwa mówi, sytuacja nietypowa, awaryjna i dodatkowe ostrzeżenie nikomu nie powinno przeszkadzać. Więcej, same światła STOP mówią tylko o tym, że ten przede mną dotknął hamulca. Z jaką siłą? Nie mam pojęcia. Widząc dodatkowo awaryjne, mogę się spodziewać czegoś wyjątkowo niebezpiecznego. W innych nieuzasadnionych przypadkach będzie to nadużywanie świateł awaryjnych.
Tak uważam i żadne interpelacje poselskie uważam za zbędne, szczególnie gdy sejm ma i powinien się zajmować ważniejszymi sprawami.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szymon1977 » niedziela 15 czerwca 2014, 22:08

mariusz79 napisał(a):Żyjemy w państwie prawa, mam więc prawo liczyć, że przestrzegasz przepisów ruchu drogowego i używasz świateł awaryjnych zgodnie z przepisami...
Tak też właśnie robię. Kiedy PoRD mnie zobowiązuje - używam. Kiedy PoRD mi zakazuje - nie używam. A kiedy PoRD milczy kierując się zdrowy rozsądkiem i Art.3. raz używam, a raz nie.
-----
dylek napisał(a):Z polskiego na nasze, to awaryjne mają być włączane dedykowanym włącznikiem.
Może zbyt dużo wyciąłeś, bo z cytowanego przez Ciebie fragmentu nie wynika, czy oddzielne urządzenie sterujące może, czy nie może być automatyczne.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 16 czerwca 2014, 01:24

papadrive napisał(a):...i żadne interpelacje poselskie uważam za zbędne...
Nie wiem czy ktoś się zorientował, ale interpelacja poselska dotyczyła pomysłu zobowiązania kierujących do stosowania świateł awaryjnych podczas zatrzymywania się na drogach krajowych. Wprowadzanie takiego obowiązku także uważam za nonsensowne, zazwyczaj zatrzymywanie na drogach krajowych nie wiąże się z żadną niebezpieczną sytuacją, o której trzeba by światłami awaryjnymi ostrzegać. Oczywiście zgadzam się z odpowiedzią na interpelację nr 2836. Wprowadzanie obowiązku używania świateł awaryjnych, gdy nie ma sytuacji "awaryjnej" spowodowałoby, że kierujący widząc te światła po prostu przestaliby zwracać na nie uwagę.

A obecna forma przepisów nie zabrania użyć świateł awaryjnych podczas zatrzymywania się na drogach krajowych. Więc jeżeli ktoś uważa, że sytuacja jest "awaryjna" pomimo braku obowiązku może to zrobić.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez mariusz79 » poniedziałek 16 czerwca 2014, 09:09

szumon1977
A kiedy PoRD milczy kierując się zdrowy rozsądkiem i Art.3. raz używam, a raz nie.

To może napisz wprost, kiedy używasz tych świateł po za sytuacjami wynikającymi z kodeksu. I od czego to zależy, że raz używasz, a raz nie? Przed czerwonym sygnałem też raz się zatrzymujesz, a raz nie?
Wprowadzanie takiego obowiązku także uważam za nonsensowne

Uważasz za nonsensowne ale używasz. Używasz, ale nie chcesz by taki obowiązek istniał. Typowa polska mentalność. Jak nie ma obowiązku to będę używał, ale broń Boże nie wprowadzajcie takiego obowiązku, bo to nonsensowne i wtedy nie będę używał.
Nie wiem czy ktoś się zorientował, ale interpelacja poselska dotyczyła pomysłu zobowiązania kierujących do stosowania świateł awaryjnych podczas zatrzymywania się na drogach krajowych

Nie wiem czy zauważyłeś ten tekst pomimo iż wcześniej już go zacytowałem.
"W związku z powyższym używanie świateł awaryjnych powinno być ograniczone tylko do ściśle określonych sytuacji, o których wyżej mowa. Przedstawioną w interpelacji sytuację powszechnego używania świateł awaryjnych należy więc ocenić jako niewskazaną i prowadzącą do deprecjacji i obniżenia skuteczności świateł awaryjnych w ruchu drogowym. "

Szymonie w takim razie ja będę podczas postoju w okresie od zmierzchu do świtu używał łącznie ze światłami pozycyjnymi świateł mijania. Przecież nie ma takiego zakazu w kodeksie prawda? Ot tak dwie godzinki sobie postoję z w łączonymi światłami pozycyjnymi i światłami mijania. O mój akumulator proszę się nie martwić :wink: Co Ty na to?
mariusz79

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 16 czerwca 2014, 09:38

mariusz79 napisał(a):Uważasz za nonsensowne ale używasz.
Przeczytałeś na jakie temat jest interpelacja, czy nadal nie? Interpelacja jest o OBOWIĄZKU użycia świateł awaryjnych a nie na temat sensu użycia w konkretnej sytuacji.

Wprowadzenie obowiązku użycia świateł awaryjnych podczas zatrzymywania się na drogach krajowych uważam za bezsensowne. Z drugiej strony PoRD nie zabrania użycia świateł awaryjnych poza sytuacjami, w których do tego zobowiązuje. Więc jeżeli zatrzymywaniu na drodze krajowej towarzyszy sytuacja niebezpieczna PoRD użycia świateł awaryjnych nie zabrania. Ale użycie świateł awaryjnych nie wynika z zatrzymywania się, a z zaistnienia sytuacji niebezpiecznej.

mariusz79 napisał(a):Nie wiem czy zauważyłeś ten tekst pomimo iż wcześniej już go zacytowałem.
Zauważyłem. A wiesz, że słowo "powinno" daje furtkę do wykonania czynności przeciwnej w nietypowej sytuacji? Zresztą, nawet jeżeli czytamy "powinno" to autor pisze o przyszłości, co oznacza, że jak na razie nie jest to faktem.
-----
mariusz79 napisał(a):Typowa polska mentalność.
Dokładnie. Unosisz, się a nie bardzo wiesz o czym dyskusja nawet.
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 17 czerwca 2014, 06:54

. A wiesz, że słowo "powinno" daje furtkę do wykonania czynności przeciwnej w nietypowej sytuacji?

Pierwsze słyszę. :eek2:
Wydawało mi sie , ze nakłada obowiązek z którym sie nie dyskutuje. :wink:
szerszon

Postprzez maryann » wtorek 17 czerwca 2014, 09:40

dylek napisał(a):sygnał powinien być podawany przez oddzielne urządzenie sterujące, umożliwiające miganie wszystkich kierunkowskazów umieszczonych na pojeździe.
W Dacii 1310P zdaje sie tak było, że awaryjne włączały jedną stronę migaczy i dopiero włączenie migaczy drugiej strony dawało efekt awaryjnych. A w jakimś chyba autobusie widziałem, jak oddzielny przerywacz był dla lewej strony a oddzielny dla prawej i włączenie awaryjnych po chwili dawało efekt migania raz lewej raz prawej albo z mniejszym przesunięciem. Dyskoteka!
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szymon1977 » wtorek 17 czerwca 2014, 10:52

szerszon napisał(a):Wydawało mi sie , ze nakłada obowiązek z którym sie nie dyskutuje.
Jesteś w błędzie. Nie dyskutuje się z obowiązkiem, a powinności jeżeli masz ku temu powody się nie wykonuje. Patrz chociażby zbliżenie się do prawej krawędzi jezdni przed skręceniem w prawo.
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 17 czerwca 2014, 12:32

Nie zgodzę sie z tobą szymonie.
A kto niby ma oceniać te powody ?
Przykład ze skrętem nie jest trafiony, ponieważ w innym ustępie dopuszcza sie możliwość innego zachowania.
szerszon

Postprzez mrkeeley74 » wtorek 17 czerwca 2014, 22:36

Światłą awaryjne nigdy nie oznaczają zmiany kierunku jazdy , one sygnalizują ,że na drodze w naszym pobliżu dzieje się jakieś niebezpieczeństwo.

Ostatnio zmieniony środa 26 listopada 2014, 18:01 przez mrkeeley74, łącznie zmieniany 1 raz
mrkeeley74

Postprzez szymon1977 » niedziela 22 czerwca 2014, 11:20

Taka ciekawostka: podobno w moim samochodzie podczas awaryjnego (mocnego) hamowania trzecie światło stopu "pulsuje" (tak właśnie na Forum przeczytałem, muszę poprosić kogoś o sprawdzenie). A jest to pojazd oferowany na polskim rynku, jeździ tego do groma i ciut ciut. Ciekawe co na to homologacja? Widać i takie wybryki dopuszcza.
szymon1977

Postprzez papadrive » niedziela 22 czerwca 2014, 11:57

https://www.youtube.com/watch?v=4P1ifyfn8GI
Takie coś mógłbym zaakceptować tak, jak światła awaryjne podczas zatrzymania/postoju w niebezpiecznym miejscu, niezależnie od przyczyny tego postoju.
https://www.youtube.com/watch?v=1oNnyv0i-vA
Ale takiej "choinki" już nie bardzo.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze