Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szerszon » poniedziałek 02 czerwca 2014, 22:52

No ja. A to po wjechaniu na skrzyżowanie pojazd choć jedzie przestaje mieć kierunek jazdy? To raczej Ty powinieneś pewną tezę wytłumaczyć, nie ja.

O , faktycznie ty... :D
No to jaki ten kierunek jazdy jest na skrzyzowaniu..taki sam jak przez skrzyżowanie ?
Gdzie jest napisane o kierunkach na skrzyżowaniu ?
Czy sam fakt przejechanie przez skrzyżowanie w lewo zobowiązuje mnie do użycia lewego kierunkowskazu? NIE!

tak. ponieważ ze strzałki poziomej i ze znaków F-10 wynika, że jest to zmiana kierunku jazdy.
Obowiązek użycia kierunkowskazu na podst. Art.22.5. wynika ze zmiany kierunku jazdy, która ma miejsce podczas przejazdu w lewo przez skrzyżowanie zwykłe.

Opisałeś jedno w dwóch punktach sam sobie przecząc.

już sam fakt, że ustawodawca o tym wspomina

I co z tego ,że wspomina ? czy podał jakieś inne zasady poruszania sie po takim skrzyzowaniu, jeśli chodzi o kierunek jazdy ?
Możesz wskazać ?

. Dlaczego niby miałbym migać lewym kierunkowskazem przejeżdżając w lewo przez skrzyżowanie, z pasa ruchu oznaczonego lewą strzałką

Zmieniasz kierunek jazdy. Dlatego masz sygnalizować. Kwestionujesz paragrafy 72 i 87

skoro zmianę kierunku jazdy ma miejsce dopiero podczas zjazdu z tego skrzyżowania i na dodatek jest to zmiana kierunku jazdy w prawo?

masz na to jakiejolwiek potwierdzenie poza ruchem kierownicą ? Moze jakieś strzałki kierunkowe..F-10 ? masz ?
czy tylko na straży tego stwierdzenia stoi twoje przekonanie ? mało trochę ?
Upierasz się , że zjeżdżając ze skrzyzowania zmieniasz kierunek jazdy w prawo, bo sobie machniesz kierownicą..a co w przypadku, gdy zjeżdżasz ze skrzyzowania i nie machasz kierownicą.
Bodajże stoisz na stanowisku, że zjazd ze skrzyzowania jest zmiana kierunku jazdy.
Czyli do momentu zjazdu uważasz, poprzez brak jakiejkolwiek sygnalizacji nie jesteś na skrzyzowaniu tylko na drodze ?
Od drugiej strony zaczynasz udowadniać ,że obwiednia to nie skrzyzowanie ?

Rozczaruję Cię Szerszon, strzałka w lewo przed rondem pierścieniowym jest jak najbardziej zgodna ze szkołą krakowską.

Nie ustaliliście wspólnego stanowiska. A sygnalizujesz te zmiane kierunku jazdy zawartą w strzałce kierunkowej w lewo ? A strzałka na wprost jest zgodna ze szkołą krakowska ?

Jak to "też"? Na razie nie obaliłeś żadnej

Wszystko po kolei, co do tej pory napisałeś w temacie rond. tylko jesteś głuchy na to co inni piszą i dalej klepiesz swoje.

Pomysł zaczyna się z braku powodu aby skręcanie w znaczeniu dosłownym nie nazwać skręcaniem w znaczeniu PoRD.

Zbyt dużo bierzesz dosłownie. może trzymaj się tego co napisali w paragrafach.

. Nie ma to żadnego odniesienia do chwilowego kierunku jazdy jaki będziesz mieć podczas przejazdu przez to skrzyżowanie.

chilowy kierunek jazdy. To tez twoje autorskie ?
No to po raz kolejny pytam sie . jaki jest to ten chwilowy kierunek jazdy ?

Widząc F-10 nie musisz pojechać na skrzyżowania tak jak pokazuje strzałeczka na tym F-10 (łukiem w lewo). Nic nie stoi na przeszkodzie żebyś po wjechaniu pojechał kawałek tak jak pokazują strzałeczki na C-12.

jeśli piszesz, że mam jechać jak mi pokazuja strzałeczki na C-12 to co mi pokazują ?
Kierunek jazdy pokazuje mi F-10. Piszesz ,ze chwilowo mam pojechac jak pokazują strzałeczki na C-12. a to jakieś strzałki kierunkowe ?..a co z F-10. ?..szymon to fantastyka

Ważne tylko abyś w odpowiednim momencie przestał jechać tak jak strzałeczki na C-12 pokazują

Ale przejeżdżając przez skrzyzowanie cały czas jadę z właściwej strony wyspy..ty mi sugerujesz , abym traktował strzałeczki na C-12 jak strzałki kierunkowe...sorki..ale to brednia..i zapierasz sie , gdy ci te brednię wytykamy.
czyli dla ciebie przejazd przez skrzyzowanie to stosowanie sie kolejno do F-10->C-12_>F-10..totalna bzdura.
pokaż mi , gdzie jest napisane, ze mam sie stosowac do strzaleczek na C-12 "chwilowo" ignorując F-10

Widzę, że nadal nie poprosiłeś nikogo o pomoc w zrozumieniu § 36.1...

Obawiam się ,że tej pomocy będziesz raczej ty potrzebował.
Zdumiewające jest, ze odsyła mnie do polonisty osoba , która pisze z koszmarnymi błedami ortograficznymi.
Pytam sie , gdzie jest napisane o kierunku ruchu ?
Gdzie jest napisane o "chwilowym" kierunku jazdy "co strzałeczki na C-12 pokazują ..gdzie masz napisaną te fantastykę ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 02 czerwca 2014, 23:34

szerszon napisał(a):Kwestionujesz paragrafy 72 i 87
Kwestionuję tylko Twoją tezę, że przejazd przez skrzyżowanie w kierunku pokazanym strzałką oznacza zmianę kierunku jazdy na skrzyżowaniu właśnie w tę stronę co strzałka jest skierowana. Nie zauważyłem w paragrafach 72 i 87 ani słowa o zmianie kierunku jazdy.
-----
szerszon napisał(a):Zbyt dużo bierzesz dosłownie. może trzymaj się tego co napisali w paragrafach.
A napisali gdzieś w paragrafach, że użyte w PoRD określenie "skręcanie" mam na skrzyżowaniu traktować inaczej niż dosłownie? Nie. Wspomnieli tylko, że na skrzyżowaniu skręcanie może wystąpić. Ale występowanie skręcanie na skrzyżowaniu nie stanowi problemu w traktowaniu skręcania w znaczeniu dosłownym. Dlaczego niby miałbym skręcania nie traktować w znaczeniu dosłownym? A może kierunku jazdy po wjechanie na skrzyżowanie nie mam traktować dosłownie?
-----
szerszon napisał(a):...ty mi sugerujesz , abym traktował strzałeczki na C-12 jak strzałki kierunkowe...sorki..ale to brednia..i zapierasz sie , gdy ci te brednię wytykamy.
czyli dla ciebie przejazd przez skrzyzowanie to stosowanie sie kolejno do F-10->C-12_>F-10..totalna bzdura.
pokaż mi , gdzie jest napisane, ze mam sie stosowac do strzaleczek na C-12 "chwilowo" ignorując F-10
Ja coś takiego napisałem? Ja niczego nie ignoruję, tak samo jak i Ty nie ignorujesz. Przecież przejeżdżając przez rondo pierścieniowe w lewo Twój tor jazdy nie przypomina strzałeczki na F-10, a raczej coś w rodzaju pytajnika, coś jakby zamiast środkowej części strzałeczki z F-10 wstawiono fragment strzałeczek z C-12. A może tniesz przez wyspę i zaprzeczysz?
-----
A tak ogólnie to widzę wraca zabawa w wymyślanie bzdur, wykazywanie, że są bzdurami i wciskanie, że to ja jestem autorem. Dobrze się bawisz?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 02 czerwca 2014, 23:55

Kwestionuję tylko Twoją tezę, że przejazd przez skrzyżowanie w kierunku pokazanym strzałką oznacza zmianę kierunku jazdy na skrzyżowaniu właśnie w tę stronę co strzałka jest skierowana. Nie zauważyłem w paragrafach 72 i 87 ani słowa o zmianie kierunku jazdy.

A co niby ma oznaczać strzałka w lewo lub w prawo ? Może zmianę kierunku ruchu ?
Strzałka na wprost i strzałki w lewo lub w prawo to może te same kierunki ?
A napisali gdzieś w paragrafach, że użyte w PoRD określenie "skręcanie" mam na skrzyżowaniu traktować inaczej niż dosłownie?

a choćby w nazwie oddziału
Zmiana kierunku jazdy lub pasa ruchu i zawarty w nim Art 22.2
po dzieleniu manewru na podmanewry zacząłeś teraz dzielic skręcanie i zmianę kierunku jazdy...fantastyka
Ale występowanie skręcanie na skrzyżowaniu nie stanowi problemu w traktowaniu skręcania w znaczeniu dosłownym

tak jak wyżej ..wynika to z art.22 i oddziału w którym jest zawarty. Wynika to z par 72.
A może kierunku jazdy po wjechanie na skrzyżowanie nie mam traktować dosłownie?

potraktuj tak jak napisane jestb w przepisach. Tak będzie najlepiej.Nie wymyslaj swojego PoRD.
. Przecież przejeżdżając przez rondo pierścieniowe w lewo Twój tor jazdy nie przypomina strzałeczki na F-10
,
Nie musi. Nie traktuje o torze jazdy tylko o kierunku jazdy.

coś jakby zamiast środkowej części strzałeczki z F-10 wstawiono fragment strzałeczek z C-12.

Co to jest ?
Wstawiasz sobie coś ?
Chyba trollujesz wypisując jakieś niestworzone rzeczy.
A może tniesz przez wyspę i zaprzeczysz?

Aby nie ciąć przez wyspę to mam C-12, aby ja mieć z właściwej strony.
Nie przeszkadza to mając tor jazdy w łuku mieć kierunek jazdy na wprost.

A tak ogólnie to widzę wraca zabawa w wymyślanie bzdur, wykazywanie, że są bzdurami i wciskanie, że to ja jestem autorem. Dobrze się bawisz?

To ja wypisuje takie coś ?
coś jakby zamiast środkowej części strzałeczki z F-10 wstawiono fragment strzałeczek z C-12.

Przecież to kpina.
co ci niby wcisnałem ?
padły pytania..
No to jaki ten kierunek jazdy jest na skrzyzowaniu..taki sam jak przez skrzyżowanie ?
Gdzie jest napisane o kierunkach na skrzyżowaniu ?

czy podał jakieś inne zasady poruszania sie po takim skrzyzowaniu, jeśli chodzi o kierunek jazdy ?
Możesz wskazać ?

masz na to jakiejolwiek potwierdzenie poza ruchem kierownicą ? Moze jakieś strzałki kierunkowe..F-10 ? masz ?

Czyli do momentu zjazdu uważasz, poprzez brak jakiejkolwiek sygnalizacji nie jesteś na skrzyzowaniu tylko na drodze ?
Od drugiej strony zaczynasz udowadniać ,że obwiednia to nie skrzyzowanie ?

A sygnalizujesz te zmiane kierunku jazdy zawartą w strzałce kierunkowej w lewo ? A strzałka na wprost jest zgodna ze szkołą krakowska ?

Kto pisze o..
chwilowy kierunek jazdy. To tez twoje autorskie ?

No to po raz kolejny pytam sie . jaki jest to ten chwilowy kierunek jazdy ?

jeśli piszesz, że mam jechać jak mi pokazuja strzałeczki na C-12 to co mi pokazują ?

Pytam sie , gdzie jest napisane o kierunku ruchu ?
Gdzie jest napisane o "chwilowym" kierunku jazdy "co strzałeczki na C-12 pokazują .

gdzie sie odniosłeś konkretnie do tych pytań ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 03 czerwca 2014, 00:38

szerszon napisał(a):...po dzieleniu manewru na podmanewry zacząłeś teraz dzielic skręcanie i zmianę kierunku jazdy...
Hola, hola! O jakim dzieleniu mówisz? Zanim dojdziemy do dzielenia trzeba by połączenia wykazać. Bo jak na razie jedyne co mamy na wykazanie, że to Ty masz rację jet... Twoje stwierdzenie, że to Ty masz rację. Dla mnie za mało. PoRD nie nazywa całego przejazdu przez skrzyżowanie jednym wielkim manewrem skręcania, czy zmiany kierunku jazdy? Nie nazywam i ja. PoRD nie mówi, że skręcanie i zmiana kierunku jazdy to jedno i to samo? Nie mówię i ja. Przykro mi Szerszon, ale to Ty swoją interpretację PoRD opierasz poza samym PoRD na nigdzie niespisanych zasadach a nie ja. To Ty a nie ja powinieneś swoje zasady uzasadnić.
-----
szerszon napisał(a):A co niby ma oznaczać strzałka w lewo lub w prawo ?
Strzałka np. w lewo przed skrzyżowaniem oznacza, że z pasa ruchu oznaczonego tą strzałką możesz wyjechać ze skrzyżowania jedynie drogą położoną na lewo względem tej, którą przyjechałeś. Nic więcej. Twojego nazwania całego przejazdu przez skrzyżowanie zmianą kierunku jazdy z opisu strzałek nie da się wyciągnąć. Nie ma także w treści strzałek nic odnośnie jazdy na skrzyżowaniu zgodnie ze strzałkami na znaku C-12. Da się przejechać PRZEZ rondo pierścieniowe zgodnie ze strzałką sprzed skrzyżowania jadąc przy tym NA rondzie zgodnie ze strzałkami z C-12. Ty też tak robisz. Problem jedynie w zgodnym z PoRD nazwaniem faktów.
-----
szerszon napisał(a):Nie traktuje o torze jazdy tylko o kierunku jazdy.
Bądź precyzyjny. Strzałka F-10 nie traktuje o jako takim kierunku jazdy, a o kierunku jazdy przez skrzyżowanie.
-----
szerszon napisał(a):...gdzie sie odniosłeś konkretnie do tych pytań ?
Zanim je zadałeś. Pytania przyszły Ci do głowy bo błędne masz w niej założenia. Przestaniesz mylić kierunek jazdy przez skrzyżowanie, z kierunkiem jazdy, zmianą kierunku jazdy, skręcaniem, przestaniesz określać poczynania kierującego jako kierunek ruchu to i powyższe pytania do głowy nie będą Ci przychodzić.
Ostatnio zmieniony wtorek 03 czerwca 2014, 02:30 przez szymon1977, łącznie zmieniany 2 razy
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez dylek » wtorek 03 czerwca 2014, 01:15

szymon1977 napisał(a): PoRD nie mówi, że skręcanie i zmiana kierunku jazdy to jedno i to samo? Nie mówię i ja.

Weź nam nieoświeconym wytłumacz, czemu ten PoRD w oddziale 4 traktującym m.in o zmianie kierunku jazdy wcisnął art. 22.3 i 22.3 ?
Miał gadać o zmianie kierunku jazdy, a wciska nam artykuły o skręcaniu ?
Niedorobiony jakiś...
Musisz jego również oświecić, co jest co, bo on chyba tego nie odróżnia...
Może zacznij od wytłumaczenia, czemu nie należało w art.22.2 pisać o skręceniu, lub czemu nie należało oddziału 4 tytułować "zmiana kierunku jazdy".
PoRD może być głuchy na twoje argumenty (wiem, bo znam go trochę :D ), ale nam możesz potłumaczyć, gdzie PoRDowi logiki zabrakło, że takiego babola strzelił...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » wtorek 03 czerwca 2014, 02:12

dylek napisał(a):...PoRD w oddziale 4 traktującym m.in o zmianie kierunku jazdy wcisnął art. 22.3 i 22.3 ?
A to ze zmianą kierunku nie może się wiązać skręcanie?
dylek napisał(a):Miał gadać o zmianie kierunku jazdy, a wciska nam artykuły o skręcaniu ?
Bo chodziło mu o skręcanie towarzyszące zmianie kierunku jazdy?
dylek napisał(a): czemu nie należało w art.22.2 pisać o skręceniu
Myślisz, że jeżeli zmianie kierunku jazdy towarzyszy skręcanie to należało ten fakt przemilczeć?
dylek napisał(a):czemu nie należało oddziału 4 tytułować "zmiana kierunku jazdy".
A czemu niby nie, skoro właśnie o zmianie kierunku jazdy i towarzyszącym jej zjawiskom mowa?
dylek napisał(a):ale nam możesz potłumaczyć, gdzie PoRDowi logiki zabrakło
W którym niby miejscu PoRD-owi brak logiki? Raczej Wam, skoro twierdzicie, że Ustawodawca użył dwóch terminów do określenia tego samego. A może spróbować się zastanowić, dlaczego Ustawodawca użył dwóch różnych terminów na określenie dwóch z pozoru identycznych zjawisk? Nie, łatwiej wrzucacić bezmyślnie wszystko do jednego worka i cieszyć się cudów, które Wam z PoRD wychodzą.
dylek napisał(a):Musisz jego również oświecić, co jest co, bo on chyba tego nie odróżnia...
To PoRD nie rozróżnia czy Wy?

A tak w ogóle to masz coś do powiedzenia czy tylko tak sobie przed snem poklepałeś w klawiaturę, żeby sobie poklepać? Jako Moderator wypadałoby świecić przykładem a nie klepać bez zastanowienia posty pozbawione zawartości merytorycznej.
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 03 czerwca 2014, 07:25

szymon
PoRD nie nazywa całego przejazdu przez skrzyżowanie jednym wielkim manewrem skręcania, czy zmiany kierunku jazdy? Nie nazywam i ja.

Nie ma zwrotu , jeden wielki mamewr, ale również nie ma dzielenia, jak ty to robisz. I stawianie siebie w jednym szeregu z PoRD jest co najmniej małym nadużyciem.
PoRD nie mówi, że skręcanie i zmiana kierunku jazdy to jedno i to samo? Nie mówię i ja.

Właśnie w PoRd mozna to wyciągnąć z artykułów i paragrafów, które przytaczałem.
Jedyne co ty piszesz, to próba wcisnięcia kitu, unikając jak ognia konkretnych określeń, że C-12 i strzałeczki na nim coś wskazują w podobieństwie do F-10
Przykro mi Szerszon, ale to Ty swoją interpretację PoRD opierasz poza samym PoRD na nigdzie niespisanych zasadach a nie ja. To Ty a nie ja powinieneś swoje zasady uzasadnić.

Mi jeszcze bardziej przykro, ze nie chcesz przyjąć przepisów zawartych w PoRD i stosujesz własne nazewnictwo, które nie ma żadnego odniesienia w PoRD pt
kierunek jazdy na skrzyżowaniu
chwilowy kierunek jazdy
To nie ma nic wspólnego z przepisami, a na tym bazujesz

Strzałka np. w lewo przed skrzyżowaniem oznacza, że z pasa ruchu oznaczonego tą strzałką możesz wyjechać ze skrzyżowania jedynie drogą położoną na lewo względem tej, którą przyjechałeś. Nic więcej.

Czyli zmieniam kierunek jazdy , czy nie zmieniam ..dla ułatwienia polecam odnieść sie do ronda w Piastowie ?
Dla ułatwienia podam, że oprócz strzałek kierunkowych P-8x stoi F-10, a tam juz jest napisane o kierunkach jazdy Paragraf 72.1...jak sie do tego odniesiesz ?

Twojego nazwania całego przejazdu przez skrzyżowanie zmianą kierunku jazdy z opisu strzałek nie da się wyciągnąć.

jak sie nie chce przyjąc do wiadomości par 72 to faktycznie sie nie da. A gdzie sie da wyciagnąć ,że przejazd przez skrzyzowanie tak oznaczone jest kilkukrotna zmianą kierunku jazdy ?
na podstawie jakich znaków ?

Nie ma także w treści strzałek nic odnośnie jazdy na skrzyżowaniu zgodnie ze strzałkami na znaku C-12.
Nie ma, ponieważ C-12 nie dotyczy kierunku jazdy. No to jak mam być ?
czy C-12 ma cos wspólnego z kierunkiem jazdy ?

Da się przejechać PRZEZ rondo pierścieniowe zgodnie ze strzałką sprzed skrzyżowania jadąc przy tym NA rondzie zgodnie ze strzałkami z C-12. Ty też tak robisz. Problem jedynie w zgodnym z PoRD nazwaniem faktów.

czy w końcu możesz mi pokazać , że na rondzie mój kierunek jazdy przestaje mieć cos wspólnego z F-10, a "wpadam" pod ...hmmm.. C-12 ?
Cały czas się o to pytam, a ty piszesz tylko aby klepać w klawiaturę. Żadnej sensownej treści.
Czy zgodnym z PoRD jest
chwilowy kierunek jazdy na skrzyżowaniu ?
Przecież nie ma tego nigdzie napisane..to twoje słowotwórstwo i smiesz to podciągać pod PoRD.

Bądź precyzyjny. Strzałka F-10 nie traktuje o jako takim kierunku jazdy, a o kierunku jazdy przez skrzyżowanie.

szkoda że ty nie jesteś tak precyzyjny i nie możesz cały czas wskazać zależności między C-12 a F-10

Zanim je zadałeś. Pytania przyszły Ci do głowy bo błędne masz w niej założenia

Do tej pory piszesz róznymi określeniami o krakowskiej szkole jazdy.
Usiłuję uzyskać konkretne odpowiedzi. Nie ma. Tylko trollujesz.

Pytania przyszły Ci do głowy bo błędne masz w niej założenia.

Twoje założenia opieraja sie tylko i wyłacznie na twoim słowotwórstwie i okresleniach, których w PoRD nie ma.
To jakmożesz napisać, że moje są błene ?
Z tego wynika, ze przepisy są błędne, bo tobie nie pasują.

. Przestaniesz mylić kierunek jazdy przez skrzyżowanie, z kierunkiem jazdy, zmianą kierunku jazdy, skręcaniem, przestaniesz określać poczynania kierującego jako kierunek ruchu to i powyższe pytania do głowy nie będą Ci przychodzić.

Dużo łatwiej będzie jak przestaniesz utożsamiać C-12 z kierunkiem jazdy...chwilowym.
No i gdzie te odpowiedzi na pytania powtórzone w moim poprzednim poście ?
Gdzie jest odpowiedź na ...

Zamiast zastanawiać sie czy ja mam błędne teorie , prosze sie z tego wytłumaczyć.

Jako Moderator wypadałoby świecić przykładem a nie klepać bez zastanowienia posty pozbawione zawartości merytorycznej.

W przeciwieństwie do twoich akurat u dylka widze zawartość merytoryczną. Pisał gdzieś o chwilowym kierunku jazdy ?
Nie zauważyłem. czyli nie odpłynął. :D
szerszon

Postprzez dylek » wtorek 03 czerwca 2014, 08:40

szymon - pomimo tego, że na postawione pytania nie odpowiadasz, a tylko stawiasz swoje własne, to spróbuję się odnieść do "merytoryczności" twojego postu.
Stawiasz tezę, że wspomniane jest skręcanie przy zmianie kierunku jazdy, bo takowe może wystąpić podczas zmiany kierunku jazdy.
Może również wystąpić gadanie z pasażerem, słuchanie radia, dłubanie w nosie, bekanie, czy pierdzenie w fotel (i wiele innych), ale jakoś PoRD o tym nie wspomina. Zastanów się dlaczego z tych wielu rzeczy, które mogą wystąpić o żadnej nie wspomina.
Skręcanie to nie tylko coś co może wystąpić, a synonim zmiany kierunku jazdy.
Dowodem na to jest fakt, że przy zmianie kierunku jazdy nie jest wspomniane jechanie prosto, leczy tylko skręt w prawo/lewo oraz zawracanie. Jazda prosto nie jest powiązana ze zmianą kierunku jazdy w PoRD.
Na jakiej podstawie więc ty wiążesz jazdę prosto przez rondo z dwukrotną zmianą kierunku jazdy w prawo (jedną sygnalizowaną, a drugą nie)?
Druga sprawa jaką chcę poruszyć to P-8x i F-10 przed rondem w takiej konfiguracji jak w Piastowie, czy w Lublinie na ul. Pancerniaków. (lewy pas -> lewo/prosto, prawy pas -> prosto/prawo)
Narysuj proszę (lubisz rysuneczki wstawiać :D ) jak widzisz realizację dwóch kierunków jazdy na rondzie z lewego pasa - owe w lewo i prosto pokazane na znakach poziomych i pionowych. Wstaw rys. ronda i narysuj przebieg przejazdu w tych dwóch kierunkach, który będzie zgodny z twoim rozumieniem znaczenia C-12.
Obrazek
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez maryann » wtorek 03 czerwca 2014, 09:15

szerszon napisał(a):Nie wiem co udowodniłeś....
No to się skup! Juz nie pamiętasz o co pytałeś? Przypomne : o przykład zawracania od prawej strony- więc masz, jest i to legalny.
LeszkoII napisał(a):nie znaczy, że na skrzyżowaniu przestaje się skręcać w lewo
Co innego temu przeczy bądź na to wskazuje- np. brak lub występowanie jakiejś drogi po lewej stronie.
kombi napisał(a):
LeszkoII napisał(a):Filmik rozpoczyna się od ujęcia, że czarny pojazd sygnalizuje zamiar zmiany kierunku jazdy w lewo. Autor materiału uznał to za błąd - arcyśmieszne.
Na pierścieniowym rondzie bez strzałek P-8b to rzeczywiście błąd.
Mało tego, pdp do tego samego manewru elka zaraz potem ustawia się na prawym pasie!
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szerszon » wtorek 03 czerwca 2014, 09:34

No to się skup! Juz nie pamiętasz o co pytałeś? Przypomne : o przykład zawracania od prawej strony- więc masz, jest i to legalny.

tylko w przypadkach, gdy gabaryty pojazdu nie pozwalają na zawracanie zgodne z przepisami. Nic Nie potrafisz udowodnić , jeśli gdzieś nie wygmerasz niestandardowej sytuacji.
Przy normalnych pojazdach takie zawracanie nie jest dozwolone.
szerszon

Postprzez LeszkoII » wtorek 03 czerwca 2014, 09:41

Ale nie odpowiedzieliście panowie Kombi i Maryann(może Szymon się włączy?), dlaczego wjeżdżając na takie rondo pierścieniowe z zamiarem "opuszczenia go pierwszym wlotem" sygnalizujecie ten zamiar PRZED skrzyżowaniem?

Proszę sprecyzować, co ta L-ka sygnalizowała przed skrzyżowaniem: zamiar wjazdu na rondo, zamiar opuszczenia skrzyżowania, zamiar skręcania w prawo, zamiar zmiany kierunku jazdy w prawo, zamiar przejazdu przez skrzyżowanie w prawo...

Apeluję o większy wysiłek, - zwłaszcza do Maryana, tutaj "Mądrej głowie dość dwie słowie" nie wystarczy.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez maryann » wtorek 03 czerwca 2014, 10:04

Bo to jest odpowiednio wcześnie i baaardzo wyraźnie.
Powiem więcej- nie można tego powiedzieć o zamiarze wyjazdu innym wylotem, co nastąpi często znacznie później i wtedy jeszcze nie wiadomo jak który wylot pokazać. Przecież manewry skrętu w lewo/ w prawo nie są symetryczne, różnią się trasą więc i mogą(powinny) sygnalizowaniem.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez kombi » wtorek 03 czerwca 2014, 10:06

Rondo jest małe więc sygnalizuje skręt w prawo w pierwszy wylot. "zawczasu" to pojęcie względne.

Co do "zmiany kierunku jazdy" i "skrętu", w 1983 wprowadzono nową ustawę w której frazę:
"zamiar skręcenia powinien być sygnalizowany " zastąpiono "zamiar zmiany kierunku jazdy powinien być sygnalizowany"
To by świadczyło o tym, że jest to to samo.
Po co wprowadzono tę zmianę?, któż to wie.... co poeta miał na myśli..
kombi

Postprzez szymon1977 » wtorek 03 czerwca 2014, 12:36

kombi napisał(a):w 1983 wprowadzono nową ustawę w której frazę:
"zamiar skręcenia powinien być sygnalizowany " zastąpiono "zamiar zmiany kierunku jazdy powinien być sygnalizowany"
To by świadczyło o tym, że jest to to samo.
Ogarnij się człowieku! Jeżeli wprowadzono dwa różne terminy to właśnie po to, że zaczęto te dwa fakty od siebie rozróżniać. Widać zauważone, że nie muszą one występować równocześnie. Jeżeli zmiana z 1983 r o czymś świadczy, to że mylne jest interpretowanie PoRD z założeniem, że zmiana kierunku jazdy i skręcanie to jedno i to samo.
=====
LeszkoII napisał(a):Ale nie odpowiedzieliście panowie Kombi i Maryann(może Szymon się włączy?), dlaczego wjeżdżając na takie rondo pierścieniowe z zamiarem "opuszczenia go pierwszym wlotem" sygnalizujecie ten zamiar PRZED skrzyżowaniem?
A dlaczego nie? Przecież jest to zawczasu i wyraźnie, a przecież o takiej sygnalizacji w PoRD mowa! Przecież nie ma nigdzie w PoRD mowy o zakazie włączenia kierunkowskazu przed skrzyżowaniem, ba! żadnego w PoRD powiązania włączenia kierunkowskazu z przejazdem przez skrzyżowanie nie ma. Ani nakazu, ani zakazu. Więc w czym problem?
=====
dylek napisał(a):Skręcanie to nie tylko coś co może wystąpić, a synonim zmiany kierunku jazdy.
Sorry Dylek, ale bez dowodów to tylko Twoje bezpodstawne założenie.
dylek napisał(a):Jazda prosto nie jest powiązana ze zmianą kierunku jazdy w PoRD.
Bo trudno wyobrazić sobie zmianę kierunku jazdy bez skręcania. A nawet jeśli to po co niby zbliżać się do lewej krawędzi skoro podczas zmiany kierunku jazdy w lewo nie skręcałoby się w lewo? Ups! Właśnie Dylek wspólnie udowodniliśmy, że zmiana kierunku jazdy i skręcanie to nie musi być to samo.
dylek napisał(a):Wstaw rys. ronda i narysuj przebieg przejazdu w tych dwóch kierunkach, który będzie zgodny z twoim rozumieniem znaczenia C-12.
Niestety rysunki mi na serwer nie wchodzą. Więc Ci opiszę, jak wygląda przejazd w dowolnym kierunku przez skrzyżowanie z Twojego rysunku.
1. Wjeżdżając skręcamy w prawo a Art.22.... ale przed skrzyżowaniem zajmujemy pas zgodny ze strzałkami F-10/P-8x (np. przez skrzyżowanie zamierzamy przejechać w lewo ta zajumjemy pas ze strzałeczką w lewo).
2. Po wjechaniu jedziemy tak jak strzałeczki C-12 pokazują. Jedziemy, bo jedziecie i Wy!
3. Przed zjechaniem zajmujemy pas prawy (bo skręcamy w prawo) i włączamy prawy kierunkowskaz (bo będziemy jechać w innym kierunku niż jechaliśmy będąc na skrzyżowaniu).
Wszystko gra!
szerszon napisał(a):szkoda że ty nie jesteś tak precyzyjny i nie możesz cały czas wskazać zależności między C-12 a F-10
Jaką zależność mam Ci wskazać, skoro jeden znak o jednym, a drugi o drugim? Co ma piernik do wiatraka? Kierunek ruchu odbywającego się na skrzyżowaniu z kierunkiem jazdy przez skrzyżowanie Ci się pomylił? Być może terminy użyte w PoRD nie są dla Ciebie do końca zrozumiałem ale stosujesz się przecież do obu znaków jednocześnie. Jeżeli zamierzasz przez skrzyżowanie przejechać w lewo to przed skrzyżowaniem zajmujesz pas ruchu ze strzałeczką na F-10. A od wjazdu do zjazdu ze skrzyżowanie jedziesz zgodnie ze strzałeczkami na znaku C-12. Przecież też tak robisz!
szymon1977 napisał(a):...coś jakby zamiast środkowej części strzałeczki z F-10 wstawiono fragment strzałeczek z C-12.
szerszon napisał(a):Zamiast zastanawiać sie czy ja mam błędne teorie , prosze sie z tego wytłumaczyć.
Ale z czego mam się tłumaczyć, skoro Ty tak samo jedziesz? Przecież choć PRZEZ skrzyżowanie przejeżdżasz tak jak strzałeczka na F-10 pokazuje to NA skrzyżowaniu jedziesz tak jak strzałeczki na C-12 pokazują?

Załapiecie w końcu różnicę w znaczeniu słówek PRZEZ i NA czy nadal będziecie wymyślać cuda pomijając te słówka? Przestaniecie w końcu wciskać, że na skrzyżowaniu jadący pojazd nie ma kieurku jazdy bo ma kierunek jazdy przez skrzyżowanie?
-----
szerszon napisał(a):stosujesz własne nazewnictwo, które nie ma żadnego odniesienia w PoRD pt
kierunek jazdy na skrzyżowaniu
chwilowy kierunek jazdy
O jaki własnych określeniach mowa? Przecież w obu przypadkach o kierunku jazdy właśnie pisałem! Napisałem tylko, że chodzi o kierunek jazdy jak masz w danej chwili podczas jazdy na skrzyżowaniu, żeby uniknąć pomyłki z kierunkiem jazdy przez skrzyżowanie, którą to Ty poczyniłeś.

Zauważyłeś, że PoRD czasem pisze o kierunku jazdy, a czasem o kierunku jazdy przez skrzyżowanie Nie bardzo. To i wyszło Ci, że pojazd w chwili wjazdu na skrzyżowanie choć jedzie nie ma kierunku jazdy, ma tylko kierunek jazdy przez skrzyżowanie.
-----
szerszon napisał(a):Nie ma zwrotu , jeden wielki mamewr, ale również nie ma dzielenia, jak ty to robisz.
Oczywiście, że nie ma w PoRD jednego wielkiego manewru obejmującego cały przejazd przez skrzyżowanie więc i nie ma czego dzielić.
szerszon napisał(a):Właśnie w PoRd mozna to wyciągnąć z artykułów i paragrafów, które przytaczałem.
Niczego, o czym piszesz ze wspomnianych przez Ciebie artykułów wyciągnąć się nie da. Wprost przeciwnie Szerszon! Fakt, że PoRD równie dobrze działa bez nazywania całego przejazdu przez skrzyżowaniem skręcaniem (i innych Twoich kuriozalnych założeń) świadczy, że jesteś w błędzie. Zwłaszcza, że bez Twoich założeń nie ma potrzeby łatania PoRD za pomocą Art.3., czy wciskania, że na znaku C-12 pokazano, z której strony obok wyspy przejechać a nie kierunek ruchu na skrzyżowaniu odbywającego się.

A właśnie:
Skąd pomysł, że znak C-12 nakazuje przejechanie obok wyspy z prawej strony? Przecież w treści o czym innym mowa?
szymon1977

Postprzez kombi » wtorek 03 czerwca 2014, 12:57

Szymon jakoś nie zauważyłem, żeby w 83r. zasady używania kierunkowskazów się zmieniły. Ot, skręcanie, nazwano sobie zmianą kierunku jazdy.
Jeżeli zmiana z 1983 r o czymś świadczy, to że mylne jest interpretowanie PoRD z założeniem, że zmiana kierunku jazdy i skręcanie to jedno i to samo.
Trąbisz tutaj, od 40 postów , że to nie to samo, to może byłbyś łaskaw napisać czym się różni skręcenie z art 22.2 od zmiany kierunku jazdy z art 22.5....
kombi

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze