kombi napisał(a): Bo skręcanie w art. 22.2 wiąże się z przecięciem krawędzi jezdni po której jedziesz. Poza tym możesz poruszać się obydwoma pasami.
szerszon napisał(a):Czytaj do skutku i odpowiedz na pytanie jak to sie ma do rzekomej jazdy na wprost na obwiedni.
A no tak, że przez to skrzyżowanie pojadę w lewo, a skręcał w lewo nie będę. Wjadę na rondo, objadę wyspę i skręcę w prawo w odpowiedni wylot.
Nie dopuszcza do skręcania w prawo z lewego pasa.
Nie dopuszcza do zjechania ze skrzyzowania z pasa wewnętrznego. Ja tam dalej nie widzę zmiany kierunku jazdy.
A nie widziałeś nigdy S-3 zezwalającego na zawracanie? Przejedź się wybrzeżem koło stadionu.
W czasie powstawania tego przepisu nie było jeszcze sygnalizatorów kierunkowych do zawracania.
W chwili obecnej w nowych inwestycjach maluje sie strzałki kierunkowe do skrętu w lewo i zawracania.
Nie wiem czy juz w street view jest, ale takie oznakowanie jest zastosowane na skrzyżowaniu Żwirki i Wigury z 1-go Sierpnia w Warszawie.
Bo skręcanie w art. 22.2 wiąże się z przecięciem krawędzi jezdni po której jedziesz. Poza tym możesz poruszać się obydwoma pasami
Możesz mi pokazać tę krawędź jezdni ?
Już kiedyś była o tym mowa, ...dawno...dawno temu.
A no tak, że przez to skrzyżowanie pojadę w lewo, a skręcał w lewo nie będę. Wjadę na rondo, objadę wyspę i skręcę w prawo w odpowiedni wylot.
Czytaj dalej. Nawet po krakowsku będzie fragment toru jazdy w lewo. Aż w końcu zrozumiesz, że
kierunek jazdy na wprost to nie musi być fizycznie na wprost itd
sankila napisał(a):. "Szkoła warszawska" neguje
istnienie "traffic circle" - dla nich każde skrzyżowanie - czy oznakowane C12, czy C2/5 to jest "roundabout".
"Traffic circle" to dla warszawskiej szkoły totalny idiotyzm i chore urojenie. Taka organizacja ruchu nie może - wg nich - występować, bo jest niezgodna z przepisami (tzn. z par.36). Skrzyżowanie nie może mieć więcej niż JEDNĄ zmianę kierunku jazdy - koniec i kropka. Zatem wjazd na obwiednię wyspy nie jest zmianą kierunku jazdy i zjazd z obwiedni wyspy nie jest zmianą kierunku jazdy - kto twierdzi inaczej, ten nie zna przepisów.

Szkoła warszawska nie opiera sie na przepisach z innych krajów tylko na krajowym prawodawstwie.
Jeśli zrobią zmianę w przepisach, że obwiednia to droga jednokierunkowa i wjazd i zjazd jest zmiana kierunku jazdy to ok.
Na chwile obecna tego nie ma. I musisz niestety przełknąć te gorzką pigułkę w postaci paragrafu 36.
I dlatego mimo zgłoszenia twoich postów , że niby nie na temat pozostawiłem je , jako ciekawą informację jak to jest gdzie indziej.