Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez kombi » piątek 30 maja 2014, 17:44

szerszon napisał(a): Kanalizacja ruchu.
Nie dopuszcza do skręcania w prawo z lewego pasa.
szerszon napisał(a):
2. Kto wychwyci błąd w § 87.2 ?
Podejrzewam ,że tylko ty widzisz błąd..i Drezyna. :wink:
A nie widziałeś nigdy S-3 zezwalającego na zawracanie? Przejedź się wybrzeżem koło stadionu.
szerszon napisał(a): Od czego zależy ? A co ci pokazuje że to jazda na wprost ?
Bo skręcanie w art. 22.2 wiąże się z przecięciem krawędzi jezdni po której jedziesz. Poza tym możesz poruszać się obydwoma pasami.
szerszon napisał(a):Czytaj do skutku i odpowiedz na pytanie jak to sie ma do rzekomej jazdy na wprost na obwiedni.
A no tak, że przez to skrzyżowanie pojadę w lewo, a skręcał w lewo nie będę. Wjadę na rondo, objadę wyspę i skręcę w prawo w odpowiedni wylot.
kombi

Postprzez LeszkoII » piątek 30 maja 2014, 17:52

kombi napisał(a):Leszko teraz pytanie do ciebie: Czy srebrny opel skręca w prawo?
http://goo.gl/maps/bNB7n
Tak. Zwróć uwagę na 70 metrowy odcinek pomiędzy pokazanym wylotem a poprzedzającym go wlotem. To samo dotyczy pozostałych odcinków "przeplatania" - średnio wychodzi 50m.\
Tak w ogóle rondo posiada zewnętrzna średnicę ponad 100m... i dlatego pan Dworak powinien skupiać się tylko na promowaniu swoich teorii o rondach na takich wielkich SoRO.

P.S.Doprawdy nie wiem czego chciałeś tym przykładem dowieść :hmm:

EDIT:
Kombi napisał(a): Kto wychwyci błąd w § 87.2 ?
Temat jest mi znany. Faktycznie sprzeczność jest pomiędzy znakiem drogowym poziomym(strzałka w lewo) a sygnałem nadawanym przez S-3 (do zawracania). Analogicznie odnośnie F-10 i F-11.
Żeby uniknąć niespodzianek powinno się stosować osobny pas ze strzałką P-8c (tylko do zawracania). Niestety minister w "220" nie przewidział znaku P-8x jako połączenie strzałek do skręcania w lewo i zawracania :hmm:

Nie mniej jednak chyba 'w realu' widziałem taką sekwencję :D

Gdy będzie strzałka P-8b i S-3 z opcją do zawracania, to wychodzi sprzeczność - czyli stosujesz się do dowolnego (korzystnego dla Ciebie) przepisu/znaku.
Ostatnio zmieniony piątek 30 maja 2014, 18:16 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 2 razy
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez kombi » piątek 30 maja 2014, 18:07

Leszko napisał(a):Tak.
Ok. A tu Insignia skręca w prawo?
http://goo.gl/maps/YpOih
kombi

Postprzez sankila » piątek 30 maja 2014, 18:18

kombi napisał(a):Leszko, szkoła krakowska i warszawska to pewne schematy zachowań na rondach.
Nie, to nie są pewne schematy... "Szkoła warszawska" neguje istnienie "traffic circle" - dla nich każde skrzyżowanie - czy oznakowane C12, czy C2/5 to jest "roundabout".
"Traffic circle" to dla warszawskiej szkoły totalny idiotyzm i chore urojenie. Taka organizacja ruchu nie może - wg nich - występować, bo jest niezgodna z przepisami (tzn. z par.36). Skrzyżowanie nie może mieć więcej niż JEDNĄ zmianę kierunku jazdy - koniec i kropka. Zatem wjazd na obwiednię wyspy nie jest zmianą kierunku jazdy i zjazd z obwiedni wyspy nie jest zmianą kierunku jazdy - kto twierdzi inaczej, ten nie zna przepisów. :mrgreen:
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez LeszkoII » piątek 30 maja 2014, 18:25

kombi napisał(a):
Leszko napisał(a):Tak.
Ok. A tu Insignia skręca w prawo?
http://goo.gl/maps/YpOih
Nie wiem. Są cztery możliwości:
a.) skręciła w prawo z widocznego wlotu na dole ujęcia
b.) jedzie na wprost od lewej strony ujęcia
c.) jedzie na wprost z widocznego wlotu ma dole ujęcia
d.) nadjeżdżała od lewej strony i właśnie skręca w lewo/zawraca prawym pasem :?

Odnośnie linku, to proponuję Ci przesująć kamerę o kilkanaście stopni w lewo tak, jak obserwujesz skrzyżowanie na wlocie czyli http://goo.gl/maps/32pLP Obserwujesz nadjeżdżających z przeciwka oraz z lewej strony.
Jeśli nadjeżdżający z przeciwka ma włączony lewy kierunkowskaz (co widać byłoby idealnie) to wiesz, że nie opuści skrzyżowania najbliższym wylotem - tym bardziej że jest ustawiony do manewru na lewym pasie.
Jeśli nadjeżdżający z lewej strony ma włączony prawy kierunkowskaz, to znaczy że opuści skrzyżowanie pierwszym wylotem. Brak kierunkowskazów = jazda(lub jej kontynuacja) na wprost.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez kombi » piątek 30 maja 2014, 18:40

LeszkoII napisał(a):
kombi napisał(a):A tu Insignia skręca w prawo?http://goo.gl/maps/YpOih
Leszko, ja się nie pytam, o kierunek jazdy przez skrzyżowanie, tylko pytam się o manewr skrętu widoczny na zdjęciu.
Przy poprzednim rondzie jakoś dałeś radę odpowiedzieć.
kombi

Postprzez LeszkoII » piątek 30 maja 2014, 19:05

kombi napisał(a):
LeszkoII napisał(a):
kombi napisał(a):A tu Insignia skręca w prawo?http://goo.gl/maps/YpOih
Leszko, ja się nie pytam, o kierunek jazdy przez skrzyżowanie, tylko pytam się o manewr skrętu widoczny na zdjęciu.
Przy poprzednim rondzie jakoś dałeś radę odpowiedzieć.
Niestety na tym ujęciu nie mogę stwierdzić czy pojazd opuszcza skrzyżowanie. Na pewno nie skręca w prawo. Jeśli już to skręcił w prawo wcześniej a teraz porusza się na wprost.
Co innego widać było na poprzednim rysunku. Białe auto zdecydowanie opuszcza skrzyżowanie okrężne a że nietypowo wielkich gabarytów to istotnie skręca w prawo.
LeszkoII

Postprzez kombi » piątek 30 maja 2014, 22:08

http://goo.gl/maps/t2sJl
Widzisz Leszko, ty powiesz, że L-ka opuszczając to rondo na pewno nie skręca w prawo.
A ktoś inny powie, że na pewno skręca w prawo.

Uważam, że w tak wątpliwych sytuacjach to właśnie oznakowanie powinno rozstrzygać tę kwestię.
Istotnym czynnikiem przemawiającym za drugą opcją są koncentrycznie namalowane pasy, które zezwalają i zachęcają kierujących do jazdy dookoła wyspy wszystkimi pasami.
Czy to błąd oznakowaniu? Pewnie tak, bo sprawia że rondo staje się trochę niefunkcjonalne, z uwagi na bardzo krótkie odcinki przeplatania.
Jednak dopóki takie jest dopóty powinniśmy w ten sposób po nim jeździć. Takie moje zdanie.
kombi

Postprzez szerszon » piątek 30 maja 2014, 22:11

kombi napisał(a): Bo skręcanie w art. 22.2 wiąże się z przecięciem krawędzi jezdni po której jedziesz. Poza tym możesz poruszać się obydwoma pasami.
szerszon napisał(a):Czytaj do skutku i odpowiedz na pytanie jak to sie ma do rzekomej jazdy na wprost na obwiedni.
A no tak, że przez to skrzyżowanie pojadę w lewo, a skręcał w lewo nie będę. Wjadę na rondo, objadę wyspę i skręcę w prawo w odpowiedni wylot.

Nie dopuszcza do skręcania w prawo z lewego pasa.

Nie dopuszcza do zjechania ze skrzyzowania z pasa wewnętrznego. Ja tam dalej nie widzę zmiany kierunku jazdy.

A nie widziałeś nigdy S-3 zezwalającego na zawracanie? Przejedź się wybrzeżem koło stadionu.

W czasie powstawania tego przepisu nie było jeszcze sygnalizatorów kierunkowych do zawracania.
W chwili obecnej w nowych inwestycjach maluje sie strzałki kierunkowe do skrętu w lewo i zawracania.
Nie wiem czy juz w street view jest, ale takie oznakowanie jest zastosowane na skrzyżowaniu Żwirki i Wigury z 1-go Sierpnia w Warszawie.
Bo skręcanie w art. 22.2 wiąże się z przecięciem krawędzi jezdni po której jedziesz. Poza tym możesz poruszać się obydwoma pasami

Możesz mi pokazać tę krawędź jezdni ? :wink:
Już kiedyś była o tym mowa, ...dawno...dawno temu.

Czytaj dalej. Nawet po krakowsku będzie fragment toru jazdy w lewo. Aż w końcu zrozumiesz, że kierunek jazdy na wprost to nie musi być fizycznie na wprost itd

sankila napisał(a):. "Szkoła warszawska" neguje istnienie "traffic circle" - dla nich każde skrzyżowanie - czy oznakowane C12, czy C2/5 to jest "roundabout".
"Traffic circle" to dla warszawskiej szkoły totalny idiotyzm i chore urojenie. Taka organizacja ruchu nie może - wg nich - występować, bo jest niezgodna z przepisami (tzn. z par.36). Skrzyżowanie nie może mieć więcej niż JEDNĄ zmianę kierunku jazdy - koniec i kropka. Zatem wjazd na obwiednię wyspy nie jest zmianą kierunku jazdy i zjazd z obwiedni wyspy nie jest zmianą kierunku jazdy - kto twierdzi inaczej, ten nie zna przepisów. :mrgreen:

Szkoła warszawska nie opiera sie na przepisach z innych krajów tylko na krajowym prawodawstwie.
Jeśli zrobią zmianę w przepisach, że obwiednia to droga jednokierunkowa i wjazd i zjazd jest zmiana kierunku jazdy to ok.
Na chwile obecna tego nie ma. I musisz niestety przełknąć te gorzką pigułkę w postaci paragrafu 36.
I dlatego mimo zgłoszenia twoich postów , że niby nie na temat pozostawiłem je , jako ciekawą informację jak to jest gdzie indziej.
szerszon

Postprzez kombi » piątek 30 maja 2014, 22:48

Szerszon, dopóki bedą istniały skrzyżowania na których skręcamy więcej niż jeden raz dopóty twoja teoria nie będzie się sprawdzała.

Np. tu, przez skrzyżowanie jedziesz prosto, a skręcasz i to nie raz.
Obrazek
kombi

Postprzez szerszon » piątek 30 maja 2014, 23:13

A to jedno skrzyżowanie ?
Przecież nawet po oznakowaniu poziomym widać ,że nie.
Możesz mi pokazać tę krawędź jezdni ?

No to pokażesz czy nie ? :wink:
szerszon

Postprzez kombi » sobota 31 maja 2014, 00:53

szerszon napisał(a):A to jedno skrzyżowanie ?:

Oczywiście! To skrzyżowanie ulicy Kocmyrzowskiej i Andersa w Krakowie.
Dlaczego miałoby być inaczej? Nie pasuje?
Możesz mi pokazać tę krawędź jezdni ?
Ale której jezdni? Obwiedni?
kombi

Postprzez szymon1977 » sobota 31 maja 2014, 01:25

kirbag napisał(a):Tak wiec dla ludzkiej przyzwoitości bądźmy konsekwentni i przyznajmy, że skręt w lewo,prawo czy jazda prosto na SORO czy SK jest rozpatrywana w jego kontekście a nie w kontekście ich fragmentów.
Nie przyznam. PoRD nie rozpatruje zmiany kierunku jazdy i skręcania "w kontekście" skrzyżowania. Więc nie widzę formalnych powodów, dla których ja czy Ty mielibyśmy to robić. PoRD tylko wspomina jak się zachować, jeżeli to skręcanie na skrzyżowaniu wypadnie. Ale temu, że skręcanie na skrzyżowaniu wypaść może akurat nikt nie przeczy, nie przeczy ani szkoła warszawska, ani szkoła krakowska.
kirbag napisał(a):Podobnie w kontekście przejazdu przez miasto x mogę powiedzieć pojechałem przez miasto prosto ze wschodu na zachód (choć prawdopodobnie w międzyczasie musiałem skręcić kilkanaście razy).
Równie dobrze mogłeś i przez jedno skrzyżowanie w tym mieście x przejechać prosto ze wschodu na zachód skręcając na nim czterokrotnie w lewo.
-----
szerszon napisał(a):A to jedno skrzyżowanie ?
Przecież nawet po oznakowaniu poziomym widać ,że nie.
Co niby widać? Że przejeżdżając przez nie w lewo nie zajmujesz cały czas pasów ruchu ze strzałką w lewo? Tak samo jest przecież na pokazanym w "220" na rys.8.5.4. przykładowym skrzyżowaniu. Tutaj także przejeżdżając w lewo przez skrzyżowanie nie zajmujesz cały czas pasów ruchu ze strzałką w lewo, a mimo to ustawodawca ten twór nazwał skrzyżowaniem. W czym problem?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez dylek » sobota 31 maja 2014, 07:24

kombi napisał(a): To skrzyżowanie ulicy Kocmyrzowskiej i Andersa w Krakowie.

szymon1977 napisał(a):Co niby widać? Że przejeżdżając przez nie w lewo nie zajmujesz cały czas pasów ruchu ze strzałką w lewo?

Obrazek

Mam wrażenie, że rysunek co innego pokazuje niż mapa googla... :hmm:
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez kombi » sobota 31 maja 2014, 07:57

To po przebudowie skrzyżowania, tamto przed.
kombi

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze