Zjazd z autostrady jako skrzyżowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Zjazd z autostrady jako skrzyżowanie

Postprzez ks-rider » piątek 30 maja 2014, 14:59

Henq napisał(a):@ks-rider
A co to ma za znaczenie czy to jest czy to nie jest autostrada? Jest to połączenie dróg poza autostradą najbliżej przypominające to wykorzystywane na autostradach.
Zadałem Ci pytanie czy w tym miejscu jest czy nie ma skrzyżowania?

Kolego, czy pytasz powaznie ? Czy po prostu bezmyslnie klepiesz po klawiaturze ?

Kumasz jaki Status ma wogole autostrada ? Juz same predkosci jakie sa na niej dopuszczone, swiadcza, ze jest to droga specjalna.

Jak sam napisales, jest to polaczenie drog poza autostrada a poza autostrada sa inne przepisy.
ks-rider

Postprzez kombi » piątek 30 maja 2014, 15:11

ks-rider napisał(a):Jak sam napisales, jest to polaczenie drog poza autostrada a poza autostrada sa inne przepisy.
Tzn, że jest przepis który mówi, że na autostradzie znak A-6d ma inne znaczenie niż to poniższe?

Obrazek
kombi

Postprzez szoferemeryt » piątek 30 maja 2014, 15:53

ks-rider napisał(a):ze jest to droga specjalna.

Nie kumam, co to jest ta droga specjalna.
kombi napisał(a):Obrazek

kombi, to przecież nie jest droga, pewnie szosa z jezdnią jednokierunkową. Jak ktoś tu już wmawiał ten znak postawił ktoś, kto nie zna przepisów :spoko:
szoferemeryt

Postprzez sankila » piątek 30 maja 2014, 16:22

szerszon napisał(a):czyli jednak jest skrzyżowanie , a drogi sie nie przecinają :hmm:
Skoro drogi się nie przecinają, to chyba mogę zaparkować na końcu mojej drogi? Przeskoczysz sobie, nieprawdaż?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » piątek 30 maja 2014, 17:31

sankila napisał(a):
szerszon napisał(a):czyli jednak jest skrzyżowanie , a drogi sie nie przecinają :hmm:
Skoro drogi się nie przecinają, to chyba mogę zaparkować na końcu mojej drogi? Przeskoczysz sobie, nieprawdaż?

W którym miejscu masz koniec swojej drogi, gdzie chcesz parkować ?
szerszon

Postprzez Henq » piątek 30 maja 2014, 18:48

ks-rider napisał(a):Kolego, czy pytasz powaznie ? Czy po prostu bezmyslnie klepiesz po klawiaturze ?

Kumasz jaki Status ma wogole autostrada ? Juz same predkosci jakie sa na niej dopuszczone, swiadcza, ze jest to droga specjalna.

Jak sam napisales, jest to polaczenie drog poza autostrada a poza autostrada sa inne przepisy.

Tak a to ciekawe; w terenie zabudowanym też są inne przepisy, poza terenem zabudowanym też są inne przepisy na ekspresówce też są inne przepisy, ale nie zmienia to faktu że na wszystkich tych drogach włącznie z autostradą obowiązuje jeden kodeks drogowy i jedna definicja skrzyżowania no ale sądzisz inaczej więc po raz kolejny proszę o przepis z kodeksu!
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez sankila » piątek 30 maja 2014, 20:48

szerszon napisał(a):W którym miejscu masz koniec swojej drogi, gdzie chcesz parkować ?
No jak to, gdzie mam koniec drogi - przed trawnikiem, czyż nie? Jadę drogą poprzeczną, droga skończyła się trawnikiem to parkuję. Skoro nie ma przecięcia dróg, to komu będę zawadzać?

No to jak - jest przecięcie dróg na tym skrzyżowaniu, czy nie ma? Jest na mojej drodze ruch poprzeczny, czy nie?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » piątek 30 maja 2014, 22:39

Nie wiem szanowna sankilo o którym trawniku piszesz. może o zupełnie innym zdjęciu.
Bo to , co tu czytam to jakieś szaleństwo.
szerszon

Postprzez szymon1977 » sobota 31 maja 2014, 00:36

sankila napisał(a):No jak to, gdzie mam koniec drogi - przed trawnikiem, czyż nie? Jadę drogą poprzeczną, droga skończyła się trawnikiem to parkuję. Skoro nie ma przecięcia dróg, to komu będę zawadzać?

No to jak - jest przecięcie dróg na tym skrzyżowaniu, czy nie ma? Jest na mojej drodze ruch poprzeczny, czy nie?
Nie ma przecięcia, jest tylko połączenie. Więc pomiędzy jedna drogą a drugą nie ma trawnika.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez sankila » sobota 31 maja 2014, 01:32

szerszon napisał(a):Nie wiem szanowna sankilo o którym trawniku piszesz. może o zupełnie innym zdjęciu.
Bo to , co tu czytam to jakieś szaleństwo.
Usiłowałam subtelnie dać ci do zrozumienia, że bez przecięcia dróg nie ma skrzyżowania. To teraz bez subtelności: tak wygląda przecięcie dróg na skrzyżowaniu, będącym połączeniem dróg:
parkowanie_skrzyż1.JPG

P.S. Niebieskie i zielone strzałki, oprócz pasów ruchu na swojej drodze, wskazują też kierunek ruchu poprzecznego dla krzyżującej się drogi.

kombi napisał(a):już zapomniałaś mój przykład jak sąsiad przejeżdża do sąsiada? Nie ma skrzyżowania a ruch poprzeczny i owszem.
Od kiedy to kierunek JAZDY pojazdu jest kierunkiem RUCHU na drodze? A może jeszcze tak zrobić kierunek slalomowy?

Co ty masz z tymi kierunkami ruchu? Przeczytaj w końcu tę definicję, że tam chodzi o przecięcie, połączenie lub rozwidlenie DRÓG.
A ty przeczytaj tytuł oddziału, w którym zamieszczone są przepisy o skrzyżowaniu. Ciekawe, dlaczego skrzyżowania zostały podciągnięte pod przecięcie się kierunków ruchu? Mało tego, jest punkt o przecinaniu kierunków ruchu poza skrzyżowaniem, ale ani słowa o skrzyżowaniach poza przecięciami kierunków ruchu. Ustawodawca definicji nie doczytał?

Definicja precyzuje, co ustawodawca rozumie przez określenia, użyte w przepisach. Skoro Ustawa mówi o skrzyżowaniu, jako miejscu przecinania się kierunków ruchu, a definicja skrzyżowania mówi o połączeniach i rozwidleniach, to w grę wchodzą jedynie te połączenia i rozwidlenia, które miejscem przecięcia się kierunków ruchu!
Tak trudno złożyć dwa zdania do kupy?
sankila

Postprzez Henq » sobota 31 maja 2014, 02:51

@sankila:
1. mam rozumieć że niebieski jest na "wyspach" po kierunkach strzałek?
2. zielony to gdzie zmierza? (w drzewo w plener) i z drugiej strony, czy nagle się pojawia skąd? cudownie się teleportuje?
Coś te strzałki nie bardzo...
Po pierwsze "primo" w Polsce: niebieskie odwrotnie to nie wyspy. Po drugie "primo" tu nie ma mowy o przecięciu jest droga 1 i jest droga 2 dochodząca w żaden sposób nie przecinająca - oj nawet rym wyszedł - nieświadomie :)
Po trzecie "primo-ultimo" to te zielone gdzie jadą? teleportują się? i skąd się pojawiają? te strzałki zielone to chyba powinny być jakoś zaokrąglone w prawo albo w lewo - tak jak prowadzi SKRZYŻOWANIE a nie Twoje widzimisię.
(a na marginesie jeżeli to jednokierunkowa to chyba brakuje znaku)
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez oskbelfer » sobota 31 maja 2014, 09:21

a po czwarte Heniu - nie ruszaj tematu - bo tam siedzi Rambo :)

Sankila wyjaśniła zagadnienie skrzyżowania - do tego należy jeszcze zrozumieć pojęcia kodeksu drogowego --- i to w zupelności wystarcza (ale jak widać - nie wszystkim)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez kombi » sobota 31 maja 2014, 09:56

Sankila, nie rozumiesz jednej podstawowej rzeczy.
Definicja skrzyżowania znajduje się w art.2 . Skrzyżowanie to m.in połączenie dróg.

Natomiast art. 25 na który tak się powołujesz ustala pierwszeństwo m.in na skrzyżowaniach na których przecinają się kierunki ruchu.

Do skrzyżowań na których kierunku ruchu się nie przecinają art 25 się nie odnosi ( bo nie może się odnosić), co nie znaczy że takich skrzyżowań nie ma.
Z art 2 wynika, że są.
kombi

Postprzez Makabra » sobota 31 maja 2014, 10:18

sankila napisał(a):Obrazek

No to tu mamy to samo, tylko są znaki poziome które zabraniają toru kolizyjnego:

Obrazek

Jak zapada śniegiem całą powierzchnię wyłączoną z ruchu, to będę mógł sobie pojechać tak jak pokazuje zielona linia z punktami kolizyjnymi stosując się do A7. Czyli raz jest skrzyżowanie a innym razem go nie ma?
Makabra

Postprzez lith » sobota 31 maja 2014, 11:38

Co ciekawe w tych sławnych Niemczech, gdzie niby skrzyżowań na autostradach nie ma, bywają wjazdy na autostrady bez pasu włączania. Zwyczajnie spod znaku STOP wyjeżdża się od razu na prawy pas :roll:
lith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze