Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez LeszkoII » piątek 30 maja 2014, 10:55

szymon1977 napisał(a):Przejazd w dowolnym kierunku przez rondo pierścieniowe rozpoczyna się od skręcenia w prawo.
Znowu się zaczynają schody. W ostatnim moim wpisie dokonałem pewnej klasyfikacji rond i okazało się, że szkoła krakowska nieporównywanie bardziej dzieli ronda niż szkoła warszawska(jeśli w ogóle dzieli :) )

Szymonie, po tym co napisałeś uświadomiłem sobie, że szkoła krakowska powinna jeszcze wyodrębnić w podziale rond układ pomiędzy wlotem a obwiednią. Czyli powinna jeszcze bardziej zawęzić zastosowanie swoich teorii.
------------------------------------------------------------------
Skrzyżowanie w Brzesku (w końcu Google zrobiło aktualizację :P )
1. wlot http://goo.gl/maps/Nj0sD Czy tutaj skręcamy w prawo?

2. obwiednia/wylot http://goo.gl/maps/XQbk7 Czy motorower jedzie na wprost a ciężarówka która opuściła skrzyżowanie skręciła w prawo?

A może to nie jest klasyczne rondo pierścieniowe? Biszkoptowe? Bananowe?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez kombi » piątek 30 maja 2014, 11:09

szymon1977 napisał(a):Przejazd w dowolnym kierunku przez rondo pierścieniowe rozpoczyna się od skręcenia w prawo.
Oczywiście, że nie przez każde. To zależy od geometrii wlotu.

Leszko, szkoła krakowska i warszawska to pewne schematy zachowań na rondach.
Zarówno szkoła krakowska jak i warszawska nie sprawdza się w pewnych okolicznościach, dlatego najlepiej zapomnieć o tych schematach.

A zapomieć można, zarówno o jednej jak i drugiej szkole , jeżeli tylko artykuł 22 będziemy stosować tam gdzie należy, czyli w miejscach w których faktycznie skręcamy, a nie w odniesieniu do całych skrzyżowań i przejazdów przez nie.
kombi

Postprzez maryann » piątek 30 maja 2014, 11:18

LeszkoII napisał(a): dzielić SoRO na:
- z sygnalizacją świetlną / bez sygnalizacji;
- z pierścieniową / kwadratową obwiednią;
- ze znakami F-10 lub P-8 na wlocie lub bez takich znaków;
- o jednym pasie ruchu przez obwiednię lub większej ich ilości;
- poprawnie oznakowane lub "niepoprawnie" oznakowane w stosunku do przepisów z "220";
Objętość treści wskazuje na to, że szkoła krakowska poległa.
Dla porządku- wszyscy czasem mamy zastrzeżenia do oznakowania, więc skreślamy. A czy reszta- to nasza wina? To raczej wasz błąd, że nie stosujecie się do oznakowania, skoro wszystko jedno czy stoją Wam inne znaki oprócz C12. Wy nie dzielicie np. rond ze względu na występowanie/ brak sygnalizacji świetlnej?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez kombi » piątek 30 maja 2014, 11:40

LeszkoII napisał(a): 1. wlot http://goo.gl/maps/Nj0sD Czy tutaj skręcamy w prawo?
Oczywiście, że nie. Przecież to widać.
LeszkoII napisał(a):obwiednia/wylot http://goo.gl/maps/XQbk7 Czy motorower jedzie na wprost a ciężarówka która opuściła skrzyżowanie skręciła w prawo?
W tym miejscu opuszczenie ronda to jazda na wprost. ALE UWAGA: Przy następnym wylocie, opuszczenie tego ronda to już będzie skręt w prawo. http://goo.gl/maps/LG76p
Dlatego stosowanie schematów jest bez sensu.

A najlepiej jest, jeżeli sposób zachowania opisany jest stosownymi liniami i strzałkami na obwiedni.
Ostatnio zmieniony piątek 30 maja 2014, 11:42 przez kombi, łącznie zmieniany 1 raz
kombi

Postprzez LeszkoII » piątek 30 maja 2014, 11:42

maryann napisał(a):Wy nie dzielicie np. rond ze względu na występowanie/ brak sygnalizacji świetlnej?
W przypadku z tramwajem - jasne że tak. Ale wątek poświęcony jest pokonywaniu SoRO ze szczególnym uwzględnieniem postrzegania (zamiaru)zmiany kierunku jazdy oraz powiązanej z nią 'konsekwencji' czyli ustawienia pojazdu przed manewrem.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez kombi » piątek 30 maja 2014, 12:02

Leszko teraz pytanie do ciebie: Czy srebrny opel skręca w prawo?
http://goo.gl/maps/bNB7n
kombi

Postprzez maryann » piątek 30 maja 2014, 12:07

Więc dorzuć LeszkoII do tamtej listy I-Waszej taki śmieszny podział- z tramwajem i bez.
I jeszcze przypomniało mi się, jak jeden z was wie lepiej jak biegną pasy i wcale nie przeszkadzają mu narysowane koncentrycznie , żeby jeździć jakby turbinowo. Wasze lekceważenie znaków jest znamienne, nie niepokoi Cię?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szoferemeryt » piątek 30 maja 2014, 16:03

kombi napisał(a):Leszko teraz pytanie do ciebie: Czy srebrny opel skręca w prawo?

Co to za pytanie.
Gdyby wjechał tym wjazdem to jedzie prosto
https://www.google.pl/maps/@51.946895,1 ... ZV1Qvw!2e0
a jak wjedzie tym wjazdem to skręca w prawo
https://www.google.pl/maps/@51.945651,1 ... dt-Uhw!2e0
Tym wjazdem to skręca w lewo.
https://www.google.pl/maps/@51.946936,1 ... 9njdgQ!2e0

Ciekawe co??? :spoko:
szoferemeryt

Postprzez kirbag » piątek 30 maja 2014, 16:29

szymon1977 napisał(a):
kirbag napisał(a):...skoro jadąc chcę wykonać manewr skręcania na skrzyżowaniu, a nie mogę według ciebie rozpatrywać tego manewru w odniesieniu do tegoż skrzyżowania, to mam go odnieść do najbliższego budynku, samochodu, torowiska, stacji paliw itd.itp.?
Ale co Cię tak kusi, żeby manewry do jakichś elementów zewnętrznych odnosić. Jedziesz sobie i albo jedziesz dalej tak jak jechałeś - wtedy nie skręcasz, albo inaczej niż jechałeś - wtedy skręcasz.
-----
szerszon napisał(a):...pytałem szymona czy może zawracać na skrzyżowaniu wjeżdżając na te skrzyżowanie prawym pasem ?
A czy znasz przepis zobowiązujący do zbliżenia się przed zawracaniem? Nie ma takiego. A po co niby miałby być? Zawracanie na wiele sposobów można przecież wykonać. I zajęcie konkretnego pasa nie zależy od faktu zawracania samego w sobie. I jeżeli rozpoczynasz zawracanie od skręcenia w prawo to zobowiązany jesteś je rozpocząć od zbliżenia się do prawej krawędzi.
-----
szerszon napisał(a):Zawrócenie to zmiana kierunku jazdy na przeciwny i wystarczy.
Nie wystarczy. Który niby kierunkowskaz miałbym włączyć zawracając na skrzyżowaniu "na trzy" a nie dostrzegając podczas tego zawracania dwóch zmian kierunku jazdy o 90' a tylko jedną zmianę kierunku jazdy o 180'?

Drogi Szymonie, po pierwsze temat i dyskusja jest na temat SORO i poruszania po nich (czasami też poruszamy skrzyżowania klasyczne dla porównań). Piszemy więc tu o skręcaniu, o zawracaniu w kontekście skrzyżowań. Jest to jakby logicznym następstwem.
Natomiast ty, nie wiem dlaczego używasz nawet sprzecznych przykładów w zależności od tego co chcesz udowodnić.

Kwestia kolejna czyli przepis, którego twierdzisz, że nie ma. Otóż jest przepis, który na skrzyżowaniu nakazuje ci zawracać z lewego pasa i brzmi tak:
Art. 3. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani zachować ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga - szczególną ostrożność, unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę. Przez działanie rozumie się również zaniechanie.

Więc dla mnie logicznym jest i chyba zgodzimy się wszyscy, że chcąc zawracać z prawego pasa na skrzyżowaniu łamie przepisy PORD?
Zawracanie na "trzy", jest to manewr przeznaczony do wykorzystania w innych miejscach niż skrzyżowania, przynajmniej ja tak uważam, choć nie zdziwi mnie już teraz fakt jeśli znów ktoś się z tym nie zgodzi.

Na następnej stronie wkleiłeś zdjęcie "pokrętnej" drogi i napisałeś, że jedziesz na niej cały czas prosto i bingo ale jazda prosto w kontekście drogi. W kontekście geograficznym to już jedziesz raz w lewo np.południe raz w prawo np. północ. Podobnie w kontekście przejazdu przez miasto x mogę powiedzieć pojechałem przez miasto prosto ze wschodu na zachód (choć prawdopodobnie w międzyczasie musiałem skręcić kilkanaście razy).
Tak wiec dla ludzkiej przyzwoitości bądźmy konsekwentni i przyznajmy, że skręt w lewo,prawo czy jazda prosto na SORO czy SK jest rozpatrywana w jego kontekście a nie w kontekście ich fragmentów.
kirbag

Postprzez kombi » piątek 30 maja 2014, 16:46

szoferemeryt napisał(a):
kombi napisał(a):Leszko teraz pytanie do ciebie: Czy srebrny opel skręca w prawo?
Co to za pytanie.
Normalne. Chyba widać, że skręca w prawo. (o jakieś 50 stopni w prawo)
szoferemeryt napisał(a):Gdyby wjechał tym wjazdem to jedzie prosto, a jak wjedzie tym wjazdem to skręca w prawo, Tym wjazdem to skręca w lewo. Ciekawe co?
Ja się nie pytam, w którą stron jedzie przez skrzyżowanie, tylko pytam się o manewr skrętu widoczny na zdjęciu.
Szofer wiesz po co ta linia ciągła na środku?
Ostatnio zmieniony piątek 30 maja 2014, 16:48 przez kombi, łącznie zmieniany 1 raz
kombi

Postprzez szerszon » piątek 30 maja 2014, 16:47

maryann napisał(a):
szerszon napisał(a):Widzisz..tu chcą sygnalizować zmianę kierunku ruchu. A uważają ,że sygnalizują zmianę kierunku jazdy.
A przecież to nie ma kompletnie znaczenia! Jak zwał, tak zwał(PoRD nie reguluje)- to i tak mądrzejsze od migania na zakręcie.
ps. poszukasz mi, bo nie mogę trafić, gdzie szymon pisał o 'wszystkich rondach'?

No własnie dla was jak zwał tak zwał i w zależności od sytuacji bierzecie sobie skret jako zmiane kierunku jazdy, a kiedy indziej jako zmiane kierunku ruchu.
Fakt. ze nie napisali bezpośrednio, ale to wynika z przepisów.
Jeśli ci postawie T-18 i F-10 do jazdy na wprost to też ci będzie bez różnicy ?
Art 22 jest w dziale o zmianie kierunku jazdy ?
============================
Wybacz, juz mi się nie chce szukać, a byc może wyedytował.

kombi napisał(a):
szerszon napisał(a):To dlaczego za skręcanie uważasz jazdę po obwiedni ronda ?
Ręce mi opadły... Przecież cały czas trąbię, że jazda po obwiedni to nie jest skręcanie, i dlatego można jechać wszystkimi pasami, oczywiście przy braku innych przeciwskazań, właśnie w postaci np. znaków F-10.
szerszon napisał(a):Jeszcze czasami masz F-10, które dobitnie pokazuje, że przejazd przez skrzyzowanie jest jednym manewrem zmiany kierunku jazdy
F-10 pokazuje dozwolone kierunki jazdy z poszczególnych pasów. Nic takiego co piszesz z niego nie wynika.

To mo,że jazda po obwiedni to jazda na wprost ? :wink:
To sobie jeszcze raz przeczytaj co jest napisane o F-10 i kierunkach przejazdu przez skrzyżowanie.

szymon
Nie skręcam ani raz, bo kierunek mojej jazdy jest taki sam, jak kierunek ruchu odbywający się na drodze, jezdni i pasie ruchu, którymi jadę.

Skręcasz co chwilę. Nie zmieniasz tylko kierunku jazdy, a zmieniasz kierunek ruchu. W życiu tego nie zrozumiesz.
T-18 to czarna magia dla ciebie.
Napisane jest zmiana kierunku ruchu .
Ale tak to jest jak kierunek jazdy jest kierunkiem ruchu :spoko:

W przepisach nie ma takiego związku.

Chyba wzorem leszka poczekam jednak jak sie ich nauczysz. :D
Paragraf 87.2 ze 170 :spoko:
szerszon

Postprzez kombi » piątek 30 maja 2014, 17:09

Takie dwa pytania:
1. Jaką funkcję pełni linia ciągła widoczna tutaj: http://goo.gl/maps/bNB7n

2. Kto wychwyci błąd w § 87.2 ?
"Strzałka kierunkowa (P-8) zezwalająca na skręcanie w lewo, umieszczona na skrajnym lewym pasie ruchu, oznacza także zezwolenie na zawracanie, chyba że jest to zabronione znakiem pionowym B-23 lub ruch jest kierowany sygnalizatorem S-3."
Ostatnio zmieniony piątek 30 maja 2014, 17:25 przez kombi, łącznie zmieniany 2 razy
kombi

Postprzez szerszon » piątek 30 maja 2014, 17:24

szymon1977 napisał(a):
1.Nie skręcam ani raz, bo kierunek mojej jazdy jest taki sam, jak kierunek ruchu odbywający się na drodze, jezdni i pasie ruchu, którymi jadę.

-----
2.
szerszon napisał(a):Wystarczy że z przepisów można znaleźć związek zawracania ze skrętem w lewo.
W przepisach nie ma takiego związku. Widzę za to związek w rzeczywistości zawracania na skrzyżowaniu na trzy
-----
3.
szerszon napisał(a):Cały czas czekam na zobrazowanie zawracania rozpoczynającego sie od skrętu w prawo ?
Piszemy o skrzyżowaniu o ruchu okrężnym.
Przejazd w dowolnym kierunku przez rondo pierścieniowe rozpoczyna się od skręcenia w prawo. Ponieważ wszystkie pasy ruchu prowadzą właśnie w prawo można przed tym skręcaniem zająć dowolny pas. Gdy zamierzamy wyjechać tą samą drogą, którą dojeżdżamy kożystne może okazać się zajęcie lewego pasa, choć formalnie zajęcia pasa prawego nic nie zabrania (no chyba, że strzałkami pokazano, z którego pasa ruchu w jakim kierunku przez skrzyżowanie można przejechać). Tyle po krakowsku. I dopóki nie wmieszasz swoim zwyczajem niczego po warszawsku to wszystko będzie grać. Nawet niezgodne z PoRD nie będzie. Jedynie z warszawską PoRD-u interpretacją.
-----
4.
szerszon napisał(a):...F-10, które dobitnie pokazuje...
Przypominam:
7.2.10. kierunki na pasach ruchu.
220 napisał(a):Znak F-10 "kierunki na pasach ruchu stosuje się" w celu wskazania na wlocie skrzyżowanie obowiązujących kierunków jazdy przez skrzyżowanie z określonych pasów ruchu.
Skąd wniosek, że jadąc przez skrzyżowanie w kierunku pokazanym strzałką cały przejazd przez to skrzyżowanie jest jedną wielką zmianą kierunku jazdy? Przez bardzo wiele miejsc przejeżdża się w kierunku a kierunku jazdy się nie zmienia.

1. Kierunek jazdy to nie zawsze to samo co kierunek ruchu. Miałeś ro pokazane w przypadku T-18 i znaków F-10
http://goo.gl/maps/9nrBo
jadąc środkowym pasem cały czas mam kierunek jazdy na wprost pomimo ,że jest zmiana kierunku ruchu.
2. paragraf 87.2 ze 170 ..przy strzałce do skrętu w prawo nic nie pisali o zawracaniu :wink:
Dalej nie widzisz powiązania ?
Co mi tu piszesz o zawracaniu na trzy ? Zrób to na rondzie.

3.http://goo.gl/maps/Q8hL1
Tu mi wygląda ,że lewy pas raczej w prawo nie prowadzi.
Udowadniaj, ze z prawego pasa możesz zawrócić.
==============
kożystne[
===============
boli :D jak na odsyłacza do polonistów to małe bum bum... :wink:
A brak strzałek juz zezwala na niestosowanie sie do Art 22 ? przecież te strzałki są konsekwencją tego artykułu i tylko w bardziej przejrzysty sposób porządkują ruch.

Tyle po krakowsku.

Tu są zdania ,że pokrakowsku nie zawraca sie pasem zewnetrznym. Musicie uzgodnic wspólne stanowisko.
4. a nie ? Jedziesz przez skrzyzowanie w prawo. zmieniasz kierunek jazdy w prawo. Jedziesz w lewo zmieniasz kierunek jazdy w lewo. Nie zauważyłem , aby na F-10 były strzałki na tym samym polu w prawo w lewo, w prawo..
szerszon

Postprzez kombi » piątek 30 maja 2014, 17:25

Szerszon napisał(a): To może jazda po obwiedni to jazda na wprost ?
Zależy na jakim rondzie, ale w tym przykładzie nie ma żadnych wątpliwości, że tak.
Szerszon napisał(a):To sobie jeszcze raz przeczytaj co jest napisane o F-10 i kierunkach przejazdu przez skrzyżowanie.
Czytałem.
F-10 pokazuje dozwolone kierunki przejazdu przez skrzyżowanie z poszczególnych pasów ruchu.

Owszem, często zdarza się, że przejazd przez skrzyżowanie w lewo, wiąże się z wykonaniem skrętu w lewo, ale nie zawsze.
kombi

Postprzez szerszon » piątek 30 maja 2014, 17:28

1. Jaką funkcję pełni linia ciągła widoczna tutaj: http://goo.gl/maps/bNB7n

Kanalizacja ruchu.
2. Kto wychwyci błąd w § 87.2 ?

Podejrzewam ,że tylko ty widzisz błąd..i Drezyna. :wink:
Zależy na jakim rondzie, ale w tym przykładzie nie ma żadnych wątpliwości, że tak.

Od czego zależy ? A co ci pokazuje że to jazda na wprost ?
F-10 pokazuje dozwolone kierunki przejazdu przez skrzyżowanie z poszczególnych pasów ruchu.

Owszem, często zdarza się, że przejazd przez skrzyżowanie w lewo, wiąże się z wykonaniem skrętu w lewo, ale nie zawsze.

czytaj do skutku i odpowiedz na pytanie jak to sie ma do rzekomej jazdy na wprost na obwiedni.
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze