Zjazd z autostrady jako skrzyżowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Zjazd z autostrady jako skrzyżowanie

Postprzez sankila » czwartek 29 maja 2014, 20:07

Henq napisał(a):czy to jest czy to nie jest skrzyżowanie?:
https://www.google.pl/maps/@50.032698,1 ... CfK9hA!2e0
Weź to małe, czerwone autko i skręć nim w prawy zjazd - ile punktów dostaniesz i za co? Za nieprawidłową zmianę pasa czy za niezastosowanie się do przepisów o zmianie kierunku jazdy? A później zrób to samo na autostradzie - wjedź na pas wylotowy na wysokości skrętu - za co tam dostaniesz mandat?

lith napisał(a):Masz 2 drogi, na jednej możesz jechać 50 km/h, na drugiej 80 km/h, drogi się łączą, ale tak bez przecinania się kierunków ruchu, każdy wjeżdża na swój pas. Jakie ograniczenie obowiązuje po połączeniu? Średnia?
Obowiązuje prędkość, jaka widnieje na znaku B33, postawionym za połączeniem.
Bo - wyobraź sobie - znak ograniczenia prędkości stawia się w konkretnym celu. A mianowicie w takim, żeby dostosować prędkość do warunków drogowych. I jeżeli pojazd miał na swej drodze ograniczenie do 50, a teraz połączył się z drogą, na której warunki pozwalają jechać 80 - to stawia mu się znak B33, do czego - sprawdź w przepisach - skrzyżowanie, bynajmniej, nie jest potrzebne.
Jak dla Ciebie pas włączania sprawia, że skrzyżowanie przestaje być skrzyżowaniem
Taa, bo niby po co przy zmianie pasa stosować przepisy o zmianie pasa? A dlaczego nie o skrzyżowaniu, albo wyprzedzaniu, albo przejeździe przez tunel...? Tak w ogóle, to kto wymyślił, żeby wiązać przepisy z określonymi sytuacjami? To już sobie kierowca nie może sam wybrać, do których się będzie stosował?
szerszon napisał(a):http://goo.gl/maps/ZP8z9
No to mamy skrzyżowanie czy go nie mamy..w prawo jednokierunkowa odchodząca
Zrób to samo,co Henq - będziesz wiedział.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez lith » czwartek 29 maja 2014, 20:31

sankila napisał(a):Obowiązuje prędkość, jaka widnieje na znaku B33, postawionym za połączeniem.
Bo - wyobraź sobie - znak ograniczenia prędkości stawia się w konkretnym celu. A mianowicie w takim, żeby dostosować prędkość do warunków drogowych. I jeżeli pojazd miał na swej drodze ograniczenie do 50, a teraz połączył się z drogą, na której warunki pozwalają jechać 80 - to stawia mu się znak B33, do czego - sprawdź w przepisach - skrzyżowanie, bynajmniej, nie jest potrzebne.

A jak za połączeniem nie ma żadnego B33 jak na przykłąd tutaj:
http://goo.gl/maps/NzeOy
To do kiedy mnie obowiązuje ograniczenie i dlaczego?

sankila napisał(a):
lith napisał(a):Jak dla Ciebie pas włączania sprawia, że skrzyżowanie przestaje być skrzyżowaniem
Taa, bo niby po co przy zmianie pasa stosować przepisy o zmianie pasa? A dlaczego nie o skrzyżowaniu, albo wyprzedzaniu, albo przejeździe przez tunel...? Tak w ogóle, to kto wymyślił, żeby wiązać przepisy z określonymi sytuacjami? To już sobie kierowca nie może sam wybrać, do których się będzie stosował?

A jak kierowca chce zmienić pas na skrzyżowaniu to jakie przepisy ma stosować? A może nie wolno? A jak wyprzedzasz w tunelu to stosujesz te do tunelu, czy te do wyprzedzania? A jak masz skrzyżowanie w tunelu? Jest jakiś problem w stosowaniu przepisów o zmianie pasa na czy za skrzyżowaniem jeśli akurat zmieniamy pas?

Obrazek
lith

Postprzez szerszon » czwartek 29 maja 2014, 22:40

Zrób to samo,co Henq - będziesz wiedział.

Ależ sankilo..ja sie tylko pytam czy to jest według ciebie skrzyzowanie.
szerszon

Postprzez ks-rider » czwartek 29 maja 2014, 23:36

Henq napisał(a):
:wink:

Odpowiedz na pytanie czy to jest czy to nie jest skrzyżowanie?:
https://www.google.pl/maps/@50.032698,1 ... CfK9hA!2e0[/quote]

Ale to nie jest autostrada

:wink:
ks-rider

Postprzez lith » czwartek 29 maja 2014, 23:46

Tylko co za różnica czy to jest autostrada? Albo takie połączenia/rozwidlenia dróg są skrzyżowaniami, albo nie są. Tylko nie wiem czemu by nie miały być.
lith

Postprzez oskbelfer » piątek 30 maja 2014, 00:40

Lith, a to dlatego że autosrada to "droga specjalna" określona i oznaczona na której nie dopuszcza się ruchu poprzecznego

Czym jest ruch poprzeczny to jak widać ---- część "fahofcuf" nie ogarnia, podobnie jak różnic wystpępujacych w definicji autostrady i drogi ekspresowej, w której to ustawodawca wskazuje że skrzyzowania wystepują "spradycznie"

Teraz należy zapoznać się jeszcze z definicją drogi...

Argumenty z Koziej Wólki ( wstawianie ulicy Kamińskiego w Krakowie) z pytaniem dotyczącym autostrady...

Skoro dla "fahofcuf" wszystko jest takie klarowne - to pytam po jakie licho wprowadzać woóle coś takiego jak autstrada ? Przecież wystarczyłoby postawić znak prędkości dopuszczalnej 140 km / h i po problemie :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez lith » piątek 30 maja 2014, 01:00

Do tego jeszcze kilka innych znaków dot. tego kto nie może po niej jeździć, że nie wolno zawracać, zatrzymywać się, minimalna prędkość i trochę innych rzeczy i nie ma problemu ;) Nie wydaje mi się, żeby te znaki ustawiono dlatego, żeby skrzyżowania nagle przestały być skrzyżowaniami ;) Szczególnie, że i tak są oznaczone jak skrzyżowania i najwidoczniej drogowcy uznali, że nimi są skoro odwołują odpowiednie zakazy. Tylko Ty się uparłeś, że brak ruchu poprzecznego to brak skrzyżowań. Brak ruchu poprzecznego, to brak ruchu poprzecznego - masz gwarancję, że nikt nie będzie próbował w poprzek autostrady przejechać.
lith

Postprzez sankila » piątek 30 maja 2014, 01:15

lith napisał(a):A jak za połączeniem nie ma żadnego B33 jak na przykłąd tutaj:
Do chwili, gdy zobaczysz koło siebie taka szeroką drogę i skojarzysz, że mijałeś niebieski znak z autostradą. Wtedy wykonasz kolejny wysiłek myślowy i przypomnisz sobie prędkość na autostradzie.
To teraz daj jeszcze coś z drogą ekspresową... Widzę, że koniec terenu zabudowanego nie podziałał...
A jak kierowca chce zmienić pas na skrzyżowaniu to jakie przepisy ma stosować?
O poruszaniu się po drodze, skrzyżowaniu i zmianie pasa - wszystkie do kupy.
Brak ruchu poprzecznego, to brak ruchu poprzecznego - masz gwarancję, że nikt nie będzie próbował w poprzek autostrady przejechać.
OMFG! Znaczy się, na pozostałych drogach przewidziana jest jazda w poprzek? :rotfl:

szerszon napisał(a):Ależ sankilo..ja sie tylko pytam czy to jest według ciebie skrzyzowanie.
To jest skrzyżowanie typu T, będące połączeniem dróg. Oczywiście, z zastrzeżeniem dojazdówki do stacji benzynowej, itd...
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez lith » piątek 30 maja 2014, 01:37

sankila napisał(a):
lith napisał(a):A jak za połączeniem nie ma żadnego B33 jak na przykłąd tutaj:
Do chwili, gdy zobaczysz koło siebie taka szeroką drogę i skojarzysz, że mijałeś niebieski znak z autostradą. Wtedy wykonasz kolejny wysiłek myślowy i przypomnisz sobie prędkość na autostradzie.

Czyli co odwoła mi to ograniczenie? Konkretnie, dokąd mnie formalnie obowiązuje i dlaczego. Żartowałem, nieważne, odpuszczam temat, bo ta dyskusja powoli zaczyna mi przypominać grę w szachy z gołębiem ;) Zresztą praktycznie jak we wszystkich tematach, w których się wypowiadasz.

PS jak czasami na skrzyżowaniu ktoś przejedzie w poprzek Twojej drogi to się nie zdziw, bywa :mrgreen:
lith

Postprzez sankila » piątek 30 maja 2014, 02:58

lith napisał(a):PS jak czasami na skrzyżowaniu ktoś przejedzie w poprzek Twojej drogi to się nie zdziw, bywa :mrgreen:
Ooo! Czyżby wreszcie dotarło, że jedyny przypadek, kiedy (w świetle przepisów) możliwy jest ruch poprzeczny na drodze, to skrzyżowanie dróg, bo tylko wtedy przecinają się ich kierunki ruchu?
No to jeszcze opanuj, że bez ruchu poprzecznego kierunki ruchu się nie przetną i skrzyżowań nie będzie.
sankila

Postprzez Henq » piątek 30 maja 2014, 05:30

@ks-rider
A co to ma za znaczenie czy to jest czy to nie jest autostrada? Jest to połączenie dróg poza autostradą najbliżej przypominające to wykorzystywane na autostradach.
Zadałem Ci pytanie czy w tym miejscu jest czy nie ma skrzyżowania?

@oskbelfer - wyżej masz napisane dlaczego wstawiłem Kamińskiego też sobie odpowiedz czy tam jest czy nie ma skrzyżowania.
Dla Ciebie skrzyżowanie to tylko i wyłącznie ruch poprzeczny z tego co piszesz i jak już napisałem wcześniej Twoja malutka wyobraźnia nie potrafi pojąć że na naszych drogach skrzyżowanie może być rozwiązane nie tylko w poprzek ale po części z długości (rozwidlenia dróg, pasy zjazdowe), a Twoim największym argumentem jest: "nie ma skrzyżowań na autostradzie - bo TAK, ja tak mówię i tak ma być" jeszcze sobie tupnij może to coś da.
Skoro zarzucasz wszystkim "fahofcom" że są w błędzie podaj konkretny przepis nie wiem może podkreśl zdanie z kodeksu które kategorycznie zabrania stosowania skrzyżowań na autostradzie. Już wcześniej zwolenników braku skrzyżowań o to proszono i mamy 11 stronę i takowego zdania brak cały czas tylko "nie ma - bo ja tak mówię".

sankila napisał(a):No to jeszcze opanuj, że bez ruchu poprzecznego kierunki ruchu się nie przetną i skrzyżowań nie będzie.
A Ty opanuj że skrzyżowanie nie musi być zbudowane na ruchu poprzecznym.
Tak żeś Cie się czepili tego ruchu poprzecznego bo to jedyny chyba wasz argument? Dlatego wstawiłem wam ul. Kamińskiego gdzie nie ma ruchu poprzecznego i zadałem pytanie czy to jest skrzyżowanie? Nikt z was nie odpowiedział. Boicie się przyznać prawdy że jesteście w błędzie? że jednak skrzyżowanie może wystąpić bez ruchu poprzecznego?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez kombi » piątek 30 maja 2014, 08:16

Argumenty naszych przeciwników są porażające.
Na autostradzie nie ma skrzyżowań, bo nie ma.... I już.
I jeszcze, że jakiś głupek postawił znaki ostrzegawcze o skrzyżowaniach na wszystkich autostradach.... :D
sankila napisał(a):Czyżby wreszcie dotarło, że jedyny przypadek, kiedy (w świetle przepisów) możliwy jest ruch poprzeczny na drodze, to skrzyżowanie dróg
Sankila już zapomniałaś mój przykład jak sąsiad przejeżdża do sąsiada? Nie ma skrzyżowania a ruch poprzeczny i owszem.
sankila napisał(a): No to jeszcze opanuj, że bez ruchu poprzecznego kierunki ruchu się nie przetną i skrzyżowań nie będzie.
Co ty masz z tymi kierunkami ruchu? Przeczytaj w końcu tę definicję, że tam chodzi o przecięcie, połączenie lub rozwidlenie DRÓG.
kombi

Postprzez szerszon » piątek 30 maja 2014, 08:28

sankila
To jest skrzyżowanie typu T, będące połączeniem dróg.

czyli jednak jest skrzyżowanie , a drogi sie nie przecinają :hmm:
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 30 maja 2014, 09:41

Nie muszą się przecinać. Wystarczy, że się łączą lub rozwidlają. A gdy się tylko łączą lub rozwidlają może nie występować ruch poprzeczny (wracając do tematu wątku).
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » piątek 30 maja 2014, 10:35

szymon1977 napisał(a):Nie muszą się przecinać. Wystarczy, że się łączą lub rozwidlają. A gdy się tylko łączą lub rozwidlają może nie występować ruch poprzeczny (wracając do tematu wątku).
Popieram. Nawet geometria skrzyżowania typu T odpowiada przecięciu dróg. T od Y się różni (na co wskazują przykłady z '220').
O tym, czy istnieje ruch poprzeczny - decyduje kąt przecięcia. Jeśli jest większy iż 20 stopni, to umieszcza się C-2, w przeciwnym razie umieszcza się C-5. Tak stanowi prawo.

Na wlotach autostrad własnie spotykamy C-5 PLUS A-7.

----------------------------------------------------
Odnośnie znaku A-6d, to może warto powtórzyć takm osobnikom jak ks-rider i Oskbelfer, co on oznacza w świetle polskich regulacji prawnych.
Obrazek

----------------------------------------------------
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze