Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szoferemeryt » czwartek 29 maja 2014, 14:41
przez szerszon » czwartek 29 maja 2014, 15:02
kombi napisał(a):Zawracanie, poprzez wykonanie skrętu w prawo o 180 stopni.szerszon napisał(a):Dawaj malunek.Chyba żartujesz.szerszon napisał(a):I co z tego ,że ronda są różne ? Zmienny może byc tylko kierunek ruchu, a nie jazdy. W lewo to w lewo , mimo,że troche inaczej kierownica zakręcisz.
Na pierwszym, żeby pojechać w lewo, trzeba:
- skręcić w prawo wjeżdżając na rondo
- objechać wyspę o ponad 270 stopni
- skręcić w prawo, żeby wyjechać z ronda
Na drugim trzeba skręcić w lewo w określonym miejscu.
przez szerszon » czwartek 29 maja 2014, 15:20
Po co przemycasz takie kłamstewka? Nikt z nas tego nie powiedział, a chciałbyś ?
I sam?
Ja pytałem wczoraj egzaminatora MORDu
Po to raz jest "zobowiązany" a raz tylko "powinien", bo czasem musi coś zrobić, a czasem w PoRD jest nie opisana, ale przewidziana sytuacja, zaistnienia powodu żeby tego nie zrobić.
przez maryann » czwartek 29 maja 2014, 15:28
Więc pisz w l.pojedynczej. To i ja będę. Masz rację, nie muszę przepraszać. I dobrze wiesz, że nie o a7 mi chodzi tylko Twoje ulubione strzałki, które ponoć nic nie zmieniają... a jednak ktoś je po coś wymyślił.szerszon napisał(a):maryanna czytałeś posty szymona ?Po co przemycasz takie kłamstewka? Nikt z nas tego nie powiedział, a chciałbyś ?
przez szoferemeryt » czwartek 29 maja 2014, 15:33
przez szerszon » czwartek 29 maja 2014, 15:35
Więc pisz w l.pojedynczej
Masz rację, nie muszę przepraszać.
Twoje ulubione strzałki, które ponoć nic nie zmieniają... a jednak ktoś je po coś wymyślił.
Proszę po raz n-ty: zapomnij o jakichkolwiek innych znakach poza C12, ewent. z A7.
przez LeszkoII » czwartek 29 maja 2014, 16:24
przez kombi » czwartek 29 maja 2014, 16:58
przez kirbag » czwartek 29 maja 2014, 17:41
szymon1977 napisał(a):Wiemy o czym piszesz, tylko nie wiemy dlaczego. Skąd wytrzasnąłeś kontekst całego skrzyżowania rozważając skręcanie na skrzyżowaniu? Owszem w PoRD wspomniano, że na skrzyżowaniu skręcanie może nastąpić. Ale żeby skręcanie było całym przejazdem przez skrzyżowanie? O tym w PoRD już nie wspomniano.kirbag napisał(a):Ja piszę o manewrze (...)/skręcania np. w lewo na SORO w kontekście całego skrzyżowania...
-----A dla mnie skręcanie zawsze przebiega tak samo. Proszę bardzo, pięć sytuacji w których moim zdaniem pojazd w miejscu zaznaczonym czarną strzałeczką skręca w prawo.kirbag napisał(a):(...)/skręcanie w lewo na SORO jest (...)/skręcaniem w lewo, zawracanie jest zawracaniem.
Oczywiście ewidentnie z uwagi na różnice w budowie, manewry te przebiegają troszkę inaczej...
====================================
Wystarczy juz . Po raz 15 ten sam rysunek.
szerszon
========================================
przez kg1956 » czwartek 29 maja 2014, 19:05
przez lith » czwartek 29 maja 2014, 20:36
przez sankila » czwartek 29 maja 2014, 20:54
Problem w tym, że to nie są dwa typy rond.To są dwa typy skrzyżowań! Tylko "traffic circle" ma C12. Roundabout (ten na rysunku) nie ma C12 - to nasze proste skrzyżowanie z wyspą kanalizującą (jak np. rondo mogilskie).kombi napisał(a):Leszko wielkość nie jest tu aż tak istotna, tylko dwa podstawowe typy rond.
Na pierwszym nie pojedziesz po warszawsku, na drugim po krakowsku.
Problem w tym, że nie każdy chce to zrozumieć...
przez lith » czwartek 29 maja 2014, 21:24
sankila napisał(a):Tylko "traffic circle" ma C12. Roundabout (ten na rysunku) nie ma C12 - to nasze proste skrzyżowanie z wyspą kanalizującą
przez szerszon » czwartek 29 maja 2014, 22:44
lith napisał(a):Dokładnie, sygnalizujesz zmianę kierunku. Czy to skrzyżowanie, czy poza skrzyżowaniem.
przez kombi » czwartek 29 maja 2014, 22:46