Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szoferemeryt » czwartek 29 maja 2014, 14:41

skr.jpg

Tu jest 180 stopni.
Czy widzicie różnicę miedzy pierwszym rysunkiem a tym.
szoferemeryt

Postprzez szerszon » czwartek 29 maja 2014, 15:02

kombi napisał(a):
szerszon napisał(a):Dawaj malunek.
Zawracanie, poprzez wykonanie skrętu w prawo o 180 stopni.
Obrazek
szerszon napisał(a):I co z tego ,że ronda są różne ? Zmienny może byc tylko kierunek ruchu, a nie jazdy. W lewo to w lewo , mimo,że troche inaczej kierownica zakręcisz.
Chyba żartujesz.
Na pierwszym, żeby pojechać w lewo, trzeba:
- skręcić w prawo wjeżdżając na rondo
- objechać wyspę o ponad 270 stopni
- skręcić w prawo, żeby wyjechać z ronda
Na drugim trzeba skręcić w lewo w określonym miejscu.

kombi
Czy nie zrozumiałeś o co chodzi. Proszę o malunek zawracania na skrzyzowaniu o 180 stopni.
A co ty mi tu pokazujesz ?
Aby pojechac w lewo nie trzeba zmieniać kierunku jazdy w prawo.
Tak jak pisałem wczesniej tobie pod innym nickiem , trzymaj sie określeń z PoRD , a nie potocznego słownictwa.
Jeśli to nie dotrze i będziesz dalej stosował uniki, gdy zostałeś poproszony o konkretne malunki.Takimi malunkami i tekstami poproszę o zablokowanie i tego konta, a posty w kosmos.
Wystarczy ganiania sie w kotka i myszkę.
szerszon

Postprzez szerszon » czwartek 29 maja 2014, 15:20

maryann
Po co przemycasz takie kłamstewka? Nikt z nas tego nie powiedział, a chciałbyś ?

a czytałeś posty szymona ? :wink:
a jak myslisz, dlaczego sie pytałem szymona czy może zawracać na skrzyżowaniu wjeżdżając na te skrzyżowanie prawym pasem ?
Właśnie z powodu jego twierdzenia, że jego szkoła sprawdza się na każdym skrzyzowaniu :wink:
Nie musisz mnie przepraszać :wink:
I sam?

Powinien byc z A-7..ma to jakieś znaczenie , jeśli chodzi o rzekome pokazanie kierunku jazdy ?

Ja pytałem wczoraj egzaminatora MORDu

Oczywiście w Krakowie :D
A powiedział ci, czy to jest zmiana kierunku jazdy w prawo ? :wink:

Po to raz jest "zobowiązany" a raz tylko "powinien", bo czasem musi coś zrobić, a czasem w PoRD jest nie opisana, ale przewidziana sytuacja, zaistnienia powodu żeby tego nie zrobić.

Alez nie o tym szanowny szymonie pisałem. To sa przykłady, gdzie do jakiegoś zachowania jesteśmy zobowiązani, powinniśmy tak zrobić i nie ma powodu wymieniać , co jest zakazane.
Rowerzysta jest zobowiązany do poruszania się DDR jeśli prowadzi w kierunku...
To znaczy, ze ma zabroniona jazdę jezdnia , chodnikiem poboczem i przy tym artykule nie trzeba dopisywać,
" a jednocześnie zabrania się...
A tego chcesz.. :wink:
===========================================
To nie forum matematyczne i miejsce na takie dysputy. Bez sensu oczywiście. Zawrócenie to zmiana kierunku jazdy na przeciwny i wystarczy.
Poszło w kosmos
=============================
kombi
odpowiedź na priv..koniec wciskania kitu.
szerszon

Postprzez maryann » czwartek 29 maja 2014, 15:28

szerszon napisał(a):maryann
Po co przemycasz takie kłamstewka? Nikt z nas tego nie powiedział, a chciałbyś ?
a czytałeś posty szymona ?
Więc pisz w l.pojedynczej. To i ja będę. Masz rację, nie muszę przepraszać. I dobrze wiesz, że nie o a7 mi chodzi tylko Twoje ulubione strzałki, które ponoć nic nie zmieniają... a jednak ktoś je po coś wymyślił.
Proszę po raz n-ty: zapomnij o jakichkolwiek innych znakach poza C12, ewent. z A7.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szoferemeryt » czwartek 29 maja 2014, 15:33

:hmm: Ciekawe ile to będzie stopni gdy będąc na rondzie miniesz swój zjazd i będziesz chciał zawrócić. Będzie 4x90 - 90 :spoko:
A może tego już nie wolno, a może będziecie liczyć jeszcze inaczej by pasowało do Waszych wyliczeń?
szoferemeryt

Postprzez szerszon » czwartek 29 maja 2014, 15:35

Więc pisz w l.pojedynczej

Ależ ten user powołuje sie na szkołę krakowska tak jak i ty. :D
Uzgodnijcie stanowiska, bokażdy oponent mieni sie przedstawicielem szkoły krakowskiej , a w sumie macie wewnętrzny konflikt.
Masz rację, nie muszę przepraszać.

Nie zalezy mi :D Po co kasa na kwiaty i flaszkę ?
Tylko zapytałeś czy ktoś z was tak napisał. No to ci napisałem, kto :D
Twoje ulubione strzałki, które ponoć nic nie zmieniają... a jednak ktoś je po coś wymyślił.

Nie wiem co ty czytasz, ale z pewnościa nie to co ja napisałem.
Od nastu miesięcy twierdzę, że strzałki na C-12 nic nie zmieniają.
Co jakis raz wyskakujesz jak Filip z konopi i cos palniesz.

Proszę po raz n-ty: zapomnij o jakichkolwiek innych znakach poza C12, ewent. z A7.

Nawet jak nie ma znaków typu F-10 i P-8x to i tak pozostaje Art 22.2 o zmianie kierunku jazdy.
Strzałki maluja dla tych , co mają problem z tym artykułem. :D
szerszon

Postprzez LeszkoII » czwartek 29 maja 2014, 16:24

Co jest obiektywnie lepsze?

a.) podzielić skrzyżowania o ruchu okrężnym na wielkie(duże), "takie jak" plac w Głogowie oraz na pozostałe czyli od nich mniejsze - zdecydowana większość skrzyżowań w Polsce;

czy

b.) dzielić SoRO na:
- z sygnalizacją świetlną / bez sygnalizacji;
- z pierścieniową / kwadratową obwiednią;
- ze znakami F-10 lub P-8 na wlocie lub bez takich znaków;
- o jednym pasie ruchu przez obwiednię lub większej ich ilości;
- poprawnie oznakowane lub "niepoprawnie" oznakowane w stosunku do przepisów z "220";

Objętość treści wskazuje na to, że szkoła krakowska poległa. Prognozuję, że za zmianą organizacji ruchu na Rondzie Hipokratesa podążą zmiany na pozostałych skrzyżowaniach (np. pod dworcem, przy ul. Marii Dąbrowskiej).

======
Jak zauważyliście, nie biorę ostatnio czynnego udziału w dyskusji o rondach. A to dlatego, że nic nowego się nie pojawiło w temacie - wciąż czekam na merytoryczne odpowiedzi oponentów dla tzw. 'szkoły warszawskiej'. Temat kierunków jazdy był już podsumowany. Znaki F-10 na wlocie skrzyżowania dotyczą kierunków jazdy (proszę niedowiarków o przeczytanie dyspozycji tych znaków - znajdziecie je w dz.u. nr 170).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez kombi » czwartek 29 maja 2014, 16:58

Leszko wielkość nie jest tu aż tak istotna, tylko dwa podstawowe typy rond.
Na pierwszym nie pojedziesz po warszawsku, na drugim po krakowsku.

Problem w tym, że nie każdy chce to zrozumieć...

Obrazek
Ostatnio zmieniony czwartek 29 maja 2014, 18:28 przez kombi, łącznie zmieniany 1 raz
kombi

Postprzez kirbag » czwartek 29 maja 2014, 17:41

szymon1977 napisał(a):
kirbag napisał(a):Ja piszę o manewrze (...)/skręcania np. w lewo na SORO w kontekście całego skrzyżowania...
Wiemy o czym piszesz, tylko nie wiemy dlaczego. Skąd wytrzasnąłeś kontekst całego skrzyżowania rozważając skręcanie na skrzyżowaniu? Owszem w PoRD wspomniano, że na skrzyżowaniu skręcanie może nastąpić. Ale żeby skręcanie było całym przejazdem przez skrzyżowanie? O tym w PoRD już nie wspomniano.
-----
kirbag napisał(a):(...)/skręcanie w lewo na SORO jest (...)/skręcaniem w lewo, zawracanie jest zawracaniem.
Oczywiście ewidentnie z uwagi na różnice w budowie, manewry te przebiegają troszkę inaczej...
A dla mnie skręcanie zawsze przebiega tak samo. Proszę bardzo, pięć sytuacji w których moim zdaniem pojazd w miejscu zaznaczonym czarną strzałeczką skręca w prawo.

====================================
Wystarczy juz . Po raz 15 ten sam rysunek.
szerszon
========================================

Jestem otwarty na wiedzę i proszę o wyjaśnienia.
Zatem, skoro jadąc chcę wykonać manewr skręcania na skrzyżowaniu, a nie mogę według ciebie rozpatrywać tego manewru w odniesieniu do tegoż skrzyżowania, to mam go odnieść do najbliższego budynku, samochodu, torowiska, stacji paliw itd.itp.?
kirbag

Postprzez kg1956 » czwartek 29 maja 2014, 19:05

To proste. Do najbliższej zmiany kierunku jazdy. To masz sygnalizować. Nie patrz, czy to parking, skrzyżowanie, most.
kg1956

Postprzez lith » czwartek 29 maja 2014, 20:36

Dokładnie, sygnalizujesz zmianę kierunku. Czy to skrzyżowanie, czy poza skrzyżowaniem.
lith

Postprzez sankila » czwartek 29 maja 2014, 20:54

kombi napisał(a):Leszko wielkość nie jest tu aż tak istotna, tylko dwa podstawowe typy rond.
Na pierwszym nie pojedziesz po warszawsku, na drugim po krakowsku.
Problem w tym, że nie każdy chce to zrozumieć...
Problem w tym, że to nie są dwa typy rond.To są dwa typy skrzyżowań! Tylko "traffic circle" ma C12. Roundabout (ten na rysunku) nie ma C12 - to nasze proste skrzyżowanie z wyspą kanalizującą (jak np. rondo mogilskie).

Uwaga! "traffic circle" i "roundabout" to określenia z języka anglo - amerykańskiego. Brytyjczycy używają "roundabout" w znaczeniu SORO, z C12. Stąd łatwo o pomyłkę i zawsze trzeba sprawdzać, o którym "roundaboucie" jest mowa.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez lith » czwartek 29 maja 2014, 21:24

sankila napisał(a):Tylko "traffic circle" ma C12. Roundabout (ten na rysunku) nie ma C12 - to nasze proste skrzyżowanie z wyspą kanalizującą

Oj chyba (znowu? :mrgreen: ) głupoty gadasz. Co to za znak w takim wypadku?
http://goo.gl/maps/VViJX
:hmm:
lith

Postprzez szerszon » czwartek 29 maja 2014, 22:44

lith napisał(a):Dokładnie, sygnalizujesz zmianę kierunku. Czy to skrzyżowanie, czy poza skrzyżowaniem.

Kierunku...czego ? Ruchu czy jazdy ?
Bo tu pojawia sie problem, że zmianę kierunku ruchu uznaje sie za zmianę kierunku jazdy.
szerszon

Postprzez kombi » czwartek 29 maja 2014, 22:46

Sankila, w Stanach jest dokładnie na odwrót niż piszesz. Znak roundabout stoi przed tymi drugimi.
Traffic circle to zespół skrzyżowań bez znaku roundabout.

Tyle, że tam został wszystko dokładnie ustalone, tuż przed boomem budowy rond i dlatego mają wszystko do ładu i do składu.
Każde rondo jest budowane na schemacie roundabout. Tyle, że nie wystarczą tutaj tylko pasy wyprowadzająca z ronda, ale muszą być również maksymalnie rozszerzone wloty.

Natomiast traffic circles to zespoły skrzyżowań z długimi odcinkami przeplatania, gdzie zjeżdżać można tylko z zewnętrznego pasa.
(czyli to co tak forsujesz - zespoły skrzyżowań)

U nas jest za to mix jednych i drugich, ogólnie jeden wielki bur..del.
Na chwilę dzisiejszą najrozsądniejsza wydaje się jazda po warszawsku na rondach typu "roundabout" i jazda po krakowsku na rondach z koncentrycznymi pasami.
kombi

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze