Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szerszon » środa 21 maja 2014, 11:27

Oczywiście, że przy C-12 nie ma nic nt. kierunku jazdy. Jest tylko o kierunku ruchu.

Też nie do końca :D
Stawiasz znak równości pomiędzy kierunek ruchu, a ruch odbywa się w kierunku.
Ale dobra...
. A, że ruch odbywa się w takim kierunku a nie innym ja właśnie w takim a nie innym jadę.

Jedziesz ? Czyli opisujesz tutaj kierunek jazdy ?

jak w miejscu oznakowanym D-3 nie przychodzi mi do głowy jechać w kierunku innym niż na znaku D-3 .

No nie no...czasami cofam...
Za pomocą znaków F-10 i P-8x to masz określone, w jakim kierunku przez coś, przed czym F-10 i P-8x postawiono przejechać możesz.

Wydaje mi się, że jednak pisane jest o kierunku jazdy przez skrzyżowanie...

a kierunek w jaki pojadę za skrzyżowaniem jest na prawo od kierunku w jakim będąc na skrzyżowaniu jadę.

Ale zmianę kierunku jazdy juz planuję przed skrzyżowaniem..chcę zawrócić. Nie robie tego dopiero na skrzyżowaniu. Od mojego zamiaru zależy zajęcie pozycji przy wjeździe na skrzyżowanie, sygnalizowanie, reakcja innych na to co ja robię.

Rozmawiasz ze mną, czy z Sankilą? A tyle razy prosiłem, abyś wypowiedzi innych userów nie łączył ze mną...

No to ciemna strona mocy powinna ustalic wspólne stanowisko :D
Szkoła krakowska w takim układzie posiada tak różniące sie odłamy, ze w końcu nie wiem co wy na tym rondzie widzicie.
szerszon

Postprzez szerszon » środa 21 maja 2014, 11:33

szoferemeryt
Gdzie tu mowa o drodze? To zasady ogólne!

A Art 16 to dotyczy czego ? Skrzyżowania ?
To tylko twoje widzi mi sie że art. 16.4 dotyczy tylko drogi.

Od skrzyżowania i zmiany kierunku jazdy są Art 22 i 25, a nie 16
Równie dobrze ja mogę stwierdzić, jeśli jezdnia jest częścią drogi to obwiednia jest drogą!
Tylko zdaje się , pominąłeś fakt, ze jest to przecięcie sie dróg.

Piszesz dalej , "zjazd z ronda to skręt w poprzeczna drogę". Jak zjazd i skręt to tylko w prawo bo prosto to nie skręt.

Czytasz bardzo po łepkach. To jest punkt widzenia sankili, z którą sie nie zgadzam.
Nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz ,że to moje słowa ? :D

Tym zaprzeczyłeś swoim(twoim) wszystkim wcześniejszym wpisom. Tak trzymaj.

A tu widzę ,że czytasz :D
szerszon

Postprzez szoferemeryt » środa 21 maja 2014, 11:53

Szerszon, nie odróżniasz zasad ogólnych od całej reszty i tu masz problem. Nie dziel moich wypowiedzi na kawałki bo w ten sposób wciskasz w moje usta tego co nie powiedziałem, a jeśli juz to napisz że to powiedział ktoś inny.
szoferemeryt

Postprzez szerszon » środa 21 maja 2014, 12:02

Szerszon, nie odróżniasz zasad ogólnych od całej reszty

Czy czasem nie wiesz , co jest ważniejsze ?
Przepis ogólny czy szczególny ?
Przykład .
Zastosujesz sie do B-36 po lewej stronie pomimo że w par 2.1 napisali , że obowiązują po prawej itd ???
Nie dziel moich wypowiedzi na kawałki bo w ten sposób wciskasz w moje usta tego co nie powiedziałem,

czyżbym cos zmienił w twoich wypowiedziach ?
najmocniej przepraszam..wydawało mi sie ,że tylko cytuję.
I w dodatku całe zdania, a nie poszczególne słowa. Twoje pretensje w tej materii wydaja sie byc nieuzasadnione.
szerszon

Postprzez szymon1977 » środa 21 maja 2014, 12:07

szerszon napisał(a):Stawiasz znak równości pomiędzy kierunek ruchu, a ruch odbywa się w kierunku.
A to o czym mowa w sformułowaniu "ruch odbywa się w kierunku" jak nie o kierunku ruchu właśnie? Ruch odbywa się w kierunku wskazanym na znaku. Jaki jest kierunek ruchu, taki jak na znaku czy jakiś inny?
-----
szerszon napisał(a):Jedziesz ? Czyli opisujesz tutaj kierunek jazdy ?
Dokładnie tak! Jak jadę to mam kierunek jazdy. Ja jadę, a ruch się odbywa. A, że jadę w takim samym kierunku w jakim ruch się odbywa? Będąc na skrzyżowaniu stosuję się do nakazu wyrażonego przez C-12. A nawet jak się do C-12 nie zastosuję i pojadę w innym kierunku (raczej tego nie zrobię, ale niektórym jechać na rondzie pod prąd się zdarza) to ruch na skrzyżowaniu i tak będzie odbywał się w kierunku takim jak na znaku C-12.
-----
szerszon napisał(a):Wydaje mi się, że jednak pisane jest o kierunku jazdy przez skrzyżowanie...
Bingo! Z pasa przed skrzyżowaniem ze strzałką w lewo przejeżdżam przez skrzyżowanie w lewo. Za to będąc na skrzyżowaniu jadę w takim kierunku jak na C-12 niezależnie, czy przez to skrzyżowanie przejeżdżam w lewo, w prawo czy na wprost. F-10 i P-8x przed skrzyżowaniem określa, że ze skrzyżowania wyjedziesz drogą położona na lewo względem drogi, którą do skrzyżowania dojechałeś, a C-12 jak będziesz jeździł będąc na skrzyżowaniu. To dwa odrębne zagadnienia.
-----
szerszon napisał(a):Ale zmianę kierunku jazdy juz planuję przed skrzyżowaniem..chcę zawrócić. Nie robie tego dopiero na skrzyżowaniu. Od mojego zamiaru zależy zajęcie pozycji przy wjeździe na skrzyżowanie, sygnalizowanie, reakcja innych na to co ja robię.
Rozumiem. Piszesz o praktycznych efektach założenia, że cały przejazd przez skrzyżowanie jest jedną wielką zmianą kierunku jazdy. Załóż choć na chwilkę, że zjazd ze skrzyżowania może być zmianą kierunku jazdy w prawo. Nie trzeba aż ronda w Głogowie, wystarczy Rys.220.8.4.1. Nadal od Twojego zamiaru wyjechania ze skrzyżowania tym a nie innym zjazdem zależeć będzie zajęcie pozycji przed skrzyżowaniem i sygnalizowanie? Przecież PoRD nie zobowiązuje do zajęcia pasa czy włączenia kierunkowskazu przed skrzyżowaniem a przed skręcaniem czy zmianą kierunku jazdy!
szerszon napisał(a):...reakcja innych na to co ja robię.
O reakcję NIE ZAKŁADAJĄCYCH, że cały przejazd przez skrzyżowanie jest jedną wielką zmianą kierunku jazdy nie musisz się martwić. Żaden z nich nie będzie od Ciebie wymagał informowania czy przejeżdżasz przez skrzyżowanie w lewo, w prawo czy na wprost. Do niczego im to nie potrzebne. Wystarczy jak poinformujesz, czy że najbliższym zjazdem zamierzasz z ronda zjechać. Wszak aż do tego miejsca żadnego wyboru nie masz.
Ostatnio zmieniony środa 21 maja 2014, 12:46 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez kombi » środa 21 maja 2014, 12:45

Czy ktoś miałby problem z jazdą po takim rondzie? Jaka tu szkoła obowiązuje? Krakowska czy Warszawska?

Obrazek
Ostatnio zmieniony środa 21 maja 2014, 12:48 przez kombi, łącznie zmieniany 1 raz
kombi

Postprzez szymon1977 » środa 21 maja 2014, 12:48

Raczej nie. Ale co to wnosi do tematu? Problemy są na rodach takich jak poniżej. O! Nawet ilustrację z jednym z problemów znalazłem:Obrazek
Ostatnio zmieniony środa 21 maja 2014, 12:50 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez kombi » środa 21 maja 2014, 12:48

To może tak powinny być oznakowane wszystkie? Trochę farby załatwiłoby problem.

Gdybyś miał strzałki na rondzie w miejscu kolizji, wszyscy wiedzieliby jak mają jechać
kombi

Postprzez szymon1977 » środa 21 maja 2014, 12:57

kombi napisał(a):Jaka tu szkoła obowiązuje? Krakowska czy Warszawska?
Krakowska interpretacja przepisów także tu sprawdza się w 100%. Warszawska? Już nie do końca. Dlaczego np. przejeżdżając przez skrzyżowanie w lewo jadę najpierw pasem ruchu ze strzałką w lewo, później na wprost a na koniec w prawo? Przecież cały przejazd przez skrzyżowanie w lewo to jedno wielkie skręcanie w lewo?

kombi napisał(a):To może tak powinny być oznakowane wszystkie? Trochę farby załatwiłoby problem.
Powinny być, nie powinny... a pierścieniowe były i są nadal. Ale jest ich coraz mniej, choć w określonych warunkach sprawdzają się doskonale. Przemalować ronda pierścieniowe jest oczywiście jakimś rozwiązaniem problemu.
szymon1977

Postprzez maryann » środa 21 maja 2014, 13:01

szerszon napisał(a):to daj zdjęcie drogi wewnętrznej i udowadniaj ,że jest to kawałek autostrady.
Nieadekwatny przykład- może to być niemożliwe. Ale czy to coś to droga czy nie- chyba nawet ślepy namaca, nie? Nieważne- też ślepa, wewnętrzna, ekspresowa- to wynika wyłącznie ze znaków. Ale że droga w ogóle- widać. Nie?
kirbag napisał(a):wspólnego,logicznego i sensownego wniosku dla dobra ogółu.
Poproszę zatem o zdjęcie lub rysunek i zaznaczenie owego punkciku,
Pierwsze niemożliwe, bo jesteśmy tu tylko dla rozrywki, a czasem ktoś czegoś się nauczy jak chce, bo kogoś nauczyć to tu się nie da...
A drugie- chodzi o dowolny punkcik na jezdni czy tego czegoś twardego, z czym mają kontakt opony.
szymon1977 napisał(a):Problemy są na rodach takich jak powyżej.
Właśnie- co szkoła radomska na pierwszeństwo- lewa trójka, czy prawa czwórka?
Ostatnio zmieniony środa 21 maja 2014, 13:04 przez maryann, łącznie zmieniany 1 raz
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez kombi » środa 21 maja 2014, 13:02

szymon1977 napisał(a): Powinny być, nie powinny... a pierścieniowe były i są nadal. Ale jest ich coraz mniej, choć w określonych warunkach sprawdzają się doskonale. Przemalować ronda pierścieniowe jest oczywiście jakimś rozwiązaniem problemu.

Ale przecież wystarczy namalować strzałki na rondzie. W tym przykładzie który podałeś, w miejscu kolizji można by było zrobić to na dwa sposoby. Wtedy albo zielony, albo czerwony jechałby prawidłowo. Nie byłoby kłótni. Każdy jechałby wg znaków.

Przecież na rondach, gdzie są strzałki przed wyjazdem, nie ma żadnych problemów jak należy jechać. Wszystko jest jasne. Zobaczcie sami.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
kombi

Postprzez szoferemeryt » środa 21 maja 2014, 13:56

kombi napisał(a):Czy ktoś miałby problem z jazdą po takim rondzie? Jaka tu szkoła obowiązuje? Krakowska czy Warszawska?

Obrazek

Tyle że szkoła warszawska ma problem z takimi skrzyżowaniami (jak niżej) i to jest różnica, jadą jak czerwona strzałka co jest błędem. Ktos pisał, że gdyby jechać prawym pasem to zablokuje rondo, pewnie że tak. Przy wjeździe i na rondzie należy wykorzystywać oba pasy i tak czyni szkoła krakowska.
Obrazek
szoferemeryt

Postprzez kombi » środa 21 maja 2014, 14:13

Dla mnie to obydwaj źle pojechali.
Czerwony pojechał w prawo z lewego pasa, zielony pojechał w lewo z prawego.

Co innego jakby były strzałki, nie byłoby wątpliwości: np. tak:

Obrazek

Albo tak:
Obrazek
kombi

Postprzez szoferemeryt » środa 21 maja 2014, 14:29

Kombi, przypominam że chodzi o sytuacje jak na obrazku
Obrazek
szoferemeryt

Postprzez szymon1977 » środa 21 maja 2014, 14:40

kombi napisał(a):Ale przecież wystarczy namalować strzałki na rondzie. W tym przykładzie który podałeś, w miejscu kolizji można by było zrobić to na dwa sposoby.
Tak, wystarczy namalować strzałki. Rzecz w tym, że przy takim malowaniu pasów ruchu można to zrobić tylko w jeden sposób. Na lewym pasie strzałka na wprost, na prawym na wprost i w prawo.
kombi napisał(a):Wtedy albo zielony, albo czerwony jechałby prawidłowo
Przy takim malowaniu pasów ruchu to niezależnie od strzałek czerwony prawidłowo nie pojedzie.
-----
maryann napisał(a):Właśnie- co szkoła radomska na pierwszeństwo- lewa trójka, czy prawa czwórka?
Zbyt rzadko bywam w Radomiu więc moja odpowiedź nie będzie miarodajna. Ale jak ostatni egzamin zdawałem to instruktor uczył pewnej wypadkowej szkoły warszawskiej i krakowskiej. Otóż przez rondo w lewo z lewego pasa przed rondem z lewym kierunkowskazem, na rondzie lewym pasem z lewym kierunkowskazem, podczas przejazdu przez rondo prawy kierunkowskaz i zmiana pasa na prawy, opuszczenie ronda z prawego pasa z prawym kierunkowskazem. Oczywiście przejazd z pasa na pas po ustąpieniu pierwszeństwa.

Po zaliczonym egzaminie pytałem nawet egzaminatora o lewy kierunkowskaz, który włączyłem przejeżdżając przez rondo pierścieniowe w lewo. Oczywiście nie uznał tego za błąd (wszak PoRD nie zabrania użycia kierunkowskazu w sytuacjach innych, niż wymienione w Art.22.5.) ale co do obowiązku użycia lewego kierunkowskazu podczas przejazdu w lewo przez rondo pierścieniowe nie potrafił udzielić jednoznacznej odpowiedzi. W każdym razie choć uznał to za celowe, brak lewego kierunkowskazu podczas przejazdu w lewo przez rondo pierścieniowe nie byłby według niego błędem.

Jak jest teraz? Nie wiem. Ale przejazd za jazdą egzaminacyjną przez tego ulubionego przez egzaminatorów cudaka oznaczonego C-12+A-7 mnie, zwolennika krakowskiej interpretacji PoRD jakoś specjalnie mnie nie zadziwił. Klik: Radom, Rond Stefana Kisielewskiego.

Oczywiście jeżeli chcesz możesz moją wypowiedź włożyć między bajki.
Ostatnio zmieniony środa 21 maja 2014, 15:06 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze