szerszon napisał(a):Stawiasz znak równości pomiędzy kierunek ruchu, a ruch odbywa się w kierunku.
A to o czym mowa w sformułowaniu "ruch odbywa się w kierunku" jak nie o kierunku ruchu właśnie? Ruch odbywa się w kierunku wskazanym na znaku.
Jaki jest kierunek ruchu, taki jak na znaku czy jakiś inny?-----
szerszon napisał(a):Jedziesz ? Czyli opisujesz tutaj kierunek jazdy ?
Dokładnie tak!
Jak jadę to mam kierunek jazdy. Ja jadę, a ruch się odbywa. A, że jadę w takim samym kierunku w jakim ruch się odbywa? Będąc na skrzyżowaniu stosuję się do nakazu wyrażonego przez C-12. A nawet jak się do C-12 nie zastosuję i pojadę w innym kierunku (raczej tego nie zrobię, ale niektórym jechać na rondzie pod prąd się zdarza) to ruch na skrzyżowaniu i tak będzie odbywał się w kierunku takim jak na znaku C-12.
-----
szerszon napisał(a):Wydaje mi się, że jednak pisane jest o kierunku jazdy przez skrzyżowanie...
Bingo! Z pasa przed skrzyżowaniem ze strzałką w lewo przejeżdżam przez skrzyżowanie w lewo. Za to będąc na skrzyżowaniu jadę w takim kierunku jak na C-12 niezależnie, czy przez to skrzyżowanie przejeżdżam w lewo, w prawo czy na wprost.
F-10 i P-8x przed skrzyżowaniem określa, że ze skrzyżowania wyjedziesz drogą położona na lewo względem drogi, którą do skrzyżowania dojechałeś, a C-12 jak będziesz jeździł będąc na skrzyżowaniu. To dwa odrębne zagadnienia.-----
szerszon napisał(a):Ale zmianę kierunku jazdy juz planuję przed skrzyżowaniem..chcę zawrócić. Nie robie tego dopiero na skrzyżowaniu. Od mojego zamiaru zależy zajęcie pozycji przy wjeździe na skrzyżowanie, sygnalizowanie, reakcja innych na to co ja robię.
Rozumiem. Piszesz o praktycznych efektach założenia, że cały przejazd przez skrzyżowanie jest jedną wielką zmianą kierunku jazdy. Załóż choć na chwilkę, że zjazd ze skrzyżowania może być zmianą kierunku jazdy w prawo. Nie trzeba aż ronda w Głogowie, wystarczy Rys.220.8.4.1.
Nadal od Twojego zamiaru wyjechania ze skrzyżowania tym a nie innym zjazdem zależeć będzie zajęcie pozycji przed skrzyżowaniem i sygnalizowanie? Przecież PoRD nie zobowiązuje do zajęcia pasa czy włączenia kierunkowskazu przed skrzyżowaniem a przed skręcaniem czy zmianą kierunku jazdy!szerszon napisał(a):...reakcja innych na to co ja robię.
O reakcję NIE ZAKŁADAJĄCYCH, że cały przejazd przez skrzyżowanie jest jedną wielką zmianą kierunku jazdy nie musisz się martwić. Żaden z nich nie będzie od Ciebie wymagał informowania czy przejeżdżasz przez skrzyżowanie w lewo, w prawo czy na wprost. Do niczego im to nie potrzebne. Wystarczy jak poinformujesz, czy że najbliższym zjazdem zamierzasz z ronda zjechać. Wszak aż do tego miejsca żadnego wyboru nie masz.