szerszon napisał(a):I gdzie jest o autostradzie ?
Napisali o "innej drodze"
Przecież chodzi o łącznicę lub wlot innej drogi jednokierunkowej - tej która dochodzi z prawej lub lewej strony.
Łącznice mamy właśnie na węzłach autostradowych.

Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez kombi » wtorek 20 maja 2014, 23:21
szerszon napisał(a):I gdzie jest o autostradzie ?
Napisali o "innej drodze"
przez szerszon » wtorek 20 maja 2014, 23:25
Łącznice mamy właśnie na węzłach autostradowych.
przez kombi » wtorek 20 maja 2014, 23:26
przez szerszon » wtorek 20 maja 2014, 23:27
przez lith » wtorek 20 maja 2014, 23:32
przez sankila » środa 21 maja 2014, 00:06
Rozwidlenie drogi poprzez wyprowadzenie pasa ruchu poza drogęi połączenie dróg, poprzez dołączenie pasów ruchu innej drogi. A późniejsza zmiana pasa ruchu ma w PORD własne przepisy.LeszkoII napisał(a):Istotą skrzyżowania nie jest ruch poprzeczny! Proszę zapoznać się najpierw z wytycznymi dla znaku C-2 i C-5, pózniej wyciągać autorskie wnioski.[...]
Czego rozwidlenia? Pasów ruchu?
Bo i nie ma powodu - jak w PORD stoi, że na autostradzie skrzyżowań nie ma i nikt mojego pasa nie przetnie, to co mnie obchodzi, że "dokleili" z boku jakiś wjazd? Sądzę, że ostrzegają, gdy łącznica wchodzi na łuku - żeby jednak mieć baczenie, czy jakaś wjeżdżająca melepeta tego łuku sobie nie prostujelith napisał(a):Akurat takie znaki na autostradach są i mają się dobrze. Szczerze mówiąc nigdy nie zwracałem na to uwagi.
przez Henq » środa 21 maja 2014, 00:12
szerszon napisał(a):Łącznice mamy właśnie na węzłach autostradowych.
I wreszcie napisałeś w czym rzecz.
Nie widziałem łącznicy dwukierunkowejna autostradzie.
szerszon napisał(a):1. Nic nie poradzę na fakt, ze nie możesz znaleźć autostrady przy ustawianiu A-6
sankila napisał(a): Bo i nie ma powodu - jak w PORD stoi, że na autostradzie skrzyżowań nie ma i nikt mojego pasa nie przetnie, to co mnie obchodzi, że "dokleili" z boku jakiś wjazd? Sądzę, że ostrzegają, gdy łącznica wchodzi na łuku - żeby jednak mieć baczenie, czy jakaś wjeżdżająca melepeta tego łuku sobie nie prostuje
przez szerszon » środa 21 maja 2014, 00:25
Dlatego prosiłem wskaż zapis w dz.u.220 kategorycznie zabraniający wstawiania takowego znaku na autostradzie.
Podejrzewam ,że mój tok rozumowania jest troszke poza twoim zasięgiem.Idąc Twoim tokiem rozumowania nie ma też zapisu o drogach ekspresowych, ba nie ma zapisu o drogach wojewódzkich, drogach gminnych itp. więc wg Ciebie znak A-6d nie powinien być nigdzie postawiony.
i teraz czy autostrada to droga? tak czy nie?
przez lith » środa 21 maja 2014, 00:26
szerszon napisał(a):Czy na każdym wjeździe na autostradę stoi A6d ?
przez szerszon » środa 21 maja 2014, 00:47
przez Henq » środa 21 maja 2014, 01:09
szerszon napisał(a):Na pocieszenie nie ma słowa o skrzyżowaniu. Idę sie pociąć szarym mydłem w płynie...
przez sankila » środa 21 maja 2014, 01:16
Jeżeli skrzyżowania bezkolizyjne włączasz w definicję PORD, to nic dziwnego. Ale chętnie popatrzyłabym na powierzchnię, utworzoną przez takie rozwidlenie/połączenielith napisał(a):@sankila
Jest masa skrzyżowań, gdzie nikt mi pasa nie przetnie, wiec to akurat żaden argument.
Co do tematu to według mnie skrzyżowania z definicji pordu jak najbardziej występują na autostradach.
przez lith » środa 21 maja 2014, 01:21
przez szoferemeryt » środa 21 maja 2014, 10:17
szerszon napisał(a):i teraz czy autostrada to droga? tak czy nie?
Ostatnio wdała sie tutaj mania niedopowiadania definicji. Jak droga to może jeszcze zaparkujesz sobie..na drodze przecież można.
przez szerszon » środa 21 maja 2014, 10:28