Zjazd z autostrady jako skrzyżowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Zjazd z autostrady jako skrzyżowanie

Postprzez kombi » wtorek 20 maja 2014, 23:21

szerszon napisał(a):I gdzie jest o autostradzie ?
Napisali o "innej drodze"

Przecież chodzi o łącznicę lub wlot innej drogi jednokierunkowej - tej która dochodzi z prawej lub lewej strony.
Łącznice mamy właśnie na węzłach autostradowych.

Obrazek
kombi

Postprzez szerszon » wtorek 20 maja 2014, 23:25

I wreszcie napisałeś w czym rzecz.
Nie widziałem łącznicy dwukierunkowej :wink: na autostradzie.
szerszon

Postprzez kombi » wtorek 20 maja 2014, 23:26

Dlatego stosuje się ten znak. Zresztą często spotykany na autostradach.
kombi

Postprzez szerszon » wtorek 20 maja 2014, 23:27

Delikatnie zwracam uwagę, że od tego są inne znaki. :wink:
szerszon

Postprzez lith » wtorek 20 maja 2014, 23:32

Akurat takie znaki na autostradach są i mają się dobrze :roll:
A1: http://goo.gl/maps/lMQyC
A2: http://goo.gl/maps/LRaEE
A4: http://goo.gl/maps/HMdbX
A6: http://goo.gl/maps/GefGW
A8: http://goo.gl/maps/Z5NV7
A18: http://goo.gl/maps/Vg3Qa

PS, tak samo jak się A-7ki przy każdym wlocie. Szczerze mówiąc nigdy nie zwracałem na to uwagi.
lith

Postprzez sankila » środa 21 maja 2014, 00:06

LeszkoII napisał(a):Istotą skrzyżowania nie jest ruch poprzeczny! Proszę zapoznać się najpierw z wytycznymi dla znaku C-2 i C-5, pózniej wyciągać autorskie wnioski.[...]
Czego rozwidlenia? Pasów ruchu :shock: ?
Rozwidlenie drogi poprzez wyprowadzenie pasa ruchu poza drogęi połączenie dróg, poprzez dołączenie pasów ruchu innej drogi. A późniejsza zmiana pasa ruchu ma w PORD własne przepisy.

Się zapoznałam z wytycznymi znaków C2 i C5 - i cóż takiego miałam z nich wyczytać? Że są miejsca przecięć kierunków ruchu poza skrzyżowaniami dróg? Ależ to wynika z PORD; art 25.3. W jaki sposób zmienia to właściwości przecinania się kierunków ruchu na skrzyżowaniu?

lith napisał(a):Akurat takie znaki na autostradach są i mają się dobrze. Szczerze mówiąc nigdy nie zwracałem na to uwagi.
Bo i nie ma powodu - jak w PORD stoi, że na autostradzie skrzyżowań nie ma i nikt mojego pasa nie przetnie, to co mnie obchodzi, że "dokleili" z boku jakiś wjazd? Sądzę, że ostrzegają, gdy łącznica wchodzi na łuku - żeby jednak mieć baczenie, czy jakaś wjeżdżająca melepeta tego łuku sobie nie prostuje :roll:
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez Henq » środa 21 maja 2014, 00:12

szerszon napisał(a):

I wreszcie napisałeś w czym rzecz.
Nie widziałem łącznicy dwukierunkowej :wink: na autostradzie.

A Ty dalej nie napisałeś w czym rzecz. Prosiłem o wskazanie w Dz. U. 220 informacji którą wyczytałes że znaku A-6d nie ustawia się na autostradach.
Piszesz ogólnikowo tylko że nie ma wspomnianej autostrady, nie ma, nie ma też ekspresówki:
szerszon napisał(a):1. Nic nie poradzę na fakt, ze nie możesz znaleźć autostrady przy ustawianiu A-6

Nie to Ty nie możesz znaleźć autostrady w tym zapisie i upierasz się że a co gorsza wciskasz innym to że znak A-6d nie może występować na autostradzie.
Dlatego prosiłem wskaż zapis w dz.u.220 kategorycznie zabraniający wstawiania takowego znaku na autostradzie.
Idąc Twoim tokiem rozumowania nie ma też zapisu o drogach ekspresowych, ba nie ma zapisu o drogach wojewódzkich, drogach gminnych itp. więc wg Ciebie znak A-6d nie powinien być nigdzie postawiony.
A-6d stosuje się na skrzyżowaniu, skrzyżowanie to "przecięcie rozwidlenie itd..." dwóch dróg tak czy nie? i teraz czy autostrada to droga? tak czy nie?
sankila napisał(a): Bo i nie ma powodu - jak w PORD stoi, że na autostradzie skrzyżowań nie ma i nikt mojego pasa nie przetnie, to co mnie obchodzi, że "dokleili" z boku jakiś wjazd? Sądzę, że ostrzegają, gdy łącznica wchodzi na łuku - żeby jednak mieć baczenie, czy jakaś wjeżdżająca melepeta tego łuku sobie nie prostuje :roll:

Gdzie Ci to w PoRD stoi? Skrzyżowanie to nie tylko przecięcie to również rozwidlenie a właśnie to rozwidlenie na autostradzie występuje.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szerszon » środa 21 maja 2014, 00:25

Dlatego prosiłem wskaż zapis w dz.u.220 kategorycznie zabraniający wstawiania takowego znaku na autostradzie.

Chyba ciebie poniosło. Czy trzeba coś kategorycznie zabraniać, aby tego nie stosować ?
Ileż tu razy było pisane, że nie musi byc bezpośredniego zakazu, a jednak coś powinno wyglądac tak , a nie inaczej.
Czy na każdym wjeździe na autostradę stoi A6d ?
Idąc Twoim tokiem rozumowania nie ma też zapisu o drogach ekspresowych, ba nie ma zapisu o drogach wojewódzkich, drogach gminnych itp. więc wg Ciebie znak A-6d nie powinien być nigdzie postawiony.
Podejrzewam ,że mój tok rozumowania jest troszke poza twoim zasięgiem.
Na pozostałych drogach przewiduje sie cos takiego jak skrzyżowania.
i teraz czy autostrada to droga? tak czy nie?

Ostatnio wdała sie tutaj mania niedopowiadania definicji. Jak droga to może jeszcze zaparkujesz sobie..na drodze przecież można. :wink:
szerszon

Postprzez lith » środa 21 maja 2014, 00:26

@sankila
Jest masa skrzyżowań, gdzie nikt mi pasa nie przetnie, wiec to akurat żaden argument.

szerszon napisał(a):Czy na każdym wjeździe na autostradę stoi A6d ?

Z tych ponad 20 co dzisiaj przejrzałem na google earth to stał przed każdym wlotem.

Co do tematu to według mnie skrzyżowania z definicji pordu jak najbardziej występują na autostradach.
Jeśli brać pod uwagę ustawę o drogach publicznych to na autostradzie są skrzyżowania dróg publicznych wielopoziomowe.
lith

Postprzez szerszon » środa 21 maja 2014, 00:47

Z przykrością i oczywiście w wielkim nieutulonym bółu muszę bardzo niechętnie, jako nieomylny przyznać sie do błędu i odszczekać wszystkie kalumnie i złośliwostki.
Nie miałem racji.
220
pkt 6.4.2.1
shit :evil:
Na pocieszenie nie ma słowa o skrzyżowaniu. Idę sie pociąć szarym mydłem w płynie... :(
szerszon

Postprzez Henq » środa 21 maja 2014, 01:09

szerszon napisał(a):Na pocieszenie nie ma słowa o skrzyżowaniu. Idę sie pociąć szarym mydłem w płynie... :(

Oj no chyba jest trzeba zadać sobie tylko pytanie co to jest "węzeł drogowy" i będziesz miał odpowiedź ;)
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez sankila » środa 21 maja 2014, 01:16

lith napisał(a):@sankila
Jest masa skrzyżowań, gdzie nikt mi pasa nie przetnie, wiec to akurat żaden argument.
Co do tematu to według mnie skrzyżowania z definicji pordu jak najbardziej występują na autostradach.
Jeżeli skrzyżowania bezkolizyjne włączasz w definicję PORD, to nic dziwnego. Ale chętnie popatrzyłabym na powierzchnię, utworzoną przez takie rozwidlenie/połączenie :D

Konsekwentnie podtrzymuję, że w 170 i 220 cały czas jest mowa o skrzyżowaniach drogowych - czyli każdy sposób połączenia między drogami, umożliwiający zmianę kierunku jazdy (łącznie z wielopoziomowymi węzłami). PORD nie miał żadnego interesu, żeby specyfikować kombinację włączeń i wyłączeń, po których jazdę determinują przepisy o zmianie pasa, tudzież wszelkich łącznic czy łączników, które podlegają pod przepisy o drodze, natomiast miał interes, żeby wyłączyć pod osobne przepisy zachowanie na kolizyjnym połączeniu dróg.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez lith » środa 21 maja 2014, 01:21

@sankila
Oczywiście, że włączam skrzyżowania 'bezkolizyjne' w definicję pord. Uważasz , że takie skrzyżowanie nie odwołuje choćby ograniczenia prędkości?
lith

Postprzez szoferemeryt » środa 21 maja 2014, 10:17

szerszon napisał(a):
i teraz czy autostrada to droga? tak czy nie?

Ostatnio wdała sie tutaj mania niedopowiadania definicji. Jak droga to może jeszcze zaparkujesz sobie..na drodze przecież można. :wink:

Art. 2.
Użyte w ustawie określenia oznaczają:
autostrada – !

Ktoś tu się zagalopował, a może w art.2 znów artysta bezrozumnie napisał.
szoferemeryt

Postprzez szerszon » środa 21 maja 2014, 10:28

I dalej podtrzymuje , abys jednak nie kończył na pierwszym słowie definicji.
=====================================
szoferemeryt kasuje ci posta, bo dyskusja zmierza w kierunku niepożądanym.
Jeśli powołujesz sie na przepis to na cały, a nie jego fragment wyrwany z kontekstu.
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze