szerszon napisał(a):Gdzie ja czytałem, że na skrzyżowaniach nie ma parkingów
a tu niby skrzyżowanie, a parking jest
Za pomoca znaków drogowych możesz wyznaczyć miejsca i na skrzyżowaniu...tylko tu jest plac.

Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szoferemeryt » wtorek 20 maja 2014, 00:36
szerszon napisał(a):Gdzie ja czytałem, że na skrzyżowaniach nie ma parkingów
a tu niby skrzyżowanie, a parking jest
Za pomoca znaków drogowych możesz wyznaczyć miejsca i na skrzyżowaniu...tylko tu jest plac.
przez szerszon » wtorek 20 maja 2014, 07:01
A ktoś tu pisał (podając sie co najmniej za znawcę)
przez kombi » wtorek 20 maja 2014, 08:46
No i te art. dalej obowiązują. Poza wyznaczonymi miejscami postojowymi, nie można się zatrzymać z powodu nie wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego.szerszon napisał(a):Art 46 i 49.
przez maryann » wtorek 20 maja 2014, 09:01
No i proste mamy drogą ze skrzyżowaniami. Żadne cuda.kombi napisał(a):Istnieniu drogi nic nie przeczy. Tak samo jak istnieniu jednego skrzyżowania
Gdzie do młota??- weź w obwódkę, bo nie widzę!szerszon napisał(a):Tu zamiast pieczątki jest C-12
przez kirbag » wtorek 20 maja 2014, 09:10
przez kombi » wtorek 20 maja 2014, 09:54
maryann napisał(a):No i proste mamy drogą ze skrzyżowaniami. Żadne cuda.kombi napisał(a):Istnieniu drogi nic nie przeczy. Tak samo jak istnieniu jednego skrzyżowania
przez kg1956 » wtorek 20 maja 2014, 10:07
§ 97. 1. Sygnały świetlne nadawane przez sygnalizator
kierunkowy S-3 dotyczą kierujących jadących
w kierunkach wskazanych strzałką (strzałkami).
przez kirbag » wtorek 20 maja 2014, 10:50
przez kg1956 » wtorek 20 maja 2014, 10:56
przez sankila » wtorek 20 maja 2014, 11:02
.W definicji PORD, z której wynika, że drogą jest pas terenu, z jezdnią, wystarczającą do jazdy przynajmniej jednego rzędu pojazdów.szerszon napisał(a):Ja tylko usiłuje sie dowiedzieć, gdzie są zapisane w prawie przepisy na podstawie których np twierdzisz, ze na obwiedni jest droga.Z paragrafu 36 nic takiego nie wynika.
Tak. Lepiej niż Ty czujesz język polski:Usiłuje sie dowiedzieć czy czujesz różnicę pomiędzy A-7 vs C-12+A-7
przepisy to jedno, ale interpretacja czasowników modalnych - tego jeszcze nikt na tym forum nie próbował. Co mam odpowiedzieć - zrobić wykład z języka polskiego, czym się różni możliwość od konieczności?- na skrzyżowaniu mogą wystąpić dwie zmiany kierunku jazdy,
- A dlaczego np nie trzy, albo jedna ?
- 'mogą' nie znaczy 'muszą'
- Delikatnie sie sprzeciwię..
A tutaj?Jeśli założyłaś ,że obwiednia to droga to może i masz rację. Na podstawie przepisów jest to jednak skrzyżowanie.
Psu na budę to zdają się wywody, które próbują udowodnić, że "jedyna różnicą pomiędzy skrzyżowaniem klasycznym a takim o ruchu okrężnym, polega na budowie/charakterze jego centralnej części (jest to tzw. powierzchnia utworzona przez przecięcie/połączenie dróg)", a C12 stawia się przed wyspą, żeby ludzie pod prąd nie wjechali.kirbag napisał(a):Wszystkie wywody podobne do tego (drukowane litery) zdają się co najwyżej psu na budę i absolutnie nie mają sensu w kontekście prawidłowego poruszania się po skrzyżowaniach z tematu.
przez maryann » wtorek 20 maja 2014, 11:04
Trochę nie rozumiem - napisz jasno, czy na skrzyzowaniu jest droga, czy jej nie ma. Ja uważam, że skrzyzowanie jest, bywa, miejscem na drodze. Podkreślę też, że po to mamy opisową definicję drogi i żadnego znaku mówiącego "to jest droga", żeby każdy ją mógł poznać. Nie ma tez znaków informujących o skrzyzowaniu- są ostrzegawcze, nakazu itp ale żadnego obowiązku stawiania Dxx po to żeby wskazać: "droga". Oczy muszą do rozpoznania drogi wystarczyć.kirbag napisał(a):niewątpliwie bez zbędnego zastanawiania uznam, że jestem gdzieś, na jakiejś drodze. Ale to nadal nie zmienia dwóch faktów:
a) w rzeczywistości jest to fragment skrzyżowania o ruchu okrężnym.
b) fragment,droga,asfalt,bruk (czy jak to sobie chce ktoś nazwać),który jest fragmentem/częścią skrzyżowania o ruchu okrężnym, będącym obwiednią wyspy/placu/drzewa/pomnika itd.itp. NIE JEST DROGĄ O RUCHU OKRĘŻNYM , KTÓRA NIGDZIE NIE PROWADZI.
przez szerszon » wtorek 20 maja 2014, 11:35
maryann napisał(a):Gdzie do młota??- weź w obwódkę, bo nie widzę!
Przyszło mi na myśl dzięki Tobie, ze może pewnym sposobem jednak na rozwiązanie tego punktu byłoby przyjęcie stanowiska, że przyjmując kierunek jazdy na wprost, jestem w stanie zmieniać wielokrotnie kierunek ruchu, a mimo to jadę na wprost. Czyli dosłownie biorąc jadę krzywo ale jednak prosto.
.W definicji PORD, z której wynika, że drogą jest pas terenu, z jezdnią, wystarczającą do jazdy przynajmniej jednego rzędu pojazdów.
Obwiednia - w sensie przestrzennym -
Tak. Lepiej niż Ty czujesz język polski:
Co mam odpowiedzieć - zrobić wykład z języka polskiego,
i tylko skrzyżowania nie ma.
Jedyne, czego nie ma, to znaku C12 - to nie jest skrzyżowanie o ruchu okrężnym (a jakoś nikt pod prąd nie wjeżdża).
przez kirbag » wtorek 20 maja 2014, 11:44
maryann napisał(a):Trochę nie rozumiem - napisz jasno, czy na skrzyzowaniu jest droga, czy jej nie ma. Ja uważam, że skrzyzowanie jest, bywa, miejscem na drodze. Podkreślę też, że po to mamy opisową definicję drogi i żadnego znaku mówiącego "to jest droga", żeby każdy ją mógł poznać. Nie ma tez znaków informujących o skrzyzowaniu- są ostrzegawcze, nakazu itp ale żadnego obowiązku stawiania Dxx po to żeby wskazać: "droga". Oczy muszą do rozpoznania drogi wystarczyć.kirbag napisał(a):niewątpliwie bez zbędnego zastanawiania uznam, że jestem gdzieś, na jakiejś drodze. Ale to nadal nie zmienia dwóch faktów:
a) w rzeczywistości jest to fragment skrzyżowania o ruchu okrężnym.
b) fragment,droga,asfalt,bruk (czy jak to sobie chce ktoś nazwać),który jest fragmentem/częścią skrzyżowania o ruchu okrężnym, będącym obwiednią wyspy/placu/drzewa/pomnika itd.itp. NIE JEST DROGĄ O RUCHU OKRĘŻNYM , KTÓRA NIGDZIE NIE PROWADZI.
przez maryann » wtorek 20 maja 2014, 13:38
O jakim Ty wjeżdżaniu toking tu mi? Masz zdjęcie i pytanie; tyle!szerszon napisał(a):Poważnie nie widziałeś C-12+A-7 przed wjazdem na tę "drogę " ?
przez dylek » wtorek 20 maja 2014, 14:59
maryann napisał(a):kirbag - jeszcze jedna teoria... ale nie o tym mowa- są drogi jest skrzyżowanie. Chodzi mi o ten punkcik na środku- tam na pewno jest skrzyzowanie- ale nie ma drogi czy jest droga?